Η αναπνοή σηματοδοτεί τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας: την αρχή και το τέλος της. Στο χρόνο που μεσολαβεί, όμως, δεν την πολυσκεφτόμαστε.

Άρχισα να παρατηρώ την αναπνοή μου στην γιόγκα. Η δασκάλα μας παρότρυνε να εστιάζουμε στην εισπνοή και την εκπνοή για να εμβαθύνουμε την πρακτική μας. Ομολογώ ότι δεν καταλάβαινα πώς, και για καιρό δεν πίστευα ότι η -φαινομενικά απλή- αναπνοή μου θα με οδηγούσε κάπου.

Θυμάμαι όμως την στιγμή που ένιωσα για πρώτη φορά την δύναμή της. Με ώθησε να ξεπεράσω τα σωματικά μου όρια. Σταδιακά, συνειδητοποίησα ότι αναπνέοντας βαθιά και ήρεμα μπορώ να χαλαρώσω, να πάρω δύναμη και να ξεχάσω την έννοια του χρόνου. Ζώντας κάθε δευτερόλεπτο, από εισπνοή σε εκπνοή.

Η συνειδητοποίηση αυτή με έκανε να στραφώ στην αναπνοή μου σε απαιτητικές πεζοπορίες, περιόδους άγχους, για να καταπολεμήσω αϋπνίες, να αντέξω τον πόνο… ακόμα και όταν υπέφερα από ημικρανίες.

Κυρίως, μου θυμίζει το τώρα και την αξία της κάθε στιγμής.

Πώς μπορείτε λοιπόν να νιώσετε την δύναμη της δικής σας αναπνοής; Μερικές απλές ασκήσεις για καθημερινά προβλήματα

 
1) Για την Αντιμετώπιση του Στρες
Σε περιόδους άγχους το μυαλό υπολειτουργεί, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αλλάξει τη μορφολογία του εγκεφάλου και να δημιουργήσει προδιάθεση σε μελλοντικό άγχος. Για να βγείτε από το φαύλο κύκλο, δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις αναπνοής.
 
2) Για Περισσότερη Ενέργεια
Αυτή η απλή άσκηση του ενός λεπτού οξυγονώνει το αίμα και αυξάνει την παραγωγικότητα.
 
3) Για Να Φτάσετε Πιο Μακριά
Η  αίσθηση ότι μπορεί να καταφέρετε ό,τι βάλετε στο μυαλό σας είναι ανεκτίμητη και αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να επιμείνετε και να υπομείνετε μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας.
 
4) Για Κοιμηθείτε Πιο Καλά
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, διαλέξτε μια από αυτές τις μεθόδους αναπνοής για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα.
 
5) Για Να Δροσιστείτε 
Για να δροσιστείτε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δοκιμάστε μια από αυτές αναπνοές που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος μέσα σε λίγα λεπτά.
 
6) Ή Να Ζεσταθείτε
Όταν (και αν) φτάσει ο χειμώνας στη χώρα μας, επιλέξτε μια από αυτές τις τεχνικές για να ανάψετε την προσωπική σας θέρμανση.
 
7) Για Ημικρανίες
Η αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να περιορίσετε τα συμπτώματα της ημικρανίας.
Πειραματιστείτε με την αναπνοή σας και παρατηρήστε πού μπορεί να σας οδηγήσει, αν την εμπιστευτείτε.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+