Facebook Vs. Twitter και στη Μέση ο Donald Trump

Για την αντίδραση του Trump απέναντι στον “έλεγχο” του Twitter, που τόλμησε να βάλει fact-checking επισημάνσεις σε 2 posts του ως πιθανώς παραπλανητικά θα έχετε ήδη ακούσει. Μετά τις απειλές -και μέσω Twitter- ότι θα “κυνηγήσει” τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και ότι θα φροντίσει “οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media που καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση”, υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει την προστασία τους, καθιστώντας τις ευάλωτες σε αγωγές και μηνύσεις όσων θεωρούν ότι θίγονται από το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

Με απλά λόγια, αυτή τη στιγμή στην Αμερική οι διαδικτυακές πλατφόρμες (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων) δεν έχουν ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες στους ιστοτόπους τους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανακουφιστικό, αν φέρει κανείς στο νου του το είδος περιεχομένου -υβριστικό, δυσφημιστικό, απειλητικό- που ζει στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τώρα επιχειρηματολογεί ότι αφού εταιρείες όπως το Twitter άρχισαν να “ελέγχουν” το περιεχόμενο των χρηστών τους, βάζοντας ταμπέλες ότι μπορεί να είναι παραπλανητικό, δεν θα έπρεπε να απολαμβάνουν τέτοιου είδους προστασία.

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός ότι ο Trump τα βάζει με μια διάταξη που έχει δώσει στον ίδιο τεράστια περιθώρια σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να ποστάρει.

“Αυτό το διάταγμα είναι μια πολιτική προσέγγιση σ’ ένα νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερούς παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο”, ανακοίνωσε το Twitter. Είναι δε τουλάχιστον ειρωνικό το γεγονός ότι ο Trump τα βάζει με μια διάταξη που έχει δώσει στον ίδιο τεράστια περιθώρια σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να ποστάρει, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Χωρίς τη διάταξη, τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο επιθετικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του τι ανεβαίνει στις πλατφόρμες τους.

Δεν πρόκειται όμως μόνο για ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, είναι προφανώς και ζήτημα οικονομικό, αφού το να ανοίξει ο δρόμος για αγωγές (κάτι που πάντως δεν είναι σαφές ότι θα συμβεί από νομικής σκοπιάς) θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στις εταιρείες. Ίσως αυτό να σκέφτηκε και ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τη διαμάχη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “εμείς νομίζω ότι έχουμε μια διαφορετική πολιτική από το Twitter σε αυτό”.

Βλέπετε, ενώ και οι δύο πλατφόρμες κατεβάζουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους χρήσης τους, όπως επισήμανε ο Zuckerberg, το Facebook διαφοροποιείται από κάποιες άλλες τεχνολογικές εταιρείες από την άποψη ότι δίνει μεγαλύτερη έμφαση “στην ελευθερία της έκφρασης και στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια φωνή” – ό,τι κι αν λέει αυτή, συμπληρώνω εγώ. Συγκεκριμένα, το Facebook επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση στους πολιτικούς, οι οποίοι εξαιρούνται από το ανεξάρτητο fact-checking πρόγραμμα που χρησιμοποιεί – μια επιλογή ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

ΥΓ. Η νεότερη εξέλιξη στο saga; Το Twitter προχώρησε σε απόκρυψη ανάρτησης του Trump στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, με αφορμή τα επεισόδια στη Μινεάπολη: “Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί”. “Αυτό το tweet παραβίασε τους κανόνες σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας”, ανέφερε η εταιρεία. Η ανάρτηση παραμένει κανονικά στο Facebook.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+