Σήμερα, αντί να δώσουμε την έμφαση στο άμεσο μέλλον, ας προσπαθήσουμε να δούμε λίγο πιο μπροστά. Σε μια όχι τόσο μακρινή -ευχόμαστε όλοι- εποχή, κατά την οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας νέα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε απειλές όπως ο Covid-19.

“Αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία”, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Αλλά, όταν έρθει η επόμενη πανδημία, ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος, περισσότερο έτοιμος από ό,τι ήταν αυτή τη φορά”. Άλλωστε, αν κάτι μας έδειξε αυτή η κρίση είναι το κόστος του να είμαστε απροετοίμαστοι, σε ανθρώπινες ζωές αλλά και οικονομικούς όρους.

Κλειδί για μια ανθρωπότητα που μπορεί με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει απειλές αυτής της φύσης είναι η δυνατότητα φθηνών, γρήγορων και αξιόπιστων τεστ. Ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Jonathan Rothberg (γνωστός για τη συμβολή του στον τομέα του DNA sequencing) έβαλε στόχο να αναπτύξει ακριβώς ένα τέτοιο μοριακό τεστ, το οποίο μάλιστα να μπορούμε να το κάνουμε από το σπίτι, με την ευκολία ενός τεστ εγκυμοσύνης.

Αξίζει να διαβάσετε το εκτενές προφίλ του στον New Yorker που εξηγεί τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του, μιας προσπάθειας που προοιωνίζει, ίσως, έναν κόσμο στον οποίο το πρωί, καθώς πλένουμε τα δόντια μας, η ηλεκτρική μας οδοντόβουρτσα θα παίρνει ένα δείγμα και θα το στέλνει για ανάλυση στο smartphone μας, το οποίο, πριν βγούμε έξω, θα μας έχει δώσει το okay ή θα έχει πει “κάτσε σπίτι μέχρι νεοτέρας”.

Άλλη μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών που αξιοποιείται ήδη για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Spiegel, είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων όπου καταλήγουν οι ανθρώπινες ακαθαρσίες, αλλά και οι καρδιακοί ρυθμοί που παρακολουθούνται μέσω των fitness trackers που φοράμε.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συλλογή και η αξιοποίηση data -ατομικών ή μαζικών- είναι καταλυτικής σημασίας για την έγκαιρη καταπολέμηση απειλών στη δημόσια υγεία. Αναδεικνύεται όμως παράλληλα και η επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης των κανόνων εκείνων που θα προστατεύουν τα data αυτά στα χρόνια που έρχονται.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+