Η Αγορά Τέχνης στην Ελλάδα της Μετά Covid Εποχής

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από τη δευτερογενή αγορά τέχνης που αφορά τους Έλληνες καλλιτέχνες και την ελληνική αγορά. Μετά το επιτυχημένο Greek Sale του Λονδίνου στα τέλη Μαΐου, με ποσοστό πωλήσεων 64%, η δυναμική της σχετικής αγοράς τέχνης επαληθεύτηκε σε ελληνικό έδαφος στη δημοπρασία Ιουνίου του Οίκου Βέργος, με αυξημένο ποσοστό πωλήσεων που ξεπέρασε το 70%.

Συγκεκριμένα, στη διήμερη δημοπρασία  του οίκου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24 και 25 Ιουνίου, το ποσοστό πωλήσεων έφτασε το 72% σε σύνολο 690 λαχνών. Το newsletter του οίκου αναφέρει: “Η αισιόδοξη πρόβλεψή μας για την επόμενη ημέρα της αγοράς τέχνης στον ελληνικό χώρο επιβεβαιώθηκε με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της διήμερης δημοπρασίας ‘Σπάνια Βιβλία, Χειρόγραφα και Έγγραφα & Νεοελληνική Χαρακτική και Ζωγραφική'”.

Ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά την πρώτη ημέρα δημοπρασίας φαίνεται να προκάλεσαν οι διαφημιστικές έγχρωμες αφίσες που προβάλλουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’50, δημιουργημένες από αξιόλογους καλλιτέχνες της εποχής, καθώς πωλήθηκαν όλες, με τις 8 από τις 9 να ξεπερνούν κατά πολύ την ανώτατη τιμή εκτίμησης. Συγκεκριμένα, η αφίσα του Γιάννη Μόραλη Greece, Island of Hydra κατακυρώθηκε προς €3.670 (τιμή εκτίμησης: €600-800), η αφίσα του Γιάννη Τσαρούχη Greece, Acropolis of Mycenae  προς €3.425 (τιμή εκτίμησης: €300-400) και η αφίσα του Γιώργου Βακιρτζή Grèce, Athènes / Baie de Castella προς €4.281 (τιμή εκτίμησης: €400-600).

Κατά τη δεύτερη ημέρα δημοπρασίας, η οποία αφορούσε έργα “Νεοελληνικής Χαρακτικής & Ζωγραφικής”, πωλήθηκαν 120 από τους 164 λαχνούς, δηλαδή, το εξαιρετικό, για τα δεδομένα της περιόδου, 73%. Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για αρκετά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, “με τις τελικές τιμές πώλησης να ξεπερνούν κατά μεγάλο ποσοστό τις αρχικές εκτιμήσεις”. Κάποιοι από τους λαχνούς που ξεχώρισαν είναι οι δύο υδατογραφίες  “Ἀχίλλειο, Κέρκυρα”, και “Ποντικονήσι” του Άγγελου Γιαλλινά, με τιμή πώλησης €7.339, πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη της ανώτερης τιμής εκτίμησης (€1.500-2.000), η Κέρκυρα  του Στέφανου Σγούρου με τιμή πώλησης €2.691, εξαπλάσια της ανώτερης τιμής εκτίμησης (€300-400) και τα Ρόδια του Γιάννη Κόττη που πωλήθηκαν προς €4.281, ανεβάζοντας πάνω από τρεις φορές την ανώτερη τιμή εκτίμησης (€800-1.200).

Το έντονο ελληνικό στοιχείο και η καλοκαιρινή, ανάλαφρη αύρα των έργων που ξεχώρισαν δείχνουν κατά τη γνώμη μου αφενός μία αίσθηση αισιοδοξίας σε μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού, με προτίμηση στο αυθεντικά ελληνικό, επακόλουθο της επιτυχημένης διαχείρισης της κρίσης πανδημίας εντός συνόρων, αφετέρου μία προσμονή για ξεκούραση και διακοπές σε αγαπημένες γωνιές της χώρας μας.

“Αχίλλειο, Κέρκυρα” Άγγελος Γιαλλινάς (1857-1939), υδατογραφία σε χαρτί, 20 x 37,5 cm Photo Credits: Vergos Auctions

 

“Ποντικονήσι” Άγγελος Γιαλλινάς (1857-1939), υδατογραφία σε χαρτί, 20 x 37,5 cm Photo Credits: Vergos Auctions

 

“Ρόδια”, 2007, Γιάννης Κόττης (γεν. 1949), μικτή τεχνική σε μουσαμά, 50 x 65 cm
Photo Credits: Vergos Auctions

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+