RadioActive 91,3 FM: Ένας Σταθμός για Όλες τις Εποχές

Ριρής Παπατσαρούχας Ραδιόφωνο

Ο RadioActive 91,3 FM δεν είναι ένας ακόμη τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός. Από το 1999 εκπέμπει από ένα γραφικό παλιό Σιφνέικο σπίτι και σήμερα πια φτάνει ως τα πέρατα του κόσμου χάρη στη διαδικτυακή ραδιοφωνία που, ως γνωστόν, σύνορα (εμβέλειας) δεν γνωρίζει.

Το Όνομα

Ο δημιουργός του Ριρής Παπατσαρούχας, Σιφνιός από καταγωγή και κοσμοπολίτης δια βίου, μας αναλύει ετυμολογικά το όνομα του σταθμού: “RadioΑctive θα πει ενεργό ραδιόφωνο και όχι… ραδιενεργό, όπως πιθανώς ακούγεται!”.

Εμένα ωστόσο, μια χαρά μου ακούγεται αυτή η θετική κι ευεργετική… ραδιενέργεια! Το όνομα του σταθμού υποστηρίζεται από το concept και τη φιλοσοφία του.

Ο Σταθμός

radioactiveΟ Ριρής μας δίνει το στίγμα εξηγώντας:

“Ο RadioΑctive ξεκίνησε με γνώμονα την αγάπη για την καλή και ποιοτική μουσική και ποτέ την εμπορικότητα. Καλώς ή κακώς, η εμπορικότητα είναι ταυτόσημη με τη μαζική παραγωγή και δεν έχω ακολουθήσει αυτήν την οδό σε οτιδήποτε έχω κάνει στη ζωή μου.

Ο RadioΑctive είναι labor of love και, πίστεψε με, έχει πάρα πολύ labor και δέχεται πάρα πολύ love από αμέτρητους ακροατές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν ενεργά την αγάπη τους μέσω μηνυμάτων αλλά και donations.

Όσο για το περιεχόμενο του; Θα μπορούσες άραγε να ακούς Trip-Hop ή Lounge ή Bossa Nova ή οποιοδήποτε μουσικό ύφος συνεχώς; Τουλάχιστον εγώ, όχι. Αυτή είναι και η ουσιαστική φιλοσοφία πίσω από τον Radioactive.

Ένα blending από σχεδόν όλα τα μουσικά ύφη, με αξιολόγηση όλων των τραγουδιών από εμένα και διασκορπισμένα σε ζώνες ανάλογα με την ώρα της ημέρας αλλά και την εποχή. Δεν κουράζεσαι ν’ ακούς Radioactive και το αστείο είναι ότι πολλοί fans μου λένε πως ανυπομονούν ν’ ακούσουν το επόμενο track, γιατί απλά αγαπούν να εκπλήσσονται με τις αλλαγές ύφους! Δεν είναι Pop ο RadioΑctive. Θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω Eclectic”.

Το Παρελθόν

Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, την προδιαγεγραμμένη (κατά τη γνώμη μου) πορεία προς τη δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού μέσα από τις προσωπικές διαδρομές του Ριρή:

“Από τότε που πραγματικά θυμάμαι τον εαυτό μου, είτε έκανα rewind και repeat σε ένα παλιό Grundig Reel to Reel, είτε ακουμπούσα τη βελόνα του Dual πικάπ σε κάποιο βινύλιο. Ειδικά τα καλοκαίρια, η μουσική μου έπαιζε μέσα από το παράθυρο μου δυνατά, με τα δικής μου κατασκευής μεγάφωνα και ενισχυτή.

Αργότερα έβαζα μουσική σε όλα σχεδόν τα “κλαμπ” της Σίφνου (ένα προς ένα), προτού καν να υφίσταται ο όρος DJ.
Όταν, το 1980, πήγα στην Αμερική για σπουδές, υποστήριξα την πληρωμή των διδάκτρων μου δουλεύοντας ως DJ στα μεγαλύτερα clubs του Σικάγο.

Ο RadioΑctive ‘στήθηκε’ το 1999 και βγήκε στον αέρα στις 16 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων μου. Τότε δεν υπήρχαν MP3 players. Η αρχική ιδέα, λοιπόν, ήταν να μπορώ να ακούω τη μουσική μου στο αυτοκίνητο!”

Και γιατί επιλέχθηκε η Σίφνος;

“Φτιάχτηκε στη Σίφνο γιατί είναι η πατρίδα μου κι ο τόπος τον οποίο λατρεύω από τότε που ήμουν παιδάκι και ερχόμουν για καλοκαιρινές διακοπές. Παρόλα αυτά, η ιδέα να έστηνα έναν RadioΑctive στην Αθήνα ή ακόμα καλύτερα στη Θεσσαλονίκη, με εκστασιάζει!”

24/7/365

Όπως καταλάβατε, κάθε ώρα και στιγμή υπάρχει κάποια εκπομπή που καλύπτει κάθε γούστο. Τόσο που ακόμα και στα σπίτια μας ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ξεχνάμε τη “δική μας” μουσική, παλιότερα δίσκους και κασέτες, αργότερα CD και σήμερα τις λίστες μας στο Spotify, κι ακούμε RadioΑctive.

Όμως, δεν τελειώνει εδώ η τρομερή ενέργεια που εκπέμπει ο σταθμός αλλά και ο δημιουργός του! Στους παλιότερους, αλλά και στους νεότερους επισκέπτες της Σίφνου έχει “γράψει” σαν εμπειρία μουσικού event, το θρυλικό πια street party του Αυγούστου, στο στενό του κατά τα άλλα ήσυχου και κάπως αποτραβηγμένου από τη νυχτερινή ζωή Αρτεμώνα.

Ο Ριρής αφηγείται…

“Η ιδέα των street parties ξεκίνησε τυχαία ένα βράδυ σε μια κουβέντα με φίλους μου, σ’ ένα ταβερνάκι. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού πέταξα την ιδέα, να κάνουμε ένα πάρτι… Στην αρχή επικράτησε σιγή. Μετά, ήρθε ο  ενθουσιασμός! Κι όλα αυτά το καλοκαίρι του 2007.

Τα πρώτα έξι ή εφτά χρόνια οι μηνύσεις και τα δικαστήρια έπεφταν βροχή. Η Σίφνος, αρχικά, δεν τα ασπάστηκε. Όμως, όταν τελικώς κατάλαβαν πόσο όμορφα περνάνε όλοι όσοι έρχονται, ότι φτάνουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έχουν κανονίσει τις διακοπές τους ώστε να πετύχουν ένα πάρτι, έδωσαν τόπο στη οργή (με χαμόγελο το λέω!), και τώρα τα θέλουν όλοι!

“Η ιδέα των street parties ξεκίνησε τυχαία ένα βράδυ σε μια κουβέντα με φίλους μου, σ’ ένα ταβερνάκι. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού πέταξα την ιδέα, να κάνουμε ένα πάρτι… Στην αρχή επικράτησε σιγή. Μετά, ήρθε ο  ενθουσιασμός! Κι όλα αυτά το καλοκαίρι του 2007.”

Είναι κι αυτό μια εντελώς αφιλόκερδης κίνηση, με αποκλειστικό σκοπό να διασκεδάσει ο κόσμος και να έχει μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία στη Σίφνο. Ευτυχώς έχουμε χορηγούς που μοιράζουν (δωρεάν φυσικά) χιλιάδες παγωμένες μπίρες στις εκατοντάδες του κόσμου που χορεύουν ξέφρενα στο στενό του Αρτεμώνα, στις αυλές, στις πεζούλες, στις ταράτσες, στην πλατεία!”.

Ραδιόφωνο

Τα πάρτι σταμάτησαν πριν δύο χρόνια – και όχι λόγω κορωνοϊού! Ο Ριρής θεώρησε ότι έκλεισαν τον κύκλο τους και δεν άφησε να φθαρούν και να γίνουν ρουτίνα – παρά τη γενική διαμαρτυρία των χιλιάδων φανατικών. Είναι αλήθεια ότι το street party της Σίφνου χάραξε πορεία σε πάμπολλα μετέπειτα παρόμοια, κυρίως εορταστικά (και εμπορικά!), όταν δεν υπήρχε καν ο όρος ούτε ο χώρος για κάτι τέτοιο!

Το Τέλος του Καλοκαιριού

Η επάνοδος στη βάση μας να είναι γεγονός, αφού το καλοκαίρι (ημερολογιακά, τουλάχιστον) τελείωσε. Οι μουσικές του όμως δεν είναι απαραίτητο να τελειώσουν.

Αφού πήραμε το πλοίο της επιστροφής και φτάνοντας στον Πειραιά, η συχνότητα 91,3 FM έμεινε σε περίοπτη θέση στους αποθηκευμένους σταθμούς μας. Αλήθεια, πού θα συντονιζόμαστε τον χειμώνα;

“Ο RadioΑctive είναι non-stop 24/7/365. λέει ο Ριρής. Έχει πολλούς ακροατές από όλες τις Κυκλάδες στα FM και τους 91,3 και πάρα πολλά μαγαζιά και beach bars δεν τον κλείνουν ποτέ. Αλλά νομίζω ότι εκεί που πραγματικά ‘τα σπάει’ είναι στο Internet, όπου έχει ακροατές (που με analytics μπορώ να ελέγξω) από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Kαι είναι χιλιάδες, κάθε στιγμή της ημέρας.”

Σε πιστεύουμε Ριρή. Τόση “ράδιο-ενέργεια” δεν θα μείνει αποθηκευμένη ως του χρόνου! Δεν σου κρύβω πάντως, ότι όταν θα σε ακούω κάποια χειμωνιάτικα βράδια, θα με ονειρεύομαι το καλοκαίρι, μέσα στο αυτοκίνητο, να συντονίζομαι στο σταθμό και να κατεβαίνω τον καταπέλτη του πλοίου με μουσική υπόκρουση RadioActive!

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

49o Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Morrison Hotel Από τις Εκδόσεις Οξύ

Athens Art Book Fair 2021 στην Κυψέλη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
In Style We Stand
In Style We Stand

Η Νίκη Ψαραύτη-Μπουτάρη είναι Σύμβουλος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε απο την ΑΣΟΕΕ, τμήμα Δοικήσεως Επιχειρήσεων, και είναι κάτοχος Exec. ΜΒΑ του Alba, American College of Greece. Η σταδιοδρομία της στη Διαφήμιση αναπτύχθηκε και ταυτίστηκε με την πορεία της διαφημιστικής της εταιρείας Arrow, όπου ως CEO διαχειρίστηκε την επικοινωνία πολλών γνωστών και εμβληματικών brands και οργανισμών, εγχώριων και πολυεθνικών. Το διάστημα 2013-2019 υπηρέτησε στο American College of Greece ως Αντιπρόεδρος με τομέα το Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, αναπτύσσοντας την στρατηγική επικοινωνία περιεχομένου και εισάγοντας στο ψηφιακό διαδραστικό μάρκετινγκ και τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του ιδρύματος. Οπαδός στην πράξη της δια βίου μάθησης, επίμονη αναγνώστρια, λάτρης της λογοτεχνίας και της γλώσσας, καταθέτει στην αθηΝΕΑ απόψεις και σχολιασμούς για τη σημασία του στιλ στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από τη στήλη "In Style We Stand".

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+