Κατερίνα Σώκου: Xρειάζεται Ένα Kίνητρο Για Να Aνθίσει το Tαλέντο

Όνομα: Κατερίνα Σώκου
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος
Τόπος Κατοικίας: Ουάσινγκτον & Κάλγκαρι

Η Κατερίνα είναι από τις δημοσιογραφικές φωνές και πένες που ο κόσμος έχει ανάγκη τώρα πιο πολύ από ποτέ: μεστή, ουσιαστική, αντικειμενική, χωρίς ακραίους συναισθηματισμούς. Σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι πολλές φορές “λαϊκίζουμε” παραθέτοντας την προσωπική μας γνώμη και άποψη, η Κατερίνα έχει κρατήσει τη στιβαρότητα και το κύρος που απαιτεί η δημοσιογραφική έρευνα της εποχής μας.

Το παιδικό της όνειρο, που δεν ήταν άλλο από το να γίνει δημοσιογράφος και να ταξιδέψει τον κόσμο, έγινε πραγματικότητα. Ένα ταξίδι στο Λίβανο μετά τον πόλεμο του 2006 της έδειξε την ανάγκη της εθνικής ομόνοιας, στη Λιθουανία το 2004 είδε τις υψηλές προσδοκίες της διεύρυνσης, και στην Κωνσταντινούπολη το 2012 την επικείμενη ματαίωση του τουρκικού ονείρου. Τα ταξίδια που ξεχωρίζει όμως είναι τρεις αποκαλυπτικές περιοδείες: στην Κίνα για μία συνέντευξη του κάπτεν Wei της Cosco, στις ΗΠΑ για τις εκλογές του 2004 και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για μία “αυτοψία” μετά την κρίση.

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διεθνείς Σχέσεις στο University of Warwick και Δημοσιογραφία στο Columbia University. Ξεκίνησε να δουλεύει στο Βήμα λίγο πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κάλυψε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική οικονομία μέχρι τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όταν έγινε αρχισυντάκτρια διεθνών οικονομικών στην Καθημερινή.

Κατά την ελληνική κρίση χρέους, πήρε δεκάδες συνεντεύξεις από διάσημους ξένους οικονομολόγους και πολιτικούς. Tο καλοκαίρι του 2009, όμως, ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso της είπε ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ λίγο πριν τις εκλογές ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn την προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να σουλουπωθεί. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, και μέχρι το 2012 είχε μεταφέρει τόσες αναλύσεις και τόσα επικριτικά διεθνή άρθρα για τις ελληνικές αδυναμίες που χρειαζόταν ένα διάλειμμα.

Έφτασε στη Νέα Υόρκη τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 με την εννιάμηνη ακαδημαϊκή υποτροφία Knight-Bagehot και το επόμενο καλοκαίρι εργάστηκε στην Washington Post, όπου μεταξύ άλλων κάλυψε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και οργάνωσε την επίσκεψή του στην εφημερίδα. Έμεινε στην Ουάσιγκτον ως ανταποκρίτρια της Καθημερινής και αργότερα του ΣΚΑΪ, καλύπτοντας τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τη στάση πληρωμών του 2015, την αμερικανική παρέμβαση για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ και το ταξίδι του προέδρου Obama στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016. Ήταν ερευνήτρια στο George Washington University, όπου εξέτασε τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ελληνική Κρίση Χρέους, παρουσιάζοντας τα ευρήματά της σε πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και στην Αθήνα, ενώ συνεχίζει την έρευνά της ως υποψήφια διδάκτωρ.

Είναι εξωτερική συνεργάτης, ως Nonresident Senior Fellow, στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, όπου εστιάζει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος και στις διατλαντικές σχέσεις, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε σχετικές συζητήσεις. Σχολιάζει ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και συντονίζει τακτικά δημόσιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του The Hellenic Initiative Canada.

Ποιο ήταν το όνειρο σου από παιδί;

Να γίνω δημοσιογράφος και να ταξιδέψω στον κόσμο. Στο δημοτικό, μία παιδική χαρά στη γειτονιά μου – την είχα ζητήσει από τον δήμαρχο!

Φιλοδοξία ή ταλέντο; Tι μετράει πιο πολύ για να πετύχει κάποιος;

Το ταλέντο είναι δώρο. Το κίνητρο είναι το ζητούμενο: μπορεί να είναι η φιλοδοξία, η περιέργεια, η τελειομανία, η συνεισφορά… αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα κίνητρο για να ανθίσει το ταλέντο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία που έχεις βιώσει μέχρι σήμερα και πώς τη διαχειρίστηκες;

Η ελληνική κρίση χρέους ήταν μία συλλογική αποτυχία η οποία μου στοίχησε και προσωπικά. Με έκανε όμως πιο τολμηρή, πιο δημιουργική και πιο ανθεκτική.

Για ποιο πράγμα είσαι πιο υπερήφανη;

Σε μία ηλικία που είχα ήδη χτίσει την καριέρα μου στην Ελλάδα, έκανα το βήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και άνοιξαν μοναδικές ευκαιρίες γνώσης και εμπειριών, δίνοντάς μου μία νέα δυναμική και οπτική για τον κόσμο.

Το ταλέντο είναι δώρο. Το κίνητρο είναι το ζητούμενο.

Τι σε κάνει ευτυχισμένη;

Ο σύντροφός μου. Το λέει κι εκείνος: happy wife, happy life!

Αν βαθμολογούσες το πόσο ικανοποιημένη είσαι με τη ζωή σου από το 0 μέχρι το 10, τι σκορ θα έβαζες;

Οκτώ. Αφαιρώ ένα βαθμό για όσα μου λείπουν, και ένα βαθμό για όσα δεν γνωρίζω ακόμη ότι χρειάζομαι.  

Αν σε έβλεπε τώρα ο 20χρονος εαυτός σου τι θα σκεφτόταν;

Στα είκοσι είχα περάσει έναν υπέροχο χρόνο με υποτροφία Erasmus στο Λονδίνο, οπότε μάλλον θα με ρώταγε γιατί δεν είμαι εκεί. Πού να του πω για το Brexit…

Πώς βίωσες το lockdown στην Αμερική;

Αποκλείστηκα στον Καναδά όταν έκλεισαν τα σύνορα με τις ΗΠΑ! Δυστυχώς, η δημοσιογραφική μου βίζα δεν αξιολογείται ως ζωτικής σημασίας σε καιρό πανδημίας…

Οι κοινωνικές διαφορές αποτυπώνονται πλέον πολύ έντονα και στην πολιτική διαμάχη.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν το θάνατο του George Floyd σε εκπλήσσουν; Ή είναι κάτι που περίμενες ότι θα γινόταν κάποια στιγμή;

Ήταν ζήτημα χρόνου, αλλά δεν περίμενα να πάρουν αυτή την έκταση. Οι μαύροι βλέπουν την αστυνομία ως απειλή και κάθε τόσο υπάρχει ένας νέος θάνατος στα χέρια αστυνομικών. Η έκταση και ένταση των επεισοδίων, όμως, αντανακλούν την φτώχεια και το αίσθημα αποκλεισμού που αισθάνονται πολλοί Αμερικανοί. Ίσως να οξύνθηκε αυτό και με την πανδημία. Και σίγουρα δεν περίμενα να δω την Ουάσιγκτον να θυμίζει την Αθήνα της κρίσης, με θωρακισμένα, σπασμένα και κλειστά καταστήματα – πόσο μάλλον με τον στρατό στους δρόμους.

Ποιοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε μια τόσο βαθιά κοινωνική κρίση στην Αμερική;

Οι κοινωνικές διαφορές αποτυπώνονται πλέον πολύ έντονα και στην πολιτική διαμάχη. Η εκλογή του προέδρου Obama θεωρήθηκε ως απειλή από ένα μέρος των ψηφοφόρων που είδαν ως απειλή την εκλογή ενός μαύρου στην ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίοι στη συνέχεια συσπειρώθηκαν γύρω από τον πρόεδρο Trump. Και αυτός, με τη σειρά του, προκαλεί τους νέους και προοδευτικούς ψηφοφόρους με την πολιτική και τη ρητορική του.

Πιστεύεις ότι τα γεγονότα των ημερών, καθώς και η προεδρία του Trump, σηματοδοτούν την αποδυνάμωση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα;

Πιστεύω ότι η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό έχει πληγεί περισσότερο τους τελευταίους 3,5 μήνες από ό,τι τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Ο χειρισμός της πανδημίας και των ταραχών προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς που δεν περνούν απαρατήρητοι διεθνώς.

Θα επανεκλεγεί ο Trump;

Εάν τα επεισόδια γίνουν τόσο καταστροφικά που φοβίσουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Ο Biden ως υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι…;

Μία ευκαιρία για τη γεφύρωση των διαφορών στο εσωτερικό και την επιστροφή των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν σπουδαία καριέρα ερευνώντας την εποχή μας.

Θα πας Ελλάδα το καλοκαίρι;

Έχω ήδη κλείσει εισιτήριο. Και ο Θεός βοηθός!

Τι σου λείπει πιο πολύ από τη χώρα σου;

Η θάλασσα, οι άνθρωποι, οι μυρωδιές…

Και τι ΔΕΝ σου λείπει;

Το “ξέρεις ποιος είμαι (και πόσα ξέρω) εγώ”;

Αν μπορούσες να κάνεις μια πρόβλεψη για το μέλλον ποια θα ήταν αυτή;

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν σπουδαία καριέρα ερευνώντας την εποχή μας.

Και μια ευχή;

Να συναντηθούμε ξανά σύντομα… κατά προτίμηση στην Ελλάδα! Καθώς θα ήταν ένα σημάδι ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+