Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.
Θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν διαδικτυακά 93 ταινίες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ.
Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, και θα πέσει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Κορσές» (Corsage) της Μαρί Κρόιτσερ.
Την αφίσα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπογράφει ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίντζιος, ενώ το σποτ του φεστιβάλ δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου.
Αγαπημένοι Δημιουργοί
Τo φεστιβάλ υποδέχεται την πολυσύνθετη, λαμπερή και πάντα τολμηρή στις επιλογές της Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς. Επίσης, καλωσορίζει με χαρά τον παλιό και αγαπημένο φίλο του φεστιβάλ Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Το Χρυσάφι του Ρήνου».
Η «Αναπαράσταση» ως Κεντρική Ιδέα του Φεστιβάλ
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το φεστιβάλ πραγματοποιεί καινοτόμο και πρωτοποριακό αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Την έκθεση με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών.
Την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Άλλη Θάλασσα» με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι».
Την ειδική δίγλωσση έκδοση του φεστιβάλ «Αγγελόπουλος για Πάντα», που επικεντρώνεται στη μυσταγωγική δύναμη των εικόνων που έπλαθε το σινεμά του.
Tην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας και η Μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.
Μεγάλο Αφιέρωμα στην Υποκριτική
Το φεστιβάλ παρουσιάζει επίσης ένα μοναδικό αφιέρωμα με τίτλο «Ποιος παίζει;/Time to Act», το οποίο ρίχνει φως στις πολύπλευρες διαστάσεις της τέχνης και της δουλειάς των ηθοποιών. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναρπαστικά masterclasses:
Η φημισμένη Βρετανή casting director Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς, που έχει εργαστεί σε 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αναλύει το παρόν και το μέλλον του κάστινγκ, μαζί με την ανιψιά και συνεργάτιδά της Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς.
Ο διάσημος Γάλλος ατζέντης Λοράν Γκρεγκουάρ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την επιτυχημένη σειρά «Call My Agent», αποκαλύπτει τις αθέατες πτυχές της δουλειάς του.
Η Θέμις Μπαζάκα, από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, παρουσιάζει επιλεγμένες σκηνές από τη φιλμογραφία της, τις οποίες αναλύει από τη σκοπιά του ηθοποιού.
Οι καταξιωμένοι Έλληνες casting directors Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους και νέες ηθοποιούς για τη διαδικασία της οντισιόν.
Αφιερώματα
Μια παγκόσμια πρωτιά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το αφιέρωμα στον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, φέρνοντας στο φως πολιτισμούς που αξίζει να γνωρίσουμε. Παρουσιάζεται η φιλμογραφία του Βρετανού –με ελληνικές ρίζες– Πίτερ Στρίκλαντ, από τους πιο ρηξικέλευθους σκηνοθέτες της τελευταίας 15ετίας, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο των πειραματικών δημιουργών Πέτερ Τσερκάσκι και Ιβ Χέλερ.
Ακόμη, φέρνει στο προσκήνιο το έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και θρύλου του γιουγκοσλαβικού σινεμά Αλεξάνταρ Πέτροβιτς, ενώ θα τιμήσει τον σπουδαιότερο θεατράνθρωπο του 20ού αιώνα, τον Πίτερ Μπρουκ, μέσα από ένα spotlight που επικεντρώνεται στο κινηματογραφικό του έργο.
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.
- 15 ταινίες σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη Πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα Σύνορα».
- 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια Δεύτερη Ματιά».
- Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
- Ειδική προβολή στο πλαίσιο της βράβευσης της Finos Film με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο.
- Ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες.
- Spotlight στη Μαρία Πλυτά, μια αληθινή πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά.
- Spotlight και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη σκηνοθέτιδα, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια Μαρία Γαβαλά. Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Μέτρα Στήριξης του Ελληνικού Σινεμά
Το φεστιβάλ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά: μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει 7 ανερχόμενους ηθοποιούς από την Ελλάδα, με την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και της Δράμας, και με τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy.
Παράλληλα, προσφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Διεθνές Πρόγραμμα
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος 4 διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.
Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο «Διεθνές Διαγωνιστικό», ανάμεσά τους και 2 ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του φεστιβάλ, η Cosmote TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.
Στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» θα προβληθούν 10 ταινίες, ανάμεσά τους και 2 ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ). Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αποτελείται από 11 ταινίες, ανάμεσά τους και 2 ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).
Για πρώτη φορά, στη φετινή διοργάνωση η Mastercard υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 το Βραβείο Mermaid. Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive/VR επιστρέφει δυναμικά, φιλοξενώντας 8 ταινίες που θα προβληθούν στο Glass House (1ος όροφος του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, στο Λιμάνι), διεκδικώντας χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το έργο «White Dwarf», μια πολυμορφική εγκατάσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου.
Επίσης, θα ανακαλυφθεί ο πιο δυναμικός και πρωτοποριακός κινηματογράφος στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», καθώς και στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take», ενώ θα παρουσιαστούν οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις «Ματιές στα Βαλκάνια». Επιπλέον, θα γίνουν συναντήσεις με αγαπημένους δημιουργούς στις «Ειδικές Προβολές» και θα δοθούν μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «Round Midnight». Τέλος, το φεστιβάλ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα «NextGen».
Η Αγορά
Με ambassador τον αγαπημένο ηθοποιό και σεναριογράφο Γιώργο Καπουτζίδη και το νεοσύστατο τμήμα «Agora Series», που πιάνει τον παλμό της εποχής, το φεστιβάλ θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.
Μάλιστα, η «Αγορά» της φετινής διοργάνωσης θα αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη νέα ενότητα «Agora Series», μέσα από μια σειρά masterclasses και συζητήσεων που θα αναδείξουν τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στην τηλεοπτική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία, δίνοντας παράλληλα το βήμα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, παραγωγούς και δημιουργούς τηλεοπτικού περιεχομένου.
Η «Αγορά» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου (4-12 Νοεμβρίου 2022) υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και απονέμει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.
Τμήμα Podcast
Δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα «Podcast» του φεστιβάλ, ενώ άλλα 10 podcasts συμμετέχουν στο τμήμα εκτός συναγωνισμού. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Λιμάνι, με δωρεάν είσοδο.
Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του τμήματος, ύψους 2.000 ευρώ. Παράλληλα, τα podcasts διαγωνίζονται για το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ, ενώ στο φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το νέο βραβείο για ανάπτυξη podcast, το οποίο απονέμεται από το iMEdD, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όλα τα podcasts θα είναι, όπως πάντα, διαθέσιμα για ακρόαση μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.
Προσβασιμότητα
Φέτος, για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank. Το βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύουν ζητήματα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες. Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν δύο θρυλικές ταινίες του ελληνικού σινεμά με όρους καθολικής προσβασιμότητας.
Για Ένα πιο Βιώσιμο Μέλλον
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας την εμπειρία του Evia Film Project, εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο να ελαττώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον στόχο της βιωσιμότητας.
Μονόλεπτες Ταινίες για την Οπαδική Βία
Επίσης, το φεστιβάλ, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκη, προσκάλεσε νέους και νέες 18 έως 30 ετών να δημιουργήσουν μονόλεπτες ταινίες με θέμα την οπαδική βία. Στη διάρκεια της 63ης διοργάνωσης θα βραβευτούν οι 5 από αυτές.
Ειδικές Εκδόσεις
Το φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη: την ειδική δίγλωσση έκδοση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τίτλο «Αγγελόπουλος για Πάντα», και τον αγαπημένο και πάντα πρωτοποριακό «Α-Κατάλογο» που αποτυπώνει το στίγμα της 63ης διοργάνωσης.
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του φεστιβάλ, της COSMOTE TV, Mεγάλου Xορηγού του φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean, επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer, χορηγού βραβείων κοινού, και της Jameson. Τα βραβεία του 63ου ΦΚΘ θα απονεμηθούν στην τελετή λήξης της διοργάνωσης.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
«Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)» από τον Αλέξη Αλεξίου
Cinobo for Ever με 5 Ταινίες για… Φίλημα!
Άρωμα Ιταλίας στη Μεγάλη Οθόνη με «Ξηρασία» και «Περιπέτεια»
«Απόφαση Φυγής»: Είναι Έγκλημα ο Έρωτας;