«Πράσινα» Ταξίδια, Βιώσιμο Μέλλον

Traveler

Έχουμε μόνο έναν πλανήτη. Κι αυτός ο πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την προηγούμενη εβδομάδα. «Ζητάμε πάρα πολλά από τον πλανήτη μας για να διατηρήσουμε τρόπους ζωής που δεν είναι βιώσιμοι» προειδοποίησε, τονίζοντας ότι οι επιλογές μας δεν βλάπτουν μόνο τη Γη. Βλάπτουν και εμάς τους ίδιους.

Οι Επισκέπτες Ως Κοινωνοί στο «Πράσινο» Ταξίδι

Όπως αναδείξαμε στη νέα έρευνα της αθηΝΕΑ Research που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos Group και τίτλο «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», ο τουριστικός κλάδος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια υιοθέτησης ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής.

Ωστόσο, η ευθύνη και οι πρωτοβουλίες δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες, αλλά και τους ίδιους τους επισκέπτες. Με ενδιαφέρον διαπιστώσαμε στο πλαίσιο της μελέτης ότι ένας στόχος που φαίνεται να θέτουν αρκετά από τα θέρετρα που εξετάσαμε είναι να καταστήσουν τους επισκέπτες τους «κοινωνούς» στο «πράσινο» ταξίδι που έχουν ξεκινήσει. Με τον τρόπο αυτό τους ευαισθητοποιούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, επιδεικνύουν τη δική τους δέσμευση για έναν τουρισμό που θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, θέτοντας παράλληλα και εκείνους «προ των ευθυνών τους».

Μετάβαση προς ένα «Πράσινο» Μέλλον

Συνήθως, όταν ακούμε τον όρο «βιώσιμος τουρισμός», επικεντρωνόμαστε στο τι πρέπει να κάνουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Ωστόσο, η προσπάθεια προς την αλλαγή χρειάζεται ομαδικές πρωτοβουλίες και συνεργασία. Ο καθένας μας αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ ώστε η πολυπόθητη μετάβαση προς ένα βιώσιμο, «πράσινο» μέλλον να είναι επιτυχής.

Κι επειδή πολλές φορές γνωρίζουμε το πρόβλημα, θέλουμε να συνεισφέρουμε στη λύση του αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο, στην έρευνά μας βρίσκουμε πολλά παραδείγματα για το πώς, τώρα που ξεκινά το καλοκαίρι και τα ταξίδια, μπορούμε να είμαστε ταξιδιώτες συνειδητοποιημένοι. Ταξιδιώτες που επιβραβεύουμε τις ορθές πρακτικές όταν τις βλέπουμε και επιδρούμε οι ίδιοι θετικά στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που επισκεπτόμαστε.

Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Antοnio Guterres: «Όλοι μπορούμε (και οφείλουμε) να κάνουμε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Επιλογές που θα οδηγήσουν στην αλλαγή που χρειαζόμαστε. Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

  • Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε η αθηΝΕΑ Research, με τίτλο «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, την οποία θα βρείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αντωνέλα Σκιαδαρέση (antonela@a8inea.com).

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

Ξενοδοχεία-Θεματοφύλακες της Άγριας Ζωής

Βιωσιμότητα και Τουριστική Ανάπτυξη: Έννοιες Αντικρουόμενες;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
COMMUNICATIONS MANAGER
COMMUNICATIONS MANAGER

Η Αντωνέλα Σκιαδαρέση είναι Communications Manager στην αθηΝΕΑ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ μέρος των σπουδών της το πραγματοποίησε στη γαλλική πόλη του κρασιού, το Μπορντώ, με κατεύθυνση διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το 2021 ταξίδεψε στις Βρυξέλλες όπου έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό στο σκάκι και στο Tae Kwon Do ως μέλος της εθνικής ομάδας. Σήμερα σκοπεύει να εφαρμόσει όσα της δίδαξε ο αθλητισμός στην καθημερινή της ζωή, θέτοντας υψηλούς στόχους για το αύριο. Είναι αισιόδοξη και πιστεύει ιδιαιτέρα στη δυναμική των νέων. Γι’ αυτό και ανέλαβε να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας μαζί τους, μέσω της στήλης #YOUTH4YOUTH στην αθηΝΕΑ. Αγαπά τον καφέ, τα βιβλία και φυσικά... τα ταξίδια!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+