Η επιστροφή των μαθητών δημοτικών, νηπιαγωγείων, εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής, όπως και παιδικών και βρεφικών σταθμών στα θρανία από την 1η Ιουνίου και για διάστημα ενός μήνα, είναι μια απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Έχει σημασία αυτό, δεδομένου ότι, αν κρίνουμε από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη βρισκόταν μάλλον απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το γεγονός πάντως ότι μια απόφαση δεν είναι δημοφιλής, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το σκεπτικό πίσω απ’ την απόφαση. Για αρχή, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει πια αρκετές εβδομάδες από την εκκίνηση άρσης των μέτρων. Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στη φάση αυτή, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομίας έχει ήδη ανοίξει.
Τίποτα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε δεν είναι ιδεώδες. Όλες οι αποφάσεις έχουν υπέρ και κατά.
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, οι ειδικοί εξακολουθούν να παρατηρούν ότι έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, ότι οι επιπτώσεις της νόσου σε αυτά είναι επίσης πολύ μικρές, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρόλος τους στη μετάδοση του συγκεκριμένου ιού είναι μάλλον χαμηλός. Με δεδομένο δε ότι, λόγω καιρού, οι τάξεις μπορούν να λειτουργήσουν υπό καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το χειμώνα (με τα παράθυρα ανοιχτά, καλό αερισμό, αρκετό χρόνο έξω), ο κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά αξιολογήθηκε ως χαμηλός. Συγχρόνως, ο κίνδυνος αυτός αντισταθμίστηκε με το παιδαγωγικό κόστος του να παραμείνουν τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον για ένα ολόκληρο εξάμηνο, κάτι που θα συνέβαινε αν το άνοιγμα πήγαινε για Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνθήκες είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτερες δυνατές, κάτι που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε, κατά την πιο ασφαλή δυνατή περίοδο, μια “πρόβα τζενεράλε” για το φθινόπωρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ: “είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο”.
Γιατί, όπως έχουμε πει και ακούσει ξανά και ξανά, η δοκιμασία αυτή είναι μια άσκηση αντοχής. Θα έχουμε πιθανότατα και νέο κύμα μπροστά μας και οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αυτό από τώρα. Τίποτα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε δεν είναι ιδεώδες. Όλες οι αποφάσεις έχουν υπέρ και κατά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όταν τις παίρνουμε με νηφαλιότητα και λαμβάνοντας υπόψιν τις συστάσεις των ειδικών.