11.500 Συγγραφείς του Χόλιγουντ Γράφουν το Δικό τους Σενάριο: Απεργία

απεργία σεναριογράφων στο Χόλυγουντ

Εντεκάμισι χιλιάδες σεναριογράφοι του Χόλιγουντ άφησαν κάτω τα στιλό τους, προχωρώντας από χθες σε μαζική απεργία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στον κόσμο του θεάματος.

Η ηγεσία του Συνδικάτου Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA) κατέληξε ομόφωνα σε αυτή την απόφαση έπειτα από την άκαρπη προσπάθεια συνεννόησης με τα μεγάλα στούντιο να προχωρήσουν στην αύξηση των απολαβών τους. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ναυάγησαν τελικά, έγιναν στο πλαίσιο της ανανέωσης της τριετούς συλλογικής σύμβασης μεταξύ του κλάδου των σεναριογράφων και των εννέα μεγάλων στούντιο την 1η Μαΐου.

Τα Αιτήματα

Οι σεναριογράφοι ζητούν αύξηση του μισθού τους, εγγυήσεις για τη σταθερότητα της θέσης εργασίας τους, υποχρεωτική πρόσληψη ενός προκαθορισμένου αριθμού σεναριογράφων σε κάθε παραγωγή, επανεξέταση της αποζημίωσης που λαμβάνουν για τις σειρές που προβάλλονται σε υπηρεσίες streaming – κάποιες από τις οποίες μπορεί να παραμείνουν στις πλατφόρμες επί χρόνια, με τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής να αυγατίζουν.

Τα Αντεπιχειρήματα

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα στούντιο υποστηρίζουν ότι δεν είναι εποχή για τέτοιες διεκδικήσεις αφού και τα δικά τους έσοδα έχουν περιοριστεί αισθητά, καθώς οι τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν μειωθεί δραματικά, οι πλατφόρμες τους (εκτός του Netflix) είναι –προς το παρόν– ζημιογόνες και η μείωση των εξόδων τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, ενώ πρέπει  να επιτευχθεί με κάθε τρόπο – ακόμη και με μαζικές απολύσεις. (Η Disney προχώρησε στην απόλυση 7.000 εργαζομένων και έπεται συνέχεια και από άλλα στούντιο.)

Οι Επιπτώσεις

Η αναταραχή που επικρατεί στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου έχει αντίκτυπο τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους θεατές (της άλλης πλευράς του Ατλαντικού σε πρώτη φάση).

Η απεργία των σεναριογράφων θα φανεί άμεσα στα «late-night shows» και στις καθημερινές εκπομπές, οι οποίες εκ των πραγμάτων μπαίνουν στον πάγο. Οι τηλεοπτικές σειρές και ταινίες θα προβάλλουν το περιεχόμενο που έχει ήδη γυριστεί –συνήθως η βιομηχανία βρίσκεται μπροστά έξι μήνες με ένα χρόνο–, αλλά τα νέα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σχέδια θα περιμένουν στο ακουστικό τους μέχρι νεωτέρας, πράγμα που σημαίνει ότι και όλος αυτός ο κόσμος που εργάζεται στη βιομηχανία του θεάματος θα βρίσκεται υπό υποχρεωτική αργία – ή/και σε αναζήτηση νέου επαγγέλματος.

Το Μέλλον Διαγράφεται… Χλομό

Χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η απεργία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, έχει σημασία να υπενθυμιστεί ότι η προηγούμενη που έκανε ο κλάδος το 2007 και διήρκεσε 100 μέρες κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνιας περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, εκτός από το οικονομικό σκέλος, σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές αυτή τη φορά ήταν και οι ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να τεθούν σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφή σεναρίων.

Το Συνδικάτο Αμερικανών Σεναριογράφων υποστηρίζει τη χρήση του ChatGPΤ από έναν σεναριογράφο μόνο εάν αναγνωρίζεται ο ίδιος ως δημιουργός του αποτελέσματος  και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Τα στούντιο, προς το παρόν, δεν πήραν ξεκάθαρη θέση και το θέμα, το οποίο είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Επιπλέον, πέρα από το οικονομικό αποτύπωμα αυτής της απεργίας, η οποία εν πολλοίς έχει να κάνει με τις συνθήκες που δημιούργησαν τα νέα ήθη και έθιμα στο σινεμά (διάβαζε streaming), έχει σημασία να αναλογιστούμε τι άλλες επιπτώσεις έχουν οι αλλαγές αυτές στην 7η Τέχνη και εάν θα μπορούσε μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα να προκύψει ένας ακόμη «Πολίτης Κέην» ή αποκλειστικά και μόνο η πιο απαισιόδοξη πλευρά του «Matrix».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ο Νόμος Είναι Νόμος» και για τον Donald Trump ή Όχι;

Μήπως Πρέπει να Ντύσουμε τα Αγάλματα;

Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων | Η Περίπτωση του Dalai Lama

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+