Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο Γιορτάζει και οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Δέχονται Ευχές

Με ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» τιμούν την 1η Νοεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου. Επιλέγουν τα διαφορετικά στιλ και μερικές από τις πλέον εκφραστικές εσοδείες των κρασιών τους που βασίζονται στο συναρπαστικό Ξινόμαυρο, αποδεικνύοντας τους λόγους για τη μοναδικότητά του.

Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ξηροί, αφρώδεις, ακόμη και ρετσίνα, στη διάθεση του κοινού, στους καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και στους επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης, το εμπόριο οίνων, τους sommelier, τους wine experts, στους οινοδημοσιογράφους κ.ά., που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το Ξινόμαυρο και τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

Στην Αθήνα…

Στην πρωτεύουσα πραγματοποιούνται τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου, μια τρισδιάστατη γιορτή με:

– Ελεύθερη οινογευσία οίνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από όλη τη Μακεδονία και σε όλες του τις εκδοχές, παρουσία sommelier.

– Διαφορετικά masterclasses τυφλής δοκιμής με θέμα «Terroir vs Vinification», με τον πολυβραβευμένο sommelier Άρη Σκλαβενίτη. Κάθε masterclass θα διαπραγματευτεί το πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία έως το 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου. Τα κρασιά των 2 masterclasses θα είναι διαφορετικά.

– Το θεματικό δωμάτιο «Τα Παλαιωμένα», με εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία sommelier.

Το κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο) είναι 10 ευρώ. Το κόστος εισόδου για κάθε masterclass (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές) είναι 35 ευρώ. Το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στις δοκιμές και στα masterclasses διατίθεται ξεχωριστά ανά ενότητα μέσω της πλατφόρμας Viva. Η δυνατότητα για αγορά μέσω Viva ισχύει μέχρι και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και προτείνουμε την έγκαιρη αγορά του.

• Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00 | Ώρες masterclasses: 17:30-18:30 και 19:30-20:30 | Κτίριο Αμαλίας 36: Λ. Αμαλίας 36, Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη…

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου στο The Wine Hub, στον χώρο γευστικών δοκιμών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», μία ελεύθερη οινογευσία (walk around wine tasting) ανοιχτή στο κοινό.

Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με το Ξινόμαυρο μέσα από τις εκφράσεις του, blanc de noir (λευκής οινοποίησης οίνους), ροζέ και ερυθρούς ξηρούς οίνους, μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνι.

Στο πλαίσιο της κατανόησης των αρωμάτων και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας, θα συνδυάζονται παράλληλα με τα κρασιά διάφορες γεύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ενδιαφέρον «small bites and wine pairing».

Ώρες εκδήλωσης: 16:00-21:00 | Είσοδος 10 ευρώ, με κράτηση στο https://rb.gy/y674k | The Wine Hub: Ολυμπίου Διαμαντή 2 (Κτίριο Πολυτεχνείου 17β), Θεσσαλονίκη (περιοχή Δικαστήρια)


Διοργάνωση: Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Πληροφορίες για την ένωση, το προφίλ, τους στόχους, τα μέλη και τις δράσεις της (εκδηλώσεις, οινοτουρισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, το The Wine Hub και άλλα), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr, όπως και στις σελίδες τους στο Facebook και στο Instagram.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κρασί: Το Παράδειγμα των Οινοποιών της Νάουσας

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2023

«Flâneur» | Μια Περιπλάνηση στο Wine Bistrot «Μαιτρ και Μαργαρίτα»

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+