#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2023

Περιδιαβαίνουμε την Ελλάδα και επισκεπτόμαστε πολλά από τα οινοποιεία της ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται ο φετινός τρύγος, μέσα από την αγαπημένη μας στήλη #HarvestStories.

Αυτή τη φορά, για να συλλέξουμε τις μικρές ιστορίες του ελληνικού τρύγου για τη χρονιά 2023!

Ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όσα μάθαμε και ακούσαμε μέσα από την επικοινωνία αυτή με αμπελουργούς και οινοποιούς είναι το πόσες ομοιότητες και πόσες διαφορές καταγράφονται ανά περιοχή – το υψόμετρο, η κατεύθυνση, η παλαιότητα του αμπελιού και, φυσικά, οι ποικιλίες.

Ένας κόσμος που ξεκινάει μέσα στη νύχτα, με τους έμπειρους να τελειώνουν πιο γρήγορα, τους καινούργιους να μαθαίνουν αργά – γιατί είναι από τις περιπτώσεις που όλα γίνονται βιωματικά.  Σε μια δουλειά που δεν τη μαθαίνεις στα θρανία, αλλά στο χωράφι. Απαιτητική και δύσκολη, αλλά και τόσο δημιουργική και κρίσιμη για αυτό που θα προκύψει.

Ο τρύγος είναι ό,τι πιο δημοφιλές και αναγνωρίσιμο στη διαδικασία της δημιουργίας του κρασιού. Ο μέσος καταναλωτής δύσκολα συγκρατεί τα στάδια που ακολουθούν μετά τον τρύγο κατά την παραγωγή του κρασιού. Τον καρπό στο χωράφι, όμως, τον αναγνωρίζει, και χαίρεται τη συγκομιδή του, είτε από κοντά είτε από τις διηγήσεις, τις εικόνες, τις μικρές ιστορίες, όπως αυτές που καταγράφουμε εδώ.

Για αμπελώνες που έχουν ταλαιπωρηθεί. Για τον περονόσπορο που έπληξε κάποιες περιοχές, για τη βροχή που ήρθε και τα διέλυσε, για την υπερβολική ζέστη που τα έκαψε ή που καθυστέρησε τον τρύγο. Το χωράφι δίνει το κρασί, λένε οι παλιότεροι, αλλά και οι γεωπόνοι επιμένουν ότι εκεί πρέπει να γίνεται η περισσότερη δουλειά.

Ο τρύγος είναι η χαρά της προσπάθειας, γιατί είναι αυτός που κλείνει τον κύκλο του έτους. Σε λίγες ώρες πρέπει να μαζευτεί η προσπάθεια ενός ολόκληρου χρόνου.

 

Οινοποιείο Μπελίδη

«Η φετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. Οι παγωνιές τη στιγμή που “ξυπνούσε” το αμπέλι, οι βροχεροί και κρύοι μήνες Μάιος και Ιούνιος, ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου τη στιγμάτισαν. Οι αποδόσεις, που έτσι και αλλιώς είναι χαμηλές, φέτος είναι ακόμη χαμηλότερες. Το κοινό μας όμως δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς η σοβαρή διαλογή που έγινε έδωσε άριστο και φαινολικά ώριμο προϊόν!

Ελπίδα όλων η καλοκαιρία, για να ωριμάσουν οι όψιμες ποικιλίες. Και η σκέψη όλων μας αυτές τις ημέρες στους συναδέλφους που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel. Μακάρι να έρθουν καλύτερες ημέρες, μακάρι όλοι να βρουν τον δρόμο τους και η επόμενη χρονιά να είναι γεμάτη με επιτυχίες για το ελληνικό κρασί».

Χρήστος Μπελίδης, οινοποιός
Μελίσσια, Κοζάνη | Τηλ.: 697 4522252 | info@beliaswines.gr

«Κρύο το πρωί, καύσωνας το μεσημέρι, κι εσύ εκεί, να μάχεσαι. Δύσκολος ο φετινός τρύγος και αναμένουμε τα κρασιά του. Κρασιά με οξύτητες και εκπλήξεις».

Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος

«Τρύγος, μια λέξη τόσο σημαντική. Τρύγος ακούς και ορίζεις το τέλος καλοκαιριού. Τρύγος και τα οινοποιεία είναι έτοιμα να σε υποδεχθούν απ’ άκρη σ’ άκρη. Στον τρύγο η Νεμέα φοράει τα γιορτινά της, μοσχοβολάει αρώματα από την κορινθιακή σταφίδα που λιάζεται, αλλά και από εκείνα των ζυμώσεων, που με έναν μαγικό τρόπο οι Βάκχοι του Διονύσου τα σκορπίζουν παντού.

Σε κάθε τρύγο έχεις και μια ιστορία να διηγηθείς. Ο τρύγος έχει ξεκινήσει λίγες μέρες, μα βγαίνει δελτίο καιρού που προμηνύει βροχές. Ξυπνάς, γκρίζος ο ουρανός, ξεκινάει να βρέχει. Κάθεσαι με αγωνία στο παράθυρο κοιτάζοντας τη βροχή. Να βρέξει λίγες ώρες, καλό είναι, μα να μη βρέξει πολύ. Λες και μπορείς να τα βάλεις με τη φύση. Σταματά ύστερα από δυο μέρες, να μπει βοριάς να τα στεγνώσει, λες, και κάποιος, σαν να σε ακούει εκεί πάνω, ανοίγει τους ασκούς.

Τα σταφύλια καλογυαλισμένα, όμως δεν είναι έτοιμα, κάποια θέλουν λίγο ακόμα, αλλά εσύ πρέπει να πάρεις τη σωστή απόφαση. Να ορίσεις τον τρύγο τους. Να μην ξαφνικά χαλάσουν, να είναι αυτό που θα αποφασίσεις το βέλτιστο για το κρασί. Να έχεις ανθρώπους σε ετοιμότητα να μπουν σαν στρατιώτες να τα μαζέψουν. Κρύο το πρωί, καύσωνας το μεσημέρι, κι εσύ εκεί, να μάχεσαι. Δύσκολος ο φετινός τρύγος και αναμένουμε τα κρασιά του. Κρασιά με οξύτητες και εκπλήξεις».

Πάνος Παπαγιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης-οινοποιός
Κούτσι, Νεμέα | Τηλ.: 694 7900079 | panoswines@gmail.com

 

Αμπελώνας Καμκούτη

«Η φετινή αμπελουργική χρονιά αποδείχτηκε η δυσκολότερη και η πιο απαιτητική των τελευταίων χρόνων, καθώς οι απειλές των μυκητολογικών ασθενειών και του παρατεταμένου καύσωνα αποδείχτηκαν καταστροφικές σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στον δικό μας αμπελώνα οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, επιβραβεύοντας με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας.

Ο φετινός τρύγος με τις λευκές μας ποικιλίες (Chardonnay και Μαλαγουζιά) ξεκίνησε σε μας την περασμένη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα μαζέψουμε τις διεθνείς ερυθρές (Merlot, Cabernet Sauvignon), έπειτα τον Τσαπουρνάκο και αναμένουμε να τελειώσουμε με το Ξινόμαυρο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Ο τρύγος 2023 προβλέπεται να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα αν ο καιρός μας κάνει από δω και πέρα το χατίρι».

Θωμάς Καμκούτης, οινοποιός
Κουρίτες, Βελβεντό | Τηλ.: 6974 728638 | info@kamkoutis.gr

 

«Και η σκέψη όλων μας αυτές τις ημέρες στους συναδέλφους που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel. Μακάρι να έρθουν καλύτερες ημέρες, μακάρι όλοι να βρουν τον δρόμο τους και η επόμενη χρονιά να είναι γεμάτη με επιτυχίες για το ελληνικό κρασί».

Ασλάνης Family Winery

«Ο τρύγος του 2023 χαρακτηρίζεται όψιμος και συνάμα απαιτητικός. Επικράτησε ένας ήπιος χειμώνας και ακολούθησαν οι μήνες του καλοκαιρού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με μεγάλη διάρκεια, που έπληξαν τις αποδόσεις του καρπού και επομένως του γλεύκους.

Ξεκινήσαμε με τις λευκές ποικιλίες του κτήματος και ακολούθησαν οι γαλλικές ερυθρές. Αναμένεται το τέλος του τρύγου στα τέλη του Σεπτέμβρη, με τις ποικιλίες Λημνιό και Ξινόμαυρο. Οι οίνοι αναμένονται τυπικοί, με έφεση στη συμπύκνωση».

Βίκυ Ασλάνη, οινοποιός
Νέα Μηχανιώνα, Θεσσαλονίκη | Τηλ.: 23920 33200| aslanis.wine@gmail.com

 

Κτήμα Ρωμαλίδη

«Ο φετινός τρύγος ήταν ο δυσκολότερος της τελευταίας δεκαετίας, γεμάτος προκλήσεις ως προς τις κλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγή.

Η καλλιεργητική χρονιά 2022-2023 στους Αμπέλους Σερρών είχε πολύ πιο ήπιο χειμώνα, χωρίς ιδιαίτερες παγωνιές και υψηλό μέσο όρο θερμοκρασιών. Η άνοιξη μπήκε με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά και κανονικές βροχοπτώσεις – όλα αυτά μέχρι τον Μάιο. Από εκεί και μετά είχαμε βροχές σε μεγάλη συχνότητα και θερμοκρασίες χαμηλές για την εποχή. Ακολούθησε μια χαλαζόπτωση, η οποία χτύπησε το ¼ της παραγωγής.

Η επιστημονική γνώση και η εμπειρία χρόνων στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες και να θωρακίσουμε τον βιολογικό αμπελώνα μας.

Ακολούθησε καλοκαίρι με έντονα κύματα καύσωνα, που προκάλεσαν περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Η αμπελουργική χρονιά με τις ακραίες φέτος κλιματικές συνθήκες αποτέλεσε για εμάς μια ακόμα επιβεβαίωση σχετικά με την προσήλωσή μας στη βιολογική καλλιέργεια, καθώς, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, καταφέραμε να πάρουμε μειωμένη ποσότητα μεν, αλλά εξαιρετικής ποιότητας φρούτο, με σωστή φαινολική ωρίμανση και οξύτητα.

Όψιμος ο φετινός τρύγος, ξεκινήσαμε στις 22 Αυγούστου με Sauvignon Blanc και τις υπόλοιπες λευκές ποικιλίες και τελειώσαμε με το Cabernet Sauvignon και το Λημνιό στις 2 Σεπτεμβρίου».

Νίκος Ρωμαλίδης, οινοποιός
Οινοποιείο Άμπελοι, Σέρρες | Τηλ.: 23920 24869 | nik.i.romalidis@hotmail.com

«Η επιστημονική γνώση και η εμπειρία χρόνων στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες και να θωρακίσουμε τον βιολογικό αμπελώνα μας».

 

Κατώγι Αβέρωφ

«Η φετινή χρονιά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού ήταν αντίξοες, επηρεάζοντας το μέγεθος της παραγωγής. Στην πορεία ο καιρός εξελίχθηκε ευνοϊκά για την αμπελοκαλλιέργεια, επιτρέποντας στα σταφύλια να ωριμάσουν αναπτύσσοντας πλήρως το δυναμικό τους.

Ο τρύγος ξεκίνησε με το φως της πανσελήνου, στις 30 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη, με τη συγκομιδή τoυ Cabernet Sauvignon από τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Αισιοδοξούμε πως, παρά τη μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα των κρασιών θα είναι θαυμάσια».

Μαρία Δήμου, υπεύθυνη marketing-oινοχόος
Μέτσοβο | Τηλ.: 26560 31490 | welcome@katogiaveroff.gr

 

Κτήμα Παυλίδη

«Λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τα ρολόγια έδειχναν 10 μ.μ. και οι τρυγητές του Κτήματος Παυλίδη βρίσκονταν στους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος με μοναδικό σκοπό να τρυγήσουν τα ώριμα, για την εποχή, σταφύλια! Τα σταφύλια της ποικιλίας Sauvignon Βlanc είναι αυτά που έφτασαν πρώτα στο βέλτιστο επίπεδο ωριμότητας και έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη του τρύγου για το 2023.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο και διευθυντή αμπελώνων του κτήματος, Ιωάννη Χρόνη, ο φετινός τρυγητός είναι όψιμος κατά μία εβδομάδα και η ποσότητα των σταφυλιών μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Οι σημαντικές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας και η συγκομιδή κατά τις βραδινές ώρες έπαιξαν αξιοσημείωτο ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των σταφυλιών σε υψηλά επίπεδα».

Xρόνης Λάλας, υπεύθυνος marketing
Κοκκινόγεια, Δράμα | Tηλ.: 25210 58300 | info@ktima-pavlidis.gr

 

Κτήμα Χατζηβαρύτη

«Ο φετινός τρύγος είναι πολύ ιδιαίτερος, καθώς έχει προηγηθεί μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική περίοδος. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης, που διήρκησαν μέχρι και τον Ιούνιο, οδήγησαν σε ανάπτυξη περονόσπορου και σε μείωση της παραγωγής κατά 30%, με μεγαλύτερες απώλειες στα λευκά σταφύλια. Ακολούθησαν καύσωνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που ταλαιπώρησαν περαιτέρω τα φυτά μέχρι τα τέλη του μήνα. Στα τέλη Αυγούστου σημειώθηκε μια πολύ έντονη βροχόπτωση, που ευνόησε την ανάπτυξη βοτρύτη σε πυκνόραγες ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου, δύο εβδομάδες αργότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση, μαζεύοντας τις τελευταίες λευκές ποικιλίες και τις κόκκινες για ροζέ κρασί. Ο τρύγος του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας για τα κόκκινα κρασιά αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, καιρού επιτρέποντος».

Χλόη Χατζηβαρύτη, οινοποιός
6ο χλμ. Επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Γιαννιτσών, Κιλκίς | Τηλ.: 2310 215259 | info@chatzivaritis.gr

 

Κτήμα Κοκοτού

«Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, με αρκετές βροχοπτώσεις μέχρι και τον Ιούνιο, που συνέβαλαν στην καθυστερημένη ανάπτυξη στους αμπελώνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου που ακολούθησαν, ωστόσο, δεν επηρέασαν ποιοτικά (λόγω του υψομέτρου, στα 420 μέτρα) τους αμπελώνες του κτήματος. Παρόλο που η παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη –έως και 40%–, το ευχάριστο είναι ότι η ποιότητα παρέμεινε αρκετά καλή.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και μέχρι και σήμερα έχουν τρυγηθεί όλες οι αρωματικές και ευαίσθητες λευκές ποικιλίες, καθώς και οι Merlot και Cabernet Sauvignon, που θα μας χαρίσουν τη rosé ετικέτα του κτήματος Κλέφτρα Κίσσα. Τα πρώτα δείγματα του 2023 είναι πολύ θετικά! Μετά τη μικρή παύση λόγω της βροχής, σειρά έχουν ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, το Ασύρτικο, καθώς και το Αγιωργίτικο της Νεμέας.

Με μεγάλη προσμονή περιμένουμε για άλλη μια χρονιά το Cabernet Sauvignon του κτήματος, που θα μας δώσει την premium ετικέτα μας Kokotos Estate. Άλλωστε, αυτό το κρασί δεν μας απογοήτευσε ποτέ».

Χριστίνα Γαϊτανά, χημικός-οινολόγος
Σταμάτα Αττικής | Τηλ.: 2108145113| info@ktimakokotou.gr

 

Acra Winery

«Ο τρύγος του 2023 για τη Νεμέα χαρακτηρίζεται ως δύσκολος και απαιτητικός και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τρύγος αποφάσεων. Για το οινοποιείο μας είναι όψιμος κατά μια εβδομάδα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε τρυγήσει μόνο το Malbec και αναμένουμε την επιθυμητή τεχνολογική ωρίμανση γιο το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο.

Όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια, τον ήπιο και σχετικά φτωχό χειμώνα από βροχοπτώσεις ακολούθησε μια άνοιξη με σχετικά πολλές βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον καρπό (κυρίως περονόσπορο). Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε παρατεταμένος καύσωνας, ο οποίος με τη σειρά του ταλαιπώρησε αρκετά το φυτό και τον ήδη ταλαιπωρημένο καρπό.

Ποσοτικά, αναμένουμε μείωση 30-40%, ενώ ποιοτικά αναμένουμε μια αξιόλογη εσοδεία, με καλό αρωματικό χαρακτήρα και ισορροπημένες οξύτητες για το ροζέ (Malbec) και το λευκό μας (Ασύρτικο) και με καλή φαινολική ωρίμανση για το Αγιωργίτικο.

Συνοψίζοντας τον τρύγο του 2023, τον χαρακτηρίζουμε ως τον τρύγο του ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ».

Σπύρος Παπανδρέου, οινοποιός
Νεμέα | Τηλ.: 693 1852760 | e-mail: info@acrawinery.com

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Megaspileo

«Ο τρύγος ξεκίνησε από τους αμπελώνες μας στην περιοχή της Τράπεζας (οροπέδιο), με λευκές ποικιλίες (Μοσχάτο και Μαλαγουζιά), στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Θα συνεχίσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα αλλά και τον Οκτώβριο. Στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο θα ξεκινήσουμε περί τα τέλη του μήνα, με Ασύρτικο και κατόπιν με τις ερυθρές (Μαυροδαφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Cabernet Sauvignon κ.ά.)

Είναι μια δύσκολη χρονιά, με αρκετά μειωμένη παραγωγή και για την περιοχή μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων του Ιουνίου. Ωστόσο, με την προσεκτική καλλιέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα…».

Mαριέτα Δεκαβάλα, marketing manager
21ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Πούντας-Καλαβρύτων | Τηλ.: 26910 71555 | info@megaspileo.gr

 

Abraam’s Vineyards

HarvestStories

«Η χρονιά ήταν καταστροφική, ειδικά για τη Μαλαγουζιά μας, αφού οι δυνατές βροχές στην αρχή του καλοκαιριού –την εποχή που σε εμάς, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, η Μαλαγουζιά ανθίζει– δεν την άφησαν να γονιμοποιηθεί σωστά και έτσι χάσαμε όλη την παραγωγή της. Αντίθετα, το Riesling νομίζω ότι ένιωσε “σαν το σπίτι του”, με περιορισμένες ζημιές μέχρι στιγμής, αφού ο τρύγος του αναμένεται να γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ίσως λίγο αργότερα από το Riesling να τρυγήσουμε το ελάχιστο Ξινόμαυρο που θα μας δώσει ένα αμπέλι που φυτέψαμε πριν από 6 χρόνια.

Παρά τη ζημιά, είπαμε ότι θα γιορτάσουμε τον φετινό τρύγο όσο κανέναν άλλο και σας προσκαλούμε όλους να τον γιορτάσετε μαζί μας. Θα αναρτήσουμε στα social media μας (Abraam’s Garden) περίπου δύο ημέρες πριν από τον τρύγο τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Ανέστης Χαϊτίδης, οινολόγος
Κομνηνάδες Καστοριάς | Τηλ.: 698 1479576 | abraamsvineyards@gmail.com

 

Κτήμα Άλφα

HarvestStories

«Το 2023 χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ως απαιτητική χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις. Σε αυτό, λοιπόν, το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον κληθήκαμε να διαχειριστούμε την αμπελουργική περίοδο με σύμμαχο την εις βάθος γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και γνώμονα την συνεχή προσήλωσή μας στη δημιουργία άριστης ποιότητας προϊόντων.

Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της άνοιξης χαρακτηρίστηκαν από αρκετές βροχοπτώσεις, που άρχισαν από το δεύτερο μισό του Απριλίου και συνεχίστηκαν για ολόκληρο τον Μάιο και τον μισό Ιούνιο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα άνυδρο και ζεστό καλοκαίρι, κατά το οποίο τα υδατικά αποθέματα των προηγούμενων μηνών εξαντλήθηκαν γρήγορα. Η ελεγχόμενη άρδευση αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές διαχείρισης του υδατικού στρες που συνεπάγεται, με αρκετή δουλειά στο αμπέλι. Τεχνικές διαχείρισης φυλλώματος, όπως η επιλεκτική και χρονικά επιλεγμένη διαχείριση φύλλων, το βλαστολόγημα, αφαίρεση λαίμαργων, το κορυφολόγημα, είναι πρακτικές που συνεισφέρουν στη συνολική ποιοτική διαχείριση των αμπελώνων.

Η ωρίμανση εξελίχθηκε εξαιρετικά καλά. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ωρίμασαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ένα δεκαήμερο καθυστέρηση, ενώ οι ερυθρές από το τέλος του ίδιου μήνα, στις οποίες παρακολουθούμε την πορεία ωρίμανσής τους».

Αγγελική Ιατρίδου, οινολόγος
2ο χλμ. Αμύνταιο-Άγιος Παντελεήμων, Αμύνταιο | Τηλ.: 23860 20111 | visit@alpha-estate.com

 

Οινοποιείο Agrovision

HarvestStories

«Τελευταία μέρα τρύγου. Τρύγος 2023 – και έφτασε στο τέλος του.

HarvestStoriesΟ τρύγος δεν είναι μια απλή διαδικασία, ούτε η οινοποίηση είναι μια απλή δουλειά. Δεν υπάρχει ωράριο, δεν υπάρχει ανάπαυση. Είναι μια συνεχής δοκιμασία ενός μήνα. Mε εντάσεις, πίεση, αναμονή, προσδοκίες… όλοι οι κόποι της χρονιάς του 2023 κρίνονται και δοκιμάζονται εκείνο τον μήνα!
Σε αυτή τη δοκιμασία, όμως, και ιδιαίτερα φέτος, σε έναν από τους πιο δύσκολους λόγω καιρικών συνθηκών τρύγους, ξεχωρίζουν χαρακτήρες, δημιουργούνται ομάδες, διορθώνονται λάθη, καταβάλλεται κόπος, προστίθεται τέχνη και τεχνική και τελικά δημιουργείται ΚΡΑΣΙ.

Γιατί αυτό το κρασί δεν είναι ένα απλό βιομηχανικό προϊόν, αλλά ένα προϊόν που φέρει ιστορία και κρίνεται χρονιά με τη χρονιά».

Άγγελος Ζαμάνης, διευθύνων σύμβουλος
Ιερισσός, Χαλκιδική | Τηλ.: 694 2813331 | info@agrovision-dk.gr

 

Κτήμα Παπαργυρίου

HarvestStories

Αρχή τρύγου στο Kτήμα Παπαργυρίου, έπειτα από μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά. Τα σταφύλια άντεξαν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και πλέον είναι στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης και ποιότητας.

Αναμένουμε μια θαυμάσια σοδειά, με ωραίες οξύτητες και αρώματα, πολύ καλή ισορροπία και συμπύκνωση. Πρώτη ποικιλία το Μοσχούδι, στη συνέχεια Γουστολίδι και Ασύρτικο. Τα κόκκινα προς τις αρχές Οκτωβρίου.

Γιάννης Παπαργυρίου, οινοποιός
Λαλιώτης Κορινθίας, Κιάτο | Τηλ.: 27420 41555

 

Οινοποιία Τσικρικώνη

HarvestStories

Μια χρονιά ιδιαίτερη, με πολλές απαιτήσεις!

Ύστερα από τον τρύγο του 2022 και μια μεγάλη περίοδο ανομβρίας για την περιοχή μας, καθώς είχε να «ρίξει» βροχή από τον προηγούμενο Αύγουστο, το αμπέλι «ξυπνά» νωρίς. Ο καλλιεργητικός κύκλος ξεκινάει τον Φεβρουάριο, με τα κλαδέματα να ανοίγουν την αυλαία. Πλήρη ξηρασία, με μεγάλη ηλιοφάνεια και έναν χειμώνα με πολλή ζέστη, να θυμίζει άνοιξη.

Η πρώτη βροχή κάνει την εμφάνισή της μέσα Μαρτίου, δίνοντας ανάσα πνοής στο διψασμένο για νερό έδαφος. Η δεύτερη βροχή την πρώτη του Απρίλη, συνοδευόμενη με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, βρίσκει το αμπέλι στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών, με πιθανό το ρίσκο να παγώσουν!

Το αμπελουργικό team του κτήματός μας, με επικεφαλής τον Στάθη Τσικρικώνη, αποδεικνύει την ετοιμότητά του. Η εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια, σε συνδυασμό με το terroir που επιλέχθηκε για τον αμπελώνα μας, μας βρίσκει προετοιμασμένους για τις μεγάλες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, οι οποίες καθυστερούν την ωρίμανση και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων προβλημάτων περονόσπορου στον ευρύτερο ελληνικό αμπελώνα.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, με πολλή ζέστη αρχικά, φαινόταν να κερδίζουν έδαφος και να προσπαθούν να καλύψουν την οψιμότητα, πράγμα όμως αναπόφευκτο. Ο τρύγος ξεκινάει 10 μέρες αργότερα, με το Sauvignon Blanc και τη Μαλαγουζιά να γεμίζουν πρώτα τις δεξαμενές μας. Σειρά θα πάρουν τα κοσμοπολίτικα ερυθρά Μerlot και Cabernet Sauvignon. Αισίως φτάνουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχοντας καλύψει το 50% του τρύγου, με άριστη πρώτη ύλη αλλά με λίγο μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών και αυστηρής αραίωσης που πραγματοποιείται στον αμπελώνα μας.

Εν αναμονή λοιπόν για το Ασύρτικο, το Ροζακί και το Ξινόμαυρο και με τον καιρό σύμμαχο αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τον τρύγο, με προσδοκίες για μια πολύ καλή ποιοτικά χρονιά για τα κρασιά του οινοποιείου μας.

Αντί επιλόγου: η σκέψη μας πάντα με τους συναδέλφους και τους ανθρώπους που ήρθαν αντιμέτωποι με την τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία.

Θεόδωρος Τσικρικώνης, οινοποιός
Μυρτόφυτο Καβάλας | Τηλ.: 25940 92059 | info@tsikrikonis-winery.gr

 

Οινοποιείο Βενετσάνος

HarvestStories

Μία ακόμη διαφορετική αμπελουργική καλλιεργητική περίοδο βιώσαμε και φέτος στη Σαντορίνη, γεμάτη εκπλήξεις αλλά και δυσκολίες. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις που δεν πλησίασαν το ½ του μέσου ετήσιου όγκου, η ολιγόλεπτη χαλαζόπτωση στα τέλη Απριλίου και οι γενικευμένοι καύσωνες του καλοκαιριού συνηγόρησαν στη δραματική πτώση των φετινών στρεμματικών αποδόσεων σε σταφύλι. Φυσικά και δεν είναι θέμα κλιματικής αλλαγής, παρότι ένα καμπανάκι εδώ και πολλά χρόνια χτυπάει επίμονα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το κλίμα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

HarvestStoriesΗ Σαντορίνη έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στον αμπελώνα, όπως η γήρανση των φυτών και των αμπελουργών, ο πολυτεμαχισμένος κλήρος, η έντονη και διαρκής ανοικοδόμηση, τα μειωμένα αντανακλαστικά για άμεσες επεμβάσεις σε περιόδους εμφάνισης ασθενειών.

Το Οινοποιείο Βενετσάνος δραστηριοποιείται στο νησί από το 1949 και, έχοντας από το 2014 νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, επιμελείται την καλλιέργεια 200 στρεμμάτων αμπελώνα με βασική ποικιλία το Ασύρτικο Σαντορίνης. Η πρόσφατη επισκόπηση με εναέρια μέσα και υπέρυθρες φωτογραφήσεις στην κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης του καρπού στους ιδιόκτητους αμπελώνες δημιούργησαν ένα ενδεικτικό προφίλ της κατάστασης της καλλιέργειας, εντοπίζοντας τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεων και κυρίως αναδιαρθρώσεων.

Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του αμπελώνα και να οδηγήσουμε τη δραστηριότητά μας αυτή σε βιώσιμη δράση, η οποία θα διατηρήσει το τοπίο, θα προάγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αγορά με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

Όσο για τα κρασιά του 2023, λίγη υπομονή μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, που θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα ή καλύτερα τα αναμενόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της νέας μας σοδειάς.

Πέτρος Βαμβακούσης, winery manager
Μεγαλοχώρι Σαντορίνης | Τηλ.: 22860 21100 | info@venetsanoswinery.com

 

Κτήμα Ιατρίδη

HarvestStories

Τα σημάδια του καιρού φαίνεται να αφήνουν το αποτύπωμά τους στη φετινή χρονιά. Άκαιρες βροχές, ασθένειες, ξηρασία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα είναι μερικά από τα στοιχεία αυτά. Από την περίοδο του πιο κρύου και των βροχών μέχρι Μάιο και Ιούνιο περάσαμε σε περιόδους καύσωνα.

Στον αμπελώνα του κτήματος στο Λάκκωμα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω με συνεχή παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων και με κατάλληλη αντιμετώπιση και σχετικές καλλιεργητικές τεχνικές, με συνέπεια η φετινή παραγωγή να είναι λιγότερη της περσινής σε αποδόσεις αλλά με εξαιρετικό σταφύλι.

Ο τρύγος ξεκίνησε με τη Μαλαγουζιά στις 23 Αυγούστου και συνεχίστηκε με το Merlot στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ απομένει το Ασύρτικο και το Cabernet Sauvignon, που θα τρυγηθούν τέλη Σεπτεμβρίου. Εξαιρετικά αρώματα για τη Μαλαγουζιά σε αυτή τη φάση, που δείχνουν την ποιοτική αλλά πολύ δύσκολη, όπως είπα, χρονιά.

Πολύκαρπος Ιατρίδης, οινοποιός
Λάκκωμα Χαλκιδικής | Τηλ.: 698 770 7549, 698 146 5655 | info@ktima-iatridi.gr

 

 

Κτήμα Στεργίου Kτήμα Γεροβασιλείου

HarvestStories

Αρκετά απαιτητική και δύσκολη υπήρξε για εμάς η φετινή καλλιεργητική περίοδος. Τον ήπιο για την περιοχή της Καστοριάς χειμώνα διαδέχθηκε η άνοιξη, με βροχές και κρύο να σημειώνονται κυρίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, δημιουργώντας πολλούς κινδύνους μυκητολογικών ασθενειών.

Το υπόλοιπο καλοκαίρι εξελίχθηκε σχετικά ομαλά, με υψηλές ωστόσο θερμοκρασίες να σημειώνονται τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.

Με χαρά μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ο τρύγος μόλις ξεκίνησε στο Κτήμα Στεργίου, με το Sauvignon Blanc να συλλέγεται δύο περίπου εβδομάδες αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Ελπίζουμε η καλοκαιρία να συνεχιστεί, καθώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και για τη συγκομιδή των υπόλοιπων ποικιλιών του κτήματός μας.

Aφροδίτη Στεργίου, οινολόγος
Καστοριά | 24670 72508 | info@ktimastergiou.gr

Kτήμα Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν μια πραγματικά όψιμη και ιδιαίτερη χρονιά, με ασυνήθιστες θερμοκρασίες και κατανομή της βροχής. Απαιτητική για τους αμπελουργούς, καθώς οι συνθήκες ευνόησαν τις ασθένειες μυκητολογικής φύσεως, που όμως στο τέλος, με πολλή δουλειά και συνεχή επαγρύπνιση, μας επιβράβευσε με υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς χιόνι και με λίγες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, που η θερμοκρασία έφτασε τους 0 °C.

Την άνοιξη επικράτησαν σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τους 13,50 °C, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της εκβλάστησης κατά 12 μέρες περίπου, και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, που απαιτούσαν άμεσες επεμβάσεις όταν κρίθηκε απαραίτητο.

Τον Μάιο άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται η θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όμως η άνθιση καθυστέρησε κατά περίπου 10 μέρες από το συνηθισμένο (20 Μαΐου). Το καλοκαίρι επικράτησαν, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση ενός δεκαημέρου στα μέσα Ιουλίου. Στα μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου σημειώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις, που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμανση του σταφυλιού.

Ο φετινός τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα. Επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμανση των σταφυλιών. Στις 21 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά (μέχρι τις 7/9, πριν από τη βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου) και το Syrah, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση, της τάξεως του 10%, λόγω των νέων φυτεύσεων, ενώ των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο. Τα λευκά και ροζέ κρασιά του κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.

Βασιλική Γεροβασιλείου, οινοποιός
Επανομή | 23920 44560 | ktima@gerovassiliou.gr

 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

Τα Ασύρτικα της Στεριάς

Μια Οινική Εμπειρία στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που θα Θυμόμαστε

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+