Γιάννης Μωραΐτης: Το Τσάι Για Εμάς Είναι σαν Περιπέτεια, Σαν Περιπλάνηση

Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με τη Wise Greece, η στήλη της αθηΝΕΑς “Wise Producers” φιλοξενεί τη δεύτερη συνέντευξη με έναν από τους “σοφούς” παραγωγούς της. Σήμερα θα γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιάννη Μωραΐτη για να μάθουμε τα μυστικά του τσαγιού!

Η εταιρεία Pegasus παράγει εμβαπτιζόμενες πυραμίδες τσαγιού από 100% ελληνικά βότανα, αλλά και υπερτροφές. Δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 2014, καθώς η ομάδα της διαπίστωσε την έλλειψη ελληνικών εμβαπτιζόμενων ροφημάτων σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους εστίασης στην ελληνική αγορά, σε μια χώρα που διαθέτει πάνω από 800 ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, με παράδοση χιλιάδων χρόνων στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών βάσει στοιχείων από τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό, τον Διοσκουρίδη.

Ο Γιάννης περιγράφει τη δική του… “Οδύσσεια”, αλλά και την”Ιθάκη” που βρήκε, μιλά για τις δυσκολίες που περιμένουν τους Έλληνες παραγωγούς από την πρώτη μέρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, πιστεύει όμως ότι η αγροτική οικονομία θα έχει τις επόμενες δεκαετίες λαμπρό μέλλον!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Εν έτει 2010, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, βρισκόμουν στο χώρο της υγείας σαν Διευθυντής Πωλήσεων σε ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο συγκεκριμένος χώρος χτυπήθηκε από την αρχή με μειώσεις τιμών των φαρμάκων και κατ’ επέκταση μειώσεις σε μισθούς, bonus και απολύσεις. Στην αναζήτηση εναλλακτικής απασχόλησης, ανακάλυψα ότι η αγροτική οικονομία θα έχει τις επόμενες δεκαετίες λαμπρό μέλλον!

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Η σειρά “Tea Odyssey” αποτελεί την πρώτη 100% ελληνική παραγωγή εμβαπτιζόμενων πυραμίδων τσαγιού με ελληνικά βιολογικά βότανα. Δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 2014, διότι διαπιστώσαμε την έλλειψη ελληνικών εμβαπτιζόμενων ροφημάτων σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους εστίασης (HO.RE.CA) στην ελληνική αγορά, πράγμα που το θεωρούμε προσβλητικό για μια χώρα που διαθέτει πάνω από 800 ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, με παράδοση χιλιάδων χρόνων στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών βάσει στοιχείων από τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό, τον Διοσκουρίδη.

Καλλιεργούμε στις ιδιόκτητες εκτάσεις μας στον Μελλισουργό Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε συνάψει σχέσεις συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και ελεύθερης συνεργασίας με άλλους 65 παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Το 2014 ξεκινήσαμε με 2 κωδικούς, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 13 κωδικούς από τη σειρά “Tea Odyssey”, ενώ προετοιμάζουμε άλλους 2 για την επόμενη χειμερινή σεζόν. Η μέγιστη δυσκολία μας ακόμη και σήμερα είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από τα brands των πολυεθνικών που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, τα οποία λόγω χρήσης μαύρου και πράσινου τσαγιού της ασιατικής αγοράς, κυκλοφορούν σε χαμηλότερες τιμές. Τα πράγματα δυσκολεύει και η μεγάλη τους διαφημιστική καμπάνια, καθώς έχουν βομβαρδίσει εδώ και δεκαετίες τον Έλληνα καταναλωτή και έχουν εγκατασταθεί στη διατροφική του συνήθεια.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Θεωρούμε το τσάι μας σαν μια περιπέτεια, μια περιπλάνηση, γι’ αυτό και το ονομάσαμε με το πιο δυνατό παγκοσμίως όνομα του έπους της Οδύσσειας. Σε όλους μας ανεξαιρέτως τους κωδικούς τσαγιού, αποδίδουμε ονόματα από τους χαρακτήρες του μύθου. Έτσι, προσδοκούμε ο καταναλωτής να συνδέει το προϊόν μας με τη χώρα προέλευσής του, ενώ ταυτόχρονα ξεχωρίζουμε από χιλιάδες κωδικούς τσαγιού με τίτλους όπως diet, energy, tonic κ.λπ.

Πες μας για τις πρώτες ύλες σας.

Στην Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές, καλλιεργούμε στις ιδιόκτητες εκτάσεις μας στον Μελλισουργό Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε συνάψει σχέσεις συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και ελεύθερης συνεργασίας με άλλους 65 παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας. Tαυτόχρονα, μεταποιούμε στην πιστοποιημένη μας μονάδα στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, πρώτον, μια πλειάδα από αρωματικά φυτά της ελληνικής γης σε βιοδιασπώμενες πυραμίδες τσαγιού ή χύμα σε συσκευασίες DoyPack και δεύτερον, ελληνικές βιολογικές υπερτροφές όπως μύρτιλα, γκότζι, αρώνια, ιπποφαές και κράνα σε νωπή και αποξηραμένη μορφή, καθώς και βιολογικά επαλείμματα χωρίς ζάχαρη, αλλά με βιολογικό σιρόπι αγαύης.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Σαφώς και η σειρά “Tea Odyssey” αποτελεί τη κορωνίδα της εταιρείας μας και κερδίζει καθημερινά την εκτίμηση των επαγγελματιών, αλλά πρωτίστως των καταναλωτών. Μεταξύ των 13 κωδικών της σειράς, δεν μπορώ να κρύψω την αδυναμία μου στην “Ιθάκη”, που είναι ο πρώτος μας κωδικός.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου ή τρόπους χρήσης τους εκτός από τις κλασικές συμβουλές και συνταγές;

Οι ελληνικές βιολογικές υπερτροφές μας όπως γκότζι, μύρτιλο, ιπποφαές, αρώνια και κράνα, ειδικά στην αποξηραμένη τους μορφή, έχουν πολύ καλή θέση σαν dressing σε σαλάτες, χρησιμοποιούνται μαζί με μούσλι και γιαούρτι, ενώ τα αλείμματα αυτών των καρπών χρησιμοποιούνται σαν ντιπ σε κίτρινα τυριά, dressing σε σαλάτες μαζί με ελαιόλαδο, συνοδεύουν κόκκινα ή λευκά κρέατα και φυσικά χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Δυστυχώς, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα απίστευτο Γολγοθά να τους περιμένει από την πρώτη μέρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ειδικά αυτοί που δε διαθέτουν τα αναγκαία και απαιτούμενα κεφάλαια και το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να παράξουν μεγάλες ποσότητες, να διαχειριστούν τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους, τη δημιουργία μιας μεταποιητικής μονάδας, τη διαχείριση αυτής, το management, το δημιουργικό, την προώθηση, τις πιστοποιήσεις και δεκάδες άλλες ενέργειες που απαιτούνται για να δημιουργηθούν ικανά προϊόντα να ανταγωνιστούν τα μεγάλα brand names του εξωτερικού.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Η συνεισφορά προς τον διπλανό, τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον άτυχο, το θύμα της οικονομικής κρίσης συμπολίτη.

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στο Wise Greece.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+