Έκθεση “Αθήνα, 200 Χρόνια 200 Κτίρια”

Αθήνα 200 χρόνια

Η έκθεση με θέμα “Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια” πραγματοποιείται στον Πύργο Βιβλίων, στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο ΚΠΊΣΝ, από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.

Η έκθεση είναι βασισμένη στο βιβλίο-λεύκωμα Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια, το οποίο εκδόθηκε από το grad review σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη. Πραγματοποιείται από το Citylab, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το περιοδικό grad review, με αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX.

Περιλαμβάνει την παρουσίαση των 200 κτιρίων του λευκώματος, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια, τα οποία συναντάμε στην καθημερινότητά μας στην πόλη και για πολλά από αυτά δεν γνωρίζουμε την ιστορία και την εξέλιξή τους στον χρόνο.

Η παρουσίαση των 200 κτιρίων έχει οργανωθεί σε 5 χρονολογικές περιόδους, με βάση την ανάλογη χρονολόγηση της έκδοσης. Επιπλέον, γίνεται λεπτομερέστατη επισκόπηση κάθε περιόδου, με την παρουσίαση σε 10 οθόνες της αρχιτεκτονικής παραγωγής στην Αθήνα μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιό της. Η ηχητική επένδυση στον χώρο της έκθεσης διατρέχει τη μουσική ιστορία της Αθήνας των τελευταίων 200 χρόνων.

Workshops / Ξεναγήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εργαστήρια/workshops και παρουσιάσεις από έμπειρους εμψυχωτές για παιδιά 8-14 ετών. Τα ωριαία εργαστήρια για παιδιά “Τα 200 κτίρια με παιδική ματιά” είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 11/12/2021, στις 11:00 και στις 13:00.

Απαιτείται η κράτηση θέσης μέσω email στο gradreview@outlook.com, όπου και σας κοινοποιείται ο αποκλειστικός κωδικός ελεύθερης εισόδου του παιδιού στο εργαστήριο.

Επίσης, υπάρχουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις για ενήλικες. Το ωράριο των ξεναγήσεων είναι αναρτημένο στο gradreview.gr.

Βιβλίο και Κατάλογος

Το βιβλίο-λεύκωμα αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης. Εκτός από την παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων, η έκδοση πλαισιώνεται από 8 κείμενα των διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών:

Γιάννη Αίσωπου (καθηγητή και προέδρου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), Στέλιου Γιαμαρέλου (λέκτορα του Bartlett School of Architecture, εκτελεστικού συντάκτη στο The Journal of Architecture), Μαρίας Δανιήλ (δρ αρχιτέκτονος ΕΜΠ), Μαριλένας Κασιμάτη (ιστορικού τέχνης), François Loyer (ιστορικού τέχνης και αρχιτεκτονικής, επίτιμου διευθυντή έρευνας του CNRS), Μάνου Μπίρη (ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ), Κώστα Τσιαμπάου (επίκουρου καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ) και Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ (ιστορικού αρχιτεκτονικής και ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 9/12, 12:00-17:00
Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή 10-12/12, 10:00-22:00

Για την είσοδο στον χώρο θα τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης που θα ισχύουν τη συγκεκριμένη περίοδο για την covid-19.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
https://www.snfcc.org/news

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+