Eleusis2021: O Olivier Grossetête Ζητάει τη Συμμετοχή Σου

Το Νοέμβριο του 2019, για πέντε ημέρες ο Olivier Grossetête και η ομάδα του συνεργάστηκαν με συλλόγους, σχολεία και ομάδες κατοίκων της Ελευσίνας, κατασκεύασαν περισσότερα από 1000 χαρτόκουτα και ξαναέχτισαν έναν εντυπωσιακό ύψους 14 μέτρων χάρτινο Κρόνο. Αν συμμετείχες στην κατασκευή του εμβληματικού Κρόνου και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, δες εδώ το ανοιχτό κάλεσμα του καλλιτέχνη και πάρε μέρος σε αυτό.

Έχοντας κατακτήσει περισσότερες από 150 πόλεις και στις 5 Ηπείρους, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Olivier Grossetête βρέθηκε και στην Ελλάδα επιλέγοντας την πόλη της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2021. Τον Νοέμβριο του 2019, ο γάλλος καλλιτέχνης συν-κατασκεύασε με την συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, μικρούς και μεγάλους, το εμβληματικό κτίριο του Κρόνου, σε φυσικές διαστάσεις στην κεντρική πλατεία Ηρώων. Μία εντυπωσιακή εφήμερη κατασκευή, ύψους 14 μέτρων, από χαρτόνι και ταινία που μπήκε στο πάνθεον της μεγάλης λίστας των Συμμετοχικών Μνημειωδών Κατασκευών του Grossetête. 

Αυτή τη στιγμή λόγω των τεράστιων επιπτώσεων και περιορισμών που επιβάλει η πανδημία, ο Grossetête μπορεί να μην μπορεί να φτιάξει άλλα εφήμερα μνημεία αλλά δε σταματά να είναι δημιουργικός. Στόχος του είναι ένα συμμετοχικό λεύκωμα κειμένων και εικόνων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας τη δική τους προσωπική εμπειρία, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που δημιουργήθηκαν από την συνδημιουργία του έργου. Το λεύκωμα αφορά στα 10 χρόνια δραστηριότητας του καλλιτέχνη ανά την υφήλιο και στους χιλιάδες συμμετέχοντες στα εφήμερα μνημεία του.

Αν συμμετείχες στην κατασκευή του εμβληματικού Κρόνου και θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη συμμετοχική σου διαδικασία, τότε δες εδώ το ανοιχτό κάλεσμα του καλλιτέχνη και πάρε μέρος σε αυτό.

Επιπλέον, μοιράσου στα Κοινωνικά σου Δίκτυα φωτογραφίες και βίντεο από την κατασκευή του Κρόνου, χρησιμοποιώντας τα #MyKronos #MyEleusis2021 και ξαναζωντάνεψε την εμπειρία σου!

Λίγα λόγια για τον Κρόνο:

Ο Κρόνος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομίας της πόλης. Εργοστάσιο οινοπνεύματος του 1923, ήταν ένα από τα πιο τεχνολογικά σύγχρονα βιομηχανικά συγκροτήματα της Ελλάδας ενώ η κατασκευή του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση για την εποχή καθώς ήταν αποκλειστικά από οπλισμένο σκυρόδεμα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις του μεσοπολέμου.

Ο Κρόνος του O. Grossetête

Για πέντε ημέρες ο καλλιτέχνης και η ομάδα του συνεργάστηκαν με συλλόγους, σχολεία και ομάδες κατοίκων της περιοχής και κατασκεύασαν περισσότερα από 1000 χαρτόκουτα. Συμμετέχοντες των εργαστηρίων, διοργανωτές, κάτοικοι και φίλοι της πόλης συναντήθηκαν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στην κεντρική πλατεία Ελευσίνας και ξαναέχτισαν έναν εντυπωσιακό ύψους 14 μέτρων χάρτινο Κρόνο.     

Λίγα λόγια για τον Καλλιτέχνη:

Με τις Συμμετοχικές Μνημειώδεις κατασκευές από χαρτόνι, ο  Olivier Grossetête εξερευνά για περισσότερο από μία δεκαετία αστικούς χώρους και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία. Εκτρέπει την υπάρχουσα αστική αρχιτεκτονική από μνημεία και όγκους σε συμμετοχικά έργα και δημόσιες δράσεις. Πρόκειται για έργα που αφορούν τόσο μια διαδικασία σκέψης για την εικόνα και την αρχιτεκτονική ως σύμβολο, όσο και μια πράξη με κοινωνικό και «πολιτικό» αντίκτυπο, αμφισβητούν την αξία των αντικειμένων, αντιστρέφουν συμβολικά τις ισορροπίες ισχύος του κόσμου και αποτιμούν την τέχνη όχι σε τετραγωνικά μέτρα αλλά σε δυνατά βιώματα και στιγμές που παραμένουν αξέχαστες. Τα πρωτότυπα αυτά έργα μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο με τη συμμετοχή των κατοίκων της κάθε περιοχής, οι οποίοι καλούνται να χτίσουν ουτοπικές κατασκευές, προσωρινές και χωρίς καμία χρηστική αξία και να γίνουν έτσι μέρος μιας καλλιτεχνικής εμπειρίας στην οποία ο/η καθένας/μια βρίσκει το δικό του/της ρόλο μέσα από τη συμμετοχή.

Δείτε εδώ το βίντεο της ρετροσπεκτίβας 2019 με τον εμβληματικό κτίριο του Κρόνου της Ελευσίνας να κερδίζει τις εντυπώσεις.

To άρθρο της Μαριάννας Τσαπέπα δημοσιεύθηκε στο Archisearch.gr στις 10 Ιουνίου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+