13 Διαδρομές για μια Αυθεντική Οινοτουριστική Εμπειρία

Oinotouristikes Diadromes

Ένα ταξίδι στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με οδηγό το κρασί και τη θάλασσα και σχετικά άγνωστους προορισμούς που θα σας καταπλήξουν.

Πρόκειται για 13 διαδρομές που έχει χαράξει το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Sea of Wine/Μια Θάλασσα Κρασί: Προωθώντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό (BSB1034)». Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Γεωργία, η Ουκρανία και η Αρμενία, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από εθνικούς πόρους (European Union’s Cross-Border Cooperation Black Sea Basin Programme 2014-2022).

«Οι οινοτουριστικές αυτές διαδρομές θα είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και ειδικά σε περιηγητές, τουρίστες και φίλους του κρασιού μέσω μιας ICT πλατφόρμας, η οποία είναι υπό διαμόρφωση και θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα», επισημαίνει η επιστημονική υπεύθυνη του έργου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας Μαρία Παρταλίδου, η οποία σημειώνει επίσης πως κάθε επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μία από τις διαδρομές ή να χαράξει συνδυαστικά τη δική του αυθεντική οινοτουριστική εμπειρία.

Ταξίδι στην Ιστορία, στους Μύθους και στις Παραδόσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης

Oinotouristikes DiadromesΟι 13 διαδρομές έχουν ως κοινή αφετηρία το κρασί, το οποίο εδώ και χιλιάδες χρόνια συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, καθώς καθεμία από αυτές, εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία, περιλαμβάνει επιλεγμένα σημεία με «wine-friendly προφίλ», αγροτουριστικούς ξενώνες, τοπικές εκδηλώσεις γαστρονομίας-οίνου, φεστιβάλ οίνου, σημεία οινοτουριστικού ενδιαφέροντος, κάβες, επιχειρήσεις διανυκτέρευσης, εστίασης και αναψυχής, τουριστικά πρακτορεία που έχουν άμεση σχέση με τον οινοτουρισμό, καθώς και ιστορικά μνημεία και περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Επιλέγοντας τη διαδρομή που του ταιριάζει περισσότερο, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τοπικές ποικιλίες κρασιών, να γευτεί παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, να γνωρίσει πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες και ταυτόχρονα να περιηγηθεί σε ιστορικούς τόπους και μνημεία, να ακολουθήσει γραφικές διαδρομές στο βουνό ή στη θάλασσα και να παρακολουθήσει τοπικά φεστιβάλ.

Οι 13 Διαδρομές

Οίνος και Bασιλείς

→ 1. Διαδρομή των Μακεδόνων βασιλέων: Μια περιήγηση στο κρασί και στην ιστορία των Μακεδόνων βασιλέων με αφετηρία τη Βεργίνα και τις Αιγές, την καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου και το Παλάτι του Φιλίππου Β′. Η βασιλική αυτή διαδρομή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα οινοποιεία προς τη Νάουσα, τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας, τα οινοποιεία της Γουμένισσας, τους Μακεδονικούς Τάφους στον Άγιο Αθανάσιο, την Αμφίπολη με τον τύμβο Καστά, τα οινοποιεία της Αδριανής, μόλις λίγα λεπτά μακριά από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Καβάλα, και φτάνει στη Θράκη, στους Μακεδονικούς Τάφους στη Σταυρούπολη-Κομνηνά μέχρι το νησί της Σαμοθράκης.

→ 2. Διαδρομή των θρόνων: Η οινοτουριστική εμπειρία ξεκινά με την ανακάλυψη του κρασιού και των μυστικών της γης των Καβείρων στη Σαμοθράκη. Συνεχίζει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη χώρα των Κικόνων με τις αυτόχθονες ποικιλίες του Ίσμαρου και της Μαρώνειας, στους αμπελώνες των Αβδήρων και στην Ανακτορόπολη της αρχαίας Οισύμης στην Καβάλα, για να καταλήξει στο πλωτό κανάλι του Ξέρξη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.

Οίνος και Άγιον Όρος

Oinotouristikes Diadromes→ 3. Οίνος και μοναστική γαστρονομία: Μια μοναδική εμπειρία που ξεκινά από την Ουρανούπολη, συνεχίζει στα οινοποιεία της Αθωνικής Πολιτείας, τα οποία παράγουν τα κρασιά που φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιον Όρος, και ολοκληρώνεται με παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Οίνος και Mύθοι

→ 4. Οίνος και Βάκχος: Αυτή η διαδρομή μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια από τις σημαντικότερες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας, τον τόπο όπου, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε ο Διόνυσος-Βάκχος. Αρχίζει από τα ερείπια του Ιερού του Διονύσου στην Καλή Βρύση, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Δράμας, και περιλαμβάνει οινοποιεία στο Παγγαίο και στις Σέρρες, αλλά και το περίφημο φεστιβάλ Δραμινογνωσίας.

→ 5. Οίνος και Oλύμπιοι μύθοι: Η διαδρομή βρίσκεται υπό το βλέμμα του μυθικού Όλυμπου με τις 52 βουνοκορφές, τα καταφύγια, τις ορειβατικές διαδρομές, αλλά και τα οικογενειακά οινοποιεία από την Πύδνα και το Ελατοχώρι μέχρι το αρχαίο Δίον, το φαράγγι του Ενιπέα και το Εθνικό Πάρκο Όλυμπου.

Οίνος και Περιπέτεια

→ 6. Διαδρομή των βουνών: Με αφετηρία το όρος Βέρμιο (Ημαθία), η διαδρομή συνδυάζει τα εξαιρετικά οινοποιεία με τις φυσικές ομορφιές, τους καταρράκτες της Μεταμόρφωσης και του Σκρα, τις φυσικές λίμνες στο όρος Πάικο (Κιλκίς), τα ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ (Πέλλα), τις υδροθεραπευτικές πηγές του Σιδηρόκαστρου (Σέρρες), το Φαλακρό της Δράμας, αλλά και τα οχυρά στο Ρούπελ και το Κάτω Νευροκόπι.

Oinotouristikes Diadromes

→ 7. Διαδρομή θάλασσας, ήλιου, αμμουδιάς: Η διαδρομή προσφέρει οινική εμπειρία σε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Θάσου, σε συνδυασμό με υψηλή γαστρονομία και καταδύσεις.

→ 8. Οίνος και μετάξι: Αρχίζει από το Σουφλί (Έβρος), την ελληνική πόλη της σηροτροφίας, και ακολουθεί τον δρόμο του μεταξιού, που περιλαμβάνει την οινοποιητική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκονται οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες της Ξάνθης και της Καβάλας, τη Γουμένισσα και τα οικογενειακά της οινοποιεία, με γνωστά κρασιά ΠΟΠ, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, πόλη με ουσιαστικό εμπορικό ρόλο.

Οίνος και Πόλη

→ 9. Διαδρομή της Θεσσαλονίκης: Αφετηρία είναι ο αστικός αμπελώνας που δημιούργησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου και περιλαμβάνει οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων και της Νέας Μεσημβρίας, τα οποία ξανασυστήνουν στο κοινό τη ρετσίνα, το παραδοσιακό κρασί της Ελλάδας, προϊόν ζύμωσης του μούστου από σταφύλια. Κατά τη διαμονή στην πόλη συστήνεται η επίσκεψη στα 15 μνημεία της UNESCO, στην παραλία, στις αγορές Μοδιάνο και Καπάνι, αλλά και στα διάσημα wine bars και εστιατόρια με την ιδιαίτερη γαστρονομία, για την οποία η πόλη έχει διακριθεί από την UNESCO.

Oinotouristikes Diadromes

→ 10. Οίνος και τέχνες: Η διαδρομή οδηγεί τον επισκέπτη σε μουσεία οίνου και οινοποιεία που όχι μόνο κάνουν τέχνη με τα κρασιά τους, αλλά αγκαλιάζουν πολλές μορφές τέχνης: κινηματογραφική παραγωγή, ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, παραστατικές τέχνες, θέατρο, μουσική, μαγειρική και κάθε είδους δημιουργική έκφραση και πολιτιστική συμμετοχή στο οινοποιείο και τον αμπελώνα.

Οίνος και Φιλοσοφία/Ποίηση

→ 11. Διαδρομή του Αριστοτέλη: Ακολουθεί τη διαδρομή του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου από τη γενέτειρά του, τα αρχαία Στάγειρα, τα «Μαδεμοχώρια», τις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα και την Αρναία μέχρι τη Νάουσα και τα ερείπια της Σχολής όπου διδάχτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος.

→ 12. Διαδρομή του Ομήρου: Ακολουθεί τη διαδρομή του θρακιώτικου κρασιού που, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, δόθηκε στον Οδυσσέα από τον βασιλιά Μάρωνα, χρησιμοποιήθηκε για να μεθύσει τον μονόφθαλμο γίγαντα Κύκλωπα και να δραπετεύσει με ασφάλεια από τη σπηλιά του. Το ταξίδι ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει στο Σπήλαιο του Κύκλωπα στον δρόμο για τη Μαρώνεια και στη Θάσο, όπου παραγόταν ένα από τα πιο γνωστά επώνυμα κρασιά της αρχαιότητας.

Οίνος και Γηγενείς Ποικιλίες

→ 13. Η διαδρομή του Ξινόμαυρου: Η διαδρομή περιλαμβάνει οινοποιεία της Νάουσας και της Γουμένισσας που παράγουν κρασί από την πλέον διακεκριμένη ποικιλία σταφυλιού της Βόρειας Ελλάδας και του οινικού χάρτη της Μαύρης Θάλασσας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

CREaTE: Ένα Βιώσιμο Μέλλον για τον Τουρισμό

Προσβάσιμος Τουρισμός… Χωρίς Πρόσβαση

Ταξιδιώτες-Καταναλωτές στο Κοινό μας Σπίτι. Πόσο το Σεβόμαστε;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+