Γυναίκες και ΜΜΕ: Μια Επικίνδυνη Τακτική Παραπληροφόρησης

Γυναίκες και ΜΜΕ

Είτε προσπαθούμε να εξωραΐσουμε τη θλιβερή πραγματικότητα λέγοντας «έχουμε δρόμο αλλά έχουμε πετύχει πολλά» είτε ακόμη και στην ιδιωτική σφαίρα γινόμαστε δέκτες σχολίων του τύπου «μας έχετε ζαλίσει με τα φεμινιστικά σας», η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ακόμη και στην εκσυγχρονισμένη Δύση, τα κεκτημένα έπειτα από διεκδικήσεις χρόνων αναιρούνται. Επί προεδρίας Donald Trump η απόφαση Roe v. Wade για την καθολική νομιμότητα της άμβλωσης σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής ανακλήθηκε, ενώ ο φανατικός θαυμαστής του και προσφάτως εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακροδεξιός Javier Milei, υποσχέθηκε πριν καν εκλεγεί πως θα καταργήσει τις εκτρώσεις.

Η  βία κατά των γυναικών, αντί να περιορίζεται, γιγαντώνεται, με τους αριθμούς της ντροπής να μεγαλώνουν. Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες το 2021, με αύξηση 187,5% (από 8 περιστατικά το 2020 σε 23 το 2021), στη Σουηδία οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν κατά 120% το 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ η Εσθονία και η Σλοβενία σημείωσε αύξηση 100% το 2015 και το 2020 αντίστοιχα.

Σεξισμός και ΜΜΕ

Πίσω από αυτές τις σοκαριστικές αλήθειες βρίσκονται και άλλες, οι οποίες μπορεί να μην κοστίζουν ζωές, αλλά είναι το χαλί πάνω στο οποίο ξαπλώνει ο σεξισμός.

Πάρτε για παράδειγμα τη λεπτομερή περιγραφή της περιβολής κάθε γυναίκας όταν πρωτοφθάνει  στο Προεδρικό Μέγαρο ή στα βουλευτικά έδρανα. Διατρέξτε την ύλη που βρίσκεται σε αρκετά ειδησεογραφικά site κάτω από τη βινιέτα men και κάτω από τη βινιέτα women.

Διαβάστε τα ενδιαφέροντα που θεωρεί μερίδα του Τύπου πως έχει μια γυναίκα και τα ενδιαφέροντα που θεωρεί μερίδα του Τύπου πως έχει ένας άνδρας. Από τη μία μόδα και κους κους, από την άλλη αυτοκίνητο και business.

Σελίδα 3

Θέλετε να πάμε λίγο πιο πίσω στον χρόνο; Από το 1970 έως το 2015, για 45 ολόκληρα χρόνια, η σελίδα 3 της βρετανικής Sun του Rupert Murdoch και των 10.000.000 αναγνωστών την ημέρα ήταν αφιερωμένη σε γυμνόστηθες γυναίκες, οι οποίες προφανώς προσυπέγραφαν τις σεξιστικές επιλογές του μεγάλου αφεντικού.

Η σελίδα 3 του λαϊκού ταμπλόιντ έγινε παρελθόν αφού προηγήθηκε, από το 2012 έως το 2015, η καμπάνια No More Page 3, την οποία υποστήριξαν περισσότεροι από 140 βουλευτές, πάνω από 30 πανεπιστήμια, συνδικαλιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ συγκέντρωσε διαδικτυακά περισσότερες από 240.000 υπογραφές.

Αλλά, αφού αυτό το κεφάλαιο του Τύπου έκλεισε, γιατί το ανασύρουμε από την ιστορία;

Πολιτικά Παιχνίδια

Δημοσίευμα του TIME του 2023 με τίτλο «Disinformation Campaigns Against Women Are a National Security Threat, New Study Finds» επαναφέρει το ζήτημα του σεξισμού που υφίστανται οι γυναίκες μέσω των ΜΜΕ, όχι βεβαίως τόσο απροκάλυπτα και χυδαία όσο στη Sun, αλλά εξίσου –ίσως και περισσότερο– επικίνδυνα όχι μόνο για τα ζητήματα της εμφυλης ανισότητας, αλλά ακόμη και για θέματα δημοκρατίας και εθνικής ασφάλειας.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στην περίπτωση της Annalena Baerbock, υποψήφιας για την Καγκελαρία της Γερμανίας την άνοιξη του 2021, η οποία, αφού δεσμεύτηκε να μπλοκάρει ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, είδε τη δημοτικότητά της να καταρρέει όταν κυκλοφόρησαν ψεύτικες φωτογραφίες με έναν γυμνό Ρώσσο-μοντέλο, υπονοώντας πως η υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων είχε υπάρξει σεξεργάτρια.

Όπως υποστηρίζει παραθέτοντας στοιχεία το TIME, η συκοφαντία ήταν δάκτυλος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και η έκθεση της προσωπικής ζωής των πολιτικών είναι συνηθισμένη τακτική στην πολιτική σκακιέρα και αφορά γυναίκες αλλά και άνδρες.

Ωστόσο, η «παραπληροφόρηση με βάση το φύλο», όπως τουλάχιστον υποστηρίζει στη νέα μελέτη της «Monetizing Misogyny», η συνιδρύτρια της διαδικτυακής καμπάνιας «#ShePersisted» και συνήγορος για τα Δικαιώματα των Γυναικών Lucina Di Meco, η έμφυλη παραπληροφόρηση οδηγεί σε υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της δημοκρατίας στο σύνολό της, αλλά ταυτόχρονα γίνεται απειλή για την εθνική ασφάλεια όταν ξένοι παράγοντες τη χρησιμοποιούν για να εκμεταλλευτούν τους κοινωνικούς διαχωρισμούς.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Η Aντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας υπό Πτώχευση;

Η Τοξικότητα Είναι (και) Γυναικεία Υπόθεση

Μια (Γαλλική) Νίκη για Όλες τις Γυναίκες

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+