Ο 37ος Μαραθώνιος της Αθήνας πέρασε, πλέον, στην ιστορία και οι τερματίσαντες ετοιμάζονται για τις επόμενες τους διοργανώσεις. Μέσα από το φακό του κορυφαίου στον κόσμο φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα, ας θυμηθούμε τους πρώτους ελίτ Έλληνες δρομείς, με όμορφες εικόνες από τις στιγμές του τερματισμού που αποτυπώνουν το μεγαλείο της προσπάθειάς τους.
Κώστας Γκελαούζος
Πρώτος Έλληνας και τρίτος στη γενική κατάταξη με την τεράστια επίδοση 2.19.02 ο Κώστας Γκελαούζος. 43 μέρες μετά τον τερματισμό του στο Βερολίνο με 2.18.37, τώρα έπεσε κάτω από το 2.20 στην Αθήνα. Αυτό είχε να συμβεί από το 2004, όταν ο μεγάλος Έλληνας δρομέας και πολυνίκης της κλασικής διαδρομής Νίκος Πολιάς είχε κάνει 2.17. Από τότε δεν είχε πέσει ποτέ κανείς κάτω από το 2.20.
Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη νίκη για τον Γκελαούζο στην Αθήνα, ο οποίος κυνηγάει να περάσει τον Μερούση που έχει τέσσερις συνεχόμενες. Πλέον, ο 29χρονος αθλητής στοχεύει σε χρόνους κάτω από 2.15. Ο Κώστας Γκελαούζος είχε κέφια, είχε δυνάμεις, είχε κάνει καλή προετοιμασία όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά πάνω απ’ όλα ψυχολογικά, και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια του αγώνα. Ωραίες στιγμές, αθλητικές, στον πιο δύσκολο μαραθώνιο του πλανήτη. Μπράβο στον προπονητή του και παλιό αθλητή μαραθωνίου Χρήστο Παπαχρήστου, γιατί η σωστή καθοδήγηση και η επιμονή σε μια προπονητική μέθοδο φέρνει αποτελέσματα. Το σύνθημα του χορηγού του Κώστα Γκελαούζου, Arla Protein, “ζήσε δυνατά” ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα του αθλητή και το απέδειξε και σε αυτόν τον αγώνα.
Παναγιώτης Καραΐσκος
Ο Παναγιώτης Καραΐσκος τερμάτισε δεύτερος στην ελληνική κατάταξη στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Μικρόσωμος και αδύνατος, πολύ αδύνατος, δε σου γεμίζει το μάτι όπως κάποιοι άλλοι δρομείς. Έχει όμως μέσα του τρομερή δύναμη. Είναι ο μοναδικός που έκανε μαραθώνιο στις 4 ώρες, πριν φτάσει να γίνει ελίτ δρομέας. Είναι 31 ετών και είναι η τρίτη του φορά που ανεβαίνει σε βάθρο. Δύο φορές (2017, 2018) τρίτος, πίσω από τον ανεπανάληπτο Χριστόφορο Μερούση, και φέτος δεύτερος.
Έχει περάσει πολλά στην προσωπική του ζωή και είναι αποφασισμένος να σπάσει κάθε όριο στον αθλητισμό. Ήδη ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό του. Μη ξεχνάμε ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα, το μόνο που έχουν για να μπορούν να επιβιώνουν οικονομικά είναι οι διακρίσεις τους σε αγώνες και οι σχέσεις τους με χορηγούς.
Ο Παναγιώτης Καραΐσκος γυμνάζεται όσο μπορεί με τον Κώστα Γκελαούζο. Είδαν ότι τους βοηθάει. Στον αγώνα όμως δεν υπάρχει φιλία. Δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνο ο τερματισμός, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο Καραΐσκος έχει τα φόντα να κατέβει χαμηλά σε χρόνους. Μπορεί να πέσει αρκετά κάτω, καθώς έχει κάποια καλά αγωνιστικά χρόνια μπροστά του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα φτάσει.
Χαράλαμπος Πιτσόλης
Ο Χαράλαμπος Πιτσόλης πήρε την τρίτη θέση στο Μαραθώνιο της Αθήνας στους Έλληνες αθλητές και κατάφερε να κάνει μια εξαιρετική κούρσα. Αθλητής του Γιώργου Ζώρζου στο σύλλογο ΓΑΣ Ιλισός, είναι από τους λίγους αθλητές που κάνει υψηλό πρωταθλητισμό και έχει παράλληλα οκτάωρη εργασία.
Μπήκε “σφήνα” στην τρίαδα, περνώντας θρύλους του δρομικού κινήματος όπως ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. Δείχνει ότι μπορεί να ρίξει και άλλο τους χρόνους του και η επιτυχία του θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να προπονείται σκληρά για να πάει ακόμη καλύτερα. Είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και αυτό τον βοηθά στην κοινωνική του ζωή.
Χριστόφορος Μερούσης
Ο Χριστόφορος Μερούσης είναι ένας θρύλος του Μαραθωνίου. Στην Αθήνα έχει πετύχει να βγει τέσσερις φορές πρώτος Έλληνας, και μάλιστα συνεχόμενες, ενώ δύο φορές έχει βγει δεύτερος. Είναι ένας αθλητής με μεγάλη διαδρομή στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Από τις μεσαίες αποστάσεις πέρασε μετά τα 30 του στον μαραθώνιο και διακρίθηκε όσο περισσότερο μπορούσε. Πήγε στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.
Προπονείται στη Χίο μόνος του. Έχει αυτήν την απίθανη ενέργεια που όταν τον βλέπεις να αγωνίζεται ξέρεις ότι σίγουρα δε θα εγκαταλείψει ποτέ. Ο Κώστας Γκελαούζος, πριν αρχίσει να κερδίζει τον Μαραθώνιο της Αθήνας, έβλεπε την πλάτη του. Χάρη σε αυτή την πλάτη και τη διαχείριση της ήττας έφτασε να κερδίζει.
Μπαίνει στον αγώνα θέλοντας να ξεπεράσει κάθε φορά τον εαυτό του. Την Κυριακή είχε να αντιμετωπίσει έναν νεαρό δρομέα. Ο 26χρονος Χαραλάμπος Πιτσόλης, με τη φρεσκάδα της ηλικίας, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση. Η ηλικία προσφέρει εμπειρία, αλλά προσθέτει επιβαρύνσεις και καταπόνηση, που με τα χρόνια βγάζουν τραυματισμούς και δεν αφήνουν τους ελίτ δρομείς να κάνουν το καλύτερο πρόγραμμα προετοιμασίας. Χωρίς δικαιολογίες και αιτιολογίες, ο Μερούσης έκανε ακόμη μια μεγάλη κούρσα. Ήταν εκεί και είχε για μία ακόμη χρονιά το κίνητρο να μπει ανταγωνιστικά σε μια διαδρομή που του έχει χαρίσει τόσα πολλά. Μόνο για αυτό είναι άξιος συγχαρητηρίων. Η αξία του δίνει τιμή στους νικητές.
Δημήτρης Θεοδωρακάκος
Τόσα χρόνια στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος έχει ξοδέψει τόνους ιδρώτα, ενέργειας, καταθέτοντας ψυχή. Έχει κερδίσει δύο φορές (2009 και 2011) και έχει ανέβει άλλες έξι στο βάθρο. Μια παρουσία εμβληματική. Είναι στην πεντάδα των αθλητών που τερμάτισαν φέτος στις πρώτες θέσεις, σε ηλικία 41 ετών. Με τεράστια καριέρα στο ορεινό τρέξιμο, είναι μακράν ο καλύτερος στην Ελλάδα.
Στην άσφαλτο έχει προσωπικό ρεκόρ κάτω από 2.20 με 2.19 και προσπαθεί να είναι πάντα ανταγωνιστικός. Είναι επίμονος και πολύ δυνατός. Θα συνεχίσει να τρέχει γιατί τίποτα δε δείχνει ότι δεν μπορεί. Είναι στην ελίτ κατηγορία και θα μπορέσει να γίνει χρήσιμος με την προσωπικότητα, το χαρακτήρα και την εμπειρία του για τους νεότερους που έρχονται από πίσω και θέλουν έναν μέντορα και συναθλητή που να τον ζουν. Απολαυστικός όπως πάντα και στον τερματισμό, όπου η χαρά του ήταν έκδηλη. Είναι η επιβεβαίωση ότι ο πρωταθλητισμός έχει ανέβει ηλικιακά και ότι υπάρχουν περιθώρια για αθλητές να διακρίνονται επί πολλά χρόνια. Για όσους τον έχουν ακούσει σε ομιλίες ή σε πάνελ, έχει πολλά να πει. Ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο από χορηγούς και οργανισμούς ως κεφάλαιο για το τρέξιμο.
Ιάσωνας Ιωαννίδης
Είναι ο “ρούκι” του Μαραθωνίου. Από τον ιστορικό σύλλογο του Ηρακλή, με πολλά χρόνια παρουσίας σε μικρότερες αποστάσεις, έρχεται με ορμή από τον Βορρά. Θα πρέπει να περιμένουμε να “ωριμάσει” αγωνιστικά για να δούμε μέχρι πού μπορεί να κατέβει σε χρόνο. Έχει αυτοπεποίθηση και τσαμπουκά που ταιριάζει στην απόσταση και τη δυσκολία της διαδρομής.
Γυμνάζεται στη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει βγάλει κάποιον μεγάλο μαραθωνοδρόμο.
Δημοσθένης Ευαγγελίδης
Ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης είναι 43 ετών. Είναι γιατρός στην Αγγλία, με οικογένεια και πολλές υποχρεώσεις. Έχει κάνει πολλά και στον αθλητισμό και στην ιατρική, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε στον τομέα του και θα έχει μπροστά του και άλλες προκλήσεις στην επαγγελματική του δραστηριότητα.
Αυτό το ραντεβού με το Μαραθώνιο της Αθήνας το έχει μάλλον ως τάμα. Είναι ίσως και μια ευκαιρία να επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια δεν έχει όρια. Να ζει για λίγες ώρες ανάμεσα σε νεότερους που προσπαθούν να πετύχουν κάτι που ο ίδιος το έχει βιώσει, να μπουν στις πρώτες θέσεις στο Μαραθώνιο της Αθήνας. Σκαρφάλωσε και φέτος ψηλά, στην έβδομη θέση.
Δεν είναι ούτε ο χρόνος ενδεικτικός, ούτε η κατάταξη που είναι τιμητική. Είναι ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, και στον αθλητισμό. Η γενέθλια του πόλη η Καβάλα χαίρεται κάθε φορά. Ο ίδιος είναι ένα αθλητικό “θαύμα” που τα συνδυάζει όλα. Ήθος, χαρακτήρα, υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Αλλά και διάρκεια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερό του επίτευγμα.
Είναι εκείνο για το οποίο θα πρέπει ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να τον τιμήσει.
Όχι με το να του δώσει μια πλακέτα, αλλά με το δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους νέους και όσους είναι σε ηλικία που μπορούν να συνδυάσουν τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές και την εκπαίδευση. Είναι μία ευκαιρία να προβάλλουμε πρόσωπα που έχουν κάνει κάτι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Με σεμνότητα και με χαμηλούς τόνους. Με ουσία και πολλή προσπάθεια. Με κόπο και ιδρώτα. Chapeau κύριε Ευαγγελίδη. Έχετε τον απόλυτο σεβασμό μας.