Οι Εκδόσεις Γραφή με έδρα τα Τρίκαλα, εμπλουτίζουν την… φαρέτρα των βιβλίων τους με πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Επιλέξαμε ιστορίες ανθρώπων, βιώματα που πονάνε, κραυγές για το μέλλον. Επιλέξαμε τοπία ονειρικά, έρωτες, αγωνίες. Όλα όσα μπορεί να μας προσφέρει η ζωή και φυσικά τα βιβλία! Πάμε να τα δούμε!
«Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια Βαλίτσα Όνειρα» | Μεταξία Φιλιππάτου
Το μυθιστόρημα «Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα» αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αίγυπτο στο τέλος του 19ου αιώνα, αναζητώντας μια ζωή με περισσότερες ευκαιρίες και φιλοδοξία της συγγραφέα είναι να προσθέσει ένα ακόμη πετραδάκι στην μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού.
Το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ηρωίδας -προγιαγιάς- της συγραφέα που ως χήρα με τέσσερα παιδιά από ένα χωριό της Κέρκυρας, αποφάσισε ν’ αποδεχτεί την πρόταση που της έγινε από τον Δήμο Παγασών (νυν Βόλου) να εγκατασταθεί οικογενειακά στην Αίγυπτο και μας ταξιδεύει πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η ίδια η συγγραφέας Μεταξία Φιλιππάτου έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια στην Αίγυπτο. Συγκινητικός ο επίλογος όπου μαθαίνουμε και την τύχη των ηρώων του βιβλίου.
«Ανέμης νήματα» | Ολυμπία Θεοδοσίου
Το έργο «Ανέμης νήματα» αποτελείται από 43 χρονικά στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια των οποίων η Ηλέκτρα μας αφηγείται τη ζωή της και την ίδια στιγμή ανακαλύπτει τον εαυτό της συνομιλώντας με νεκρούς ποιητές, ζωγράφους, αλλά και με το περιβάλλον που δραστηριοποιείται γύρω της.
Θέτει ερωτήματα για την θέση της γυναίκας και μας περιγράφει τον ρόλο της μέσα σε μία κοινωνία, η οποία την υποβιβάζει συνεχώς και την τοποθετεί στο περιθώριο σαν μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Μέσα σε αυτή την χρονική σπείρα που την περιβάλλει, η πρωταγωνίστρια επίσης συνειδητοποιεί την έλξη της προς το ίδιο φύλο ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ισορροπήσει μέσα στο καλούπι της οικογένειας που έχει δημιουργήσει.
Το «Ανέμης νήματα» είναι μία εσωτερική σύγκρουση, μια σύγκρουση ψυχής, η οποία διαρκεί ελάχιστα λεπτά -όσο η ζωή ενός ανθρώπου μέσα στις άπειρες γραμμές του χρόνου. Πολύ ωραία έκδοση και έξυπνο το τρικ με τα ποίηματα-αποφθέγματα μιας ανάσας στα πλαϊνά κάθε σελίδας. Είναι φανερή η επιρροή της συγγραφέως από την ισπανική γλώσσα την οποία, άλλωστε, διδάσκει!
«Η Νύχτα των ελαφιών – Γκουινεβίρ» | Έφη C. Νικολοπούλου
Ερωτικές επιστολές, όπου ο έρωτας δεν είναι ένας στιγμιαίος σπασμός αλλά μια τελετουργία αποκάλυψης. Επιστολές από ένα πρόσωπο που μιλά προς ένα πρόσωπο που σωπαίνει. Κι ωστόσο διάλογος. Αφού, στην αλφαβήτα μιας «κοινής γλώσσας», η σιωπή είναι κι αυτή λέξη.
Ένα παιχνίδι ποίησης. Μικρά κείμενα που μοιάζουν με εξιστόρηση ονείρων. Τα χρώματα, οι τόποι και τα ζώα δίνουν το παρών. Ο έρωτας είναι πάντα εδώ ακόμα και αν ο άλλος λείπει οριστικά.
Ο αποστολέας κι ο παραλήπτης συμβολοποιούνται στις μορφές ενός ελαφιού κι ενός άστρου, με τα επίσης συμβολικά ονόματα Γκουίνεβιρ και Λάνσελοτ, δανεισμένα από τον γνωστό μεσαιωνικό κύκλο του βασιλιά Αρθούρου. Υποδηλώνοντας μια ερωτική Συνάντηση τόσο υψηλής αιτιότητας, που σχεδόν δεν χωράει στο ανθρώπινο, που περνάει στον χωροχρόνο ενός ιδιωτικού μύθου, όπου ένα δωμάτιο γίνεται ξαφνικά κήπος και μια νύχτα λευκότερη απ’ τη μέρα. Μια ερωτική Συνάντηση αλυσιτελής κι ωστόσο πέρα για πέρα συντελεσμένη από και μέσα στον εαυτό της. Γραμμένο στον καιρό της καραντίνας, υπερβαίνοντάς την.
«Στα Δυο Στενά» | Συλλογικό
Το βιβλίο «Στα δυο στενά» αποτελείται από κείμενα που έγραψαν κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων κατά τη διάρκεια διετούς εργαστηρίου δημιουργικής γραφής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Σ.Δ.Ε. (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) των φυλακών και συντονιστή τον Νίκο Μάντζιο, συγγραφέα και δάσκαλο δημιουργικής γραφής. Οι συμμετέχοντες, άλλοι μαθητές του σχολείου κι άλλοι «εξωσχολικοί», άλλοι ημεδαποί κι άλλοι αλλοδαποί. Η γλώσσα των τελευταίων αναμενόμενα λιτή, «στεγνή», χωρίς φιοριτούρες που δίνει στα κείμενα μια προστιθέμενη γοητεία.
Η παντελής έλλειψη μυθοπλασίας, μετά από συνειδητή άρνηση των κρατουμένων-συγγραφέων να βάλουν φαντασία, προσδίδει στις ιστορίες τους μια αβάσταχτη τραχύτητα.
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν εξ’ ολοκλήρου στο 2ο Σ.Δ.Ε. των φυλακών Τρικάλων.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Η Απαγόρευση Βιβλίων στην Αμερική Καλά Κραττεί
Διαβάζοντας την «Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975»
«Στέλλα, Κρατάω Βιβλίο!» | Βιβλιοπροτάσεις με Θέμα τις Χαμένες Πατρίδες