Το ταξίδι στην Ιορδανία είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. Ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις σε πραγματικούς χρόνους όπως αιώνες πριν. Όταν βρεθείς εκεί θα καταλάβεις γιατί υπήρξε το σκηνικό σε πολλές ταινίες που έχουν κάνει θραύση στον κινηματογράφο. Είναι το άχρονο και απόκοσμο της χώρας: από την έρημο Ουάντι Ραμ, όπου νιώθεις σαν να προσγειώθηκες στη Σελήνη, μέχρι την Πέτρα, όπου υπάρχουν ακόμη οικογένειες που ζουν μέσα στους βράχους.
Κάπως έτσι θα ζούσαν και οι πρόγονοί μου στην Καππαδοκία, σκεφτόμουν, καθώς περπατούσα και παρατηρούσα τα καλοφτιαγμένα και σαν γλυπτά σχεδιασμένα σπίτια στα βράχια που προσφέρουν το κατάλληλο υλικό για τη χρήση αυτή. Πολλοί βοσκοί συνεχίζουν να βόσκουν τις κατσίκες τους στον περιβάλλοντα χώρο. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Εκτός από τους… χιλιάδες τουρίστες που μπαίνουν νωρίς το πρωί και βγαίνουν λίγο πριν από τη δύση του ήλιου.
Στις προτάσεις των ταξιδιωτικών γραφείων περιλαμβάνεται συνήθως μία διανυκτέρευση στην Πέτρα και μία στην έρημο Ουάντι Ραμ. Όμως μπορείτε να φτιάξετε με τη βοήθειά τους το δικό σας πρόγραμμα. Αν σας αρέσει η περιπέτεια, τότε και οι πέντε μέρες μπορεί να είναι στην Πέτρα και στην Ουάντι Ραμ. Αν έχετε άλλες δύο και το ταξίδι γίνει για μία εβδομάδα, τότε αξίζει να τις αφιερώσετε στη Νεκρά Θάλασσα.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέτρας
Πριν επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας καλό είναι να έχετε διαβάσει. Ή να έχετε ξεναγό, όχι μόνο για να καταλαβαίνετε τι βλέπετε, αλλά και για να μη χάνεστε στο απέραντο υπαίθριο μουσείο.
Επίσης, να είστε εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όπως κοντό παντελόνι ή κολάν, αθλητικά παπούτσια (ορεινού τρεξίματος ακόμα καλύτερα), αντηλιακό, καπέλο, buff, γυαλιά ηλίου, άφθονο νερό (αν και έχει άπειρα υπαίθρια καφέ), φούτερ και αντιανεμικό, σε ένα σακίδιο με καλή προσαρμογή στην πλάτη, γιατί τα χιλιόμετρα είναι πολλά. Να είστε προετοιμασμένοι για σκαρφάλωμα, σκαλοπάτια, βράχους και πετρώδη μονοπάτια. Σίγουρα όσοι κάνουν ορειβασία ή τρέχουν στο βουνό εδώ θα αξιοποιήσουν την προπόνησή τους.
Χτίζεις με τη φαντασία σου ξανά την τεράστια πολιτεία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Ανασυνθέτεις με μικρές ψηφίδες την καθημερινότητά της.
Ως προορισμός ενδείκνυται για δύο μέρες και ακόμη καλύτερα για τρεις. Σε λίγες μόνο ώρες δεν θα προλάβετε να δείτε και να απολαύσετε όσα έχει να σας προσφέρει. Υπάρχουν πολλά σημεία που είναι αρκετά απομακρυσμένα από την είσοδο. Αξίζει να τα προσεγγίσετε, αρκεί να έχετε προετοιμαστεί για περπάτημα και για το ανέβα κατέβα στα βράχια. Συνδυάστε το με στάσεις για καφέ, τσάι και μικρές λιχουδιές. Είναι ωραία η αίσθηση να αγναντεύει κανείς τα βράχια μέχρι όπου φτάνει το μάτι του, παρατηρώντας την ανθρώπινη επέμβαση στο τοπίο, που το έχει στην κυριολεξία χαράξει με τρόπους θαυμαστούς.
Εκεί χαλαρώνεις, χτίζεις με τη φαντασία σου ξανά την τεράστια πολιτεία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν. Ανασυνθέτεις με μικρές ψηφίδες την καθημερινότητά της. Αναρωτιέσαι ταυτόχρονα πώς γίνεται να μην έχουν εμπνευστεί οι απόγονοι από την καλαισθησία εκείνων των καιρών, εκείνων των ανθρώπων. Τα περισσότερα από τα μνημεία είναι σε καλή κατάσταση και σου «μεταφέρουν» μαρτυρίες από το παρελθόν τους.
Τριγυρίζοντας στην Πέτρα θα ανακαλύψετε επιρροές από τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και πολλά στοιχεία που υπενθυμίζουν ότι η περιοχή είχε γίνει καταφύγιο από διαφορετικούς λαούς στη διαδρομή της ιστορίας.
Τα βράχια και τα βουνά ολόγυρα έχουν ιστορία χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών. Κάποτε περνούσε ανάμεσά τους νερό. Οι νομάδες αποφάσισαν να κάνουν κατοικία τους τον τόπο την εποχή προ Χριστού, γιατί ήταν πέρασμα για τα καραβάνια. Οι μεταφορές και το εμπόριο πάντοτε καθορίζει το πού θα χτίζονται οι πολιτείες και το πώς αναπτύσσονται οι περιοχές. Οι έμποροι, άλλωστε, ήταν πάντα οι καλύτεροι ταξιδευτές.
Τριγυρίζοντας στην Πέτρα θα ανακαλύψετε επιρροές από τους ελληνιστικούς και τους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και πολλά στοιχεία που υπενθυμίζουν ότι η περιοχή είχε γίνει καταφύγιο από διαφορετικούς λαούς στη διαδρομή της ιστορίας. Η επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, οι οποίοι την κατέκτησαν το 106 μ.Χ., είναι φανερή στην αρχιτεκτονική της.
Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε εδώ είναι η επίσκεψη –ύστερα από ανάβαση μιας ώρας– στο Mοναστήρι. Καλό είναι να έχετε χρόνο, για να περιηγηθείτε αλλά και να χορτάσετε την εξαιρετική θέα προς όλη τη χώρα. Οι αυτοσχέδιες πινακίδες των Βεδουίνων θα σας οδηγήσουν στα καλύτερα σημεία.
Το Μοναστήρι, παρόμοιο εξωτερικά με το Θησαυροφυλάκιο, ίσως το πιο εμβληματικό μνημείο της Πέτρας, δεν είναι μοναστήρι. Πήρε το όνομά του από τους σταυρούς που χάραξαν οι Σταυροφόροι στα βράχια στην πίσω πλευρά του και στο εσωτερικό του. Είναι αρκετά μεγαλύτερο από το Θησαυροφυλάκιο (50 μέτρα πλάτος και 45 ύψος), αλλά οι διακοσμήσεις του είναι λιγότερες, καθώς η κατασκευή του, που ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ., δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Είναι εντυπωσιακό από απόσταση και ειδικά όταν πέφτει ο ήλιος του δειλινού.
Να καθίσετε στο καφέ και να αφήσετε τον χρόνο να κυλήσει όπως έχουν κάνει εκατομμύρια επισκέπτες πριν από εσάς, τόσο στη σύγχρονη εποχή όσο και στις εποχές στις οποίες έδιναν άλλη αξία στον χρόνο. Γι’ αυτό σας προτείνω να μείνετε δύο ή και τρεις ημέρες. Δε θα το μετανιώσετε και θα το απολαύσετε πειρισσότερο.
Το εντυπωσιακό Θησαυροφυλάκιο, σμιλεμένο στον βράχο, στολίζουν κίονες κορινθιακού ρυθμού. Θεωρείται πως υπήρξε βασιλικός τάφος, αλλά πήρε το όνομά του από κάποιο θησαυρό που φημολογείται πως έκρυψαν εκεί. Άλλοτε θρυλείται πως επρόκειτο για ένα θησαυρό των φαραώ και άλλοτε για ένα θησαυρό που έκρυψαν εκεί οι πειρατές.
Η Πέτρα βρίσκεται στην πλαγιά του Jabal Al Madbah, σε μια κοιλάδα ανάμεσα στα βουνά, την ανατολική πλευρά της κοιλάδας Arabah, που εκτείνεται από τη Νεκρά Θάλασσα μέχρι τον κόλπο της Άκαμπα. Η περιοχή, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, κατοικήθηκε από το 9000 π.Χ. και η πόλη ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. ως πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων.
Οι Ναβαταίοι ήταν Άραβες νομάδες και ικανοί έμποροι και η τοποθεσία της Πέτρας κοντά στις εμπορικές διαδρομές ήταν ένα ιδανικό σημείο αλλά και καταφύγιο. Η αρχική της ονομασία ήταν Ράκμου, που σημαίνει «βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις», λόγω των πολύχρωμων πετρωμάτων της από ψαμμίτη. Πέτρα ονομάστηκε από τους Έλληνες εμπόρους κατά την ελληνιστική περίοδο.
Η Πέτρα έχει χαρακτηριστεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Την ίδια περίοδο, οι Βεδουίνοι που κατοικούσαν μέσα στους τάφους και στις σπηλιές της Πέτρας υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν και να μεταστεγαστούν σε έναν νέο οικισμό, τον οποίο κατασκεύασε για αυτούς το κράτος. Αυτό ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν πάνω από εξήντα οικογένειες που εξακολουθούν να ζουν ακόμη εκεί.
Τα μάτια σου αγκαλιάζουν τον γαλαξία και ο γαλαξίας εσένα. Το σύμπαν αποκτά τη διάσταση που του αναλογεί ή που τα δικά σου ανθρώπινα μέτρα και σταθμά αποπειρώνται να το χωρέσουν στον νου.
Στην Έρημο Ουάντι Ραμ
Η Ουάντι Ραμ (Wadi Rum) είναι η πιο δημοφιλής έρημος στον κόσμο. Η έρημος όπου κυκλοφορούν περισσότεροι τουρίστες απ’ ό,τι Βεδουίνοι. Αυτό βέβαια συνετέλεσε στο να παραμείνουν στον τόπο άνθρωποι που σε άλλη περίπτωση θα κατέφευγαν στις πόλεις για να επιβιώσουν. Έτσι, αντί να φύγουν οι Βεδουίνοι, ήρθαν τουρίστες απ’ όλο τον πλανήτη, που πληρώνουν από λίγα έως πάρα πολλά για να ζήσουν την εμπειρία να περπατήσουν στην άμμο, να δουν τα βράχια που δημιουργούν σκηνικό ταινίας επιστημονικής φαντασίας (και, πράγματι, έχουν γυριστεί αρκετές εδώ) και –το καλύτερο– να παρατηρήσουν τα βράδια τον ξάστερο ουρανό που είναι ό,τι πιο φαντασμαγορικό μπορεί κάποιος να ονειρευτεί.
Χωρίς να υπάρχει κοντά άλλη ανθρώπινη φωτεινή πηγή, η εικόνα του ουρανού μοιάζει με εκείνη που σου χαρίζει η πρόσβαση μέσω ενός αστεροσκοπείου. Φαίνονται όλα τα αστέρια τόσο κοντά και τόσο έντονα που τρομάζεις με την ασημαντότητά σου. Τα μάτια σου αγκαλιάζουν τον γαλαξία και ο γαλαξίας εσένα. Το σύμπαν αποκτά τη διάσταση που του αναλογεί ή που τα δικά σου ανθρώπινα μέτρα και σταθμά αποπειρώνται να το χωρέσουν στον νου.
Αξίζει μέχρι το ελευταίο ευρώ να ζήσεις την εμπειρία αυτή. Μαζί με τους Βεδουίνους, που ακόμα και τώρα εντυπωσιάζονται με την έκπληξη των επισκεπτών, καθώς για αυτούς πρόκειται για μια κληρονομημένη καθημερινότητα αιώνων.
Εδώ η νύχτα γίνεται προορισμός. Όταν περιμένεις να πέσει το φως και χαλαρώσεις σε ένα πουφ, σε μια πολυθρόνα, σε ένα χαλί, ή –για τους πιο «κατασκηνωτικούς»– σε ένα sleeping bag κοιτάζοντας τον ουρανό, το μόνο που αναρωτιέσαι εκείνη την ώρα, μόνος σου ή με παρέα, είναι για τον αριθμό των αστεριών, για τους σχηματισμούς, για τις αποστάσεις από τη Γη. Μέσα σου αντηχεί η η μελωδία και τα λόγια από το «Fly me to the Moon» και το μόνο που θες είναι η μαγική εικόνα που σου προσφέρεται να διαρκέσει όσο γίνεται περισσότερο.
Χρειάζεστε έναν ξεναγό, για να φροντίσει όλα όσα είναι αναγκαία για τη διαμονή σας στην έρημο. Για να σας γλιτώσει χρόνο και χρήματα. Μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε σε μια από τις 400 κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί στους πρόποδες των βράχων. Ο αριθμός αυξάνεται συνέχεια και είναι ενδεικτικός της ζήτησης από επισκέπτες που καταφθάνουν από παντού.
Οι σκηνές σε σχήμα θόλου ή οι τετράγωνες που είναι κατασκευασμένες από μαλλί κατσίκας, όπως οι σκηνές των Βεδουίνων, στο εσωτερικό τους δεν διαφέρουν από δωμάτιο ξενοδοχείου. Η διανυκτέρευση σε αυτές τις συνθήκες στην έρημο είναι από μόνη της συναρπαστική εμπειρία.
Ανάμεσα στα προτεινόμενα φαγητά, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το αγαπημένο πιάτο των Βεδουίνων, το λεγόμενο Ζarb (αρνάκι με ρύζι και διάφορα λαχανικά), το οποίο έχει σιγοψηθεί για ώρες κάτω από τη γη.
Η έλλειψη αστικού θορύβου μαζί με τη νύχτα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ονειρικές βραδιές γεμάτες γαλήνη, τέτοιες που μόνο στην έρημο μπορείς να βιώσεις.
Στη Νεκρά Θάλασσα
Το «νεκρά» ισχύει, αλλά θάλασσα δεν είναι. Είναι μία λίμνη που τροφοδοτείται από τον Ιορδάνη ποταμό. Χάνει κάθε χρόνο τον όγκο της και σίγουρα σε διάστημα πολλών δεκαετιών από σήμερα θα μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο. Σήμερα ωστόσο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για χαλάρωση, γαλήνη και ησυχία.
Το νερό δεν είναι για κολύμπι και βουτιές. Είναι για να αγναντεύεις στο βάθος τα βουνά του Ισραήλ και να αναρωτιέσαι για τα παιχνίδια της φύσης. Το υπερβολικό αλάτι που έχει το νερό της Νεκράς Θάλασσας είναι απαγορευτικό για την ύπαρξη ζωής. Είναι ωφέλιμο όμως για το σώμα και η άφθονη λάσπη που προσφέρουν και τα πολυτελή ξενοδοχεία σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, δίπλα στη θάλασσα, είναι το καταλληλότερο υλικό για spa. Η επιδερμίδα σας θα λάμψει και θα γίνει πιο απαλή.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια και στον θρησκευτικό τουρισμό. Το σημείο όπου είχε βαφτιστεί ο Ιησούς Χριστός είναι προσβάσιμο από εκεί και για άτομα με αναπηρία, χάρη στα Golf Cars. Επίσης, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκκλησίες – καθολική, προτεσταντική, ευαγγελική, ελληνορθόδοξη, λουθηρανική.
Στην Πρωτεύουσα Αμμάν
Πριν από 25 χρόνια, όταν είχα ταξιδέψει στην Ιορδανία με τον φίλο μου Δημήτρη Παπαθανασίου τότε, δεν μείναμε καθόλου στην πρωτεύουσα. Από το αεροδρόμιο κατευθυνθήκαμε προς τα τοπικά ΚΤΕΛ με προορισμό την Πέτρα.
Το ίδιο και τώρα, με τους τόσο συναρπαστικούς προορισμούς της χώρας, δεν μένει χρόνος για να αφιερώσεις στην πόλη. Όμως, αν για κάποιον λόγο μείνετε κάποιες ώρες ή και μέρες, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για τα ακόλουθα.
Για την Ακρόπολη, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει κατοικηθεί από διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς στην πάροδο των χρόνων. Όταν κατακτήθηκε από τους Έλληνες το 331 π.Χ., η πόλη αποτέλεσε τμήμα της αρχαίας «Δεκάπολης» και μετονομάστηκε σε Φιλαδέλφεια. Τα περισσότερα από τα αρχαία κτίρια που παραμένουν ακόμη ορατά είναι ρωμαϊκά, βυζαντινά και ισλαμικά, με σημαντικότερα τον Ναό του Ηρακλή, μια βυζαντινή εκκλησία και το παλάτι των Ουμαγιάδων.
Επίσης, έχει ενδιαφέρον η αγορά του Αμμάν, με πολλές εμπορικές γωνιές, όπου θα βρείτε διάφορα προϊόντα, αντιπροσωπευτικά ενός ανατολίτικου souk, σε καλές τιμές. Το παζάρι ισχύει, όπως σε όλη την Ανατολή, και θα εκτιμηθεί αν το κάνετε μεθοδικά και με ευγένεια.
Θρησκευτικός Τουρισμός
Ο θρησκευτικός τουρισμός χτίζεται στρατηγικά στη χώρα, με στόχο να αποτελέσει τον προορισμό της «άλλης πλευράς» με τη γείτονα ανταγωνίστρια, την Ιερουσαλήμ.
Στη Μάνταμπα ο επισκέπτης μπορεί να δει στο δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου έναν εντυπωσιακό ψηφιδωτό χάρτη των Αγίων Τόπων κατά τη βυζαντινή εποχή.
Το Βαπτιστήριο αποτελεί προσκυνηματικό τόπο και καταφθάνει κόσμος από παντού για να φωτογραφίσει το σημείο που προβάλλεται ως εκείνο όπου βαφτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Όπως και η πόλη Μάνταμπα (η Μεδεβά της Παλαιάς Διαθήκης), που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Αμμάν, η οποία, εκτός του ιστορικού ενδιαφέροντος, έχει χρώμα και τοπική αγορά με ωραία μαγαζιά και καλές τιμές. Αλλά και το όρος Νέμπο, από το οποίο ο Μωυσής αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας.
Στη Μάνταμπα ο επισκέπτης μπορεί να δει στο δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου έναν εντυπωσιακό ψηφιδωτό χάρτη των Αγίων Τόπων κατά τη βυζαντινή εποχή. Η εκκλησία λειτουργεί κανονικά και είναι ωραία εμπειρία να παρακολουθήσετε τη λειτουργία στα αραβικά.
Εξαιρετικά θεωρούνται και τα ψηφιδωτά στον αρχαιολογικό χώρο του Ουμ Αλ Ρασά, 30 χιλιόμετρα νότια της Μάνταμπα. Στο προσκυνηματικό χριστιανικό κέντρο του 5ου αιώνα αξίζει να δείτε το ψηφιδωτό δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, το οποίο κατασκευάστηκε το 785. Είναι το μεγαλύτερο στην Ιορδανία και απεικονίζει σκηνές κυνηγιού και ψαρέματος, αλλά και τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε στην Ιορδανία είναι οδικώς. Υπάρχει μία σιδηροδρομική γραμμή, αλλά είναι ανενεργή και αποτελεί πια τουριστικό αξιοθέατο. Δημιουργήθηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας και λειτουργεί μόνο για να επιδεικνύει στους τουρίστες τον τρόπο μεταφοράς σε παλιότερες εποχές. Τουριστική ατραξιόν είναι βέβαια και οι καμήλες, το καλύτερο μέσο μεταφοράς επί αιώνες για προϊόντα και ανθρώπους. Μια βόλτα μπορεί σας δώσει την αίσθηση για το πώς λειτουργούσε ο χρόνος κάποτε. Τα άλογα που κυκλοφορούν σε πολλά σημεία και ειδικά στην Πέτρα επίσης προσφέρονται για βόλτες, αποφέροντας λίγα δηνάρια παραπάνω στους Βεδουίνους.
Καλό είναι να κάνετε συνάλλαγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ευρώ, αλλά το δικό τους νόμισμα είναι πιο κοντά σε όσα σας ζητούν στις συναλλαγές. Ή όταν παζαρεύετε μια αγορά. Το λατρεύουν αυτό. Έτσι κι αλλιώς, πάντα εκείνοι θα είναι κερδισμένοι. Οι τιμές ξεκινούν σε κάποιες περιπτώσεις με διάθεση κερδοσκοπίας και καταλήγουν σε συμφωνία καλής κερδοφορίας. Αλλά έτσι είναι στη Μέση Ανατολή. Δεν ζουν για να εργάζονται. Ζουν για να επικοινωνούν αλλά και να πουλάνε. Αρκεί να θέλεις κάτι πολύ. Και έχουν πολλά που θα λαχταρήσετε. Όχι μόνο αναμνηστικά, που και αυτά έχουν ενδιαφέρον, όσο τα ρούχα τους που είναι βολικά και άνετα, τα μπαχαρικά τους, τα κοσμήματα από ημιπολύτιμες πέτρες. Τα μαντίλια που τα βρίσκετε παντού και τα φοράνε όλοι λόγω του ήλιου, της σκόνης και του αέρα. Οι πολλαπλές χρήσεις τους θα δώσουν αεράκι ανατολίτικο ακόμη και στις μέρες σας που θα ακολουθήσουν το ταξίδι, όταν γυρίσετε πίσω στα καθ’ ημάς.
Το φαγητό είναι καλό παντού στην Ιορδανία. Το χούμους, το ρύζι, τα λαχανικά και το κοτόπουλο είναι η βάση της διατροφής τους. Αλκοόλ γενικά δεν προσφέρεται, αλλά δεν θα το χρειαστείτε. Μπορείτε βέβαια να βρείτε στα ξενοδοχεία. Το ηλεκτρικό τσιγάρο έχει διαδοθεί και εδώ, αλλά θα βρείτε παντού αποτσίγαρα. Αυτό είναι… παγκόσμια κατάκτηση. Όπως και πλαστικά μπουκάλια νερού. Παντού. Στην έρημο, στα βράχια, στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας.
***
Η Ιορδανία είναι ένας ξεχωριστός προορισμός, εξωτικός αλλά ασφαλής και με έντονο το αρχαιολογικό και ιστορικό στοιχείο. Δεν θυμίζει δυτική χώρα, εκτός από τις υποδομές, που είναι πολύ σύγχρονες. Δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα, που έχει πολλά πρόσωπα τα οποία βασίζονται στο υπέροχο φυσικό τοπίο, ούτε με την Αίγυπτο, χώρα με επίσης σπουδαία ιστορία και πολιτισμό. Είναι το μείγμα αυτών που προσφέρει που την κάνει μοναδική και ανεπανάληπτη, αλλά και περιζήτητη, καθώς απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Γι’ αυτό θα εξελιχθεί σε τόπο διακοπών, ειδικά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.
Η Ιορδανία θα σας ζεστάνει την καρδιά, το κορμί και το βλέμμα.
• Ευχαριστούμε πολύ τον Οργανισμό Τουρισμού Ιορδανίας.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ταξίδι: Πολυτέλεια, Ανάγκη ή Φυγή;
Το Μιλάνο της Μόδας, της Αρχιτεκτονικής, της Μουσικής
13 Διαδρομές για μια Αυθεντική Οινοτουριστική Εμπειρία