Γιάννης Μόραλης: Η Μεγάλη Αναδρομική Έκθεση

Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009), ένας από τους εκπροσώπους της σπουδαίας Γενιάς του ’30, είναι ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες. “Θεωρείται από τους πλέον ολοκληρωμένους εκφραστές του ελληνικού μοντερνισμού που συνδιαλέγεται τόσο με τον ελληνικό κόσμο, όσο και με την ευρωπαϊκή τέχνη, συνδυάζοντας τον σεβασμό για την παράδοση με την απουσία προκατάληψης απέναντι στη νεωτερικότητα.”

Προσωπογραφία της Α.Μ., 1947, Λάδι σε μουσαμά, Δωρεά Γιάννη Μόραλη, Μουσείο Μπενάκη, αρ. ευρ. 40178

Μέσα από έναν πλούσιο όγκο έργου, που καλύπτει σχεδόν 80 χρόνια δημιουργίας, εμφύσησε την ελληνική αισθητική διαμέσου των σύγχρονων κινημάτων που όρισαν την τέχνη του προηγούμενου αιώνα. Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει γι’ αυτόν: “Μ’ ένα ολιγοψήφιο αλφάβητο στα χέρια του, όπου τα στοιχεία που επανέρχονται περισσότερο είναι οι δυο αντίθετες καμπύλες, η ώχρα και το μαύρο, επέτυχε ο Μόραλης να μετατρέψει την ομιλία των πραγμάτων σε οπτικό φαινόμενο, κατά τρόπο μοναδικό μέσα στη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη”.

Το έργο του καλλιτέχνη εκφράστηκε ογκωδώς και ποικιλοτρόπως μέσα από άπειρα ζωγραφικά έργα, προσχέδια συνθέσεων, χαρακτικά, γλυπτά, αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εικονογραφήσεις και σκηνογραφικές συνθέσεις. Το Μουσείο Μπενάκη επιλέγει να αφιερώσει μία βαθιά προσέγγιση τόσο στο πλούσιο έργο (oeuvre) του όσο και στον ίδιο τον Μόραλη, μέσα από την αναδρομική έκθεση “Γιάννης Μόραλης”.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που έχει διοργανωθεί για τον καλλιτέχνη, καθώς μέσα από τη σπουδαία σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, συντίθενται τα κομμάτια της καλλιτεχνικής και προσωπικής του ζωής.

Η έκθεση “επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του”. Έτσι, παρουσιάζεται συνολικά το έργο του από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’00, με έργα, σχέδια, προσχέδια, σπουδές, αυθεντικά κοστούμια παραστάσεων, αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες, χωρίς βέβαια να παραλείπονται στοιχεία για τη μακρά βιογραφική του πορεία.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιανουαρίου 2019. #MustSee
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+