Live: Ανταποκρίσεις Από Όλη την Ελλάδα για τον Κορωνοϊό

Στις 23 Μαρτίου η αθηΝΕΑ και η ομάδα της ήταν ήδη στα σπίτια τους, τα οποία μετατράπηκαν σε γραφεία, με σκοπό να μη σταματήσουμε να παρέχουμε σωστή πληροφόρηση, να μη σπείρουμε τον πανικό και να χτυπήσουμε με τα πληκτρολόγιά μας το φόβο. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε το κλίμα από όσες περισσότερες περιοχές μπορούσαμε, εκτός Αθηνών, καθώς θέλαμε από πρώτο χέρι να ξέρουμε τι συμβαίνει σε πόλεις, αλλά και χωριά της χώρας.

Θα πει κανείς “τι με ενδιαφέρει τώρα τι συνέβη στο χωριό Βουτσαράς”. Κι όμως, στις μικρότερες πόλεις η αλληλεγγύη εκφράστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ οι κάτοικοι, εξαιτίας της απομόνωσης, μπόρεσαν να ελέγξουν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Η αστικοποίηση, αναμφίβολα δεν βοηθάει σε καταστάσεις πανδημίας. Τελικά, είχαμε 24 ανταποκρίσεις και θεωρώ αυτό το νούμερο μια διπλή επιτυχία. Από τη μία, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά μας. Από την άλλη, ο κορωνοϊός περιορίστηκε οπότε δεν προλάβαμε να έχουμε ανταποκρίσεις και από άλλες πόλεις.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι οι κάτοικοι σε μεγάλο ποσοστό “αποδέχτηκαν” και τήρησαν τα μέτρα αυτοπεριορισμού. Αναμφίβολα υπήρξαν παραβιάσεις, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα πρόστιμα που έκοψε η αστυνομία. Υπήρξαν περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Εκτός της Αθήνας, η ορεινή περιοχή του νομού Ξάνθης, ο νομός Ηλείας και Καστοριάς είχαν πολλά κρούσματα και η αγωνία φάνηκε στις ανταποκρίσεις από τις περιοχές αυτές.

Όπως ήταν λογικό, όσο οι μέρες πέρναγαν και όλα έδειχναν ότι αποφύγαμε το “χειρότερο σενάριο”, οι ανταποκρίσεις αποτύπωναν την αγωνία για την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα για την οικονομία, για τις ζωές μας, για τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι οι ελλείψεις περιορίστηκαν στα αντισηπτικά, ενώ διαφορετικά δίκτυα, είτε της αυτοδιοίκησης, είτε δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών, φαίνεται ότι φρόντισαν να βοηθήσουν σε εθελοντικό επίπεδο, κυρίως ηλικιωμένους που αδυνατούσαν να εξυπηρετηθούν.

Αυτή η σύνοψη θα παραμείνει εδώ, αλλά μεγαλύτερη αξία έχουν τα λόγια όλων αυτών των ανθρώπων που δε δίστασαν στιγμή να μας πουν τι συμβαίνει στις περιοχές τους. Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να μην ξαναχρειαστεί τέτοια ανταπόκριση!

**********

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό, καθώς καθημερινά αλλάζουμε συνήθειες, παραμένουμε σπίτι μας πολύ περισσότερο από το σύνηθες και επεξεργαζόμαστε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών. Αν και το λεκανοπέδιο της Αθήνας συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, η αθηΝΕΑ εγκαινιάζει μια νέα καθημερινή στήλη, στην οποία θα ζητάμε μια σύντομη αποτίμηση της κατάστασης από ανθρώπους που διαμένουν στους διαφορετικούς νομούς της χώρας.

Με την άρση των μέτρων για τη μετακίνηση και τα καταστήματα, η “βόλτα” μας στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας ολοκληρώθηκε. Ευχαριστούμε όλους τους “ρεπόρτερς” που εθελοντικά και πάντα ψηφιακά μας έδωσαν μια γεύση από την κατάσταση που επικρατούσε στις περιοχές τους. 

Δευτέρα 27 Απριλίου

Στην Ήπειρό και πάλι, αυτή τη φορά στο χωριό Βουτσαρά.

Γεώργιος Ράδος, Επιχειρηματίας & Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Η Ήπειρος δεν “χτυπήθηκε” από τον ιό καθώς το τοπικό νοσοκομείο αναφοράς (Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) είχε λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν όλα από Άρτα και Κέρκυρα. Τις πρώτες ημέρες που έκλεισαν τα σχολεία υπήρχε ένα μούδιασμα και η πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και οι γύρω, αγροτικές περιοχές, είχαν ερημώσει εντελώς. Από τότε που δόθηκε η επιλογή της έκτακτης μετακίνησης, επανήλθε μια σχετική κυκλοφορία και οι πολίτες πειθάρχησαν στο «μένουμε σπίτι», χωρίς ωστόσο να απεμπολούν τα δικαιώματα που τους έδινε η κυβέρνηση για ειδικές μετακινήσεις. Οι συμπολίτες ανησυχούν πολύ για το “μετά”. Πώς θα είναι οι ζωές μας το καλοκαίρι, πώς θα είναι το 2021; Μακάρι να υπήρχαν απαντήσεις. Θα το ανακαλύψουμε όλοι μαζί αλλά θα το συνδιαμορφώσουμε κιόλας…

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ πολιτών αλλά και μεταξύ περιοχών. Στα αστικά κέντρα όπως η πόλη των Ιωαννίνων, κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ανοίξει ούτε την εξώπορτα, άλλοι βγαίνουν ελάχιστα, άλλοι τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες αλλά κυκλοφορούν για τα απαραίτητα. Εκτίμησή μου είναι πως η πλειονότητα των πολιτών πειθάρχησε και οι εξαιρέσεις είναι ανάξιες αναφοράς. Στα χωριά της περιοχής μας, δεν «καταλάβαμε» τόσο πολύ τους περιορισμούς καθώς οι ζωές των περισσοτέρων δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξ αιτίας της χαμηλής πυκνότητας των κατοίκων, των πολλών διαθέσιμων φυσικών χώρων και των καθημερινών συνηθειών που δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι αγροτικές εργασίες. Ίσως το μόνο που έλειψε είναι η λειτουργία του «καφενείου του χωριού», το μεσημεριανό τσιπουράκι καθώς επίσης και η λειτουργία των Ιερών Ναών, αλλά όπως φαίνεται μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά, για λίγο καιρό.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Στην επαρχία το βλέπεις και το ζεις αυτό το «αόρατο» κοινωνικό δίχτυ. Μόνο αόρατο δεν είναι βέβαια.Εκτός από την οικογενειακή προστασία, υπάρχουν οι δομές των Δήμων όπως το Κοινωνικό παντοπωλείο, το Βοήθεια στο σπίτι μεταξύ άλλων, αλλά υπάρχουν και οι ανώνυμες (ως επί το πλείστον) δωρέες σε είδος των τοπικών επιχειρηματιών που έχουν π.χ. ένα φούρνο, ένα παντοπωλείο, μια ταβέρνα. Δεν αφήνεται κανένας στην τύχη του. Αυτό είναι φανερό και όταν δεν υπάρχει αυτή η έκτακτη συνθήκη με τους περιορισμούς, αλλά ιδιαίτερα αυτή την εποχή φάνηκε σε όλο το εύρος του.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ο Βουτσαράς είναι ένα κεντρικό χωριό σε ένα σύμπλεγμα περίπου 20 χωριών σε απόσταση ως 20 λεπτών και διαθέτει τα πάντα. Πρατήριο καυσίμων, φούρνο, φαρμακείο, Mini Market, Κέντρο Υγείας, κατάστημα αγροτικών εφοδίων. Δεν παρατηρήθηκε καμία έλλειψη παρά την αυξημένη ζήτηση και αυτό πρέπει να πιστωθεί στα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας και τους τοπικούς επιχειρηματίες που φρόντισαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τετάρτη 22 Απριλίου

Ανεβαίνουμε στα βόρειανατολικα και συγκεκριμένα στηνΑλεξανδρούπολη.

Δημήτρης Κόρακας, Στρατιωτικός

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ένας φόβος σχετικά με τον ιό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επικρατεί πανικός. Η μόνη σοβαρή ανησυχία είναι το μέλλον, δηλαδή η επόμενη μέρα μετά την καραντίνα και η αβεβαιότητα που επικρατεί.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι συμπολίτες μου μπορώ να πω ότι εφαρμόζουν 100% τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη-εξάπλωση του ιού στην περιοχή. Σοβαρές παραβιάσεις δεν έχουν αναφερθεί.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Σύλλογοι και ιδιώτες βοηθούν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ενώ δεν λείπουν δωρεές ειδών που χρησιμοποιούνται κατά του ιού σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες ημέρες που υπήρξαν κάποιες μικροελλείψεις σε φαρμακευτικά είδη, μπορώ να πω πως στο Νομό Έβρου, παρόλο που είναι ακριτικός, υπάρχει ομαλή τροφοδοσία.

***

Τρίτη 21 Απριλίου

Μετά το διάλειμμά μας, ανεβαίνουμε στην Κεντρική Ελλάδα, στα Τρίκαλα.

Δέσποινα Παναγιώτου, φοιτήτρια.

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Νομίζω ότι πιο πολύ φοβούνται για το αύριο… Για τα επακόλουθα της πανδημιας.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι πολίτες φοβούνται και προσέχουν στη πλειοψηφία τους. Δεν αντιδρούν άσχημα όταν τους γίνεται κάποια παρατήρηση ως προς την φύλαξη της απόστασης ή για τα άλλα μέτρα ασφαλείας.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Θεωρώ ότι τα δίκτυα αλληλεγγύης του Δήμου κρίνονται ανεπαρκή σε αντίθεση με τους εθελοντες και φιλάνθρωπους συμπολίτες που βρίσκονται κοντά σε όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία γίνεται κανονικά αν και οι ελλείψεις σε είδη απολύμανσης ειναι αυξημένες

***

Πέμπτη 16 Απριλίου

H αθηΝΕΑ θα κάνει μια μικρή παύση μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα και θα επανέλθει με τις ανταποκρίσεις από τις διάφορες πόλεις της Ελλάδας

***

Τετάρτη 15 Απριλίου

Πάμε νότια σήμερα, στην όμορφη Καλαμάτα.

Βασίλης Κουμανάκος, Ιδιοκτήτης Καφέ και εσχάτως ντελιβεράς λόγω καραντίνας.

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Αγωνία, φόβος για το αύριο, γενικά επικρατεί μια αβεβαιότητα. Φόβος αν θα αντέξει ο καθένας, ψυχικά και οικονομικά. Φόβοτων μικρότερων για την υγεία των πιο ηλικιωμένων. Αγωνία για το αύριο. Για τις δουλειές, για τον τουρισμό… γενικά για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Σε γενικές γραμμές ναι. Οι επαγγελματίες 100%. Επίσης, οι νεότεροι τηρούν πιο πιστά τα μέτρα. Το λιμενικό ταμείο, αναγκάστηκε να κλείσει ένα μώλο, λόγω συνωστισμού. Προσωπική μου άποψη, το έκανε για παραδειγματισμό, καθώς μένω στην περιοχή της μαρίνας κι έχω άποψη. Δεν υπήρχε πρόβλημα, ή τουλάχιστον πιο σοβαρό από άλλα μέρη. Απλά, αυτό μπορούν να το φυλάξουν καλύτερα.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες; 

Απ’ όσο γνωρίζω, ο Δήμος δραστηριοποιείται σ’αυτόν τον τομέα, με τη διανομή του συσσιτίου κατ’οίκον. Από εκεί και πέρα, διακρίνω ξεκάθαρα το αίσθημα αλληλεγγύης στην καθημερινότητα, καθώς έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο κάθε μέρα, λόγω της δουλειάς μου, κάνοντας delivery από το κατάστημα μου. Ο κόσμος είναι πιο ευγενικός, σέβεται, ζητάει διακριτικά «εξυπηρετήσεις», ψώνια κτλ., και το “ευχαριστώ” είναι από καρδιάς ή τουλάχιστον, έτσι το λαμβάνω εγώ.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία είναι ομαλότατη. Όσα μαγαζιά λειτουργούν έχουν επάρκεια προϊόντων. Ακόμα και στη λαϊκή, οι ντόπιοι παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά. Φρέσκα προϊόντα, σωστή λειτουργία, λογικές τιμές.

***

Τρίτη 14 Απριλίου

Περνάμε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Αλιβέρι.

Γιάννης Μαρκουλής, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Οι δουλειές στα εργοστάσια συνεχίζονται κανονικά. Τα καταστήματα είναι όλα κλειστά. Οι κάτοικοι φοβούνται μην πάει ο ιός στην περιοχή από κάποιον εκτός.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Επειδή δεν υπάρχει επαρκής ιατρική περίθαλψη, οι κάτοικοι τηρούν τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες; Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Τα δίκτυα αλληλεγγύης δεν υποστηρίζονται τόσο στην περιοχή και γενικά η τροφοδοσία γίνεται με τους ίδιους ρυθμούς που γινόταν και πριν, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα προμηθειών. Προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί και κάποιο κρούσμα στην περιοχή για να θορυβήσει την τοπική κοινωνία.

***

Δευτέρα 13 Απριλίου

Καλημέρα, Μεγάλη Δευτέρα και πάμε δυτικά, στα Ιωάννινα, με την τιμή να φιλοξενούμε τον πρώτο Δημότη της πόλης!

Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, κυριαρχεί ένας διάχυτος φόβος για το σήμερα κυρίως σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα, αλλά και μια ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον, αφού οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες και προφανώς θα επηρεάσουν καθοριστικά τις ζωές όλων μας.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι συμπολίτες μας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και μένουν σπίτι. Η δημοτική αρχή έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωστή ενημέρωση των δημοτών και την τήρηση των οδηγιών, ώστε να αποφεύγεται ο άσκοπος συνωστισμός, κυρίως σε δημοτικές υπηρεσίες, τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες, πάντα σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία και τις αστυνομικές αρχές της πόλης. Για τη δημοτική αρχή είναι η ώρα της συναίνεσης και της ύψιστης ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Προέχει η υγεία των συμπολιτών μας και η ασφάλεια των εργαζόμενων του Δήμου, ιδιαίτερα στις σημαντικές υπηρεσίες του, όπως είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Έγκαιρα έχουμε δημιουργήσει Συντονιστική Ομάδα με τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου, με στόχο την πολύπλευρη στήριξη των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που λειτουργεί αποδοτικά και καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Παράλληλα, και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα για την ενημέρωση και υποστήριξη των Ρομά που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο λεκανοπέδιο, καθώς όσον αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Κατσικά Ιωαννίνων και στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργούν στα ευρύτερα όρια του Δήμου. Τέλος, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή μας και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα.

***

Παρασκευή 10 Απριλίου

Καλημέρα! Προχωράμε στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο Δομοκό.

Έλενα Κουτρούμπα, Εκπαιδευτικός

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Ο προβληματισμός σχεδόν εξαρχής ήταν διάχυτος ανάμεσα στους κατοίκους του Δομοκού και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Όσο περνάνε όμως οι ημέρες, διαφαίνεται έντονη η ανησυχία και το αίσθημα αβεβαιότητας για το πότε θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, καθώς και ποιες και πόσο έντονες θα είναι οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες για την ήδη δοκιμαζόμενη επαρχία.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Παρατηρεί κανείς, με μεγάλη χαρά, τη συμμόρφωση των κατοίκων με τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας, αλλά και περιορισμό στις μετακινήσεις των κατοίκων. Αυτή η κατάσταση με χαροποιεί ιδιαίτερα, αν και δεν θα κρύψω πως όταν έγιναν οι ανακοινώσεις διατηρούσα τις επιφυλάξεις μου. Φυσικά, όπως παντού, υπάρχουν οι εξαιρέσεις, όμως γίνονται συστάσεις και έλεγχοι με σκοπό να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Δυστυχώς είναι δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε, όμως οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τις γενικότερες οδηγίες για το καλό όλων.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Η πόλη μας και τα γύρω χωριά που ανήκουν σε αυτή, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, του οποίου οι εργαζόμενοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν καθημερινά τους ηλικιωμένους, άρρωστους και ανήμπορους συμπολίτες μας. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλε και η δωρεάν παραχώρηση επιπλέον αυτοκινήτου στο Δήμο Δομοκού από γνωστή εταιρεία. Επίσης, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία υπαγόμαστε και η Δομή “Γέφυρα” προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής αλλά και ψυχολογική/συμβουλευτική υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έντονο αίσθημα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν νεότεροι συμπολίτες μας προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν γηραιότερους κατοίκους χωριών (ψώνια, φάρμακα κ.ά.).

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία μέχρι τώρα. Υφίστανται βέβαια κάποιοι περιορισμοί στην αγορά συγκεκριμένων τεμαχίων σε ορισμένα προϊόντα καθαριότητας και διατροφής, καθώς επίσης και σε φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, όμως αυτό το φαινόμενο είναι γενικότερο απ’ όσο γνωρίζω και πιο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

***

Πέμπτη 9 Απριλίου

Καλημέρα σας, ανηφορίζουμε για τη Δράμα

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Δράμας

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Η ατμόσφαιρα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας όπου ζω είναι ατμόσφαιρα αναμονής και αγωνίας. Οι συμπολίτες μου ανησυχούν και φοβούνται όσον αφορά το θέμα της εξέλιξης της πανδημίας του αόρατου εχθρού του κορωνοϊού και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της καθημερινότητας και της ζωής τους.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Κατά γενική ομολογία, οι κάτοικοι της Δράμας δείχνουν πρωτοφανή ωριμότητα και υπευθυνότητα και πειθαρχούν στα έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαι περήφανος γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας αποδεικνύει στην πράξη ότι η συλλογική ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη υπερτερεί έναντι ατομικών και επιπόλαιων συμπεριφορών. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε γιατί θα το πληρώσουμε.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι”, η διανομή συσσιτίων, οι υπηρεσίας δημόσιας υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν προσφέρουν υπηρεσίες ανεκτίμητης αξίας.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία δεν παρουσιάζει προς το παρόν κανένα πρόβλημα και ευελπιστώ ότι και στο μέλλον θα είναι απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα. Ο κόσμος επιδεικνύει ψυχραιμία και ωριμότητα και οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται με υψηλό αίσθημα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Γενικότερα έχει αναπτυχθεί ένα πρωτόγνωρο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον.

***

Τετάρτη 8 Απριλίου

Περνάμε στη Θεσσαλία και τη Λάρισα.

Απόστολος Γούλας, Οικονομολόγος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία, από το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας. Το βλέπει κανείς πλέον στην καθημερινότητά μας. Νομίζω ότι από το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και καφέ και ύστερα περισσότεροι άρχισαν να συνειδητοποιούν τις προεκτάσεις του φαινομένου.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι προσπαθούν να κρατάνε και την ανάλογη απόσταση. Ωστόσο, δε λείπουν και οι εξαιρέσεις ανθρώπων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και να μη σέβονται, με τη στάση τους, τις ανησυχίες του άλλου.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Αρχίζουν να διαμορφώνονται δίκτυα αλληλεγγύης ή να προσαρμόζονται. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, ένας σύλλογος με τεράστια κοινωνική προσφορά όλα αυτά τα χρόνια εκτός από την αθλητική παρουσία, ξεκινάει μια δράση με τα νεότερα σε ηλικία μέλη, να παρέχουν βοήθεια στους πιο ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη και το ζητάνε (π.χ. κάνοντας κάποια ψώνια από το σουπερ μάρκετ για λογαριασμό τους).

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Φυσικά και υπάρχει. Δεν έχει παρατηρηθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, κάποια έλλειψη σε τρόφιμα στην περιοχή μας.

***

Τρίτη 7 Απριλίου

Προχωράμε ανατολικά, στην Αλεξανδρούπολη.

Κωνσταντίνος Εξακουστός, Δικηγόρος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και είναι λογικό να υπάρχει αγωνία και ανησυχία διάχυτη στην ατμόσφαιρα της περιοχής μας για το παρόν και το μέλλον, για την επόμενη μέρα. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται ιδιαίτερα, σε βαθμό που η λειτουργία τους μετά την κρίση της δημόσιας υγείας μπαίνει σε κίνδυνο, οι εργαζόμενοί τους καλούνται να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας , η καθημερινότητα όλων έχει ανατραπεί. Οι συμπολίτες μου, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, προστατεύονται από τον ιό, αλλά ανησυχούν και για τον αντίκτυπο που υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα. Ολόκληρες κοινωνίες και ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται, αλλά και οι εικόνες σε τοπικό επίπεδο, οι συμπολίτες μας που νοσούν, οι οικογένειες που αγωνιούν, ο αγώνας που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και το κίνημα εθελοντισμού που αναπτύσσεται, συνθέτουν μια εικόνα ανησυχίας αλλά και ελπίδας ότι όταν λειτουργούμε συντονισμένα μπορούμε να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο και μέσα από τις κρίσεις μπορούμε να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Στον Έβρο οι συμπολίτες μου εφαρμόζουν τα μέτρα της πολιτείας, δείχνοντας μια στάση ευθύνης, ατομικής και συλλογικής. Συναισθάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης για την υγεία τους και των συνανθρώπων τους , αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Αρκετές μέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακινήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις μετακινήσεις που επιτρέπονται, η εικόνα από το σύνολο των παραβάσεων είναι ότι οι κάτοικοι του Έβρου αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι από τους πιο πειθαρχημένους στην ελληνική επικράτεια. Οι εικόνες από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, δείχνουν πόσο εύκολά μπορεί να ξεφύγει και να εκτροχιαστεί η κατάσταση σε ένα σύστημα υγείας που δοκιμάζει τις αντοχές του καθημερινά.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Δίκτυα αλληλεγγύης και σύλλογοι έχουν βοηθήσει ανθρώπους που έχουν αυξημένες ανάγκες και συνεχίζουν να βοηθάνε. Υπάρχουν και άνθρωποι που λειτουργούν μεμονωμένα και βοηθάνε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας. Η βοήθεια εστιάζεται σε δωρεές και προσφορές ειδών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής, αλλά και προσφορά σε φαγητό σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα και πέρα από κάποιες ελλείψεις που εμφανίστηκαν σε κάποια ιατρικά και φαρμακευτικά είδη τις πρώτες ημέρες και συνεχίζουν να εμφανίζονται με διαφορετική ένταση, διεξάγεται ομαλά από την πρώτη στιγμή η τροφοδοσία του εμπορίου με φαρμακευτικά προϊόντα και τρόφιμα, και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και το επόμενο διάστημα.

***

Δευτέρα 6 Απριλίου

Περνάμε ξανά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτή τη φορά από την περιοχή του Φαλήρου.

Ανθή Δζουβελεΐδου, Οικονομολόγος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου ζω σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Φαλήρου. Σε μία βόλτα στον πολυσύχναστο δρόμο της οδού Δελφών, συνάντησα συνωστισμό έξω από το ταχυδρομείο. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος και δυσαρεστημένος. Η κατάσταση αυτή, παράλληλα με την ανασφάλεια που υπάρχει ως προς τις τυχαίες συναντήσεις, δημιουργούν έναν απόλυτο εκνευρισμό. Μπερδεμένοι μεταξύ του αν πρέπει να φορούν μάσκα ή όχι βρίσκονταν διάσπαρτοι και κατέκλυζαν τα πεζοδρόμια.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη στους Θεσσαλονικείς να την επισκεφτούν. Αυτό και έκαναν, κυρίως πριν την επιβολή των νέων μέτρων. Συνολικά, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν τη ζωή τους με μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος και άλλοι με μια πιθανή υπερβολή. Άλλοι εξακολουθούν και κάθονται στα παγκάκια στα πάρκα και άλλοι τους κοιτάν από τα παράθυρα τρομοκρατημένοι.

Οι συζητήσεις για την πορεία του ιού ανταγωνίζονται αυτές της καθημερινότητας του εγκλεισμού. Οι περισσότεροι έχουν αυτορρυθμιστεί και ακολουθούν την νέα τάξη πραγμάτων. Ο φόβος είναι φανερός σε συνθήκες που δεν μπορούν να αποφύγουν όπως αυτές του σούπερ μάρκετ, της λαϊκής αγοράς και οπουδήποτε συγκεντρώνονται παραπάνω άτομα. Η αμφιβολία υπάρχει ως προς κάθε κοινωνική επαφή και η καθαριότητα απέκτησε άκρως σχολαστικούς ρυθμούς. Καθώς περνάει ο καιρός, εντείνεται η ανησυχία ως προς τις οικονομικές εξελίξεις σε κάθε επίπεδο και στις 6 η ώρα όλοι συντονίζονται στους δέκτες τους για την πλέον καθιερωμένη ενημέρωση.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Ο κόσμος κυκλοφορεί. Σε σημαντικά μικρότερο αριθμό και με άλλη σύσταση. Κυρίως βλέπεις μονάδες ανθρώπων με αθλητικό ρουχισμό ή με το κατοικίδιό τους. Οι αποστάσεις τηρούνται, ωστόσο όχι ευλαβικά, γεγονός που συναντάται κυρίως κατά τη βόλτα στην παραλία. Με το κλείσιμό της, εξακολουθείς να βλέπεις άτομα να κυκλοφορούν κατά μήκους των κιγκλιδωμάτων σε μικρότερη συχνότητα από πριν. Συνολικά, είναι φανερή η τήρηση των μέτρων προφύλαξης, αλλά όχι απόλυτα.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Στην περιοχή του Φαλήρου δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο δίκτυο αλληλεγγύης. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του καφενείου της γειτονιάς, που μετατράπηκε και λειτουργεί ως “μαγειρείο”, πουλώντας μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Σε επίπεδο Δήμου, αξιόλογη είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΟΚΑΝΑ για την παροχή χώρου φιλοξενίας σε άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, ως μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης της διάδοσής του ιού. Επιπλέον, δεδομένης της ανάγκης για ψυχολογική υποστήριξη, το νοσοκομείο “Παπανικολάου” ανακοίνωσε τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας & Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης για τους πολίτες από τη πρώτη Απριλίου. Παράλληλα, οργανώνονται εθελοντικές αιμοδοσίες και λειτουργεί το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία εξακολουθεί να είναι ομαλή. Ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε απολυμαντικά μαντηλάκια, αντισηπτικά και οινόπνευμα.

***

Σάββατο 4 Απριλίου

Κατεβαίνουμε στην Κρήτη, αλλά αυτή τη φορά στο Ηράκλειο.

Ευαγγελία Γιαννακάκη, Λογίστρια

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Επικρατεί μια ατμόσφαιρα ανησυχίας. Οι φόβοι, κυρίως, αφορούν την οικονομική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Σε γενικές γραμμές τηρούνται. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες άσκοπες αλλά ελεγχόμενες μετακινήσεις, όπως το να συναντήσεις κάποιο φίλο για τρέξιμο

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Συγκεκριμένο δίκτυο δεν μπορώ να σκεφτώ. Όμως, πολλοί Δήμοι, όπως οι Δήμοι Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, βοηθούν μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων. Επίσης, κάποια μαγαζιά διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ναι, η τροφοδοσία είναι ομαλή, ακόμα και σε προϊόντα υψηλής ζήτησης, όπως γάντια, μάσκες κ.λπ.

***

Παρασκευή 3 Απριλίου

Πάμε Ανατολικά, στη Θράκη, στον Έυμοιρο Ξάνθης, όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα στην ευρύτερη περιοχή.

Σάκης Παρσάνογλου, Δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Οι πολίτες εδώ είναι μουδιασμένοι. Στο χωριό μου το Εύμοιρο Ξάνθης, δυστυχώς, είχαμε έναν νεκρό ο οποίος ήταν και φίλος. Ήταν μικρός σε ηλικία (61 ετών) και χωρίς προβλήματα υγείας. Το γεγονός μας σόκαρε όλους και μας φόβισε περισσότερο. Τα κρούσματα που υπάρχουν εδώ και οι θάνατοι έχουν τρομάξει αρκετά τον κόσμο. Τους φόβους μας επιτείνουν και δύο γεγονότα: πρώτον, η επιβολή πρόσθετων απαγορεύσεων στο δήμο μας και δεύτερον οι προετοιμασίες για να μετατραπεί το κλειστό γυμναστήριο της πόλης σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Ναι, σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Δε λείπουν και τα παρατράγουδα βέβαια, όπως το γεγονός ότι μέχρι την Κυριακή σε ορισμένα σημεία της πόλης παρατηρούνταν συνωστισμός για σωματική άσκηση.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Επειδή εδώ μας έχει απαγορευτεί η έξοδος, για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους έχει ενεργοποιηθεί ο οργανισμός “Βοήθεια στο Σπίτι”. Επίσης, υπάρχουν ομάδες γυναικών που φτιάχνουν αυτοσχέδιες μάσκες για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ναι. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μικροελλείψεις παρατηρήθηκαν στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης τις πρώτες μέρες της καραντίνας.

***

Πέμπτη 2 Απριλίου

Σήμερα Περνάμε από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Βίλυ Αργυρούδη, Δημοσιογράφος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Μένω στον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια. Ο κόσμος εδώ είναι εσωστρεφής και δεν μοιράζεται εύκολα τις σκέψεις του. Παρόλα αυτά, βλέπεις ότι στην ατμόσφαιρα πλανιέται -όχι άδικα- διάχυτη η ανησυχία. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής δηλώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα θετικό κρούσμα στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς βέβαια αυτό να αρκεί για να ηρεμήσει η κοινή γνώμη. Μάλιστα, ο κόσμος εδώ φοβάται τι θα “κουβαλήσουν” μαζί τους οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι είναι γεγονός πως βρήκαν ευκαιρία να επισκεφθούν αρκετά νωρίτερα τα εξοχικά τους.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Πριν από λίγες μέρες ένας φίλος μου διαπίστωσε ότι μετά την ολική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση βλέπεις περισσότερο κόσμο το απόγευμα στον Πολύγυρο απ’ ό,τι παλιότερα. Ακούγεται παράδοξο αλλά μάλλον αυτή η εικόνα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Στις καλές μέρες, ο Πολύγυρος ήταν ένα ζωντανό μέρος μέχρι και το μεσημέρι που έκλειναν τα δικαστήρια και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το απόγευμα όλα νέκρωναν. Πλέον, θα δεις αμάξια στο δρόμο και το απόγευμα. Όλοι οι δρόμοι, βέβαια, οδηγούν σε κάποιο σουπερμάρκετ. Ο Πολυγυρινός σε γενικές γραμμές είναι υπάκουος και συμμορφώνεται όταν συμφωνεί με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Σαφέστατα. Ο Δήμος, η Εκκλησία, οι επί μέρους Σύλλογοι, οι φορείς είμαι βέβαιη πως σε τόσο ζόρικες στιγμές συνεργάζονται με έναν μαγικό τρόπο και είναι εκεί για να βοηθήσουν όποιον το έχει πραγματικά ανάγκη. Ο Χαλκιδικιώτης θεωρείται δύσκολος άνθρωπος, αλλά όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου δίνει το παρόν, είναι ετοιμοπόλεμος και πρόθυμος να δώσει χέρι βοηθείας.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Θεωρώ πως για την ώρα όλα βαίνουν καλώς. Θέλω να πιστεύω ότι κάπως έτσι θα κυλήσει. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει ένα θαύμα -ω ναι πιστεύω ακόμα στα θαύματα- και σύντομα θα λήξει αυτή η περιπέτεια.

***

Τετάρτη 1 Απριλίου

Περνάμε στο Ιόνιο και την Κέρκυρα.

Ήρα Βίνου, Κωμμώτρια-Ονυχοπλαστικός

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Υπάρχει ένα μικρό αίσθημα φόβου, καθώς εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Κέρκυρα και αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι συμπολίτες μας κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις απαγορεύσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Σε  ό,τι αφορά στα δίκτυα αλληλεγγύης, δε γνωρίζω αν υπάρχουν. Πάντως, πιστεύω πως το νησί δεν είναι κατάλληλα επανδρωμένο για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ναι. Η τροφοδοσία είναι επαρκής, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα επ’ αυτού.

***

Τρίτη 31 Μαρτίου

Παραμένουμε στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης.

Τάσος Ροβυθάκης, Εκπαιδευτικός

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Η άγνωστη και πρωτοφανής για ολόκληρο τον πλανήτη απειλή ήταν λογικό να αντιμετωπιστεί με δέος στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο όταν τα πρώτα πανελλαδικά κρούσματα σημειώθηκαν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων και τα δύο χωριά που χτυπήθηκαν με καραντίνα βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας. Η αρχική αμέλεια του κινδύνου, μετατράπηκε σε ανησυχία και γρήγορα σε πανικό. Ευτυχώς που υπάρχει άμεση αντιμετώπιση από φορείς και περιορίζεται με τον καιρό το στίγμα του γεωγραφικού-κοινωνικού ρατσισμού.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι απλής καθημερινής πρακτικής, όπως σε όλη την επικράτεια, αλλά ο πληθυσμός επειδή είναι γεωργοκτηνοτροφικός ανησυχεί για το πότε θα καλλιεργήσει απρόσκοπτα τη γη και κυρίως τι θα γίνει με το ζωικό κεφάλαιο και τη διάθεση των προϊόντων.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Οι συμπολίτες από την πρώτη ημέρα των περιοριστικών μέτρων τηρούν τους κανόνες. Μπρος σε μία άγνωστη απειλή δε γίνεται διαφορετικά. Οι όποιες μετακινήσεις είναι περιορισμένες, αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, μια που ο πληθυσμός της περιοχής είναι μεγάλης ηλικίας. Φορείς και δίκτυα υποστήριξης του πληθυσμού υπάρχουν, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση των δράσεων της “Βοήθειας στο Σπίτι” που φροντίζει ευπαθείς ομάδες του Δήμου. Η ενημέρωση είναι άμεση σε τοπικό επίπεδο, γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να κάνουν, κυρίως στον τομέα της υγιεινής. Μικροί και μεγάλοι συνειδητοποιούν την κατάσταση και κάνουν υπομονή μέχρι… να λήξει ο συναγερμός.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία των προϊόντων είναι επαρκής. Βοηθάει σε αυτό το ότι βρισκόμαστε λίγα χιλιόμετρα από τον άξονα της Εγνατίας και τον κάθετο σύγχρονο οδικό άξονα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το ευτυχές είναι ότι η κοινωνία εδώ, στο Δήμο Βοΐου είναι παραγωγικά αυτάρκης, μια που οι περισσότεροι έχουν μικρές ιδιόκτητες καλλιέργειες για οικογενειακή παραγωγή και εκμετάλλευση, αν και ο τόπος αποτελεί το επίκεντρο ανεργίας με ρεκόρ πανελλαδικά. Με τον καιρό αναμένεται πάντως, σχετικά με το θέμα της πανδημίας, να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθουν όλα στους συνηθισμένους ρυθμούς. Χρειάζεται να έχουν όλοι υπομονή, δύναμη και αλληλεγγύη!

***

Δευτέρα 30 Μαρτίου

Παραμένουμε στη βόρεια Ελλάδα και πάμε σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας.

Αφροδίτη Μπέλλου, Ιδιοκτήτρια Ξενοδοχειακής Μονάδας

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Παρότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην περιοχή, στο χωριό η ατμόσφαιρα όλο αυτό το διάστημα είναι μουδιασμένη. Υπάρχει μια γενική ανασφάλεια για το αν και το πότε όλη αυτή η κατάσταση θα λάβει τέλος. Συγκρίνοντας, ωστόσο, με παλαιότερες δύσκολες περιόδους για την ιστορία του τόπου, οι άνθρωποι παρατηρούν ότι, απουσία ΜΜΕ και ίντερνετ, δεν υπήρχε τόση διάχυση φόβου – κάθε εποχή βέβαια έχει τα καλά και τα κακά της. Το τελευταίο διάστημα επικρατεί σχετική κακοκαιρία, αλλά όσο προχωράμε προς την άνοιξη και ξεκινούν οι γεωργικές ασχολίες, σίγουρα οι κάτοικοι εδώ θα ισορροπήσουν περισσότερο ψυχολογικά, μιας και η φύση δίνει αναμφισβήτητα πολλή ανατροφοδότηση.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι κάτοικοι του χωριού εξαρχής τηρούν ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό απ’ ό,τι στις πόλεις. Υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ κοινωνικοί: οι γυναίκες ανταλλάσσουν επισκέψεις σε καθημερινή βάση, ενώ οι άντρες συνήθως συναντιούνται στα καφενεία. Πλέον όλοι μένουν στο σπίτι τους και όποτε επισκέπτονται τα τοπικά καταστήματα τηρούν τις δέουσες αποστάσεις μεταξύ τους. Συχνά υπάρχει και αστυνόμευση, αλλά ειλικρινά δε γίνεται καμία παραβίαση. Επειδή ο πληθυσμός των γερόντων είναι στατιστικά μεγαλύτερος, οι κάτοικοι ακολουθούν ακόμη πιο συνειδητά τις οδηγίες των αρχών.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Στο χωριό η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη είναι καθημερινό φαινόμενο και αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε τώρα. Αφενός όλοι οι κάτοικοι συνδέονται λίγο-πολύ με συγγενικές σχέσεις, αφετέρου οι δεσμοί της κοινότητας είναι πολύ ισχυροί. Όπως και πριν, τα καταστήματα παραδίδουν όταν χρειάζεται τα ψώνια στο σπίτι. Ως προς τις πρακτικές καθημερινές ανάγκες εντός του σπιτιού, αν κάποιος γέροντας δε μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα παιδιά του, πάντα, έστω και εκ περιτροπής τον φροντίζουν άλλοι συγγενείς ή ακόμα και οι γείτονες. Και αυτό το νοιάξιμο είναι και ηθικό και συναισθηματικό.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία είναι ομαλότατη σε όλα τα μικρά καταστήματα – παντοπωλεία, φαρμακείο, περίπτερο, φούρνος, κρεοπωλείο/τυροκομείο. Τηρείται, όπως σε όλη τη χώρα, πρωινό ωράριο, με εξαίρεση το περίπτερο που ανοίγει το απόγευμα, για να καλύψει τις τελευταίες ανάγκες της μέρας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε νοικοκυριό έχει το μπαξέ του και δικής του παραγωγής προϊόντα (τραχανά, χειροποίητα τυροκομικά, μαρμελάδες, ζυμωτό ψωμί, όσπρια, πατάτες κ.ά.) – είδη που ούτως ή άλλως επιτρέπουν μια σχετική αυτάρκεια.

***

Κυριακή 29 Μαρτίου

Ανεβαίνουμε στην Καστοριά που δοκιμάζεται από τον κορωνοϊό.

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Φυσικός

Η έξαρση της επιδημίας σας βρήκε στην Ελλάδα, αλλά μακριά από τον τόπο σας, ο οποίος δοκιμάζεται περισσότερο από άλλες περιοχές.

Ναι, βρίσκομαι στην Κρήτη, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Γυμνάσιο Σπηλίου Ρεθύμνου. Η κατάσταση στην Καστοριά είναι απαγορευτική, ώστε να επιστρέψω στο τόπο μου.

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Καστοριάς; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Δυστυχώς η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική εφόσον υπήρχαν πολλές μετακινήσεις συμπολιτών σε χώρες του εξωτερικού σε περίοδο μη έξαρσης της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιήσουν την εξέλιξη της υγείας τους. Το νοσοκομείο της Καστοριάς βρέθηκε μάλλον απροετοίμαστο σε αυτήν την πρόκληση και αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος του υγειονομικού προσωπικού νοσεί από την απερισκεψία άλλων συμπολιτών μας, δυστυχώς. Υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στους συμπολίτες μου για την εξέλιξη της νόσου και προφανώς και για την υγεία τους. Και εγώ ο ίδιος ανησυχώ για τους δικούς μου ανθρώπους.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Δυστυχώς, τόσο με αυτά που ακούω από γνωστούς και φίλους όσο και με αυτά που διαβάσω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα μπορούσα να πω με σιγουριά ότι τα μέτρα τηρούνται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόλλημα που δημιουργήθηκε στη μετακίνηση των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο, εξ αιτίας της ασυλλόγιστης μετακίνησης των κατοίκων της Καστοριάς για περπάτημα παραλίμνια ή για ψάρεμα. Θεωρώ ότι οι μετακινήσεις μας πρέπει να ελαχιστοποιηθούν στις απαραίτητες για τη διαβίωσή μας προς το παρόν και να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις του τύπου επισκέψεις σε super market, mini market, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία κ.λπ. για την αγορά μεμονωμένων ειδών.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όσο και ο Δήμος Καστοριάς έχουνε συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι αυτό. Είτε σε κατ’ οίκον βοήθεια με μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, είτε με προσφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ναι, η τροφοδοσία της πόλεως συνεχίζει σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς να υπάρχει φόβος για μελλοντικές ελλείψεις προϊόντων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μη δημιουργούν καταστάσεις πανικού.

***

Σάββατο 28 Μαρτίου

Καλημέρα, σήμερα πηγαίνουμε στη Λάρισα.

Απόστολος Γούλας, Οικονομολόγος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία, από το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας. Το βλέπει κανείς πλέον στην καθημερινότητά μας. Νομίζω ότι από το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και καφέ και ύστερα, περισσότεροι άρχισαν να συνειδητοποιούν τις προεκτάσεις του φαινομένου.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι προσπαθούν να κρατάνε και την ανάλογη απόσταση. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εξαιρέσεις ανθρώπων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και να μη σέβονται, με τη στάση τους, τις ανησυχίες του άλλου.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Αρχίζουν να διαμορφώνονται δίκτυα αλληλεγγύης ή να προσαρμόζονται. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, ένας σύλλογος με τεράστια κοινωνική προσφορά όλα αυτά τα χρόνια εκτός από την αθλητική του παρουσία, ξεκινάει μια δράση με τα νεότερα σε ηλικία μέλη, να παρέχουν βοήθεια στους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη και το ζητάνε (π.χ. κάνοντας κάποια ψώνια από το σουπερ μάρκετ για λογαριασμό τους).

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Φυσικά και υπάρχει. Δεν έχει παρατηρηθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, κάποια έλλειψη σε τρόφιμα στην περιοχή μας.

***

Παρασκευή 27 Μαρτίου

Περνάμε στην περιοχή του Πύργου Ηλείας που δοκιμάστηκε τις πρώτες ημέρες της επιδημίας.

Θανάσης Καλαμπόκας, Συνταξιούχος Δημοσίου

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Σίγουρα υπάρχει ανησυχία όσον αφορά τον ιό. Ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Νέοι φορείς του ιού ή νοσούντες δεν έχουν ακουστεί στον νομό μετά από τα πρώτα κρούσματα το Φεβρουάριο.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Όλοι εδώ τηρούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και “Μένουν Σπίτι”. Τηρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για έξοδο προκειμένου να κάνουν προμήθειες, να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, για ιατρική φροντίδα φάρμακα κ.λπ.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Ο Δήμος Πύργου έχει ομάδα εθελοντών για βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, φαρμάκων κ.λπ. και δεν μπορούν από μόνοι τους. Επίσης, από ό,τι γνωρίζω και οι άλλοι δήμοι του νομού βοηθούν με διάφορους τρόπους όσους έχουν ανάγκη άμεσης φροντίδας.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Όσον αφορά τα καταστήματα τροφίμων, κτηνοτροφικών εφοδίων κ.λπ., λειτουργούν κανονικά με επάρκεια εφοδίων. Δεν έχουν γίνει παράπονα για ελλείψεις προϊόντων, εκτός των γνωστών ελλείψεων (αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια).

***

Πέμπτη 26 Μαρτίου

Σήμερα θα διαβάσουμε τι συμβαίνει σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, στη Σαντορίνη.

Γλυκερία Τζιατζιά, Ιδιωτική Υπάλληλος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Η ατμόσφαιρα εδώ στη Σαντορίνη είναι αρκετά κρίσιμη. Με ανθρώπους που έχουν επενδύσει τον κόπο τους εδώ και χρόνια στον τουρισμό να βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία για την επερχόμενη θερινή σεζόν. Πρόκειται για ανθρώπους που με τη σειρά τους τροφοδοτούν χιλιάδες υπαλλήλους, και φυσικά υποστηρίζουν σημαντικά το οικονομικό σύστημα ολόκληρης της χώρας. Καταλαβαίνει κανείς το κρίσιμο της οικονομικής επίπτωσης, ωστόσο δεν έχουμε θορυβηθεί πάρα πολύ για τον ίδιο τον ιό. Τηρούμε τα μέτρα κατά κανόνα, αλλά μας ανακουφίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα εδώ. Τα καταλύματα παραμένουν κλειστά, οπότε δεν υπάρχει χώρος για να μετακινηθούν άνθρωποι εδώ και αυτό μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι το περιβάλλον που κινούμαστε (όσο αυτό είναι επιτρεπτό) είναι σχετικά υγιές.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Τηρούμε τα μέτρα και δεν αφήνουμε την “καθαρότητα” από άποψη κρουσμάτων να μας εφησυχάσει. Τα μέτρα ισχύουν κανονικά και δε μπορούμε να πάμε πουθενά εκτός σπιτιού, πλην των απαραίτητων μέσω του νέου καθεστώτος που όρισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Τα νέα μέτρα καλύπτουν αρκετά εμάς που εργαζόμαστε εδώ και δεν έχουμε την αποθεματική ισχύ που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας. Σε περαιτέρω επίπεδο δε γνωρίζω κάποιο δίκτυο αλληλεγγύης πέραν κάποιων ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία εδώ συνεχίζεται κανονικά. Δεν υπήρξε αυτή η αναστάτωση που βλέπαμε στα μέσα ενημέρωσης στην Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κανείς δεν έτρεξε στα σουπερμάρκετ ή σε είδη πρώτης ανάγκης, πιστεύω επικρατεί μεγαλύτερη συγκρότηση και ηρεμία σε σύγκριση με τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

***

Τετάρτη 25 Μαρτίου

Χρόνια πολλά! Σήμερα, θα ανεβούμε στη Δράμα.

Ελένη Τσεπίδου, Γυμνάστρια

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Στην περιοχή της Δράμας μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι φόβοι και οι ανησυχίες όλων είναι για τους ανθρώπους τους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μη τυχόν και νοσήσουν. Στις διαδικτυακές, πλέον, συζητήσεις με φίλους υπάρχει έντονη ανησυχία για το πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα, βλέποντας και τη γείτονα χώρα να μετρά χιλιάδες νεκρούς.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Η τήρηση των μέτρων και εδώ στην αρχή δεν ήταν άμεση, με την εξέλιξη όμως της κατάστασης, έχοντας δηλαδή τους πρώτους νεκρούς και με τον αριθμό των νοσούντων να ανεβαίνει, άρχισε ο κόσμος να καταλαβαίνει την χρησιμότητα του #ΜένουμεΣπίτι.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Και εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί, όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Σχετικά με την τροφοδοσία, όλα κυλούν αρμονικά, ακολουθώντας και στον τομέα αυτό όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

***

Τρίτη 24 Μαρτίου

Σήμερα ανεβαίνουμε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Τακά, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού που εδώ και μέρες πλήττει την υφήλιο. Αυτό, πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρούσματα που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι μεγάλα σε αριθμό και δεν προέρχονται από τον αστικό ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Οι κάτοικοι αγαπούν πολύ την άθληση και, καθώς το φυσικό τοπίο ευνοεί τους περιπάτους και τις εξορμήσεις, ήταν έντονο το φαινόμενο της καθημερινής άθλησης στους εξωτερικούς χώρους. Την αγάπη αυτή εκδήλωναν άτομα κάθε ηλικίας, προκαλώντας το αδιαχώρητο και στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου της περιοχής, αλλά και στους επιμέρους αθλητικούς χώρους.

Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία από το πανδημικό φαινόμενο, ωστόσο, ήταν περισσότερο από άμεση και η ανταπόκρισή τους ιδιαίτερα συνεπής. Η κυκλοφορία, τόσο στις κεντρικές, όσο και στους μικρότερες οδούς του Πανοράματος έχει μειωθεί δραστικά, ενώ οι μετακινήσεις των μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Είναι έκδηλο ότι η έντονη ανησυχία επικεντρώνεται στην προσβολή των μεγαλυτέρων από τη νόσο.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Οι επισκέψεις στο αθλητικό κέντρο και στις λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις, αρχικά περιορίσθηκε στο ελάχιστο, κατά τις οδηγίες των ειδικών, και στη συνέχεια, σε συμμόρφωση με αυτές, απαγορεύθηκε πλήρως. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά απειθαρχίας αντιμετωπίσθηκαν με άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του αρμόδιου Δήμου.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Οι κάτοικοι του Πανοράματος είναι εξοικειωμένοι με την εποικοδομητική δράση των υπηρεσιών του Δήμου, οπότε δεν αποτελούσε έκπληξη ότι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για έλλειψη της φυσικής παρουσίας και ανέπτυξε μηχανισμούς προκειμένου να παρέχει εξυπηρέτηση από απόσταση. Το τελευταίο από τα βήματα υλοποίησης της μέριμνας προς τους δημότες είναι η παροχή συνδρομής σε περίπτωση ανάγκης με χρήση τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Ζητούμενο παραμένει εάν θα καλυφθούν αποτελεσματικά οι φαρμακευτικές ανάγκες του δημοτικού διαμερίσματος Πανοράματος, καθώς δεν πραγματοποιούνταν νυχτερινές βάρδιες σε αυτό, ήδη πριν από την επέλευση του κορωνοϊού. Η πρόκληση αυτή, ειδικά στην τωρινή συγκυρία, που η φαρμακευτική περίθαλψη είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τώρα με τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης, εύχονται όλοι να μη χρειαστεί να αντιμετωπισθεί.

***

Δευτέρα 23 Μαρτίου

Ξεκινάμε τη στήλη μας από το Ιόνιο και τη Λευκάδα

Αντώνης Μηλιώτης, Ιδιοκτήτης Τουριστικού Καταλύματος

Πώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή σας; Ποιους φόβους ή ανησυχίες έχουν οι συμπολίτες σας;

Σίγουρα υπάρχει ανησυχία για την υγεία μας, αλλά και για το πώς θα κυλήσει η φετινή καλοκαιρινή σεζόν, καθώς αρκετοί από εμάς εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Είναι τα μοναδικά θέματα που συζητάμε και μας λυπεί ιδιαίτερα το πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας. Αναφορικά με το θέμα της υγείας, έχουμε κατανοήσει τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, γι’ αυτό το λόγο παρατηρούμε κυρίως τις βραδινές ώρες ότι η πόλη αδειάζει εντελώς από πεζούς και οχήματα, με μία “ανατριχιαστική” ησυχία να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Τέλος, μας απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας εγκαινιάστηκε πέρυσι, διαθέτει 5 ΜΕΘ, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει.

Οι συμπολίτες σας τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις προτροπές/απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση;

Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί πιστά τους κανόνες και υπάρχει πειθαρχία στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εκτός από μερικά μεμονωμένα περιστατικά, κυρίως ηλικιωμένων, που κυκλοφορούν στην πόλη σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Στα καταστήματα και στα φαρμακεία οι πολίτες κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις και στα super market τηρείται ο κανόνας εξυπηρέτησης ενός πολίτη ανά 10 τ.μ.

Υπάρχουν δίκτυα αλληλεγγύης που να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν αυξημένες ανάγκες;

Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο αλληλεγγύης, ωστόσο, λόγω του ότι ζούμε σε νησί με μέτριο αριθμό πληθυσμού, γνωρίζουμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε σε περίπτωση ανάγκης. Για παράδειγμα υπάρχει η ΔΕΠΟΚΑΛ από το Δήμο Λευκάδας που βοηθάει τις ευπαθείς ομάδες. Έβγαλαν και αφίσες για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Υπάρχει ομαλή τροφοδοσία στην περιοχή σας;

Η τροφοδοσία στην περιοχή μας είναι ομαλότατη, καθώς ο αριθμός των super market είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της καλοκαιρινής σεζόν. Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι το κάθε κατάστημα φροντίζει να έχει γεμάτα τα ράφια του, αντιλαμβάνεστε ότι τα αγαθά σε συνάρτηση με τον πληθυσμό που βρίσκεται τώρα στο νησί, είναι υπεραρκετά.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+