Φωτογράφος του Μήνα | Ρενέ Ρεβάχ

Renée Revah

Τη φετινή χρονιά στην αθηΝΕΑ σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε προσωπικές ματιές. Τις ματιές 12 φωτογράφων: έναν/μία για κάθε μήνα του χρόνου. Η επιθυμία μας, να μοιραστούν μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες τους, αλλά και να αποκαλύψουν τον κόσμο τους πίσω από τα κλικ της μηχανής τους. Προσκεκλημένη φωτογράφος για τον Μάιο είναι η Ρενέ Ρεβάχ.

Renée

H Ρενέ Ρεβάχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Ενόσω έκανε θεατρικές σπουδές για να γίνει ηθοποιός, παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα σκηνικού φωτισμού και σχεδίου που, τελικά, την οδήγησαν στη φωτογραφία. Έτσι, το θέατρο και η φωτογραφία αποτέλεσαν δύο αλληλένδετους κόσμους στη μετέπειτα δημιουργική πορεία της.

Ο θαυμασμός της για το θέατρο επηρέασε την προσέγγισή της στη φωτογραφία, με αποτέλεσμα να τείνει να σκηνοθετεί εικόνες και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω μας ως μέρος μιας παράστασης επί σκηνής.

Εκτός από τις θεατρικές σπουδές, έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και masterclasses φωτογραφίας, έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ δουλειές της έχουν εκδοθεί και βραβευτεί.

Η φωτογραφική καριέρα της Ρενέ καλύπτει πάνω από 20 χρόνια, αλλά προς το παρόν τα φωτογραφικά της βήματα την έχουν οδηγήσει στο οικείο και αγαπημένο της υδάτινο περιβάλλον. Τελικά, η υποβρύχια φωτογραφία μετατράπηκε σε πάθος.

Τι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Το βλέμμα έλκεται από μια εικόνα της πραγματικότητας που δημιουργεί συγκίνηση (συν + κινώ = ταυτόχρονη κίνηση, κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση). Η πραγματικότητα αντανακλά μια εσωτερική κατάσταση και μεταμορφώνεται στιγμιαία σε μια οικεία και συγκεκριμένη εικόνα, που επιθυμώ να αποτυπώσω. Η φιλοσοφία [φιλείν (που σημαίνει αγάπη) + σοφία] είναι μια συνθήκη του νου και το κλικ της φωτογραφικής μηχανής απαιτεί την ενότητα νου, καρδιάς και σώματος. Πρόκειται για μια εσωτερική «έκρηξη» χαράς, ισορροπίας και ευγνωμοσύνης.

Renée Revah

Renée Revah © Plaseabo, 2017

Θα θέλατε μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Η αγαπημένη μου φωτογραφική μηχανή είναι η υποβρύχια Leica, γιατί μου επιτρέπει να εξερευνήσω τον υποβρύχιο κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει ο άνθρωπος στον βυθό.

Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Η αλλαγή είναι η ουσία της ζωής. Όλα διαρκώς εξελίσσονται. Η ελευθερία που προσφέρει η ψηφιοποίηση απαιτεί οριοθέτηση. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν αλλάζει την ουσία της φωτογραφίας, αλλά φανερώνει την ανθρώπινη υπερβολή. Εκπαιδεύει τον θεατή να δέχεται το οπτικό «ψέμα» σαν εσωτερική αλήθεια. Η ψηφιακή φωτογραφία πολλές φορές διευκολύνει τη φωτογραφική διαδικασία. Λιγότερο κόστος, καλύτερη επεξεργασία και εκτύπωση και πληρέστερη οργάνωση.

Renée Revah

Renée Revah © Ocean of Dreams, 2018

Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες μου με σκοπό να πετύχω ένα επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα και να φέρω οπτική ισορροπία στην εικόνα.

Renée Revah

Renée Revah © A Breath of Consciousness, 2019

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Θεωρώ την εκτύπωση των φωτογραφιών μια διαδικασία εξαιρετικής σημασίας. Η εκτύπωση ξεκινά μια συνομιλία με την εικόνα και έναν χρονικό επαναπροσδιορισμό. Τυπώνοντας φωτογραφίες αποκαλύπτονται λεπτομέρειες και συσχετισμοί. Όταν πρόκειται για μια σειρά εικόνων, μου αρέσει να τις απλώνω στο πάτωμα και να παρατηρώ τις δυναμικές και τις σχέσεις που δημιουργούν μεταξύ τους. Όταν κοιτάζω μια τυπωμένη φωτογραφία αντιλαμβάνομαι λεπτομέρειες που εμφανίζονται ως εκ θαύματος και η εικόνα αποκτά ένα καινούργιο ολοκληρωμένο νόημα.

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Ο αγαπημένος μου φωτογράφος είναι ο Josef Sudek. Συγκινούμαι από την επιμονή και την υπέρβαση του σωματικού περιορισμού (είχε μόνο ένα χέρι). Οι φωτογραφίες του είναι μια υπενθύμιση πως μπορούμε να μεγαλουργήσουμε χωρίς απαραίτητα να ταξιδέψουμε σε τόπους μακρινούς και απρόσιτους, πως η καθημερινότητα μπορεί να έχει ποιητική διάσταση και πως υπάρχει η δυνατότητα ένας τόπος να επανασυστήνεται αιώνια. Το βλέμμα του έχει μια παιδικότητα και μια ωριμότητα που συνυπάρχουν αρμονικά.

Renée

Renée Revah © Καινός Χρόνος, 2012

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Φωτογραφία σημαίνει χαρά, έμπνευση, αγάπη, μοίρασμα, ζωή, σύνδεση με το παρόν, αλήθεια και ελευθερία. Μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με τον εαυτό μας, με την πραγματικότητα που επιθυμούμε να δημιουργούμε και με τους συνανθρώπους μας.

 

Περισσότερες φωτογραφίες της Ρενέ Ρεβάχ μπορείτε να βρείτε εδώ: siteFacebook | Instagram

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Αντώνης Γιακουμάκης

Φωτογράφος του Μήνα | Μόνικα Κρητικού

Φωτογράφος του Μήνα | Μάνος Μανιός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+