Οι “Μεγάλοι & Παλιοί” Μαθαίνουν απ’ τους “Μικρούς & Νέους”

Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια τελετή βράβευσης νέων, καινοτόμων ιδεών, μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από μια εταιρεία που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια η ίδια ως startup, ένα κοινωφελές ίδρυμα κι ένα πανεπιστήμιο. Η εμπειρία οφείλω να πω ότι ήταν μοναδική. 

Στην Ελλάδα της κρίσης (χιλιοειπωμένο πλέον), σε έναν επιχειρηματικό κόσμο που σε πολλούς φαίνεται κορεσμένος ή τουλάχιστον κυριαρχούμενος από μεγάλους παίκτες που έχουν τα κατάλληλα μέσα να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν, υπάρχει μια μικρή αλλά σίγουρα εντυπωσιακή και αναπτυσσόμενη ομάδα ανθρώπων που κάνει βήματα μπροστά με το δικό της τρόπο. Μια ομάδα που παρατηρεί, αναγνωρίζει και καταγράφει τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και άλλων επιχειρήσεων, και βρίσκει λύσεις. Έχει την ικανότητα να βάλει την ιδέα στο χαρτί, και να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, χτισμένο με φρέσκα υλικά: ενθουσιασμό, συνεργασία, όραμα.

Όμως και οι μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται να αλλάξουν λόγω της ύπαρξης των startups στην αγορά. Ο λόγος είναι απλός: τα startups γεννιούνται, εμπνέονται και εξελίσσονται λόγω του disruption, της αναστάτωσης που οραματίζονται να προκαλέσουν στο χώρο τους. Όσο κι αν η επιρροή τους σε οικονομικούς όρους και σε ποσοστά μεριδίου αγοράς είναι συνήθως -τουλάχιστον στην αρχή- μικρή, η εξειδίκευση και ο πρωτοποριακός τρόπος σκέψης τους μεταβάλλει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται. 

Έτσι, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αναγκάζονται να πάρουν τις startups που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα στο χώρο τους σοβαρά, είτε για να εμπνευστούν οι ίδιες από τις πρακτικές τους, είτε γιατί αποτελούν ένα στόχο που θα ήθελαν να αποκτήσουν ως κομμάτι της ίδιας τους της εταιρείας.

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα παρακάτω άρθρα που καταπιάνονται με τους τρόπους με τους οποίους οι “μικροί και νέοι” επηρεάζουν τους “μεγάλους και παλιούς”. Εύχομαι να αποτελέσουν έμπνευση τόσο γι’ αυτούς που σκέφτονται να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα, όσο και γι’ αυτούς που βρίσκονται πίσω από μια μεγάλη επιχείρηση που θέλει να οραματιστεί και να αλλάξει,  ορμώμενη από νέες ιδέες.

– Why the Lean Startup Changes Everything | Harvard Business Review / Steve Blank.

– How Purple, Uber and Airbnb Are Disrupting and Redefining Old Industries | Entrepreneur / Larry Alton.

– What The Largest Organizations Can Learn From Startups | Forbes / Zachary Johnson.

– 10 Startups Changing the World And What We Can Learn From Them | Forbes / Ilya Pozin.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Business as Usual
Business as Usual

Η Ελένη Μπαθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στη Citigroup στην Αθήνα, και το 2004 μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας και αργότερα στη Morgan Stanley. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού ενός εγχώριου τραπεζικού ομίλου. Είναι μητέρα 2 παιδιών και λατρεύει να ανακαλύπτει νέες ιδέες που μπορεί να αποτέλεσουν πηγή έμπνευσης για νέα ξεκινήματα. Ζωτικής σημασίας ρόλο για εκείνη παίζει η ενασχόληση της με πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+