Κτήμα Φανταξομέτοχο στο Σκαλάνι

Το μακρινό 1990 ξεκινάει μια όμορφη ιστορία με πολλούς τρύγους, πειραματισμούς, διάσωση παλαιών ποικιλιών και πολλαπλές βραβεύσεις.

Όλα αυτά στο οινοποιείο Μπουτάρη που βρίσκεται στην Κρήτη. Σε αυτά τα αρχαία χώματα, λίγα χιλιόμετρα από την Κνωσό και το Ηράκλειο, στο χωριό Σκαλάνι, ένα παλιό μετόχι που άκουγε στο όνομα Φανταξομέτοχο μετατράπηκε, με πολύ μεράκι και προσπάθεια, σ’ έναν αμπελώνα 66 στρεμμάτων. Όταν άλλωστε μιλάμε για την οικογένεια Μπουτάρη, με τη μακρά της ιστορία στο χώρο της οινοποίησης, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε προσεγμένα, ποιοτικά προϊόντα υψηλού επιπέδου, επαγγελματική δουλειά και μια βαθιά αγάπη για το κρασί.

Θα ρωτήσετε, πώς το είπαμε το μετόχι; Φανταξομέτοχο; Η ονομασία έχει μια ιδιαίτερη ιστορία που χάνεται στα χρόνια. Βλέπετε, ο παλιός ιδιοκτήτης διέδιδε ότι το μετόχι ήταν στοιχειωμένο από κάποιο φάντασμα – ίσως ο πιο έξυπνος τρόπος για να κρατήσεις μακριά τους κλέφτες σε εποχές που οι δεισιδαιμονίες ήταν κοινός τόπος.

Ο λόφος που καλύπτεται από τα αμπέλια έχει κι αυτός την ιδιομορφία του. Με υψόμετρο κοντά στα 200 μέτρα, κοιτάει προς το Βορρά και γυρνάει την πλάτη του στο Νότο. Αυτό αποτρέπει τους νότιους ζεστούς Λίβες να κάψουν τα σταφύλια, ενώ παράλληλα αφήνει τους Βοριάδες, ειδικά το καλοκαίρι, να δροσίσουν τα αμπέλια. Το έδαφος είναι αργιλώδες και ασβεστολιθικό, γεγονός που φέρνει μια ισορροπία στη συγκράτηση υγρασίας και θρεπτικών στοιχείων, ώστε τα αμπέλια να γεμίζουν αρώματα, να είναι δυνατά και παραγωγικά.

Για αρκετά χρόνια, οι οινοποιοί του μετοχιού πειραματίστηκαν με ντόπιες ποικιλίες αλλά και με φυτά από άλλες περιοχές. Δοκιμάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι, και η ερυθρή Μαυροτράγανο. Στο μετόχι θα βρούμε επίσης αμπέλια από τις ποικιλίες Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Syrah, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica και Αθήρι.

Θα ρωτήσετε, πώς το είπαμε το μετόχι; Φανταξομέτοχο; Η ονομασία έχει μια ιδιαίτερη ιστορία που χάνεται στα χρόνια. Βλέπετε, ο παλιός ιδιοκτήτης διέδιδε ότι το μετόχι ήταν στοιχειωμένο από κάποιο φάντασμα – ίσως ο πιο έξυπνος τρόπος για να κρατήσεις μακριά τους κλέφτες σε εποχές που οι δεισιδαιμονίες ήταν κοινός τόπος.

Ας δούμε, όμως, τι απέφερε για τους λάτρεις του κρασιού η λεπτοδουλειά που γίνεται εδώ και μια τριακονταετία σχεδόν στο Σκαλάνι;

  • Το ερυθρό Scalarea που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο και αποτελεί μίξη Syrah με Κοτσιφάλι. Θα αφήσει ένα δυνατό μπουκέτο αρωμάτων στο στόμα σας και θα συνοδεύσει το κλασικό κρητικό οφτό αρνάκι, ενώ έχει καλές δυνατότητες παλαίωσης.
  • Το ομώνυμο λευκό Φανταξομέτοχο αποτελεί μια υπέροχη, ισορροπημένη μίξη από Βιδιανό, Αθήρι, Chardonnay, Μοσχάτο Σπίνας και Malvasia Aromatica. Μπορείτε να το αφήσετε μέχρι 4 χρόνια να παλαιώσει, αλλά αν το ανοίξετε τώρα θα συνοδεύσει άψογα τους χοχλιούς σας, τον ντάκο και τους κολοκυθανθούς ή τα ψαρικά σας.
  • Το γλυκό ερυθρό Ιουλιάτικο θα το βρούμε στο καταπληκτικής απλότητας και ομορφιάς χαμηλό μπουκάλι. Πήρε το όνομά του από την ποικιλία «λιάτικο», η οποία με τη σειρά της ονομάστηκε έτσι είτε από τη διαδικασία του λιασίματος, της παραμονής των σταφυλιών στον ήλιο για ένα μικρό διάστημα, είτε γιατί ωριμάζει νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο. Ας αφήσουμε και λίγο μυστήριο και ας το ανοίξουμε μετά από 3 χρόνια στο βαρέλι, με ορίζοντα παλαίωσης τα 8 χρόνια. Προφανώς, ταιριάζει με φρούτα και γλυκά, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε και μ’ ένα μυζηθροπιτάκι με μέλι. Κρήτη γαρ!
  • Τέλος, το μονοποικιλιακό Μοσχάτο Σπίνας είναι ένα γλυκό, λευκό κρασί. Μέλος της μεγάλης οικογένειας του Μοσχάτου, διασώθηκε ως ποικιλία καθώς είχε απομείνει να καλλιεργείται σε μικρούς αριθμούς στην περιοχή των Χανίων. Τα σταφύλια παραμένουν για αρκετές ημέρες στον ήλιο και αυτό οδηγεί σε έντονες γεύσεις και αύξηση των φυσικών σακχάρων τους. Μπορεί να παλαιωθεί μέχρι τα 10 χρόνια και να κρατήσει τα αρώματα της Κρητικής γης. Θα το πιείτε κρύο, σαν απεριτίφ όταν το τραπέζι θα έχει μαζευτεί.

Στο ίδιο σημείο με το υπερσύγχρονο οινοποιείο της Μπουτάρη στην Κρήτη -το οποίο είναι επισκέψιμο ήδη από το 2004- βρίσκεται και το μπουτίκ ξενοδοχείο Scalani Hills, το οποίο από το 2015 διαχειρίζεται η Aria Hotels.  Τα 3 δωμάτια του Scalani Hills εξασφαλίζουν μια μοναδική εμπειρία διαμονής, με πρωινό που αποτελείται από κρητικά προϊόντα, ενώ κατά τις μέρες που θα περάσετε εκεί θα μυηθείτε στον κόσμο του κρασιού, δοκιμάζοντας  επιλεγμένες φιάλες που παράγονται από τα αμπέλια του κτήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο +30 2810 731617 ή επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του οινοποιείου και του ξενοδοχείου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+