Ημέρες Ευρωπαϊκής Μουσικής: Phygital Edition

Η μουσική είναι η υπέρτατη έκφραση συναισθημάτων, μια φυγή από την πραγματικότητα, ένα ταξίδι του μυαλού. Για μένα προσωπικά, δεν υπάρχει λεπτό της ημέρας χωρίς μουσική. Εξαιτίας του κορωνοϊού, η ματαίωση των προγραμματισμένων συναυλιών μας δημιούργησε αισθήματα λύπης και απογοήτευσης.

Οι καλλιτέχνες έχουν δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα. Η ανάγκη να συνυπάρχουν και να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους, δημιούργησε ένα νέο ορίζοντα μουσικής επικοινωνίας. Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η MESO Events μας παρουσιάζουν, για 2η χρονιά, από τις 16 έως τις 21 Ιουνίου, το Athens Music Week. Η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος θα παρουσιαστεί σε μία ξεχωριστή “phygital” version!

Η Ναταλί Τσιριγώτη, ως επικεφαλής επικοινωνίας του Athens Music Week, θα μας αναλύσει μέσα από την δεκαπενταετή εμπειρία της στον χώρο, τη σπουδαιότητα και το σκοπό αυτού του διεθνούς συνεδρίου μουσικής. Ένα συνέδριο, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” και περιλαμβάνει ομιλίες, webinars, παρουσιάσεις, μουσικά events κι ένα live-έκπληξη αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής. Ας συναντηθούμε λοιπόν στις ημέρες μουσικής με την ασφάλεια που μας προσφέρει η τεχνολογία και ας ευχηθούμε πως στο μέλλον θα βρεθούμε ξανά από κοντά!

Ποιος είναι ο σκοπός του Athens Music Week;

Σκοπός του συνεδρίου είναι να έρθουν σε επαφή οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου ή οι καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας με νέες αγορές, να αναδειχθούν οι τάσεις που επικρατούν σε κάθε χώρα και να δημιουργηθούν καινούργιες συνεργασίες. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο networking, ο οποίος συμβάλλει στην ανάδειξη ιδιαίτερων και ποικιλόμορφων σχημάτων που προέρχονται από μικρότερες αγορές σαν την δική μας. Αναπτύσσεται, έτσι, ένας καλλιτεχνικός ιστός με στόχο να διευρυνθεί στο μέλλον.

Με ποιο τρόπο θα γίνει φέτος η γιορτή και τι σημαίνει ο όρος “phygital”;

Η θετική πλευρά της πρωτόγνωρης πραγματικότητας που βιώνουμε είναι ότι καθώς λείπει η φυσική παρουσία από τις συναυλίες, το Athens Music Week επενδύει σε σύγχρονα εργαλεία και τεχνογνωσία ώστε να συνδυαστούν τα φυσικά events με την υψηλή ψηφιακή ποιότητα προς όφελος όλων όσων αγαπούν την μουσική. Φυσική και digital ένωση, λοιπόν, με όλο τον κόσμο.

Ποιοι θα λάβουν μέρος;

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει διαδικτυακά πάνω από 30 αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κλάδου από το εξωτερικό, από μουσικά συνέδρια και φεστιβάλ όπως τα European Music Exports, International Music Managers Forum, Milano Music Week, Tallinn  Music Week. Θα υπάρχει συμμετοχή ιδρυμάτων μουσικής καινοτομίας και σχολών μουσικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικών κλάδων από Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία και Βέλγιο, με σκοπό να ξεκινήσει η συνεργασία τους με το ευρωπαϊκό δίκτυο Jump, καθώς και η συνεργασία της Τεχνόπολης με το δίκτυο Hemi (Hub for the exchange of Music Innovation).

Φυσικά, δεν θα λείψουν οι επαγγελματίες της ελληνικής βιομηχανίας και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φεστιβάλ (Release Athens, Eject Festival, Plissken Festival, Technopolis Jazz Festival) της χώρας μας, όπως μουσικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι, promoters του τουρισμού, του πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα αναζητήσουν λύσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του χώρου. Το πρόγραμμα θα το δείτε αναλυτικά εδώ.

Πώς μπορεί η διαδικτυακή επαφή να αντικαταστήσει την εμπειρία μιας συναυλίας;

Αδιαμφισβήτητα, συναυλία σημαίνει “εμπειρία” και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, η phygital edition μας δίνει την δυνατότητα να μη χάσουμε τη μουσική επικαιρότητα, τους νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες και τις σύγχρονες παραγωγές σε Ελλάδα, Τουρκία και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι online συναυλίες θα συμβάλλουν αφενός στο να μη χαθεί η ένταση και η δημιουργική επαφή μεταξύ των δημιουργών και αφετέρου στο να ενεργοποιηθεί ο ενθουσιασμός του κοινού.

Τι συμβαίνει με την καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα; Πώς μπορεί να γίνει βιώσιμη σήμερα;

Η εποχή του digital ήρθε για να μείνει. Το φυσικό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το ψηφιακό, αλλά μπορεί να βοηθηθεί στην αξιοποίηση ευκαιριών και ιδεών.

Τι δεξιότητες πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Οι απαγορεύσεις των ταξιδιών και των συναυλιών δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα, όμως όσο περνάει ο καιρός, ο ψηφιακός χώρος φαίνεται να προσφέρει λύσεις, ώστε οι μουσικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στις αγορές.

Τι μας επιφυλάσσετε για το τέλος;

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, με αφορμή την ημέρα μουσικής, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο live, στο οποίο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από 12 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Θα είναι σίγουρα μια digital συναυλία που θα μείνει αξέχαστη!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+