Μια (Γαλλική) Νίκη για Όλες τις Γυναίκες

Abortion

«Το 2024, το δικαίωμα των γυναικών να επιλέξουν την άμβλωση θα γίνει μη αναστρέψιμο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Emmanuel Macron. Μια –τουλάχιστον– συνεπής ανακοίνωση, καθώς ακολουθεί την υπόσχεση που είχε δώσει στις 8 Μαρτίου, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όταν είχε γράψει στο Twitter σχετικά με την ανατροπή των ομοσπονδιακών δικαιωμάτων αμβλώσεων στις ΗΠΑ πέρυσι: «Ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που σήμερα βλέπουν αυτό το δικαίωμα να παραβιάζεται: Η Γαλλία θα χαράξει στο Σύνταγμά της την ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν στην άμβλωση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η σχετική πρόταση θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Κράτους. Η συνταγματική αναθεώρηση –μια καθόλου απλή διαδικασία– θα αφορά το άρθρο 34 του γαλλικού Συντάγματος και θα ορίζει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα ασκείται «η ελευθερία της γυναίκας, που είναι εγγυημένη, να επιλέγει μία εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης της».

Στη Γαλλία, ο πρώτος νόμος για την εθελούσια διακοπή της κύησης υπερψηφίστηκε το 1975, επί προεδρίας Valéry Giscard d’Estaing, με υπουργό Υγείας τη Simone Veil (στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων νομοθετήθηκε το 1986). Από το 1975, διαδοχικοί νόμοι στη χώρα στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών στις αμβλώσεις, αλλά και στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της διαδικασίας για τις γυναίκες.

«Αυτή είναι μια νίκη για όλες τις γυναίκες και ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνεται σε άλλες χώρες του κόσμου όπου τα δικαιώματά μας χάνουν έδαφος».

Ένα Ισχυρό Μήνυμα

Ήδη σε μια δημοσκόπηση τον Νοέμβριο του 2022, το 89% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του να καταστούν συνταγματικά τα δικαιώματα των αμβλώσεων στη χώρα, όπου πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, είχαν πραγματοποιηθεί 234.000 διακοπές κύησης, οι περισσότερες της τελευταίας τριακονταετίας.

Μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade του 1973, η οποία καθιστούσε νόμιμη την άμβλωση στις ΗΠΑ, υπήρξε μια έντονη πολιτική συζήτηση στη Γαλλία προσανατολισμένη στην εγγραφή των δικαιωμάτων των αμβλώσεων στο Σύνταγμα της χώρας. Η υπουργός Ισότητας των Φύλων Bérangere Couillard, δήλωσε πως «Αυτή είναι μια νίκη για όλες τις γυναίκες και ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνεται σε άλλες χώρες του κόσμου όπου τα δικαιώματά μας χάνουν έδαφος».

Ο Λόγος για την Άμβλωση, Λόγος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

AbortionΑπό το 1994, τέσσερις μόνο χώρες νομοθέτησαν εναντίον των αμβλώσεων, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (οι άλλες τρεις είναι η Πολωνία, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ), ενώ η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατέστησε υποχρεωτικό για τις γυναίκες να «ακούνε τον καρδιακό παλμό του εμβρύου» προτού τους επιτραπεί η πρόσβαση σε ασφαλή έκτρωση.

Στην Πολωνία, η οποία κρατά την πιο σκληροπυρηνική στάση εναντίον των αμβλώσεων, καθώς επιτρέπει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία ή τη ζωή της μητέρας, επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς το 2020, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι οι αμβλώσεις για λόγους που αφορούν την υγεία του εμβρύου ήταν αντισυνταγματικές.

Απαγορεύσεις που περιθωριοποιούν ακόμη περισσότερο τον ευάλωτο πληθυσμό και θέτουν σε αμφισβήτηση όχι την ελευθερία της επιλογής στην άμβλωση, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, είτε πρόκειται για πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε της Ευρώπης, είτε της Λατινικής Αμερικής. Άραγε, η περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα έχει, εκτός από αρχή, μέση και τέλος; Πικρή διαπίστωση, αλλά τα ερωτήματα είναι πάντοτε χρήσιμα σε μια ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Claudia Sheinbaum και οι Πράσινες Φιλοδοξίες της

Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας | Ηδονή

Σκηνές από Έναν Πόλεμο

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+