Όταν έχεις την υποκριτική δεινότητα να υποστηρίξεις επιτυχώς επί της οθόνης έναν τέτοιο δύσκολο ρόλο όπως είναι του Πατέρα Αγίου Νεκταρίου, τότε αξίζεις τον τίτλο του καλού ηθοποιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάς να εξελίσσεσαι, καθώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της εν λόγω ταινίας.
Η Yelena Popovic είδε στο πρόσωπο του Άρη Σερβετάλη τη μορφή του Αγίου Νεκταρίου και επιχείρησε να σκηνοθετήσει μια ταινία θρησκευτικού περιεχομένου εστιάζοντας στον βίο του και θίγοντας τα κακώς κείμενα της εκκλησίας.
Η Ταινία
Η ευρύτατη χρήση της αγγλικής γλώσσας, τα σκηνοθετικά πλάνα που δεν δείχνουν καθαρά τον σκηνικό χώρο, το ενισχυμένο καστ και η πλοκή που εξελίσσεται μέσα από τα διαλογικά μέρη, αν και αποτελούν μειονεκτήματα, δεν παρεμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα του έργου που σκοπεύει στη σινέ-ανάδειξη της αγιοσύνης του Αγίου Νεκταρίου.
Ο Άρης Σερβετάλης, ακολουθώντας ένα γνώριμο υποκριτικά μοτίβο, είναι αφοπλιστικά απλός και εκφραστικός, ενταγμένος στις απαιτήσεις του ιδιαίτερου ρόλου.
Ως Πατέρας της Εκκλησίας, ο Άγιος Νεκτάριος, αν και πολεμήθηκε από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, στρέφοντας το βλέμμα του στον συνάνθρωπο και προσφέροντας χωρίς διακρίσεις.
Σίγουρα δεν αποτελεί μια εναλλακτική ταινία ή υπερπαραγωγή χολιγουντιανών προδιαγραφών. Θα τη χαρακτηρίζαμε μια απλή, υποτονική, αφιερωματική βιογραφική, θρησκευτική ταινία με μηνύματα που αγγίζουν το ευρύ κοινό και με καθαρές ερμηνείες, επιμελημένα κοστούμια και μακιγιάζ.
Ο Άρης Σερβετάλης, ακολουθώντας ένα γνώριμο υποκριτικά μοτίβο, είναι αφοπλιστικά απλός και εκφραστικός, ενταγμένος στις απαιτήσεις του ιδιαίτερου ρόλου -μπορούν άραγε οι Άγιοι να είναι ρόλοι;- χωρίς να υπερβάλλει και χωρίς να χαντακώνεται από τις σκηνοθετικές ελλείψεις.
Το Καστ
Στο διεθνές καστ της ταινίας συμπεριλαμβάνεται κι ένα πλήθος Ελλήνων ηθοποιών (Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Τόνια Σωτηροπούλου, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μιχάλης Οικονόμου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος), από το οποίο σίγουρα ξεχωρίζουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Χρήστος Λούλης, ενώ ο Alexander Petrov και ο Mickey Rourke δίνουν το στίγμα τους στην ταινία, χωρίς να αποτελούν και τα highlights. Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο πολυβραβευμένος συνθέτης Zbigniew Preisner.
Απολογισμός
Κοντολογίς, επιλέγοντας τη θέαση της εν λόγω ταινίας ξέρεις τι να περιμένεις. Αν δεν εντυπωσιάζεσαι από τη σκηνοθετική δεξιότητα της Popovic, κατανοώντας ότι η διαχείριση του ογκώδους πληροφοριακού υλικού τη δυσκόλεψε, ωστόσο επιβεβαιώνεις όσα γνώριζες ως πιστός για τον βίο του Αγίου, εκτιμώντας για άλλη μια φορά το υποκριτικό ταλέντο του Σερβετάλη και επιθυμώντας να επισκεφτείς την Αίγινα και τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ταινία λειτουργεί ως κατήχηση.
Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:
“Ο Άνθρωπος του Θεού”: Η Βραβευμένη Ταινία της Yelena Popovic στους Κινηματογράφους