Φεστιβάλ Αθηνών: Ξεκλειδώνοντας τον Πολιτισμό

Οι καλλιτεχνικές παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2021, κάνουν “ποδαρικό” στους πολιτιστικούς χώρους, μετά από ένα συνεχόμενο lockdown λόγω έξαρσης της πανδημίας. Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσιάζει διαδικτυακά για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί υπό έκτακτες συνθήκες.

Με θεματικούς άξονες που αναφέρονται στην ιστορία, όπως ο “Κύκλος 1821”, αλλά και σε σύγχρονους προβληματισμούς, όπως οι “Έμφυλες Ταυτότητες”, οι “Σύγχρονοι Αρχαίοι”, οι “Απροσδόκητες Συνομιλίες”, το Φεστιβάλ ανοίγει μέσω της Τέχνης ένα δημόσιο διάλογο με το κοινό.

Τονίζοντας ότι η διοργάνωση αποτελεί το “θερινό σπίτι” όλων όσων αποτελούν συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, φέτος το πρόγραμμα στηρίζει την ελληνική δημιουργία.

Κατά τη χειμερινή σεζόν, το Φεστιβάλ παρέμενε ενεργό, μένοντας κοντά στον πολιτισμό και προσφέροντας, άνευ κόστους, εργαστήρια, μεταδόσεις παραστάσεων και συναυλιών, αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, όπως τα Radio Plays, που έδωσαν μια νέα πνοή στο ραδιοφωνικό θέατρο.

Οι Καλλιτεχνικοί Ορίζοντες του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αυτή τη χρονιά, διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές του. Τόσο ο στόχος να διατηρηθεί ζωντανή η επαφή του κοινού με την Τέχνη, όσο και ο στόχος που έχει τεθεί ήδη από το προηγούμενο Φεστιβάλ για τον πλουραλισμό στην εκπροσώπηση των καλλιτεχνικών ειδών, ενισχύοντας την φεστιβαλική εμπειρία, βρίσκονται σε ισχύ.

Με θεματικούς άξονες που αναφέρονται στην ιστορία, όπως ο “Κύκλος 1821”, αλλά και σε σύγχρονους προβληματισμούς, όπως οι “Έμφυλες Ταυτότητες”, οι “Σύγχρονοι Αρχαίοι”, οι “Απροσδόκητες Συνομιλίες”, το Φεστιβάλ ανοίγει μέσω της Τέχνης ένα δημόσιο διάλογο με το κοινό.

Έτσι, ο πολυχώρος της Πειραιώς 260 (Κήπος), το Ηρώδειο, η Μεγάλη και η Μικρή Επίδαυρος, θα ανοίξουν για να υποδεχθούν εγχώριες και διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές.

Στον τομέα του Θεάτρου, ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζει το Somewhere beyond the cherry trees, εμπνεόμενος από τον Τσεχωφικό Βυσσινόκηπο και η Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί την παράσταση Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ.

Ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο Σχολείο γυναικών του Μολιέρου. Με το Αρχαίο Δράμα, και συγκεκριμένα με τον Αίαντα του Σοφοκλή, καταπιάνεται και ο Σίμος Κακάλας στον Κήπο της Πειραιώς 260.

Μουσική και Φωτογραφία

Στη Μουσική, η τζαζ εμφανίζεται σε μια συνάντηση με την παραδοσιακή μουσική και ευρωπαϊκά αναγεννησιακά τραγούδια μπλέκονται με παραδοσιακές μελωδίες από τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ το ποδόσφαιρο αποτελεί έμπνευση για όπερα!

Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες SUM και Latinitas Nostra θα προσφέρουν ένα μοναδικό πάντρεμα μπαρόκ μουσικής, αργαλειών Zακάρ και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στα Εικαστικά της Πειραιώς 260 το Φεστιβάλ έχει τη χαρά να παρουσιάσει την εγκατάσταση The Feel.Backstage του Τάσου Βρεττού, που αποτυπώνει την εμπειρία του underground clubbing στην Αθήνα από το 2005 και εξής, ερευνώντας το αθέατο κομμάτι της BDSM σκηνής και του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού.

Κύκλος 1821

Στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, ο Ανέστης Αζάς σχολιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από την καυστική κωμική Δημοκρατία του Μπακλαβά. Ο νεαρός Παντελής Φλατσούσης στήνει μια εκρηκτική πασαρέλα με την παράσταση Εθνικό ντεφιλέ.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την Εσμέ, (ένα ξεχασμένο δραματικό ειδύλλιο του συγγραφέα της Γκόλφως, Σπυρίδωνα Περεσιάδη), της σκηνοθέτιδας Μαρίνας Βρόντη. Επίσης, στον κύκλο εντάσσεται η δουλειά της χορογράφου Λενιώς Κακλέα, Age of Crime.

Από το Ξένο Ρεπερτόριο

Στο ξένο ρεπερτόριο, αναμένεται να δούμε από το Βερολινέζικο θέατρο Schaubühne την Ιστορία της Βίας, που έχει βασιστεί στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeier, ο οποίος επίσης ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα, σκηνοθετώντας στην Επίδαυρο, το έργο της συγγραφέως Maja Zade, ödipus/Οιδίποδας, που έχει ως αφετηρία τον Οιδίποδα Τύραννο.

Άξιες λόγου είναι και οι παραγωγές που ανεβαίνουν στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, όπου ξεκινά με το πρώτο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα νέο θεματικό κύκλο με τίτλο Contemporary ancients.

Στο πρόγραμμα δεν παραλείπονται ο κύκλος Layers of Street, όπου δίνεται χώρος στο hip hop και τη street κουλτούρα και το θέατρο για παιδιά, όπου απευθυνόμενος σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί την Ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει με αφετηρία το μυθιστόρημα του Luis Sepúlveda.

Στην Επίδαυρο

Νέες παραγωγές και έργα που δεν πρόλαβαν να ανέβουν λόγω των περσινών έκτακτων συνθηκών, αναμένεται να παρουσιαστούν στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο, μεταξύ αυτών ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, η Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και οι Βάκχες του Ευριπίδη, με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει με νέες παραγωγές, με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου (Φοίνισσες του Ευριπίδη) και του Κωνσταντίνου Ρήγου (Ιππείς του Αριστοφάνη), ενώ στην ίδια σκηνή της Επιδαύρου θα δούμε και τον Ορέστη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, από τον θίασο του οποίου δεν θα μπορούσε να λείπει ο Άρης Σερβετάλης.

Άξιες λόγου είναι και οι παραγωγές που ανεβαίνουν στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, όπου ξεκινά με το πρώτο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα νέο θεματικό κύκλο με τίτλο Contemporary ancients.

Σύγχρονα έργα που συνομιλούν με αρχαίες τραγωδίες, φέρουν τις υπογραφές των Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Αλεξάνδρας Κ*, Γιάννη Μαυριτσάκη και Αμάντας Μιχαλοπούλου.

Last but not least, από το Ηρώδειο, αναμένεται να ακουστούν κλασικές, ελληνικές και σύγχρονες μουσικές παραγωγές από την Εθνική Λυρική Σκηνή (Τόσκα του Puccini) και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα εμφανιστεί υπό την μπαγκέτα του νέου καλλιτεχνικού της διευθυντή, Λουκά Καρυτινού, και τον Daniil Trifonov στο πιάνο, κι από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που θα εμφανιστεί με τον νέο της διευθυντή Γιώργο Πέτρου.

Στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Βύρων Φιδετζής, παρουσιάζει από την ελληνική εγχώρια δημιουργία, τους 36 Ελληνικούς χορούς για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί για δεύτερη φορά στο Ηρώδειο τους νεαρούς μουσικούς του El Sistema Greece, με το World A Music σε συνεργασία με τον μουσικό, παραγωγό και DJ Blend Mishkin. Στη σκηνή του Ηρωδείου θα βρεθούν, ο παραγωγός της techno, Max Cooper και η Λένα Πλάτωνος με τη Nalyssa Green.

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ http://greekfestival.gr/ μπορείτε να περιηγηθείτε στις προγραμματισμένες καλλιτεχνικές βραδιές, διαπιστώνοντας την πληθώρα των μουσικών, εικαστικών, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων και επιλέγοντας εκείνες που θα εντάξετε στην πολιτιστική σας ατζέντα.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερες καλλιτεχνικές προτάσεις:

1821-Η Επιθεώρηση: Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Καραντζάς στο Βεάκειο

Ιφιγένεια η εν Ταύροις: Τον Ιούλιο στην Επίδαυρο

Το 10 το Καλό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+