Έξυπνη Καλλιέργεια στο Σπίτι

O Μιχάλης Μωραΐτης και ο Κωνσταντίνος Βαϊόπουλος είναι δύο νέοι με πολλές ανησυχίες αλλά και με λαμπρές ιδέες. Μια από αυτές, κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, στην κατηγορία AgriTech & FoodTech Ideas.

Συζητώντας μαζί τους, μπορεί κάποιος να δει πως οι σκέψεις αλλά και η φιλοσοφία του ενός, συμπληρώνει αρμονικά τις σκέψεις και τη φιλοσοφία του άλλου. Ο Μιχάλης είναι από την Αθήνα και ο Κωνσταντίνος από την Καρδίτσα, όμως κοντά, τους έφερε η Θεσσαλονίκη.

Ο Μιχάλης έχει τελειώσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατεύθυνση στη Γεωργική Μηχανική. Εκεί, γνώρισε από πρώτο χέρι την γεωργία ακριβείας  ή όπως αλλιώς λέγεται “έξυπνη γεωργία”, και αυτό τον τράβηξε.

Έτσι, μετά από αναζήτηση, κατέληξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και παρακολουθεί τα τελευταία 2 χρόνια το μεταπτυχιακό του δίπλωμα με τίτλο “Προηγμένα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών”, ενώ παραδέχεται πως ήταν ένα δύσκολο βήμα, ένας Γεωπόνος να στραφεί ξαφνικά προς αυτή την κατεύθυνση.

“Όταν συζητούσαμε με τον Μιχάλη, οι ιδέες ερχόντουσαν αρκετά εύκολα και αβίαστα. Κάπως έτσι, μέσα από την κουβέντα και από προσωπικές μας ανησυχίες γεννήθηκε και η ιδέα του CityVeg“, λέει ο Κωνσταντίνος.

Ο Κωνσταντίνος από την άλλη, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2010, αφού πέρασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του είναι αγρότης, οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι τον αγροτικό τομέα, καθώς κάθε χρόνο πηγαίνει και τον βοηθάει σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών που καλλιεργούν.

Πριν από ένα χρόνο, το 2019, ξεκίνησε και εκείνος τις Μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Πληροφορικής του ίδιου Πανεπιστημίου, αλλά αυτή τη φορά, επέλεξε το αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν ως συνεργάτες στο Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας, ένα από τα 5 Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπου και εργάζονται τον τελευταίο ένα χρόνο.

Πέρα από τη συνεργασία τους στη δουλειά, κάνουν παρέα και εκτός εργασίας και να ανακαλύπτουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα. “Όταν συζητούσαμε με τον Μιχάλη, οι ιδέες ερχόντουσαν αρκετά εύκολα και αβίαστα. Κάπως έτσι, μέσα από την κουβέντα και από προσωπικές μας ανησυχίες γεννήθηκε και η ιδέα του CityVeg“, λέει ο Κωνσταντίνος. “Ή θα συνεργαζόμασταν σε κάτι τέτοιο, ή στη μουσική!”, προσθέτει γελώντας ο Μιχάλης.

 CityVeg: Τρισδιάστατη ρομποτική πλατφόρμα άρδευσης, λίπανσης και ζιζανοκτονίας

Τί είναι όμως το CityVeg και πως προέκυψε ως ιδέα, άραγε; “Ο σπινθήρας άναψε όταν σε μια συζήτηση με τον Μιχάλη, αναρωτιόμασταν για το πόσο κάποιος είναι σίγουρος για την ποιότητα των λαχανικών που καταναλώνει, από τη στιγμή που δεν ξέρει ακριβώς με ποιο τρόπο αυτά έχουν παραχθεί.

Το CityVeg είναι μια τρισδιάστατη ρομποτική πλατφόρμα που εφαρμόζεται πάνω σε ένα παρτέρι, έχει τη δυνατότητα κίνησης σε όλο το μήκος και το πλάτος του παρτεριού και εφαρμόζει άρδευση, λίπανση και ζιζανοκτονία βάσει των αναγκών του εκάστοτε φυτού.

Αυτή η αμφισβήτηση, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να μπορεί κάποιος να καλλιεργεί μόνος του τα λαχανικά αυτά, παντού, ακόμα και μέσα στην πόλη” λέει ο Κωνσταντίνος, με τον Μιχάλη να συμπληρώνει “αλλά πως να το κάνει μόνος του ένας άνθρωπος ο οποίος ζει στην πόλη, εργάζεται κάθε μέρα και το πρόγραμμα του δεν του επιτρέπει αυτή την ενασχόληση;”. Αυτή άλλωστε, ήταν και η δική μου απορία.

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας η οποία να αναλάβει πλήρως αυτό τον ρόλο. Το CityVeg είναι μια τρισδιάστατη ρομποτική πλατφόρμα που εφαρμόζεται πάνω σε ένα παρτέρι, έχει τη δυνατότητα κίνησης σε όλο το μήκος και το πλάτος του παρτεριού και εφαρμόζει άρδευση, λίπανση και ζιζανοκτονία βάσει των αναγκών του εκάστοτε φυτού.

“Είναι σαν ένας μεγάλος 3D printer”, μου εξηγεί ο Μιχάλης, “έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία, είναι ένα καρτεσιανό ρομπότ”, προσθέτει ο Κωνσταντίνος. Πώς όμως αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κάθε φυτού;

Όπως μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος, το CityVeg είναι προγραμματισμένο έτσι, ώστε μία με δύο φορές την ημέρα να αποτυπώνει φωτογραφικά την κάτοψη του παρτεριού. Αυτές οι φωτογραφίες, στέλνονται μέσω σύνδεσης WI-FI σε ειδικό λογισμικό, το οποίο βρίσκεται σε cloud τροφοδοτώντας ένα νευρωνικό δίκτυο που η ομάδα έχει εκπαιδεύσει με πληθώρα φωτογραφιών φυτών πολλών ειδών κι έτσι μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια ποιο φυτό είναι.

Στη συνέχεια, συμπληρώνει ο Μιχάλης πως “έχοντας αναγνωρίσει το φυτό, το λογισμικό βλέπει τις συντεταγμένες στο χώρο και το μέγεθός τους. Ταυτόχρονα, λαμβάνει και δεδομένα υγρασίας από έναν ανεξάρτητο αισθητήρα που εγκαθίσταται στο έδαφος του παρτεριού κι έτσι, αντιλαμβάνεται το πόσο νερό χρειάζεται το κάθε φυτό”.

Με την ίδια λογική, μπορεί να αναγνωρίσει και την ανάγκη για υδρολίπανση, αλλά και για βιολογική ζιζανιοκτονία.

“Η μεγάλη καινοτομία του CityVeg είναι η ακρίβεια που έχει”, μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος. “Στόχος μας είναι μια οικογένεια να ξεχάσει το πήγαινε-έλα στο σούπερ μάρκετ όσον αφορά τα λαχανικά της, να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της, ενώ, ταυτόχρονα, να είναι σίγουρη ότι η ποιότητα είναι η καλύτερη δυνατή”.

 Η Συμμετοχή τους στο Trophy-Τροφή Challenge και η Νίκη

Θέλοντας να εξελίξουν την ιδέα τους, αλλά και να μπορέσουν τελικά να την κάνουν πράξη, ο Κωνσταντίνος και ο Μιχάλης, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Trophy-Τροφή Challenge του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Έμαθαν για τον διαγωνισμό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω πρότασης γνωστών, φίλων και συναδέλφων που είχαν ακούσει για το πρόγραμμα και θεώρησαν πως μπορεί να προσφέρει πολλά στην ομάδα, ανεξάρτητα από τα έπαθλα τα οποία μπορεί να κέρδιζαν.

Τελικά, αυτή η πολλαπλή συνεισφορά της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας έγινε αισθητή και στον Κωνσταντίνο και στον Μιχάλη, παρόλο που τελικά κατάφεραν να πάρουν και την 1η θέση στην κατηγορία AgriTech & FoodTechI deas του διαγωνισμού.

“Η όλη διαδικασία της συμμετοχής στον διαγωνισμό, τα bootcamps, ήταν μια πολύ θετική εμπειρία με διαδραστικότητα και έντονη συνεργατικότητα», μου λέει ο Μιχάλης και προσθέτει:

“Εγώ, πίστευα πάρα πολύ από την αρχή ότι θα τα καταφέρουμε να κερδίσουμε, πίστευα στην ιδέα μας!”

“Μιλήσαμε με έμπειρους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, οι οποίοι είχαν να μας δώσουν πολύτιμες συμβουλές, ενώ, ταυτόχρονα, μας εισήγαγαν στον κόσμο του business, κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε και ήταν ένας βασικός στόχος μας να το μάθουμε καλύτερα”.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως όταν κατέθεσαν την πρότασή τους για τη συμμετοχή στην κατηγορία Agri-Tech & Food-Tech Ideas, ο Μιχάλης και ο Κωνσταντίνος εργάζονταν ακόμη πάνω στα τεχνικά μέρη του CityVeg. Όμως, μέχρι να επιλεγούν είχαν ήδη καταφέρει να αναπτύξουν σε μεγάλο βαθμό μια πρωτότυπη μονάδα CityVeg, περνώντας από την ιδέα, στην πράξη.

Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είναι θετικός άνθρωπος δηλώνει πως “Εγώ, πίστευα πάρα πολύ από την αρχή ότι θα τα καταφέρουμε να κερδίσουμε, πίστευα στην ιδέα μας!” Κι έτσι, και έγινε.

Το χρηματικό έπαθλο που κέρδισαν από τον διαγωνισμό σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν για την αγορά επιπρόσθετου εξοπλισμού, το σημαντικότερο όμως έπαθλο για εκείνους, κρίνουν πως είναι το mentoring το οποίο θα ακολουθήσει και ανυπομονούν γι αυτό, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, τα οποία είναι τόσο η ολοκλήρωση  του πρωτοτύπου όσο και, στη συνέχεια, η διενέργεια πιλοτικών tests σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, με στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος που να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει εντός των προσεχών ετών στις αγορές.

Ο Κωνσταντίνος μου λέει πως το CityVeg, απευθύνεται σε οικογενειάρχες μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος, σε άτομα που νοιάζονται για τη διατροφή τους και έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν έναν “πράσινο” τρόπο ζωής. Ενώ προσθέτει πως “τώρα με την πανδημία του covid-19, πολλοί άνθρωποι επέλεξαν τοπικά μαγαζιά για τις αγορές τους και άλλοι, απέφευγαν τα σούπερ μάρκετ λόγω του συνωστισμού. Αυτοί οι άνθρωποι, μπορούν να επωφεληθούν έχοντας το CityVeg στο σπίτι τους. Σου δίνει μια αυτονομία“.

Επιπλέον, καθώς παρέχει απομακρυσμένο έλεγχο, ο χρήστης θα μπορεί να το εγκαταστήσει ακόμη και στο εξοχικό του και να επιτηρεί τη διαδικασία μέσω app. Κλείνοντας, με μεγάλη χαρά βλέπω πως το CityVeg μπορεί να τελέσει και έναν ακόμη σκοπό, ένα κοινωνικό σκοπό, καθώς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με αναπηρίες ή με κινητικά προβλήματα.

“Πιστεύουμε πως μπορεί να δώσει στα άτομα αυτά μια ανεξαρτησία, πράγμα το οποίο είναι βασικό για την καλή ποιότητα ζωής τους. Πέρα από αυτό όμως, μπορεί να τους προσφέρει και αυτοπεποίθηση, καθώς θα μπορούν να παράγουν μόνοι τους κάτι βασικό για τη διατροφή τους, άρα και για τη ζωή τους”, λέει ο Μιχάλης.

Ακόμη, οι δυο τους, μου εκμυστηρεύτηκαν κι ένα μικρό μυστικό, ότι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τη δυνατότητα φωνητικών εντολών, ώστε να εξυπηρετεί περισσότερο τους συνανθρώπους μας με αναπηρία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο generationag.org.

Λίγα Λόγια για τον οργανισμό

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους κλάδους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2018 με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα τελευταία τρία χρόνια η “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” έχει ωφελήσει πάνω από 3.500 νέους, έχοντας υλοποιήσει προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και στρατηγικές πρωτοβουλίες για σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+