Δήμος Αμυνταίου: Η Νοστιμιά της Ζωής

Το υγρό στοιχείο κυριαρχεί. Η φύση στα καλύτερά της. Βρισκόμαστε στο Αμύνταιο, σ’ έναν τόπο όπου οι ευχάριστες εκπλήξεις ακολουθούν η μία την άλλη. Από τη γαστρονομία στα δάση με τις οξιές, στις λίμνες που προσφέρουν ορίζοντα και εικόνες μαγικές όλο το χρόνο. Η περιοχή του Αμυνταίου είναι γνωστή για πολλά, όμως ελάχιστοι ξέρουν ότι όλα αυτά που διαβάζουν, έχουν ακούσει ή έχουν επισκεφτεί ανήκουν τον Δήμο Αμυνταίου.

Νυμφαίο και Αρκτούρος

Στον Δήμο Αμυνταίου ανήκει το Νύμφαιο, το εμβληματικό χωριό που οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί χαρακτηρίζουν ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Ήταν κι ένα από τα έξι χωριά που συμμετείχαν στην προσπάθεια “Των Ελλήνων οι Κοινότητες”, που σταμάτησε πριν λίγα χρόνια, όμως υπάρχουν σκέψεις αναβίωσής της.

Στο Νυμφαίο το σκαρφαλωμένο στο βουνό στα 1.350 μέτρα υψόμετρο, με τα υπέροχα αρχοντικά πετρόκτιστα σπίτια, αξίζει να περάσετε ώρες και μέρες και δεν θα βαρεθείτε ποτέ, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθείτε.

Η δουλειά που είχε κάνει πριν από 26 χρόνια ο Νίκος Μέρτζος (για 12 χρόνια πρόεδρος της κοινότητας), με τη συνδρομή του Γιάννη Μπουτάρη και άλλων επιφανών Νυμφαιωτών, έπιασε τόπο και αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους οικισμούς στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί από την κρίση και αναζητά λύσεις.

Λίγο έξω απ’ το χωριό -με το οποίο συνδέεται μ’ ένα κινηματογραφικό και πολυφωτογραφημένο μονοπάτι- στεγάζεται το καταφύγιο αρκούδας Αρκτούρος, ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία στη Δυτική Μακεδονία, αφού έχει ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους.

Τεράστιο το έργο που έχει προσφέρει από το 1992 η ομώνυμη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Γιάννης Μπουτάρης. Λίγο πιο χαμηλά από το Νυμφαίο, στην τοποθεσία Αγραπιδιά, θα βρείτε και το καταφύγιο του λύκου, αλλά και του ελληνικού ποιμενικού, ενός πολύτιμου και αναντικατάστατου φύλακα κοπαδιών. Είναι κι αυτό κομμάτι της πολύτιμης δραστηριότητας του Αρκτούρου.

Ο Τόπος με τις Λίμνες

Πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο θα ανακαλύψετε τη λίμνη Ζάζαρη – αν έχετε ανεβεί στο Νυμφαίο θα την έχετε δει από ψηλά να δεσπόζει. Εκεί θα περπατήσετε στους παραλίμνιους δρόμους του Λιμνοχωρίου και θα νιώσετε να σας κατακλύζει μια απέραντη γαλήνη.

Μπορείτε να πιείτε τσίπουρο και κρασί της περιοχής στα εστιατόρια που βρίσκονται γύρω απ’ τη λίμνη. Αξίζει να χαλαρώσετε και να αφεθείτε στην αίσθηση αιωνιότητας που εκπέμπει η φύση και το τοπίο. Θα βοηθήσουν και τα αποστάγματα που θα δοκιμάσετε…

Αξίζει να επισκεφθείτε όλες τις λίμνες που απλώνονται γύρω απ’ το κεφαλοχώρι. Θα θυμηθείτε από τα χρόνια του Δημοτικού ότι ο νομός Φλώρινας έχει τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα!

Το Αμύνταιο, που είναι η πρωτεύουσα της περιοχής, έχει εκτός από ένα φημισμένο στρατόπεδο σ’ ένα ωραίο σημείο της πόλης και πολλούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Αξίζει να επισκεφθείτε και όλες τις λίμνες που απλώνονται γύρω απ’ το κεφαλοχώρι. Θα θυμηθείτε από τα χρόνια του Δημοτικού ότι ο νομός Φλώρινας έχει τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα! Οι πασίγνωστες Πρέσπες είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, αλλά αν μείνετε κάποιες μέρες παραπάνω αξίζει να τις επισκεφτείτε.

Η ατμόσφαιρα θα σας εντυπωσιάσει και ίσως να σας θυμίσει εικόνες από τα καρέ του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς είχε χρησιμοποιήσει πολλές φορές την περιοχή για κινηματογραφικά γυρίσματα.

Όσοι είστε φανατικοί των ταινιών του θα βρείτε σπίτια, χωριά και τοπία… στην ομίχλη και, με λίγη φαντασία, μπορείτε να γίνετε κι εσείς πρωταγωνιστές σ’ ένα σύντομο τρέιλερ. Όλη η περιοχή είναι η χαρά του Instagramer.

Το Κρασί και η Γαστρονομία στα Καλύτερά τους

Είμαστε σε ΠΟΠ περιοχή, με το Ξινόμαυρο να κυριαρχεί. Η γαστρονομία είναι στα καλύτερά της με τρία σημεία να ξεχωρίζουν: το εστιατόριο του Κοντοσώρου στο Ξινό Νερό, ο Θωμάς στο Σκλήθρο και ο Ναουμίδης στον Άγιο Παντελεήμονα. Γι’ αυτό χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις μέρες διαμονής στην περιοχή για να πάτε σε όλους.

Κάθε χώρος έχει κάτι διαφορετικό να σας προσφέρει και παντού θα εντυπωσιαστείτε από την τεράστια λίστα κρασιών. Με τοπικά προϊόντα παράγουν πιάτα εξαιρετικής νοστιμιάς – αφήστε να σας προτείνουν εκείνοι ό,τι θεωρούν καλύτερο.

Αν είναι μήνες που έχει έξω δροσιά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σούπες. Είναι τόσο γευστικές όσο πουθενά αλλού. Για διαμονή έχει πολλές επιλογές τόσο στο Νυμφαίο που είναι το πιο γνωστό χωριό στην ευρύτερη περιοχή, όσο και σε άλλα χωριά. Αναζητήστε το Αρχοντικό Bella Tumpa στον Άγιο Πανταλεήμονα. Είναι μία εξαιρετική πρόταση. Μέσα στο Αμύνταιο έχει ζωή και τα βράδια με wine bar όπως το De Niro Espresso and Wine Bar που είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να δοκιμάσετε κρασιά της περιοχής και τοπικές λιχουδιές, σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον.

Οι οινοποιοί είναι αρκετοί, με το Κτήμα Alpha να έχει την πρωτοκαθεδρία, καθώς είναι από μόνο του μια εμπειρία. Ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης, μέσα σε δύο δεκαετίες έχουν δημιουργήσει ένα οινοποιείο σημείο αναφοράς για το κρασί στην Ελλάδα.

Ο επισκέψιμος χώρος έχει υπέροχη αισθητική, ενώ οι κήποι με αρωματικά φυτά είναι στολίδια, σε συνδυασμό με τους αμπελώνες στοιχισμένους να απλώνονται όπου φτάνει το μάτι.

Η λίμνη των Πετρών από τη μία πλευρά είναι πάντα ορατή, ενώ η λίμνη Βεγορίτιδα θα φαίνεται από τον νέο χώρο που θα δημιουργήσουν οι ακούραστοι οραματιστές, σ’ έναν λόφο απέναντι από το οινοποιείο.

Οι οινοποιοί είναι αρκετοί, με το Κτήμα Alpha να έχει την πρωτοκαθεδρία, καθώς είναι από μόνο του μια εμπειρία. Ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Μαυρίδης, μέσα σε δύο δεκαετίες έχουν δημιουργήσει ένα οινοποιείο σημείο αναφοράς για το κρασί στην Ελλάδα.

Στο Οινοποιείο Vegoritis Winery

Λίγο μετά το χωριό Άγιος Παντελέημονας συναντάμε τον Χρήστο Μπόσκο και το οινοποίειο Vegoritis Winery, που εδώ και πολλά χρόνια κάνει εξαιρετική προσπάθεια, τα αποτελέσματα της οποίας βραβεύονται συχνά! Το οινοποιείο του είναι σ’ ένα ύψωμα και ο ίδιος έχει πάντα τη διάθεση για προσωπική ξενάγηση.

Στο χωριό Ξινό Νερό θα βρείτε τον Παναγιώτη Δημόπουλο. Εκεί έχει φτιάξει ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα οινοποιεία στη Μακεδονία. Μπορεί να υποδεχτεί δεκάδες κόσμο ταυτόχρονα και έχει μια κουλτούρα φροντίδας και φιλοξενίας υποδειγματική.

Φεύγοντας από την περιοχή με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν στα όρια του Δήμου, έχει φτιάξει το δικό του όνειρο ένας Ευρωπαίος πολίτης με δύο πατρίδες. Ο Καρανίκας είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Ο Ολλανδός, όπως τον φωνάζουν, γιατί είναι από πατέρα Ολλανδό και ήρθε στην περιοχή πριν 15 χρόνια, είχε προβλέψει ότι για να ξεχωρίσει θα έπρεπε να κάνει κάτι μοναδικό. Και το πέτυχε.

Φτιάχνει αφρώδη οίνο – κάποιοι λένε ότι είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Μαζί με την Ολλανδέζα, ελληνόφωνη πλέον, γυναίκα του και τα δεκάδες σκυλιά που φιλοξενούν στο ήσυχο και κινηματογραφικό κτήμα τους, έχουν βάλει πολύ μεράκι και κέφι και βγάζουν αφρώδη οίνο εξαιρετικό σε πολλές φιάλες, αλλά και κρασιά – σε λιγότερες φιάλες.

Στην περιοχή έχει αμπέλια κι ο Κυρ Γιάννης, που φτιάχνει ετικέτες με κρασιά από το Αμύνταιο. Ακόμη, υπάρχουν οινοποιοί που αγοράζουν και οινοποιούν εδώ, αλλά η έδρα τους είναι αλλού, όπως το Κτήμα Πιερία Ερατεινή, αλλά και άλλοι μικρότεροι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται με λίγες φιάλες ανά κτήμα.

Ταξίδι στο Δήμο Αμύνταιου

Για τους Βορειοελλαδίτες, και ειδικά για τους Θεσσαλονικείς, η απόσταση για το Αμύνταιο είναι πλέον περίπου 90 λεπτά, για όσους ξέρουν τη διαδρομή, και κάτι παραπάνω για τους υπόλοιπους. Είναι πρόταση ακόμη και για ημερήσια απόδραση, όμως για το Σαββατοκύριακο είναι ιδανικά. Για τους υπόλοιπους δυνητικούς επισκέπτες από τους όμορους νομούς (Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας και Ημαθίας) είναι βασικός προορισμός όλα αυτά τα χρόνια.

Το Αμύνταιο είναι προορισμός για οικογένειες, για ερωτευμένους, για παρέες. Έχει όσα χρειάζεται κάποιος που ζει σε αστικό περιβάλλον για να ξαναβρεί την πραγματική του φύση. Να συναντηθεί με τον εαυτό του.

Από την Αθήνα μπορεί να είναι λίγο πιο μακριά, όμως όσα θα δώσετε σε βενζίνες και διόδια θα τα πάρετε πίσω στα εστιατόρια – όπου θα φάτε υπέροχα και στο ένα τρίτο της τιμής από την Αθήνα.

Στο Δήμο Αμυνταίου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Χρήστος Θωμαίδης ένας νέος άνθρωπος με όραμα, προσπαθεί να δημιουργήσει μία εξωστρέφεια και να οργανώσει όλους τους φορείς για να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του τουρισμού που δείχνει ότι θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή.

Το Αμύνταιο είναι προορισμός για οικογένειες, για ερωτευμένους, για παρέες. Έχει όσα χρειάζεται κάποιος που ζει σε αστικό περιβάλλον για να ξαναβρεί την πραγματική του φύση. Να συναντηθεί με τον εαυτό του.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χρήστος Μπόσκος: Το Αμύνταιο Είναι η Πηγή της Ζωής Μου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+