EO Accelerator: Ένα Καταλύτης Ανάπτυξης & Δημιουργίας

Το να μοιράζεται κανείς εμπειρίες, γνώσεις, μαθήματα ζωής με άλλους επαγγελματίες είναι μια δυνατότητα πολύτιμη, ιδιαίτερα στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Θα περίμενε μάλιστα κανείς ότι κάτι τέτοιο σήμερα θα ήταν πιο εύκολο παρά ποτέ. Και όμως, ο πλούτος των πληροφοριών χάνεται συχνά στη μετάφραση, ιδιαίτερα όταν η μετάδοσή τους γίνεται με τρόπο απρόσωπο.

Σε μια δύσκολη περίοδο για πάσης φύσεως επιχειρηματικές προσπάθειες στη χώρα μας, η διαρκής και ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε επιχειρηματίες με κοινά βιώματα ή κοινούς στόχους μπορεί να κάνει τη διαφορά, να λύσει ή να προλάβει προβλήματα που στέκονται ως εμπόδια στο δρόμο για την επιτυχία.

Αρκετούς μήνες πριν, ο φίλος μου Γιώργος Παπαϊωαννίδης μου μίλησε για το Εnterpreneurs’ Organization (“EO”), έναν παγκόσμιο οργανισμό αποκλειστικά για επιχειρηματίες, με παρουσία σε 53 χώρες και πάνω από 12,000 μέλη, στόχος των οποίων είναι να μαθαίνουν και να γίνονται καλύτεροι, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και εμπειριών, στο πλαίσιο ενός ολοένα και μεγαλύτερου δικτύου. Το όραμα του ΕΟ είναι η οικοδόμηση της σημαντικότερης κοινότητας επιχειρηματιών στον κόσμο, η οποία θα αποτελεί καταλύτη για τα μέλη της, ανθρώπους με δημιουργικό πνεύμα και ηγετικές ικανότητες.

Ο τρόπος που μου περιέγραψε ο Γιώργος τον οργανισμό μου κέντρισε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, μέλος του ΕΟ και υπεύθυνο του προγράμματος Accelerator του ΕΟ Greece, που βοηθά επιχειρηματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν με γοργότερο ρυθμό, δίνοντάς τους πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο γνώσης από επιχειρηματίες/μέντορες που έχουν όρεξη να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες.
Στην καρδιά του δικτύου βρίσκεται η ιδέα ότι ένας ολοκληρωμένος επιχειρηματίας είναι τελικά ένας καλύτερος επιχειρηματίας.

Το Accelerator, “ένα συμπυκνωμένο πρόγραμμα MBA για επιχειρηματίες”, όπως θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος, δεν προσφέρει χρηματοδότηση, δεν είναι διαγωνισμός, δεν είναι απλά μια ευκαιρία για networking και πρόσβαση σε επενδυτές. Βοηθάει όμως τους επιχειρηματίες να εξελιχθούν οι ίδιοι σαν ιδρυτές, να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία, και να χρησιμοποιήσουν τις καλύτερες πρακτικές για να αναπτυχθούν και να φτάσουν το στόχο τους, εξελίσσοντας τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν αποφάσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον άλλων επιχειρηματιών που βλέπουν πέραν των προβλημάτων και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ως ευκαιρίες εσωτερικής αναζήτησης και βελτίωσης.

Ο Ανδρέας, όντας ο ίδιος ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας (founder της SlashData) που δεν σταματά όμως να εξελίσσεται, συνοψίζει τα κεντρικά χαρακτηριστικά του προγράμματος ΕΟ Accelerator ως εξής:
  • Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης επιχειρηματιών που τους συστήνει best practices στις πωλήσεις, το marketing, τη στρατηγική, καθώς και τη διαχείριση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί από την Gazelles International και καλύπτει το κενό που αφήνουν τα περισσότερα MBAs, τα οποία δεν αγγίζουν πρακτικές διοίκησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Μέσα από τα peer-to-peer accountability groups, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες μοιράζονται εμπειρίες, ανησυχίες και προβληματισμούς, και βρίσκουν λύσεις μέσω δομημένων συζητήσεων. Οι επιχειρηματίες θέτουν και εκπληρώνουν στόχους, ενώ η θεματολογία δεν εξειδικεύεται σε κάποιο κλάδο και δεν περιορίζεται.
  • Δίνεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να ακούσουν γνωστούς επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς και να μάθουν από τις εμπειρίες τους, ενώ η πρόσβαση σε μια σειρά από κλειστές εκδηλώσεις αποτελεί συναρπαστική ευκαιρία κοινωνικής δικτύωσης.
  • Η πρόσβαση στο δίκτυο επιχειρηματιών του EO ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας με mentors που είναι έτοιμοι να προσφέρουν μια επιχειρηματική συμβουλή, ακόμη και να διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στη χάραξη στόχων.

Ακούγοντας τον Ανδρέα να μιλά για το EO Accelarator, αυτό που βρήκα πραγματικά μοναδικό σε σχέση με άλλες οργανώσεις με παρόμοια λογική, είναι η σφαιρική προσέγγιση του προγράμματος. Η χαρτογράφηση των κύριων θεμάτων που απασχολούν τον εκάστοτε επιχειρηματία που συμμετέχει στο δίκτυο δεν περιορίζεται μόνο στον καθαρά επαγγελματικό του κόσμο. Το ΕΟ προσεγγίζει τον επιχειρηματία σφαιρικά, με στόχο τη δυνατότητα ανάλυσης και πιθανόν επίλυσης θεμάτων στο ευρύτερο πρίσμα της καθημερινότητάς του, ως μέλος μιας κοινωνίας, ως μέλος μιας οικογένειας.

Γνωρίζοντας μέλη του ΕΟ όπως ο Γιώργος και ο Ανδρέας αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην καρδιά του δικτύου βρίσκεται η ιδέα ότι ένας ολοκληρωμένος επιχειρηματίας είναι τελικά ένας καλύτερος επιχειρηματίας. Ότι οι εμπειρίες των peers μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούμε στην επαγγελματική, αλλά και προσωπική μας ζωή. Ότι είναι χρήσιμο να προσδιορίζουμε τους στόχους μας ενταγμένοι σε ένα περιβάλλον ομοειδών μας. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μοναδικά δώρα σε ένα περιβάλλον όπου η έμπνευση και η πρόσβαση στη γνώση πάντα υστερούσαν.

Το πρόγραμμα EO Accelerator θα τρέξει για πρώτη φόρα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2018 από τα μέλη του ΕΟ Greece. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες θα έχουν σίγουρα μοναδικές ευκαιρίες και ένα εισιτήριο πρόσβασης σε έναν θησαυρό γνώσεων και δεξιοτήτων. Είμαι σίγουρη ότι σύντομα μια νέα γενιά από επιχειρηματικά διαμάντια θα λάμψουν στη χώρα μας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Business as Usual
Business as Usual

Η Ελένη Μπαθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στη Citigroup στην Αθήνα, και το 2004 μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας και αργότερα στη Morgan Stanley. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού ενός εγχώριου τραπεζικού ομίλου. Είναι μητέρα 2 παιδιών και λατρεύει να ανακαλύπτει νέες ιδέες που μπορεί να αποτέλεσουν πηγή έμπνευσης για νέα ξεκινήματα. Ζωτικής σημασίας ρόλο για εκείνη παίζει η ενασχόληση της με πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+