Μέρες Πολιτισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2022

Οι καλλιτεχνικές παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2022 ήδη παρουσιάζονται με επιτυχία στους γνωστούς χώρους που το φιλοξενούν κάθε χρόνο, όπως είναι η Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και τα Αρχαία Θέατρα της Επιδαύρου.

Με την καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου να είναι και πάλι οικοδέσποινα, το «θερινό καλλιτεχνικό σπίτι» άνοιξε και αυτό το καλοκαίρι διάπλατα τις πόρτες του, φιλοξενώντας δημιουργούς και καλλιτέχνες από κάθε είδος, σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.

Θέατρο

Τη θεατρική αυλαία σήκωσε ο Γιάννης Χουβαρδάς, στις αρχές του Ιουνίου, παρουσιάζοντας την «Άλλη Πλευρά της Καταιγίδας», μια πρωτότυπη σύνθεση της σαιξπηρικής «Καταιγίδας», με έργα του επαναστάτη δημιουργού Orson Welles, ενώ αίσθηση έκανε το «Le Tartuffe ou l’Hypocrite/Ταρτούφος ή Ο Υποκριτής» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ivo van Hove, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.

Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων αναφέρουμε επίσης το «Dusk/Λυκόφως» της αναγνωρισμένης Christiane Jatahy, βασισμένο στην ταινία «Dogville» του Lars Von Trier, αποδοκιμάζοντας τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές, με τους ερμηνευτές/τριες να κινηματογραφούνται μεταξύ τους ζωντανά επί σκηνής, προσφέροντας πολλές διαφορετικές οπτικές αντί της μίας και μοναδικής «αλήθειας».

Χορός

Στον τομέα του χορού-performance ο Martin Zimmermann, μετά την περσινή εμφάνισή του, επανήλθε με το «Danse Μacabre», που αψηφά, για μια ακόμα φορά, τις ταξινομήσεις. Από το πρόγραμμα δεν παραλήφθηκε το «Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest», όπου δίνεται χώρος στη hip hop και τη street κουλτούρα, επανερχόμενο στην Πειραιώς 260 με νέες χορευτικές «μάχες».

Στο πλαίσιο του κύκλου «Layers οf Street», ο οποίος είναι αφιερωμένος στη hip hop και street χορευτική κουλτούρα, που αποτελεί μια «επανάσταση εκτός σχολών», ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται με το «Άξονες/Axes» στο φεστιβάλ για να συναντήσει 8 από τους καλύτερους χορευτές/τριες της ελληνικής hip hop σκηνής (15-16 Ιουλίου), ενώ επέστρεψε με νέο έργο-performance η αντισυμβατική χορογράφος Marlene Monteiro «FreitasMal – Embriaguez divina/Κακό – Θεϊκή Μέθη», όπου η ομάδα χορευτών/τριών της εξερευνά το Κακό ως θεϊκή μέθη.

Συζητήσεις

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, πραγματοποιήθηκε στην Πειραιώς 260 η ημερίδα «Φεστιβάλ Επιδαύρου: παρελθόν και μέλλον», σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει το φεστιβάλ ως θεσμός, πόσο επιδρά η πρόσληψη του αρχαίου δράματος στη χώρα μας και πώς κι αν θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη φιλοσοφία της λειτουργίας του και του ρεπερτορίου του. Στην ημερίδα με θεωρητικό, ιστορικό και θεατρικό υπόβραθρο τοποθετήθηκαν καλεσμένοι θεωρητικοί του θεάτρου, πανεπιστημιακοί, αλλά και πρώην καλλιτεχνικοί διευθυντές και καλλιτέχνες.

Οι «Αντιγονισμοί», ένας κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων σε επιμέλεια του συγγραφέα και συμβούλου του φεστιβάλ σε θέματα λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη, χωρισμένος σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών, έλαβε χώρα για να αναδείξει την Αντιγόνη ως διαχρονική ηρωίδα-σύμβολο της ανθρώπινης ελευθερίας, που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό («Νόμος και Δίκαιο», «Ποιήσεις και Μεταποιήσεις» (12 Ιουλίου).

Η «Αντιγόνη» του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου, με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST («Values Across Space and Time»), στο οποίο συμμετέχει το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με δυνατό καστ, διερεύνησε με πιο σύγχρονη οπτική τη σχέση της πόλης με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου.

Να σημειωθεί πώς η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς 260, θα λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης συνάντησης, όπου το κοινό θα μπορεί, μετά τις παραστάσεις, να απολαμβάνει live jazz από ξεχωριστά ελληνικά σχήματα και ένα ποτήρι κρασί, ενόσω θα ανταλλάσσει φεστιβαλικές εντυπώσεις.

Παραστάσεις

Πρεμιέρα στην Επίδαυρο έκανε η «Άλκηστη», «ένα σατιρικό δράμα» σε σκηνοθεσία Johan Simons, ο οποίος είχε παρουσιάσει και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Ηρώδειο, το 2002, με τη μουσική να είναι βασικό στοιχείο στο έργο του, καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, «Η ύπαρξη της μουσικής ανάμεσα στη δράση δίνει στον θεατή ελεύθερο χώρο, μια ανάσα για να μπορέσει να κάνει τις προσωπικές του σκέψεις και να κυλιστεί στα συναισθήματά του».

Φέτος, θα δούμε και την «Ελένη» του Ευριπίδη (12 και 13 Αυγούστου) από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που δεν παρουσιάστηκε πέρυσι λόγω έκτακτων συνθηκών. To Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τη «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, ενώ θα παρουσιάσει και τον «Αίαντα» σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (29 και 30 Ιουλίου).

Ηρώδειο και Μικρή Επίδαυρος

Στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε το μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τους Μαρία Φαραντούρη, Τάση Χριστογιαννόπουλο και Μίλτο Λογιάδη (διεύθυνση ορχήστρας), και τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, να συμπράττουν στην ερμηνεία αγαπημένων τραγουδιών που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία, διαμορφώνοντας την πολιτισμική συνείδηση του ελληνικού κοινού και όχι μόνο. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας-φόρου τιμής στον εθνικό μας μουσικοσυνθέτη, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το εμβληματικό «Canto General», σε ποίηση του Pablo Neruda.

Συνεχίζοντας τον κύκλο «Contemporary Ancients», νέα ελληνικά έργα εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα, με απευθείας ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου φέτος σε τρεις καταξιωμένους συγγραφείς, θα παρουσιαστούν έργα στη Μικρή Επίδαυρο. Η Κάλλια Παπαδάκη συνομιλεί στο έργο της με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή (15-16 Ιουλίου), την κατεξοχήν τραγωδία της ματαίωσης, ο Ηλίας Μαγκλίνης εμπνέεται από την «Άλκηστη», από τα πιο αινιγματικά έργα του Ευριπίδη (5-6 Αυγούστου), ενώ ο Χρήστος Χωμενίδης παραδίδει μια νέα εκδοχή του σπάνια παρουσιαζόμενου «Ίωνα» του Ευριπίδη, η οποία θα γίνει γνωστή μόνο μέσα από την έκδοσή της, στα ελληνικά και στα αγγλικά, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του φεστιβάλ.

Από το Ηρώδειο, αναμένεται να ακουστούν κλασικές, ελληνικές και σύγχρονες μουσικές παραγωγές, όπως η «εφ’ όλης της ύλης» συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες» (18 Ιουλίου) από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, και η «Τόσκα» του Puccini από την Εθνική Λυρική Σκηνή (28-31 Ιουλίου) υπό τη διεύθυνση του Philippe Auguin-Hugo de Ana.

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ μπορεί το κοινό να ενημερωθεί για τις ημέρες και ώρες, καθώς και για τις συνεντεύξεις Τύπου που προηγούνται των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, επιλέγοντας ανάμεσα σε μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και οπερατικές παραστάσεις.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Το Όνειρο ενός Γελοίου: Λυρισμός και Ψυχολογικός Ρεαλισμός

Όλη η Αθήνα μία Σκηνή

Άρωμα Γυναίκας on Stage

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+