Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα: Αισιοδοξία στα Θρανία

Επιμελείς και ενθουσιώδεις φαίνεται πως είναι οι Έλληνες μαθητές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις οικονομικές γνώσεις.

Το αισιόδοξο μήνυμα προέρχεται από τη μαζική συμμετοχή περισσοτέρων των 1.100 μαθητών και μαθητριών από τα λύκεια της χώρας και της ομογένειας στην Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, που διοργανώνεται από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ).

Οικονομικός Αναλφαβητισμός

Η αξιοσημείωτη συμμετοχή στον πρώτο γύρο της Οικονομικής Ολυμπιάδας έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως ο  ελληνικός μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 6-12 ετών δεν έρχεται σε επαφή με κανένα μάθημα σχετικό με τα οικονομικά, οι μαθητές από 12 έως 18 ετών έρχονται σποραδικά σε επαφή με μαθήματα οικονομικών και μόνο όταν επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο παρακολουθούν συστηματικά το μάθημα, ενώ το  45% του ελληνικού πληθυσμού, στο σύνολό του, είναι οικονομικά αναλφάβητο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 30ή θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) που διοργανώνει φέτος την Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα στοχεύει στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους νέους και τις νέες στη χώρα.

Επιπλέον, φιλοδοξία της εκπαιδευτικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να συμβάλλει στην προετοιμασία των νέων στη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας και στις δημόσιες υποθέσεις, καθώς και τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό.

Η Συμμετοχή των Μαθητών

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τέσσερα σκέλη: Σχολικός Γύρος, Περιφερειακός Γύρος, Τελικός και Διεθνής Τελικός.

Ο Σχολικός Γύρος διεξήχθη διαδικτυακά σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από 136 Λύκεια όλων των τύπων (Γενικά, Επαγγελματικά, Εσπερινά, Ιδιωτικά, Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Εκκλησιαστικά κ.ά.) καθώς και σχολείου του απόδημου Ελληνισμού.

Η συμμετοχή ήταν σημαντική σε όλες τις τάξεις. Συγκεκριμένα, το 32% προήλθε από την Α’ Λυκείου, το 19% από τη Β’ Λυκείου και το 51% από τη  Γ’ Λυκείου. Στους συμμετέχοντες το 39% ήταν κορίτσια και το 61% αγόρια.

Όσο για τους μαθητές και τις μαθήτριες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον Σχολικό Γύρο, έχουν προκριθεί στον Περιφερειακό Γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου.

Ο φετινός Τελικός, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, συνοδεύεται από έπαθλα και συγκεκριμένα το πρώτο βραβείο με 3.000 ευρώ, το δεύτερο βραβείο με 1.500 ευρώ και το τρίτο βραβείο με 500 ευρώ. Σε όλους τους συμμετέχοντες του τελικού γύρου θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία διάκρισης.

Στον Διεθνή Τελικό, που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα προκριθούν οι  πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις.

Για Πρώτη Φορά στην Αθήνα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιείται από το 2016 μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 15.000 μαθητών και μαθητριών από 337 λύκεια.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. Έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη των χορηγών του – Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Cargo 360, Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ, Inventio Consulting, Optima Bank, Optima Factors, Streamia, Polyeco S.A., Protocol, και το Περιοδικό Ξενοφών, που είναι ο χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+