Οινικός Τουρισμός στο Ηράκλειο: Scalani Hills Boutari Winery and Residences

Μπουτάρη

Ο πιο κοντινός προορισμός για να ζήσετε μέρες και νύχτες όπως εκείνες στις ταινίες που είναι γυρισμένες στη Νότια Γαλλία ή στην Τοσκάνη είναι αυτός.

Ο μικρός σας παράδεισος βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Ηρακλείου και πρόκειται για το Οινοποιείο Μπουτάρη στο Σκαλάνι. Δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε λέξεις για να τον περιγράψουμε ή εικόνες για να αποδώσουμε την ατμόσφαιρα και την αίσθηση που δημιουργεί η διαμονή στα καλόγουστα δωμάτιά του οι οποίες να μην είναι κοινότοπες.

Ένας μεγάλος αμπελώνας μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, με 10 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, περιτριγυρισμένος από έναν ελαιώνα. Μόνο αυτό αρκεί για να φανταστείτε το μαγευτικό τοπίο. Με τους λόφους στο βάθος να το αγκαλιάζουν χωρίς να το περιορίζουν, αφήνοντας το βλέμμα να χάνεται στον ορίζοντα.

Διαμονή και Γεύσεις

ΜπουτάρηΤα δωμάτια είναι λίγα, μόλις τρία, αλλά αν τα αναζητήσετε εγκαίρως, θα ζήσετε μια συνολική εμπειρία διαμονής και γαστρονομικής απόλαυσης. Όσοι διαμένουν στα δωμάτια είναι οι πιο φανατικοί καταναλωτές κρασιού, μας εξηγεί η Χρυσούλα, που αποτελεί την ενσάρκωση της σωστής φιλοξενίας. Είναι η οικοδέσποινα μεταφορικά και κυριολεκτικά. Που προσφέρει όλα όσα χρειάζονται οι επισκέπτες, ξένοι οι περισσότεροι. Οι Έλληνες τώρα ανακαλύπτουν τον υπέροχο αυτό τόπο.

Ο μπαξές πάνω από τα δωμάτια προμηθεύει φρέσκα και απόλυτα βιολογικά προϊόντα, που τα χρησιμοποιούν τόσο στο πρωινό όσο και στα γεύματα. Άλλωστε, η Κρήτη φημίζεται για τις πρώτες ύλες της.

Εδώ η μεσογειακή κουζίνα απογειώνεται και η πλούσια κάβα της οινοποιίας Μπουτάρη γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος στην απόλαυσή της, ενώ οι μυρωδιές από τα λουλούδια και τα αρωματικά φυτά που βρίσκονται ολόγυρα στα δωμάτια προσφέρει το καλύτερο σκηνικό για απολαυστικά δείπνα.

Γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν να δειπνήσουν στους ωραίους εξωτερικούς χώρους των δωματίων. Και πολλοί δεν θέλουν καν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Τα βρίσκουν όλα εκεί.

Scalarea Estate

ΜπουτάρηΤα κρασιά έχουν, φυσικά, την τιμητική τους. Κάποιοι από τους θαμώνες του ξενώνα προσθέτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και brunch, για να μπορούν να τα απολαμβάνουν από νωρίς. Φυσικά, δίνουν προτεραιότητα στα τρία που εμφιαλώνει το οινοποιείο. Το κόκκινο Scalarea, ένα δυναμικό Κοτσιφάλι με Syrah, που έχει όλα όσα χρειάζεται ένα κρασί με σώμα, άρωμα και εξαιρετική επίγευση. Γαστρονομικό κρασί, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και σε πολλά εστιατόρια του Ηρακλείου που προσφέρουν εμπειρίες κρασιού.

Τα άλλα δύο κρασιά του κτήματος είναι λευκά. Το Scalarea Λευκό είναι το νέο, πιο πρόσφατο απόκτημα του κτήματος. Προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και είναι λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό, γεμάτο, με πλούσιο σώμα και εξαιρετική ισορροπία.

Το Φανταξομέτοχο αποτελεί επίσης ένα από τα πρώτα κρασιά του κτήματος. Στον νέο αμπελώνα διατηρήθηκε η ποικιλία Chardonnay, που επικρατούσε στον χαρακτήρα του. Έτσι, η νέα του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay. Ένας υπέροχος λευκός οίνος, γενναιόδωρα αρωματικός και καλά ισορροπημένος, με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφρά ορυκτότητα, που παρουσιάζει μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Στη σειρά Scalarea Estate περιλαμβάνεται και το γνωστό Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στην κατηγορία του.

Ο Νίκος (η επιτομή του ωραίου και αυθεντικού Κρητικού), ο αμπελουργός του κτήματος, ξέρει κάθε σπιθαμή γης. Βρίσκεται παντού μέσα στον αμπελώνα και έχει τον τρόπο του να συνεχίζει την παράδοση της δικής του οικογένειας, που μεγάλωσε στον τόπο αυτό.

Φανταξομέτοχο και Αρχάνες

Μπουτάρη“Φανταξομέτοχο” είναι η παλιά ονομασία του κτήματος. Ο τοπικός μύθος λέει ότι στο Μετόχι κατοικούσαν φαντάσματα και ότι σε αυτό οφείλει το όνομά του. Μάλλον η ιστορία των φαντασμάτων λειτουργούσε αποτρεπτικά ώστε να τους αφήνουν ήσυχους, για να μένουν μακριά οι ενοχλητικοί επισκέπτες. Την ησυχία αυτή έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σήμερα και οι επισκέπτες του οινοποιείου και του ξενώνα. Ησυχία και γαλήνη δυσεύρετη. Με αισθητική και πολιτισμό στη σκιά της γειτονικής Κνωσού.

Το κοντινό χωριό Αρχάνες είναι ιδανικό για μια σύντομη απόδραση από τον υπέροχο χώρο του οινοποιείου, αν νιώσετε την ανάγκη να κοινωνικοποιηθείτε σε ένα πιο πολυσύχναστο μέρος. Θα χαθείτε στα στενά σοκάκια του με τα παλιά σπίτια και μαγαζιά, με 80χρονους που ακόμη εργάζονται, αν δεν ανταμώνουν με τους συγχωριανούς τους στο καφενείο της Λίτσας, στο κουρείο ή στο μπακάλικο, όπου μπορείς να μάθεις και όλα τα νέα της ημέρας. Κοντολογίς, θα πάρετε γεύση από μια Ελλάδα που χάνεται μαζί τους. Στην αγορά και το μοντέρνο μπαρμπέρικο, ωστόσο οι κοτσανάτοι 80άρηδες κουρεύονται πάντα από τον συνομήλικό τους – και η ζωή κυλάει στη σωστή διάστασή της.

Όπου και αν πάτε για φαγητό στις Αρχάνες είναι υπέροχα. Ο τουρισμός έχει αγγίξει το χωριό, αλλά είναι αρκετά ανθεκτικό (φάνηκε και από τον πρόσφατο σεισμό) για να “ταρακουνηθεί”. Οι μαυροφορεμένες γιαγιάδες με τους παππούδες, που είναι σαν να βγήκαν από ταινία εποχής, συντηρούν τον χαρακτήρα του.

Το Οινοποιείο

ΜπουτάρηΤο ιστορικό κτήμα Φανταξομέτοχο, μετά την αναμπέλωσή του το 2015, αυτοσυστήνεται εκ νέου, με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα: Scalarea Estate. Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989, με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος στο Σκαλάνι Ηρακλείου.

Σταθμός στην ιστορία του αμπελώνα υπήρξε το 2015, όταν η οινοποιία Μπουτάρη υλοποίησε ένα φιλόδοξο πλάνο αναμπέλωσης του κτήματος, στηριζόμενο στη γνώση που αποκτήθηκε έπειτα από τη συστηματική έρευνα των ποικιλιών και του terroir στα 26 χρόνια εμπειρίας και δράσης της στην κρητική γη. Στόχος όλο αυτό το διάστημα παρέμενε η δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους.

Η πρώτη ονομασία του κτήματος, “Φανταξομέτοχο”, σημαίνει το Μετόχι των Φαντασμάτων και αντλήθηκε από την τοπική παράδοση. Η σημερινή του ονομασία, Scalarea, αποτελεί παραφθορά του ονόματος της περιοχής, το οποίο εντοπίστηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα.

ΜπουτάρηΤο κτήμα καλύπτει συνολική έκταση 66 στρεμμάτων και απλώνεται στη βόρεια πλευρά ενός χαμηλού λόφου που ξεκινά από υψόμετρο 170 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 215 μέτρα. Έτσι, προστατεύεται από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους, ενώ είναι “ανοιχτό” από τη βόρεια πλευρά του στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, τα οποία αποτελούν πηγή δροσιάς για τα αμπέλια. Πρόκειται για έναν προικισμένο αμπελότοπο, με υψηλής ποιότητας φυσική ισορροπία και όλους τους παράγοντες που συνθέτουν ένα σωστό terroir.

Η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει τις λευκές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica και Chardonnay και τις ερυθρές Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Μαυροτράγανο και Syrah.

Scalani Hills Boutari Winery and Residences

ΜπουτάρηΤο νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι επισκέπτες του μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, στην κάβα και στους χώρους παραγωγής, ενώ στον εντυπωσιακό χώρο γευσιγνωσίας (όπου η Θάλεια έχει αναλάβει το απαιτητικό έργο της ξενάγησης και παρουσίασης του οινικού πλούτου της Μπουτάρη) απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα στον κρητικό αμπελώνα.

Την άνοιξη του 2015, η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences. Tρεις πολυτελείς κατοικίες που περιτριγυρίζονται από τα 66 στρέμματα του αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό Μετόχι, το οποίο είναι πλήρως ανακαινισμένο, με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος.

Ηράκλειο

ΜπουτάρηΗ πόλη του Ηρακλείου είναι μια μεγαλούπολη που ευλογήθηκε να βρίσκεται στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί παλιά κτίρια, έχουν πεζοδρομηθεί πολλοί δρόμοι, έχει αναβαθμιστεί το κέντρο της. Με τουρισμό που κρατάει μέχρι αργά τον χειμώνα και ξεκινάει από νωρίς την άνοιξη, το Ηράκλειο δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί.

Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες έχουν αρχίσει να επενδύουν στο κρασί. Και στον κρητικό αμπελώνα. Με τη ρακή, βέβαια, σε πρώτο πλάνο. Με συνοδευτικούς μεζέδες μοναδικούς –όσο πιο παραδοσιακή και παλιά είναι η ταβέρνα ή το καφενείο τόσο πιο ιδιαίτεροι οι μεζέδες–, ωδή στην εμπειρία της απλότητας.

Τα οινοποιεία είναι πολλά στην ευρύτερη περιοχή και κάνουν μεγάλη προσπάθεια να γίνουν πιο εξωστρεφή και να προσφέρουν περισσότερες εμπειρίες και παροχές. Σε παράλληλη πορεία δυναμικής αναζήτησης και πειραματισμού βρίσκεται και η γαστρονομία της περιοχής, αξιοποιώντας τα υπέροχα κρητικά προϊόντα, με προτάσεις απόλυτης αρμονίας με το εμφιαλωμένο κρασί των κρητικών αμπελώνων.

Το λιμάνι είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες. Όταν μπαίνει το πλοίο στο λιμάνι μοιάζει σαν να μπαίνει μέσα στην πόλη. Και φεύγοντας, αποχαιρετώντας την ο επισκέπτης είναι σαν να βγαίνει από τα σπλάχνα της, ευγνωμονώντας την κρητική γη για τη ζεστή φιλοξενία της.

Minoan Lines

Ευχαριστούμε τη Minoan Lines για την εμπειρία της μετακίνησης με το υπέροχο Faestos Palace. Ήδη από το πάρκινγκ (με εργαζόμενους ανώτερης ποιοτικής στάθμης σε σχέση με αυτή που έχουμε συνηθίσει) αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε ένα μέσο που διαφέρει από τα γνωστά πλοία του Αιγαίου. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι Κρητικοί και την αύρα του νησιού τη νιώθεις προτού φτάσεις στην Κρήτη. Οι καμπίνες πολυτελείς. Θέλεις να παραταθεί το ταξίδι για να απολαύσεις την εμπειρία. Το μέγεθος του πλοίου και η ναυτοσύνη του καπετάνιου προσφέρουν ένα γαλήνιο ταξίδι, ακόμη και αν έχει καιρό.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οινικός Tουρισμός στον Δήμο Κατερίνης

Οινική Βόλτα Κοντά στη Θεσσαλονίκη

Δήμος Αμυνταίου: Η Νοστιμιά της Ζωής

Δράμα: Ένας Νομός Που Θέλει το Χρόνο του

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+