Η εικόνα είναι μαγική. Αν το ζήσεις δε χρειάζεται καν να το επικοινωνήσεις. Αν όμως αποφασίσεις να το πεις, βγάζεις μια φωτογραφία και γίνεται viral.
Μέσα από την πισίνα, βλέπεις το δειλινό να χρωματίζει όλη την πεδιάδα. Αισθάνεσαι ότι είσαι σ’ έναν πύργο στα 650 μέτρα υψόμετρο, με ολόκληρη τη χώρα στα πόδια σου. Πλατσουρίζεις και η μουσική σε ταξιδεύει ακόμη πιο μακριά.
Βρίσκεσαι στις Παρυφές, το ξενοδοχείο και εστιατόριο που είναι και κυριολεκτικά στις παρυφές του Πάικου, αλλά και μεταφορικά στις παρυφές της ευδαιμονίας. Είναι λίγα χιλιόμετρα πάνω από τη Γουμένισσα. Χτισμένο σε αρμονία με το περιβάλλον, μέσα στο δάσος, έχει την τεράστια πολυτέλεια να έχει έναν ορίζοντα πολλών χιλιομέτρων. Δε χορταίνει το μάτι σου να απολαμβάνει. Είναι προορισμός για μέρες. Όσο περισσότερο χρόνο περάσεις εκεί, τόσο καλύτερο για τη ψυχική σου υγεία.
Κάτω στη Γουμένισσα έχει τα ποτάμια. Εκεί κι αν είναι ο παράδεισος επί γης. Σε ένα στεγασμένο από Πλατάνια τεράστιο χώρο, με τα νερά να τρέχουν από παντού, το Δασαρχείο έχει δημιουργήσει μια πισίνα για τους τυχερούς που αποζητούν το συνδυασμό βουνού και υγρού στοιχείου.
Τα κοντινά αμπέλια και το νερό που κυλάει, δημιουργώντας συνθήκες διαλογισμού, συνθέτουν ένα αξέχαστο σκηνικό. Εκεί θα στρώσετε, μετά από μια φιάλη Γουμένισσα, και θα απολαύσετε ένα χαλαρωτικό ύπνο με ήχους από τα πουλιά.
Περπάτημα στο πυκνό δάσος σε υπέροχα μονοπάτια, με ξύλινες γέφυρες, με υπέροχής αισθητικής παγκάκια και χώρους για πικ-νικ. Τα τελευταία είναι ιδανικά για όσους έχουν επιλέξει κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχει άφθονα – θα στήσουν ένα γεύμα με όσα θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος. Τα κοντινά αμπέλια και το νερό που κυλάει, δημιουργώντας συνθήκες διαλογισμού, συνθέτουν ένα αξέχαστο σκηνικό. Εκεί θα στρώσετε, μετά από μια φιάλη Γουμένισσα, και θα απολαύσετε ένα χαλαρωτικό ύπνο με ήχους από τα πουλιά.
Το σημείο είναι επίσης ιδανικό για υπαίθριες δραστηριότητες (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο), ενώ αν θέλετε περισσότερα, θα ανεβείτε ψηλότερα στα επόμενα χωριά. Στη Γρίβα, στην Καστανερή, στα Μεγάλα Λιβάδια. Οι αθλητικές δράσεις που διοργανώνονται είναι αφορμή για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Στη Γουμένισσα θα βρείτε καλόγουστους ξενώνες, όπως ο Δημοσθένης μέσα στην πόλη, οι Παρυφές στις οποίες αναφερθήκαμε και παραπάνω στη Γρίβα, το Άρωμα Πάικου στην Καστανερή και το Μοσχόπολις στα Μεγάλα Λιβάδια. Όσο για το φαγητό, παντού είναι εξαιρετικό. Αν χρειαστείτε εναλλαγή, έχει ταβέρνες στη Γουμένισσα και μια gourmet πιτσαρία με εξαιρετικά ζυμαρικά, αλλά και ριζότο, τη Larose Pizza La Pasteria. Με διακόσμηση που έχει αέρα Ιταλίας. Μόνο που ο κάμπος του Κιλκίς είναι καλύτερος!
Οι Παρυφές είναι ορμητήριο για πεζοπορίες. Μικρές και μεγάλες, κάθε μέρα και αλλού. Στο βουνό απλώνονται μονοπάτια καλά χαρτογραφημένα. Για να τα εξερευνήσετε χρειάζεστε διάθεση πρωτίστως και κέφι, αφού μετά από τρεις μέρες θα έχετε φτιάξει και τη φυσική σας κατάσταση, με τόσα χιλιόμετρα περπάτημα. Αν τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο mountain, είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψετε στην περιοχή ξανά και ξανά.
Είναι μια περιοχή που έχει κρασί με το όνομα της, ένα κρασί που είναι παγκόσμιος πρεσβευτής της. Χάρη στους παραγωγούς αυτούς, η Γουμένισσα έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Όσο για τα οινοποιεία, είναι εκεί και σας περιμένουν να ακούσετε την ιστορία τους – άλλωστε ο κάθε οινοποιός έχει και τη δική του διαδρομή. Η αμπελουργική ζώνη των ομώνυμων οίνων ΠΟΠ θεσμοθετήθηκε το 1979, με τη γηγενή ποικιλία Νεγκόσκα να συμπληρώνει και να μαλακώνει το επικρατές Ξινόμαυρο, χαρίζοντας μοναδικού χαρακτήρα κρασιά. Είναι μια περιοχή που έχει κρασί με το όνομα της, ένα κρασί που είναι παγκόσμιος πρεσβευτής της. Χάρη στους παραγωγούς αυτούς, η Γουμένισσα έχει ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο Περικλής Τάτσης, μαζί με τον αδελφό του, έχουν δημιουργήσει τη δική τους παράδοση. Με χιλιάδες φιάλες που τις συντηρούν για χρόνια, χαρίζοντάς μας κρασιά που κάνουν τους κριτές διεθνών διαγωνισμών να παραμιλούν. Αλλά κι ο παππούς τους έφτιαχνε κρασί, όπως και ο πατέρας τους, που στα 85 του οδηγεί το τρακτέρ και κάνει δουλειές – σαν παλικαράκι, όπως λένε όσοι τον ξέρουν.
Ο Χρήστος Αϊδαρίνης δεν είναι απλά υπερήφανος για τα κρασιά του, αλλά για ολόκληρο το οινοτόπι. Μπορεί να μην είναι μεγάλο σε έκταση -η ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα είναι η μικρότερη από τις τέσσερις αμπελουργικές ζώνες ΠΟΠ στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο (οι άλλες είναι οι ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Νάουσα και ΠΟΠ Ραψάνη)- τα τελευταία, όμως, χρόνια έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στον οινικό χάρτη.
Ο Χατζηβαρίτης είναι ένα ακόμη οινοποιείο που έχει δώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Με κρασιά που τα βρίσκεις παντού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με εξαγωγές. Με διάθεση για ολοένα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και μ’ ένα προϊόν απολαυστικό, ακόμη και για όσους δεν έχουν μυηθεί στο Ξινόμαυρο. Η Γουμένισσα έχει βρει τον τρόπο να κάνει τους λάτρεις της μοναδικής αυτής ποικιλίας να την πίνουν εύκολα και να δένονται μαζί της.
Όσο για την έλευση της ομάδας του Βιβλία Χώρα με τον Αργύρη Γεροβασιλείου, που έχει αγοράσει τα αμπέλια του Κτήματος Τίτου Ευτυχίδη, σε άλλες περιπτώσεις θα είχε θορυβήσει τους υπάρχοντες παίκτες. Όχι όμως στη Γουμένισσα. Ξέρουν καλά ότι ένας μεγάλος οινοποιός και ένα brand δυνατό θα δώσει με την παρουσία του ώθηση επικοινωνιακά στην περιοχή. Μόνο όφελος θα έχουν όλοι.
Αυτή η φιλοσοφία συνεργασίας και συνεννόησης είναι αισθητή και στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο. Έτσι έχουν πετύχει ο πρόεδρος Σάκης Τραχανίδης και ο αντιπρόεδρος Χρήστος Τουλούπης να κάνουν πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Η στρατηγική συνεργασία που έχουν πετύχει με τη ΔΕΘ-HELEXPO βοηθά την τοπική ομάδα των επαγγελματιών, παραγωγών και εμπόρων να είναι κοντά σε ό,τι σύγχρονο και καινοτόμο συμβαίνει και να δικτυώνεται και να προβάλει όσα υπάρχουν στον τόπο τους.
Κοντά τους και ο Πάτερ Χριστόδουλος, που μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό προσπαθεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής. Τα τέσσερα μοναστήρια -η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το Μοναστήρι της Παναγίας της Γουμένισσας, το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου- είναι χώροι πνευματικότητας, αλλά και μνημεία αρχιτεκτονικής. Σημεία όπου η αισθητική και η ποιότητα συναντούν τη γαλήνη και την προσευχή.
Υπάρχει κι αυτό το απίθανο βιομηχανικό κτίριο στη Γουμένισσα, το Μεταξουργείο, που σύντομα, μέσα από τη διαδικασία αποκατάστασης και αξιοποίησης, θα γίνει σημείο αναφοράς.
Τώρα που το καλοκαίρι είναι καυτό και όλοι αναζητούν μια όαση δροσιάς, η πρόταση είναι το καταπράσινο δάσος του Πάικου, για όσους θέλουν να ζήσουν κάτι περισσότερο και να νιώσουν την αναζωογόνηση και τη δροσιά που είναι σε θέση να μας προσφέρει απλόχερα η φύση.
Η Δημοτική Ενότητα Γουμένισσας ανήκει στο Δήμο Παιονίας, έναν μεγάλο δήμο που περικλείει, εκτός από το όρος Πάικο και τα χωριά του, και πόλεις όπως η Αξιούπολη και το Πολύκαστρο, που είναι το διοικητικό κέντρο. Ο Δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης κινείται διαρκώς ώστε να δίνει λύσεις σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Τον βοηθά πολύ το γεγονός ότι η διοικητική του ομάδα προέρχεται από κάθε γωνιά του δήμου και ξέρει τι συμβαίνει παντού. Ο Αντιδήμαρχος Σάκης Τζούρτζος γνωρίζει καλά όλα τα χωριά στο Πάικο, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να γίνουν έργα υποδομής και προβολής της περιοχής, για να μπορέσουν να μείνουν νέοι άνθρωποι και να αυξηθεί το οικονομικό αποτύπωμα από τον τουρισμό.
Τώρα που το καλοκαίρι είναι καυτό και όλοι αναζητούν μια όαση δροσιάς, η πρόταση είναι το καταπράσινο δάσος του Πάικου, για όσους θέλουν να ζήσουν κάτι περισσότερο και να νιώσουν την αναζωογόνηση και τη δροσιά που είναι σε θέση να μας προσφέρει απλόχερα η φύση.