Feminist Recovery: Against Care Violence – Ανοιχτό, On-Line Σεμινάριο

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη διοργανώνει το δεύτερο από μια σειρά πέντε διαδικτυακών, ανοιχτών συναντήσεων που έχουν ως θέμα τις Οικολογίες της Φροντίδας (Care Ecologies) με τίτλο «Feminist Recovery: Against Care Violence».

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο project που αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας, συμβάλλει στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και ενισχύει μια σταθερή σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου, με συνεργαζόμενους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe.

Με τη φροντίδα στο κέντρο των διεθνών συζητήσεων, οι Οικολογίες της Φροντίδας εστιάζουν στην ανάγκη να αναλογιστεί κανείς εκ νέου και συλλογικά τους κανόνες και τις διαδικασίες της πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ εγκαθιδρύουν δεσμούς στενής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, διανοούμενων, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών παραγόντων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων.

Μέσα σε αυτή τη διετία δημιουργούνται ευκαιρίες κινητικότητας των επαγγελματιών του πολιτισμού και προώθησης της σύγχρονης τέχνης σε τοπικό και διεθνές κοινό και οικοδομείται μια στέρεη σχέση μεταξύ σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου μέσω έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκθέσεων και εργαστηρίων.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στο σεμινάριο «Feminist Recovery: Against Care Violence» η Elke Krasny, PhD, καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, θα μιλήσει για την ανάκαμψη μέσω του φεμινισμού και κατά της «βίαιης φροντίδας» που διαχρονικά επιβάλλεται στη γυναίκα από τις πατριαρχικές δομές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Krasny: «Η φροντίδα είναι ουσιώδης για τη ζωή και την επιβίωση. Το κοινωνικό και οικολογικό υπαρξιακό νήμα έχει πλεχτεί από τη φροντίδα. Αλλά πώς φροντίζεται η φροντίδα με πολιτικοοικονομικούς όρους; Πώς γίνεται κατανοητή ως ένας ορισμένος τρόπος να γνωρίσεις τον πλανήτη και να σχετιστείς με τον κόσμο; Πώς αλλάζει η γνώση, αν η ανάλυση των συνθηκών του πλανήτη και του κόσμου ξεκινά από τις σχέσεις φροντίδας;

Στο όνομα της φροντίδας, εθνικά κράτη έχουν προωθήσει την αποικιακή υπεροχή της πατριαρχίας. Στο όνομα της ελευθερίας, το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα φεμινισμού αναγνώρισε εργασίες φροντίδας ως φορτίο που εμποδίζει τη γυναικεία δημιουργικότητα, πνευματική παραγωγικότητα και οικονομική κινητικότητα. Στο όνομα της υγείας, εθνικά κράτη και διεθνείς οργανισμοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά του ιού σε καιρούς πανδημίας και μετέτρεψαν τους επαγγελματίες φροντίδας σε μαχητές κατά της Covid».

Ιχνηλατώντας το πώς μοντέρνες αποικιακές οντολογίες του φύλου συνδέθηκαν με επιστημολογίες περί θηλασμού και με την πολιτική οικονομία ενός ουσιοκρατισμού που αφορά στη φροντίδα, το σεμινάριο αυτό ασχολείται με τα είδη ανάλυσης που χρειάζονται ώστε να απελευθερωθεί η φροντίδα από την πατριαρχική βία και την καπιταλιστική καταγωγή.

Παρουσιάζοντας τους στόχους των σχεδίων ανάκαμψης μέσω του φεμινισμού (feminist recovery) που περιγράφηκαν από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, φροντιστές, ακτιβιστές και ερευνητές στις αρχές της πανδημίας Covid-19 το 2020, η διάλεξη αναζητά το πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να εφαρμόσει το feminist recovery (φεμινιστική ανάκαμψη) κατά της βίαιης φροντίδας.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα. Για τη δωρεάν εγγραφή πατήστε εδώ.

Πρόγραμμα

18:00-18:10: Καλωσόρισμα και εισαγωγή

18:10-18:50: Elke Krasny – Feminist Recovery: Against Care Violence

18:50-19:30: Ερωτήσεις – συζήτηση

Μικρό Πορτρέτο της Elke Krasny

Η Elke Krasny είναι καθηγήτρια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Επικεντρώνεται στις έννοιες της φροντίδας,της αναπαραγωγικής εργασίας, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, στις υπομνηματικές πρακτικές και υπερεθνικές προσεγγίσεις φεμινισμού στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στις υποδομές και στην αστυφιλία. Το 2023 έλαβε το βραβείο Gabriele Possanner για την προώθηση της έρευνας φύλου στην Αυστρία.

Η Krasny επιβλέπει φοιτητές/φοιτήτριες των οποίων η δουλειά ασχολείται με σύγχρονους φεμινισμούς, τέχνη, καλλιτεχνική εκπαίδευση, αρχιτεκτονική και επιμέλεια. Μαζί με την Angelika Fitz έγραψε το «Critical Care. Architecture and Urbanism for a Broken Planet» (MIT Press, 2019), ενώ μαζί με τη Lara Perry το «Curating as Feminist Organizing» (Routledge, 2023) και το «Curating with Care» (Routledge, 2023). Το βιβλίο της «Living with an Infected Planet. Covid-19 Feminism and the Global Frontline of Care» (transcript publishers, 2023) επικεντρώνεται στον στρατιωτικοποιημένο ουσιοκρατισμό της φροντίδας και τα σχέδια φεμινιστικής ανάκαμψης σε καιρούς πανδημίας. Μαζί με την Urska Jurman ξεκίνησαν την ομάδα Ecologies of Care. Επί του παρόντος δουλεύει στην καθιέρωση προσεγγίσεων για το Feminist Infrastructural Critique.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Έμφυλη Βία στο Πανεπιστήμιο: Η Έρευνα του ΑΠΘ

10 Γυναίκες που Άλλαξαν… το 2023

Η Κακούργα Πεθερά Πρωταγωνιστεί, o Κακούργος Πεθερός Απουσιάζει

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+