Μια Οινική Εμπειρία στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που θα Θυμόμαστε

Είναι από τις περιπτώσεις που οι φωτογραφίες και οι λέξεις, προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να εκφράζουν το μέγεθος του ενθουσιασμού που αντιστοιχεί σε αυτό που αντικρίζεις και ζεις διά ζώσης, δεν μπορούν να περιγράψουν την πραγματικότητα σε όλες της τις διαστάσεις – γιατί πάντα θα λείπουν οι ήχοι, πάντα θα λείπουν οι μυρωδιές, πάντα θα λείπουν οι γεύσεις, αλλά και η ζεστασιά των ανθρώπων.

Απολαμβάνω την όμορφη διαδρομή, από το ύψος της θάλασσας, προς τα Καλάβρυτα. Σε ένα τοπίο που μαντεύεις πως έχει να προσφέρει υπέροχες εικόνες όλο τον χρόνο, ανακαλύπτεις ξανά τη χαρά της αυτοκίνησης. Η πινακίδα σε οδηγεί σε έναν χωματόδρομο και σύντομα βλέπεις από ψηλά τον προορισμό σου σαν σε αεροφωτογραφία.

Όταν σταθμεύσεις και περπατήσεις ανάμεσα στους αμπελώνες του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, που κάποιοι χάνονται στα βάθη των αιώνων, το πρώτο που σκέφτεσαι είναι ότι αποτελεί μεγάλη τύχη για την περιοχή το ότι προστατεύεται και έτσι παραμένει ανέγγιχτη από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Το Μεγάλο Αμπέλι, το σημερινό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ήταν το μετόχι του μοναστηριού. Από τον 15ο αιώνα, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το αμπέλι για την παρασκευή κρασιού για τη Θεία Κοινωνία.

Ένας Ιστορικός Αμπελώνας

Mega Spilaio

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο συνδέεται με ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της ελληνικής ιστορίας. Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα. Το όνομά της οφείλεται στην τοποθεσία της, ένα μεγάλο φυσικό άνοιγμα, ένα σπήλαιο στην οροσειρά του Χελμού, πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.

Το Μεγάλο Αμπέλι, το σημερινό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, ήταν το μετόχι του μοναστηριού. Από τον 15ο αιώνα, οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το αμπέλι για την παρασκευή κρασιού για τη Θεία Κοινωνία αλλά και για τη διατροφή των ίδιων και των επισκεπτών της μονής.

Το 1999, το Μεγάλο Αμπέλι ανέλαβαν τα αδέλφια Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου με σκοπό να επενδύσουν χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να δώσουν μια άλλη διάσταση σε όσα οι μοναχοί με πολύ κόπο είχαν περιφρουρήσει και διασώσει για δεκαετίες.

Με όραμα την αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα, μαζί με μια ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων, προχώρησαν στην αναμπέλωση, τη συνετή καλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη οντότητα και ένα ξεχωριστό κτήμα, που αναστήθηκε με μεγάλη προσπάθεια αλλά και υψηλές προσδοκίες: το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.

Mega Spileo Estate Experience: Μια Ολοκληρωμένη Οινική Εμπειρία

Την Κυριακή 27 Αυγούστου, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο υποδέχτηκε επισκέπτες της περιοχής και οινόφιλους για να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, μέσα στο μαγευτικό τοπίο με το χαρισματικό terroir.

Mega Spilaio

Με αυτή την αφορμή ανακοίνωσε και επίσημα το οινοτουριστικό του πρόγραμμα, εγκαινιάζοντάς το με το Mega Spileo Estate Experience. Το πολύπτυχο πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στον αμπελώνα και στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο, εκεί όπου, πριν από αιώνες, οι μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου καλλιεργούσαν τους αμπελώνες και έφτιαχναν το κρασί τους.

Το κτήμα θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και ξεχωριστό βιωματικό πρόγραμμα για κάθε επισκέπτη.

Το Mega Spileo Estate Experience περιλάμβανε γευστικές δοκιμές των οίνων με τους οινολόγους του κτήματος και masterclasses για τον ρόλο του ποτηριού στη γευσιγνωσία του κρασιού από τον γνωστό κριτικό οίνου και γεύσης Σίμο Γεωργόπουλο. Οι άνθρωποι του «Orias Guesthouse & Farm» μαγείρεψαν με τοπικά προϊόντα σε ανοιχτές φωτιές, καπνιστήρια και παλιά σκεύη. Ήταν εξαιρετική σκέψη η γήινη και υπερτοπική προσέγγιση που υλοποίησε η ομάδα του Orias, αξιοποιώντας όλα όσα προσφέρει η γη της Αιγιαλείας, τον πλούτο που συμπυκνώνει σοφία αιώνων.

Και μαζί η αύρα της ιστορίας, το απόκρημνο του εδάφους, η ευχάριστη περιπέτεια μέχρι να φτάσεις στο κτήμα έκαναν όλη την εμπειρία ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Mega SpilaioMega Spilaio

 

 

 

 

 

 

 

Οι άνθρωποι του κτήματος υποσχέθηκαν στους ενθουσιώδεις συμμετέχοντες ότι το Mega Spileo Estate Experience αποτελεί μόλις την αρχή μιας νέας εποχής που θα αναδείξει τον οινοτουρισμό σε στοιχείο στρατηγικής και θα τον καταστήσει κίνητρο για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου έλξης πολλών ακόμα επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

«Ο οινοτουρισμός προσφέρει ένα σύνολο εμπειριών και απολαύσεων που σχετίζονται με την παράδοση, την ιστορία, την κουλτούρα, την τοπική γαστρονομία και τη φιλοξενία του τόπου. Αυτό για το κτήμα είναι η αφορμή για την προσφορά ενός ολοκληρωμένου και ξεχωριστού βιωματικού προγράμματος που θα συνοδεύει κάθε επισκέπτη», ήταν τα λόγια του Γιάννη Αναστασίου, ενός από τους ιδιοκτήτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο και ιδιοκτήτη του Amario Suites Wine Hotel στην πόλη του Αιγίου, που περιέγραψαν τη φιλοσοφία πίσω από τη στρατηγική.

• Τα προγράμματα γευσιγνωσίας Mega Spileo Estate Wine Roots θα προσφέρονται καθημερινά. Σχετική ανακοίνωση θα δημοσιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μπορείτε ήδη να επικοινωνήσετε με το κτήμα για να κλείσετε ραντεβού για μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.

Πληροφορίες

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο: 21ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Πούντας-Καλαβρύτων | Τηλ.: 26910 71555 | www.megaspileo.gr

Mega Spilaio

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

Τα Ασύρτικα της Στεριάς

Βασιλική Γεροβασιλείου: «Η Ουσία του Κρασιού Είναι να Μοιράζεσαι, να Περνάς Ωραία»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+