Έρευνα: Οι Παράπλευρες Απώλειες του Covid-19 Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια έρευνα που αναδεικνύει την επίδραση του COVID-19 στο σύστημα υγείας 105 χωρών. Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020 δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι χώρες (90%) αντιμετώπισαν προβλήματα στις παροχές υγείας τους, με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να αναφέρουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν ότι πολλές διαδικασίες ρουτίνας έχουν ανασταλεί, ενώ σημαντικές, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου και του HIV, είναι αντιμέτωπες με πολλά εμπόδια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

«Η έρευνα ρίχνει φως στα ελαττώματα του συστήματος υγείας μας, αλλά χρησιμεύει για να μας πληροφορήσει για νέες στρατηγικές, για να βελτιώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά,” αναφέρει ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ. “Ο COVID-19 θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για όλες τις χώρες, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία δεν είναι μια εναλλακτική. Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις έκτακτες ανάγκες, αλλά να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε σε συστήματα υγείας που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ανθρώπων στη διάρκεια της ζωής τους.”

Οι παροχές που επηρεάστηκαν

Βάσει των στοιχείων, οι χώρες κατά μέσο όρο βίωσαν αναταραχές στο 50% των παροχών. Οι πιο συχνά προβληματικές περιοχές περιλάμβαναν το συνηθισμένο εμβολιασμό (70%) και τις υπηρεσίες που παρέχονται στο χώρο του νοσοκομείου (61%), τη διάγνωση και θεραπεία μη μεταδιδόμενων ασθενειών (69%), τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη (68%), τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών (61%), τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου (55%).

Οι χώρες, επίσης, ανέφεραν προβλήματα στη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας (46%) και την ανίχνευση και την αντιμετώπιση της φυματίωσης (42%). Παρόλο που μερικά πεδία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως η φροντίδα των δοντιών και η αποκατάσταση, έχουν ανασταλεί εκ προθέσεως σε ευθυγράμμιση με τα κυβερνητικά πρωτόκολλα, η αναταραχή άλλων υπηρεσιών αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην υγεία του πληθυσμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Υπηρεσίες διάσωσης της ζωής διαταράχθηκαν σε σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχουσών χωρών

Για παράδειγμα, σημειώθηκαν αναταραχές στα επείγοντα στο 22% των χωρών, στις επείγουσες μεταγγίσεις στο 23% και στις επείγουσες εγχειρήσεις στο 19%.

Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Το 76% των χωρών ανέφερε μειώσεις στην περίθαλψη εξωτερικών ασθενών λόγω περιορισμένης ζήτησης και άλλων παραγόντων, όπως το  lockdown και οικονομικών δυσκολιών. Άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν ήταν η αναδιανομή του προσωπικού για την αντιμετώπιση του COVID-19, η έλλειψη διαθεσιμότητας υπηρεσιών λόγω κλεισίματος και αναταραχές στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και προϊόντων υγείας.

Η προσαρμογή στρατηγικών παροχής υπηρεσιών υγείας

Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μερικές από τις στρατηγικές που προτείνει ο ΠΟΥ, για να αμβλύνουν τις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στις υπηρεσίες, όπως η δημιουργία προτεραιοτήτων, οι ψηφιακές διαγνώσεις, οι αλλαγές στη συνταγογράφηση και στην στρατηγική ενημέρωσης. Ωστόσο, μόνο το 14% των χωρών ανέφερε την απαλλαγή από τα έξοδα υγείας, που ο ΠΟΥ συστήνει, για να εξισορροπήσει τις οικονομικές δυσκολίες για τους ασθενείς.

Η έρευνα, επίσης, παρουσιάζει τις εμπειρίες των χωρών στην προσαρμογή των πρακτικών για να μετριαστεί η επίδραση στην περίθαλψη. Παρά τους περιορισμούς μιας τέτοιας έρευνας, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη βελτίωση της διαδικασίας ανίχνευσης αλλαγών στην παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς η πανδημία πρόκειται να κυριαρχεί τους επόμενους μήνες, και την εύρεση ανάλογων λύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΥ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τις χώρες και να προσφέρει εργαλεία υποστήριξης για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του COVID-19. Με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη των χωρών για βοήθεια λόγω της πανδημίας, ο ΠΟΥ αναπτύσσει το COVID19: Health Services Learning Hub, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών και τη διάδοση καινοτόμων πρακτικών που μπορούν να βελτιώσουν την παγκόσμια απόκριση στον ιό.

To άρθρο της Ελίζας Σακκά δημοσιέυθηκε στο Thrive Global στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+