Οινικός Tουρισμός στον Δήμο Κατερίνης

Παραλία Κατερίνης

Οδηγώντας από την Κατερίνη προς τη Ράχη η διαδρομή είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη κι είναι σαν να τις αντικρίζω για πρώτη φορά. Αλλά μάλλον η ματιά είναι διαφορετική, δεκτική και αποκαλυπτική.

Υπάρχουν σημεία όπου αφήνεις πίσω την αύρα της θάλασσας και την αίσθηση της πόλης. Μπαίνεις βαθιά στο δάσος, στην πλευρά του νομού που έχει πλάτη τα Πιέρια. Τα βουνά που σίγουρα θα γίνουν δημοφιλή, γιατί σε αυτά μπορεί κανείς να ανακαλύψει υπέροχα μέρη και διαδρομές εύκολης ανάβασης.

Παραλία Κατερίνης 2Η ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονταν στον τουριστικό χάρτη έχει ενδιαφέρον για όλους. Για τους παραγωγούς που βρίσκουν πολύ κοντά τους χώρους εστίασης που αναζητούν τα προϊόντα τους. Για τους ξενοδόχους που επενδύουν με παραδοσιακούς ξενώνες και καλόγουστα καταλύματα. Αλλά και για τους οινοποιούς, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους την εποχή που κανείς δεν ήθελε να πίνει εμφιαλωμένο κρασί, που όλοι έψαχναν το χύμα. Τώρα το κρασί έχει δώσει για τα καλά το στίγμα του και έχει αρχίσει να δημιουργείται μία καινούργια αγορά. Το εντυπωσιακό είναι η συνεργασία μεταξύ των οινοποιών, χωρίς μίζερους ανταγωνισμούς που συνεπάγονται χαμένες ευκαιρίες.

Είναι αρκετοί οι οινοποιοί στην Πιερία. Οι πέντε έχουν συνεργαστεί και έχουν δημιουργήσει και έναν χάρτη για να τους βρίσκουν οι ψαγμένοι Δυτικοευρωπαίοι. Γιατί είναι πολλοί οι επισκέπτες από αυτή την πλευρά της Ευρώπης. Οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να είναι Βαλκάνιοι, που μοιάζει να έχουν κάνει την Κατερίνη προέκταση των πόλεών τους, ωστόσο, χάρη στον Όλυμπο, η περιοχή έχει αρχίσει να κατακλύζεται και από Γάλλους, Γερμανούς, Σκανδιναβούς κ.ά.

Τοπίο ΚατερίνηςΣτην πόλη της Κατερίνης έχει ένα wine bar που δύσκολα συναντάς στη γειτονική μεγαλούπολη της Θεσσαλονίκης. Το Περιήλιον διαθέτει μεγάλη κάβα και χώρο γευσιγνωσίας και μύησης στην ιεροτελεστία του κρασιού. Του καλού κρασιού, που προσφέρει σε αφθονία η περιοχή. Τόσο η Πιερία όσο και οι όμοροι νομοί, όπως της Λάρισας, που εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη και μπαίνει για τα καλά στον οινικό χάρτη, αλλά και της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης.

Παίρνοντας τον δρόμο για τον Άγιο Δημήτριο, αν δεν έχετε ξαναπεράσει από εκεί, θα αναρωτηθείτε πού βρίσκεστε. Όταν φτάσετε στο Κτήμα Μπέλλου, όμως, θα καταλάβετε τι σημαίνει ξενοδοχείο προορισμός. Πρόκειται για την επιτομή της σωστής ανάπτυξης, που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη διαχείριση. Αν και βρίσκεται πάνω στον δρόμο, αποτελεί ησυχαστήριο και η εμπειρία της διαμονής σας εδώ υπόσχεται πρωτόγνωρες συγκινήσεις.

Αμπελώνας ΚατερίνηςΗ κουζίνα του επίσης είναι γνωστή και πολλοί ξεκινάνε από μακριά για να έρθουν μέχρις εδώ και να απολαύσουν το φαγητό. Οι περισσότεροι επισκέπτες του ξενώνα είναι ξένοι. Με διάθεση να εντρυφήσουν σε αυτή την Ελλάδα που προσφέρει η οικογένεια Μπέλλου. Όλοι τους, οι γονείς και τα δύο παιδιά, η Αφροδίτη που έχει μπει εδώ και χρόνια στην επιχείρηση και ο νεότερος Δημήτρης, ο οποίος ασχολείται με τα προϊόντα που βγάζει ο κήπος, αποπνέουν σεμνότητα και γαλήνη, ταιριαστή με την ενέργεια της περιοχής.

Το ταξίδι στον Δήμο Κατερίνης έχει να προσφέρει και άλλα σημεία προορισμού. Τα ανεξερεύνητα. Όχι μόνο την παραλία και τον Όλυμπο, που τυπικά ανήκει στον διπλανό Δήμο του Δίου-Ολύμπου. Υπάρχει και η περίφημη βόρεια πλευρά του βουνού των θεών. Εκεί δύσκολα πηγαίνουν οι πρωτάρηδες και σπάνια οι μυημένοι. Αν βρεθείς στα χωριά της περιοχής, θα νιώσεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει.

Απόστολος Κούρτης Ράχης ΚατερίνηςΕδώ ο οινοποιός Απόστολος Κούρτης έχει φτιάξει έναν χώρο που δέχεται επισκέπτες σχεδόν όλο τον χρόνο. Είναι μουσικός και ξέρει από παραστάσεις. Προσφέρει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα. Η ίδια η γνωριμία μαζί του είναι εμπειρία. Χαμογελαστός και άνετος, μοιάζει σαν να βγήκε μόλις από το αμπέλι ή σαν εκκεντρικός μουσικός που αποσύρθηκε για να εμπνευστεί. Ισχύουν και τα δύο.

Κάνει γευσιγνωσίες με τοπικά τυριά και αλλαντικά. Με ψωμί που έχει ζυμώσει η μάνα του στον ξυλόφουρνο. Από το μπαλκονάκι, το βλέμμα χάνεται από τη μία στα Πιέρια και από την άλλη στις καταπράσινες εκτάσεις. Και κάπου χαμηλά κυκλοφορούν κότες και γαλοπούλες, κάνοντας και τον πιο δύσκολο επισκέπτη να χαλαρώσει και να αφεθεί στο slow life που προτείνει ο εναλλακτικός Κατερινιώτης, ο οποίος θα ήθελε να διαθέτει όλη την παραγωγή του στους επισκέπτες. Τόσους πολλούς θέλει να έχει. Και θα τους έχει. Ποιος δεν θέλει να ξαναγίνει παιδί, να αισθανθεί ότι σταματάει ο χρόνος;

Πιο κοντά στην πόλη της Κατερίνης, σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων, σε μια περιοχή που παραπέμπει σε κινηματογραφικό σκηνικό, βρίσκεται το Κτήμα Καρασίμου. Η Άρτεμις είναι ο άνθρωπος που κάνει το κτήμα να πάλλεται από πάθος και η επίσκεψη εκεί να αποτελεί πάντα μια ελκυστική προοπτική. Έχει έναν πολύ όμορφο περιβάλλοντα χώρο, που τον αναπτύσσει συνέχεια και σύντομα θα περιλαμβάνει ξενώνες και μεγαλύτερο χώρο για εστίαση. Προσφέρεται για εκδηλώσεις και για πάρτι, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς (τυριά, αρτοποιήματα, αλλαντικά).

Φάρμα Φωτιάδη ΚατερίνηςΣχετικά κοντά είναι και η φάρμα Φωτιάδη, που προσφέρει ό,τι ζητάει ένας γευσιγνώστης για να απολαύσει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες κρασιού. Μία πρότυπη μονάδα, που διαθέτει τεχνογνωσία και έχει ως στόχο να τροφοδοτεί με προϊόντα υψηλής ποιότητας εστιατόρια, σπίτια και ξενοδοχεία. Ποντιακής καταγωγής, οι ιδιοκτήτες αυτό που παράγουν θέλουν να το απολαμβάνουν πρώτα οι ίδιοι και τα παιδιά τους στο σπίτι τους, σίγουροι για την ποιότητά του. Με σύγχρονη ετικέτα και προσέγγιση, η νέα γενιά Φωτιάδη απευθύνεται και σε νεότερους καταναλωτές.

Το Κτήμα Παντούλη είναι το πιο κοντινό στη θάλασσα. Εκεί ο Γιάννης, που άφησε τη Θεσσαλονίκη και μια άλλη καριέρα για να βουτήξει στα χώματα και στα αμπέλια, παράγει εξαιρετικό προϊόν, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε στον “χειροποίητο” χώρο του, που είναι επισκέψιμος. Η ρετσίνα του αποτελεί από μόνη της λόγο για να τον ανακαλύψετε. Όμως και τα άλλα του κρασιά έχουν ενδιαφέρον.

Κτήμα Παντούλη ΚατερίνηςΣτην Παραλία της Κατερίνης θα βρείτε όλα όσα έχει να προσφέρει μια απέραντη αμμουδιά, οργανωμένη και τουριστικά αναπτυγμένη. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πεντάστερο ξενοδοχείο, μια όαση αισθητικής στην ευρύτερη περιοχή. Με εξαιρετική αρχιτεκτονική, εναρμονισμένη με το ευρύτερο περιβάλλον. Η παραλία, φιλόξενη, σε καλεί να ξοδέψεις εκεί όλη τη μέρα. Να περπατάς δίπλα στο κύμα και να χαλαρώνεις στις ξαπλώστρες, νιώθοντας ότι σου προσφέρεται μία προσιτή πολυτέλεια.

Ποδηλατόδρομος ΚατερίνηςΕδώ γίνεται και ο μεγαλύτερος αγώνας τριάθλου στην Ελλάδα. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος έχει καταφέρει να κάνει την Κατερίνη προορισμό για τον αθλητικό τουρισμό. Ο ποδηλατόδρομος και οι βόλτες συνδυάζονται με τη θαλασσινή αύρα και όλα γίνονται πιο όμορφα.

Ξεκινώντας με εξερευνητική διάθεση και με πυξίδα την επιθυμία για ποιοτικές και ευχάριστες εμπειρίες, στον Δήμο Κατερίνης θα ανακαλύψετε πολλά κρυμμένα μυστικά. Η γαστρονομία της βρίσκεται πολύ ψηλά. Τα οινοποιεία διαθέτουν κάτι μοναδικό. Δεν προσφέρουν μόνο εκλεκτό κρασί, αλλά μια συνολική εμπειρία. Πρόκειται για την επιτομή του οινικού τουρισμού. Με πάθος για αυτό που επέλεξαν να κάνουν και με παροχή υπηρεσιών που θα σας σκλαβώσει.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οινική Βόλτα Κοντά στη Θεσσαλονίκη

Καστοριά: Το Καλοκαίρι Χωρίς Γούνα

Δράμα: Ένας Νομός Που Θέλει το Χρόνο του

Δήμος Αμυνταίου: Η Νοστιμιά της Ζωής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+