Ο “Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ως graphic novel. Η είδηση και μόνο μου έφερε συγκίνηση. Πρόκειται για το ένα από τα δύο βιβλία που διέλυσα, διαβάζοντας τα. Το άλλο είναι τα “Μυστικά του Βάλτου”. Οι σελίδες άρχισαν να αποχωρούν μετά την 5η-6η φορά που το διάβασα σε εκδρομές, εξοχικά και αυτοκίνητα, σαν να μου έλεγαν οι ήρωες “προχώρα σε άλλα βιβλία, μεγάλωσες”.
Οι σκηνές που περιέγραψε η Άλκη Ζέη ήταν σκληρές όσο ο πόλεμος, μα η ζωή συνέχιζε μέσα από κάθε σελίδα. Ο Πέτρος, ο Σωτήρης, η Δροσούλα, ο παππούς που “πεινάει”, ο χάρτης που ολοένα δείχνει ότι ο εχθρός ζυγώνει, ο Γκαριμπάλντι και η χελώνα.
Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη ξεκινάει τη δεύτερη ζωή του ως graphic novel από τη συγγραφέα Αγγελική ∆αρλάση και τον κομίστα ∆ηµήτρη Μαστώρο,οι οποίοι θέλησαν να μείνουν κοντά στην ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου. Η Άλκη Ζέη είχε δώσει την συγκατάθεσή της σε αυτήν την προσπάθεια, με μόνη παράκληση να είναι “ασπρόμαυρο”.
Η μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου σε graphic novel, πέρα από “φόρος τιμής από τους δημιουργούς νεότερων γενιών σ’ ένα αγαπημένο κλασικό βιβλίο της ελληνικής λογοτεχνίας”, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου, αποτελεί και μια όμορφη σύνδεση δύο διαφορετικών γενεών και δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους και στα παιδιά προεφηβικής ηλικίας να έρθουν σε επαφή με αυτό το μικρό αριστούργημα.
27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: “Σήκω… έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;”.
Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννιά χρονών, είχε µια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο µόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως τον βιώνει κάθε μέρα, μαζί µε τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – µια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών, αλλά και της Αντίστασης στους κατακτητές.
Οι Δημιουργοί
Η Αγγελική ∆αρλάση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του The Royal Central School of Speech and Drama, και υποψήφια διδάκτορας στο ΕΚΠΑ. Διδάσκει δημιουργική γραφή και θέατρο.
Ο ∆ηµήτρης Μαστώρος γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1989. Ήρθε στην Αθήνα στα δεκατρία του και ήταν σκιτσογράφος στο περιοδικό Schooligans. Αποφοίτησε από τη σχολή τεχνών -µε παράδοση στα κόµικς- Saint Luc στις Βρυξέλλες. Η πτυχιακή του µε θέμα την εφηβική του γειτονιά έδωσε το πρώτο του κόµικ “Εξάρχεια. Tο Πικρό Νεράντζι”, που εκδόθηκε στα γαλλικά το 2016 και δύο χρόνια αργότερα στα ελληνικά. To graphic novel Ο “Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” είναι το δεύτερο βιβλίο του.
Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης Ζέη
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάµο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, στη ∆ραµατική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί µε τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε µε το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου “Μπαρµπα-Μυτούσης”, εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.
Πρώτο της μυθιστόρημα είναι “Το Καπλάνι της Βιτρίνας”, γραμμένο το 1963, που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάµο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί µια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους “Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”.
Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο “Με Μολύβι Φάμπερ Νούμερο Δύο”. Το 2010 τιμήθηκε µε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Πανεπιστήμιο Πατρών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγµατος της Τιµής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία µε τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγµατος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 27 Φεβρουαρίου 2020.
Στην αθηΝΕΑ αγαπάμε τα graphic novels. Δείτε επίσης:
“Ληστές” Από τις Εκδόσεις Polaris: Ένα Άψογα Σκοτεινό Graphic Novel