Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κρασί: Το Παράδειγμα των Οινοποιών της Νάουσας

Στη Νάουσα, στην εύφορη γη της Ημαθίας, εκεί που μπορεί να μην υπάρχουν παραλίες, όπως λέει χαρακτηριστικά και το τουριστικό τους λογότυπο «Sorry… no beaches», αλλά απέραντες εκτάσεις αμπελώνων με το Ξινόμαυρο για πρωταγωνιστή, τρεις οινοποιοί, εν μέσω τρύγου, διεκδικούν την ψήφο των συνδημοτών τους.

Ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην ίδια παράταξη, αυτή του Γρηγόρη Μαρκοβίτη και της δημοτικής κίνησης «Άλμα για το Δήμο Νάουσας», επιζητούν να γίνει η πόλη τους ο απόλυτος οινοτουριστικός προορισμός. Να ενισχύσουν την ταυτότητά της διεθνώς και να δημιουργήσουν, με συντονισμένες δράσεις, την αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα που αξίζει ως προορισμός.

Τι τους ώθησε να εμπλακούν στις δημοτικές εκλογές και πώς μπορεί η δημοτική αρχή να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κρασιού; Ας δούμε τι απάντησαν.

Χριστόφορος Γεωργιάδης, Ιδιοκτήτης/Οινοποιός
Οινοποιείο Αργατία, Ροδοχώρι Νάουσας

Εδώ και χρόνια ασχολούμαι με τις κοινές δράσεις στον χώρο του κρασιού στο κομμάτι της οργάνωσης εκδηλώσεων. Θεωρώ πως ο δήμος της πόλης μας θα πρέπει να συμβάλλει πιο ενεργά στο κομμάτι του κρασιού και ιδιαίτερα στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Αποφάσισα να εμπλακώ στις δημοτικές εκλογές γιατί πιστεύω πως έχω την ικανότητα να προσφέρω στο σύνολο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι «κρασί και οινοτουρισμός».

Είμαι ένας νέος που μένω και εργάζομαι στην περιοχή της Νάουσας (Ροδοχώρι) και θέλω να γίνει η περιοχή μου μια επιτυχημένη γαστρονομική κοινότητα. Ένας υπέροχος γαστρονομικός προορισμός.

Η δημοτική αρχή νομίζω πως πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί περισσότερο με την εικόνα που έχει η πόλη στα μάτια του επισκέπτη, αλλά και μετο πώς αυτός θα μετακινηθεί εύκολα από την πόλη προς τα διάφορα οινοποιεία και αξιοθέατα. Τοποθέτηση πινακίδων προς τα οινοποιεία είχε γίνει τελευταία φορά το 1990, με πρωτοβουλία της τότε ΕΝΟΑΜ (σήμερα «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»).

Από τότε και τα οινοποιεία έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά και οι παλιές πινακίδες έχουν υποστεί ζημιές. Σε οποιαδήποτε οινοπαραγωγική περιοχή στο εξωτερικό, ο επισκέπτης μετακινείται εύκολα στα οινοποιεία (τα οποία βρίσκονται όλα εκτός πόλης ή χωριού) βάσει της σήμανσης (και προφανώς του GPS).

Μια πόλη καλαίσθητη και όμορφη είναι το μέρος όπου, μετά την επίσκεψη στα οινοποιεία, ο επισκέπτης θα δειπνήσει και ίσως θα κοιμηθεί. Μια τέτοια πόλη, που θα δώσει έμφαση στον τουριστικό πόλο έλξης της –για εμάς θεωρώ πως είναι πρώτα το κρασί και μετά όλα τα υπόλοιπα–, είναι ένας προορισμός που οι επισκέπτες επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Αναστάσιος Καραγκιοζίδης, Ιδιοκτήτης/Οινοποιός
Κάππα Οινοποιείο-Kappa Winery, Αγγελοχώρι Νάουσας

«Αυτό που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα είναι η αγάπη μου για τον τόπο μου που, ύστερα από πενήντα χρόνια ξενιτιάς, με έφερε κοντά του. Επίσης, η πολυετής εμπειρία μου στη διοίκηση και οργάνωση εταιρειών και οι γνώσεις μου στο κομμάτι της αμπελουργίας και οινοποιίας.

Αποφάσισα να επιστρέψω στον ευλογημένο τόπο μας και να επενδύσω στον τομέα του κρασιού. Η συμπόρευσή μου με το «Άλμα για το Δήμο Νάουσας» οφείλεται τόσο στην ιδιαίτερη μέριμνα που επιδεικνύει χρόνια τώρα ο επικεφαλής Γρηγόρης Μαρκοβίτης απέναντι στους οινοποιούς και αμπελουργούς, όσο και στο ειδικότερο πρόγραμμα του συνδυασμού, που έχει θέσει το κρασί και τον αθλητισμό ως τις δύο κομβικές θεματικές «σημαίες» ανάπτυξης.

Σίγουρα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αν ο δήμος γίνει συνδιοργανωτής κάποιων εκθέσεων και events. Έχουμε ήδη στο πρόγραμμά μας προτάσεις και για ειδικότερης μορφής εκθέσεις, όπως π.χ. για ετήσια συνάντηση ιδιοκτητών, προμηθευτών αλλά και φίλων wine bars.

Επίσης, θα βοηθήσει αν ο δήμος αναπτύξει ένα brand name και καταφέρει να γίνει επιτέλους τουριστικός προορισμός, αξιοποιώντας όχι μόνο «το κρασί» ως ατραξιόν αλλά και όλα τα πολιτιστικά και ιστορικά του ιδιώματα. Συνδυαστικά, με κάθε ευκαιρία.

Ο Δήμος Νάουσας, ως διοίκηση, πρέπει οπωσδήποτε να εμπλέκεται και πολιτικά, διεκδικώντας π.χ. άδειες φύτευσης, ώστε να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί η ΠΟΠ Ζώνη Νάουσα.

Με επικεφαλής τον δήμαρχο και το ΔΣ, να γίνονται συναντήσεις με τα ανάλογα τμήματα του Υπουργείoυ Γεωργικής Ανάπτυξης για να παρουσιάζεται η δυναμικότητα του Ξινόμαυρου και των οινοποιείων της Νάουσας, αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού, για να ενταχθεί η περιοχή σε μια έξυπνη, πολυδιάστατη και αδιάκοπη εθνική στρατηγική ανάδειξης του ελληνικού αμπελώνα.

Φυσικά, το brand name «NAOUSSA» πρέπει να αντιπροσωπεύεται και από τον δήμο σε εκθέσεις και θεματικές συνεδριάσεις στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, αλλά και ο ίδιος ο δήμος να αναζητεί και άλλες. Δεν είναι μόνο θέμα του συνδέσμου οινοποιείων. Ένα δυνατό brand name φέρνει αυτόματα τουρισμό.

Κωνσταντίνος Κόκκινος, Χημικός Τροφίμων/Οινοποιός
Kokkinos Winery, Νάουσα

Μετά την πολυετή ενασχόλησή μου στον οινικό τομέα, παρά το νεαρό της ηλικίας μου, παρατήρησα τις δυνατότητες και τη δυναμική του brand «Ξινόμαυρο Ναουσας».

Καθημερινά, η αναγνώριση και η επισκεψιμότητα του κόσμου εντείνεται, παρ’ όλα αυτά οι διοικήσεις της πόλης μου δεν έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε αυτό, μην κάνοντας τις αρμόζουσες κινήσεις και μην τοποθετώντας ανθρώπους με γνώσεις και όραμα, αντάξιο του brand, σε θέσεις ισχύος.

Πριν από ενάμιση χρόνο λοιπόν, ξεκίνησε η κουβέντα μου με τον Γρήγορη Μαρκοβίτη για τις δυνατότητες που έχουμε ως ΠΟΠ ζώνη, αλλά και για την ευθύνη που έχουμε ως συνεχιστές.

Τοποθετώντας λοιπόν το όραμά μας με τον Γρήγορη ως κινητήρια δύναμη, αποφάσισα να τον στηρίξω, με σκοπό να συμβάλλω πρακτικά στην ουσιαστική ανάδειξη του τοπικού πλούτου, χρησιμοποιώντας εφαρμοσμένες αλλά και καινοτόμες πρακτικές.

Θέτοντας ως στόχο τη μετατροπή της Ναουσας σε οινικό κέντρο, θα μπορούσαμε να τον διασπάσουμε σε δύο ισομερή σκέλη. Το πρώτο θα ήταν η ανάπτυξη και η στήριξη της οινοποιίας και της αμπελουργίας, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες προς τις νέες προσπάθειες ενασχόλησης με τον τομέα.

Επιπλέον, η κατάθεση νέων αιτήσεων για διάφορους σκοπούς, όπως οι άδειες νέων φυτεύσεων Ξινόμαυρου ή οι αιτήσεις επιχορηγήσεων με σκοπό την έμπρακτη στήριξη του τομέα.

Το δεύτερο θα ήταν η προβολή και η ανάδειξη του τομέα. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του δήμου, οργανώνοντας συχνά εναλλακτικές και μη εκδηλώσεις με βάση το κρασί, τη στήριξη της ήδη υπάρχουσας έκθεσης «Νάουσα Πόλη του Οίνου» ή τη δημιουργία διαφημίσεων.

Κλείνοντας, και τα δυο σκέλη μπορούν να αναπτυχθούν και να βοηθηθούν από τη δημιουργία μιας πρότυπης Σχολής Δενδροκομίας και Αμπελουργίας, με τμήματα όπως η οινοποιία, η αμπελοκαλλιέργεια, η οινοχοΐα και ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς η έρευνα και η γνώση που θα εξασφαλιστούν από μια τέτοια σχολή θα αποτελούν από μόνες τους κινητήριες δυνάμεις.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2023

«Flâneur» | Μια Περιπλάνηση στο Wine Bistrot «Μαιτρ και Μαργαρίτα»

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+