“Η Πύλη Επιβίβασης Είναι Ανοιχτή”

Ενα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της περιόδου είναι το πώς θα μοιάζουν τα ταξίδια την επόμενη μέρα, που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για μια χώρα τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, όπως η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε μια σειρά από πρωτόκολλα στις αερομεταφορές μια για πάντα, έτσι κι αυτή η κρίση θα φέρει σημαντικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες δεν αποκλείεται να είναι και μόνιμες, και αυτή τη φορά θα αφορούν το σύνολο της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Κάποιες ενδιαφέρουσες προβλέψεις για τις αλλαγές που έρχονται στα αεροδρόμια συγκέντρωσε η συμβουλευτική εταιρεία SimpliFlying σε ένα ολοσέλιδο infographic, που περιγράφει “μια μέρα στη ζωή ενός επιβάτη αεροπορικής” στην μετά corona εποχή, αλλά και στο αναλυτικό report που το συνοδεύει.

Οι προβλέψεις αυτές μοιάζει να συγκλίνουν στην άποψη ότι όταν είμαστε σε θέση να πετάμε και πάλι, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περνάμε αρκετά περισσότερο χρόνο στο αεροδρόμιο. Τα νέα πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ελέγχων θερμοκρασίας και υγείας, touchless σημείων για το check-in, απολύμανσης αποσκευών, μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο boarding και αλλού, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας που θα βοηθά στην αποφυγή της συμφόρησης. Αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας αναμένονται και στα ίδια τα αεροπλάνα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και αλλαγές στο design των θέσεων.

Το ζητούμενο είναι να θέλει να πάει κάποιος σ’ έναν προορισμό, αλλά και η χώρα που τον υποδέχεται να νιώθει ασφαλής να του παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας

Κάποιοι φοβούνται ότι ο “μπελάς” των διαδικασιών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όμως δεν ξέρω πόσο πειστική βρίσκω την άποψη αυτή. Μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στα επαγγελματικά ταξίδια, που συχνά θεωρούνται αναγκαίο κακό ακόμη κι από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα οποία δεν θα είναι καθόλου κακό να γίνονται πιο επιλεκτικά.

Όμως, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια αναψυχής, όλα εξαρτώνται από το πόσο επιθυμεί να βρεθεί κάποιος σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Αυτό υπενθύμισε στο webinar της Endeavor Greece και ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, τονίζοντας ότι το πραγματικό ταξιδιωτικό προϊόν είναι η εμπειρία όταν φτάσεις κάπου. “Αυτή την εμπειρία πρέπει να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε. Ίσως χρειάζεται λίγος χρόνος, ας τον δώσουμε λοιπόν στους υγειονομικούς.”

Άλλωστε, το να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια δεν λέει πολλά πράγματα. Το ζητούμενο είναι να θέλει να πάει κάποιος σ’ έναν προορισμό, αλλά και η χώρα που τον υποδέχεται να νιώθει ασφαλής να του παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας. Ως εκ τούτου, οι όποιες αυξημένες διαδικασίες που διασφαλίζουν τόσο τον επισκέπτη, όσο και τον οικοδεσπότη, σε αυτή τη φάση του μεγάλου υγειονομικού φόβου, μόνο θετικά μπορεί να επιδράσουν, αν κινούνται φυσικά σ’ ένα πλαίσιο λογικό που θα βασίζεται στις συστάσεις των ειδικών.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+