Η Claudia Sheinbaum και οι Πράσινες Φιλοδοξίες της

Claudia Sheinbaum

Ως μαθήτρια είχε εμμονή με την ενεργειακή απόδοση των ξυλόσομπων και των λαμπτήρων. Αργότερα, ως κάτοχος PhD στην ενεργειακή μηχανική, δημοσίευσε σειρά επιστημονικών εργασιών και συνεισέφερε σε δύο σημαντικές εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – το κορυφαίο σώμα της κλιματικής επιστήμης στον κόσμο.

Το 2000, ως υπουργός Περιβάλλοντος επέβλεψε δύο μεγάλα έργα μεταφορών, την ίδρυση του Metrobus, ενός ταχέως διαμετακομιστικού λεωφορείου με αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας, και την κατασκευή του δεύτερου επιπέδου του περιφερειακού ανισόπεδου δρόμου Periférico, στην Πόλη του Μεξικού.

Μια Δήμαρχος στους Δρόμους της Πόλης

Η Claudia Sheinbaum διετέλεσε δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού από το 2018 έως τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της θητείας της φρόντιζε να διαπιστώνει με τα ίδια της τα μάτια τα προβλήματα της πόλης και να δημοσιοποιεί άμεσα στους αρμόδιους συνεργάτες της το πρόβλημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στη διαδρομή για τα επαγγελματικά της ραντεβού, για παράδειγμα, φωτογράφιζε μποτιλιαρισμένα σημεία της πόλης και έστελνε τις φωτογραφίες στον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, ζητώντας του να βρει λύσεις, ενώ σε μια επικείμενη επέκταση γραμμής λεωφορείου επισκέφθηκε η ίδια τον χώρο προκειμένου να έχει προσωπική άποψη.

Η Υποψηφιότητα για την Προεδρία

Πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την προεδρία του Μεξικού στις εκλογές που θα γίνουν το 2024, απευθυνόμενη στους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί για να την ακούσουν, είπε χαρακτηριστικά:

Αφιερώθηκα στη μοντελοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Μεξικό – πώς χρησιμοποιείται, σε τι χρησιμοποιείται και με ποιες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες σας».

Ωστόσο, όσο διευρύνονται τα όρια της πολιτικής ευθύνης ή της πολιτικής εξουσίας τόσο δυσχεραίνεται η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα.

Οικολογία και Πετρελαϊκά Συμφέροντα

Το Μεξικό, είναι ο 15ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος López Obrador (του οποίου η Sheinbaum έχει υπάρξει στενή συνεργάτις και υποστηρίκτρια) έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την υπερχρεωμένη κρατική εταιρεία πετρελαίου Petróleos Mexicanos (Pemex), θεωρώντας την απαραίτητη για την εθνική κυριαρχία.

Η κυβέρνησή του, μάλιστα, άνοιξε ένα διυλιστήριο στην πολιτεία Ταμπάσκο και προσπάθησε να διαλύσει το Εθνικό Ινστιτούτο για την Οικολογία και την Κλιματική Αλλαγή ως μέτρο λιτότητας.

Η ίδια η Sheinbaum, σε πρόσφατη ομιλία της σε καλλιεργητές αβοκάντο και λάιμ, είπε: «Θα συνεχίσουμε να προοδεύουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά χωρίς να προδώσουμε τον λαό του Μεξικού», ωστόσο δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε.

Οι πολιτικές επιλογές που θα κάνει η Claudia Sheinbaum σχετικά με τη διαχείριση της καθαρής ενέργειας, εάν τελικά εκλεγεί πρόεδρος, είναι άγνωστες. Ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ωστόσο, χρησιμοποιώντας την επιστημονική της κατάρτιση και την επιδίωξή της για καθαρή, βιώσιμη πόλη, κατάφερε να κάνει σημαντικά έργα, όπως η κυκλοφορία ηλεκτρικών λεωφορείων και η κάλυψη της τεράστιας αγοράς τροφίμων Central de Abasto με ηλιακούς συλλέκτες. Κάτι είναι κι αυτό…

Τι θα Γίνει με Εμάς;

Θα μπορούσε άραγε η τεχνογνωσία και του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος είναι μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, να συμβάλλει αντίστοιχα σε μια πιο πράσινη Αθήνα;

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ.

Claudia Goldin: Ένα Νόμπελ Σκέτος Χρυσός!

Υπόθεση DATAWO: Προστασία Δικαιωμάτων Γυναικών και Θηλυκοτήτων στο Διαδίκτυο

Τότε που οι Υπηρέτριες Λέγονταν και Ψυχοκόρες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+