Ένα Γράμμα για τη Μαμά Μου… Εν Μέσω Lockdown στην Αγγλία

Τα τελευταία πολλά χρόνια ζούμε σε διαφορετικές χώρες, αλλά αυτές τις μέρες μου λείπει η αγκαλιά της. Όχι γιατί δεν έχω αγκαλιές εδώ, έχω… και πολλές μάλιστα, αλλά η αγκαλιά της μαμάς μου είναι μοναδική. Ίσως γιατί με ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που δεν είχα να ανησυχώ για τίποτα γιατί ανησυχούσε εκείνη για λογαριασμό μου (μαζί με τον πατέρα μου).

Κυρίως όμως γιατί η αγκαλιά της μου δίνει δύναμη. Για κάποιο μαγικό λόγο καταφέρνω να “χωράω” ανάμεσα στα μικρά της χέρια, είναι άλλωστε πιο μικροκαμωμένη από μένα, να χάνομαι εκεί και να παγώνω το χρόνο.

Δε θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν όταν κατάλαβα ότι η μαμά μου, όπως και όλες οι μανούλες του κόσμου, δεν είχε τελειώσει την Ανώτατη Σχολή Μαμαδίστικων Σπουδών και ότι απλά έκανε “ό,τι καλύτερο μπορούσε”, καθοδηγούμενη από το ένστικτό της και τις αρχές της. Κάπου σε εκείνη την ηλικία κατάλαβα επίσης ότι η δύναμη που μου δείχνει και μου δίνει δεν είναι επειδή τα ξέρει όλα ή επειδή έχει το μαγικό ραβδί, αλλά επειδή σα μητέρα νιώθει “ταγμένη” στο να στηρίζει τα παιδιά της, τον αδερφό μου κι εμένα.

Και ξαφνικά, στη νέα πραγματικότητα των αποστάσεων στην οποία όλοι οφείλουμε να προσαρμοστούμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, η αγκαλιά της μου μοιάζει το πολυτιμότερο και πιο σπάνιο αγαθό.

Όταν έκλεισα τα 18, σταδιακά άρχισε να μεταμορφώνεται από μαμά-μαμά σε μαμά-φίλη. Πέρασαν κάποια χρόνια για να καταλάβουμε η μία την άλλη μέσα από τσακωμούς, κλάματα και πολύωρες συζητήσεις που ήταν γεμάτες αγάπη, ένταση, αγκαλιές και λίγα ακόμη κλάματα…

Να καταλάβει εκείνη τα δικά μου “θέλω” κι εγώ τα δικά της. Να μου δώσει χώρο να της δείξω το δικό μου κόσμο, να με αφήσει να προκαλέσω τον τρόπο σκέψης της, χωρίς να προσπαθεί να με ακυρώσει. Να παλεύει με τον εαυτό της, μερικές φορές, για να αποδεχθεί την ενηλικίωσή μου, κι άλλες να με σπρώχνει να ανοίξω τα φτερά μου. Να με στηρίζει με όλη της ψυχή, ακόμη και σε επιλογές που μου είχε πει ξεκάθαρα, με ύφος απόγνωσης, “παιδί μου γιατί;” ως γνήσια Ελληνίδα μάνα. Ακόμη και τότε όμως, να είναι πάντα δίπλα μου, να με στηρίζει και να θαυμάζει το κάθε βήμα μου, όσο καλό ή κακό κι αν βγήκε, γιατί στα μάτια της ποτέ δεν ήταν ένα “λάθος”. Ήταν απλά η επιλογή μου.

Να καταλάβω κι εγώ τις δικές της αδυναμίες, τις φοβίες της, τα όνειρά της. Να συνειδητοποιήσω ξαφνικά ότι το άτρωτο που έδειχνε να έχει, όσο ήμουν παιδί, ήταν μια πολύ καλά καμουφλαρισμένη ευαισθησία. Να αντιληφθώ ότι όσο δυναμική κι αν είναι, θέλει κι αυτή αγκαλιά και συμβουλή… Ότι πονάει πολύ “να την ακυρώνω”, κάτι που άλλωστε δεν μου έκανε ποτέ εκείνη… Κι ότι πονάει κάθε φορά που μπαίνω στο αεροπλάνο να φύγω μακριά της.

Ξέρω, όμως, πως αν τολμήσω να κάνω πίσω, θα είναι η ίδια που θα με βάλει μέσα και θα μου δέσει και τη ζώνη!

Και τώρα πλέον, κάνουμε περιπάτους μαζί, στηρίζουμε η μια την άλλη στην κάθε μικρή ή μεγάλη τρέλα μας, κουτσομπολεύουμε τους άντρες μας και εξασκούμε το αγαπημένο μας χόμπι που δεν είναι άλλο από το να μετακινούμε μαζί έπιπλα ή αντικείμενα μέσα στα σπίτια μας. Μου διορθώνει τα ελληνικά μου κείμενα και της κάνω εντατικά μαθήματα Gmail, Facebook και Instagram, που συνήθως ξεκινάνε: “Παιδί μου τι είναι αυτό το…; Και δηλαδή τι κάνει;”. Για να ακολουθήσει δεύτερο τηλεφώνημα… “Λοιπόν πώς θα κάνω δικό μου λογαριασμό; Τι εννοείς δεν έχεις χρόνο να μου εξηγήσεις τώρα;”

Αν και ζούμε σε διαφορετικές χώρες, πάντα βρίσκουμε χρόνο να δούμε η μία την άλλη. Κι έτσι έχουμε χορτάσει αγκαλιές. Ωστόσο η πανδημία μας έκανε όλους να θυμηθούμε αυτά που μετράνε. Και ξαφνικά, στη νέα πραγματικότητα των αποστάσεων στην οποία όλοι οφείλουμε να προσαρμοστούμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, η αγκαλιά της μου μοιάζει το πολυτιμότερο και πιο σπάνιο αγαθό.

Σε αυτή τη γιορτή της μητέρας, η αγκαλιά της μαμάς μου, μου λείπει λίγο πιο πολύ. Όσοι την έχετε κοντά σας, να της δώσετε μια τεράστια αγκαλιά και να της πείτε: “Σε αγαπώ μαμά και σε ευχαριστώ για όλα”. Εγώ προς το παρόν θα της το πω τηλεφωνικά.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+