Θαυμάζω αυτούς που ασχολούνται με τις νομικές επιστήμες, ταυτόχρονα όμως διακατέχομαι από άρνηση κάθε φορά που χρειάζομαι τη συμβουλή τους.
Η έννοια του «καλού δικηγόρου» στο μυαλό μου ακροβατεί μεταξύ διαφθοράς και ανηθικότητας. Στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, η έννοια της δικαιοσύνης, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους και των θεσμών του, εκπίπτει καθημερινά.
Οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, τις περισσότερες φορές ακατανόητες, δημιουργούν αγανάκτηση και επιφύλαξη. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε περισσότερες από 360 υποθέσεις για υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στις παραβιάσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης».
Σε μια πρόσφατη βόλτα μου στη Θεσσαλονίκη, στη γειτονιά των Αγίων Αποστόλων, στα Δυτικά Τείχη της πόλης, την προσοχή μου τράβηξε ένας εναλλακτικός επαγγελματικός χώρος με ιδιαίτερη αισθητική στον αριθμό 17 της οδού Ολύμπου. Το όνομα αυτού «Law to Impact».
Εκεί επιδίωξα να συναντήσω την Αναστασία Ακριτίδου και την Αικατερίνη Δόδη, δικηγόρους που εργάζονται καθημερινά σε ένα μεγάλο, καλόγουστο ισόγειο, με προηγουμένη χρήση ατελιέ. Όπως μου λένε, «πρέπει να ξεφύγουμε από το στερεότυπο πως το κύρος των δικηγόρων εξαρτάται από το αν θα έχουν γραφείο σε όροφο ή θα είναι απέναντι από το Δικαστήριο».
Ασκώντας τη δικηγορία ήδη από το 2018, τον Σεπτέμβριο του 2021 αποφάσισαν να στεγάσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους στη νομική επιστήμη και τη συμβουλευτική σε έναν εναλλακτικό χώρο, μακριά από τον κομφορμισμό της οδού Πολυτεχνείου, όπου έδρευαν μέχρι τότε, απαρνούμενες τα συντηρητικά στερεότυπα που –κατ’ αυτές– πρεσβεύει η ευρύτερη περιοχή.
Νομικές Υπηρεσίες με Θετικό Αντίκτυπο στην Κοινωνία
Οι δυο τους είναι οικογενειακές φίλες που, αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σορβόννη, παρέχουν νομική συμβουλευτική σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κυρίως του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλη σε διάφορα διεθνή fora και νομικές πλατφόρμες ως αγγλόφωνες δικηγόροι.
Οι υποθέσεις που διαχειρίζονται αφορούν κυρίως αστικό και εμπορικό δίκαιο. Μου μιλούν με ιδιαίτερη ευαισθησία και περηφάνια για την ενασχόλησή τους, μεταξύ άλλων, με υποθέσεις που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, περιβάλλον, κοινωνική ανισότητα κ.ά. «Μας ιντριγκάρουν θέματα ταμπού», λέει η Κατερίνα.
Έχοντας εμπειρία, σε διάφορες θέσεις, από τα κακώς κείμενα του «Βig Law», πολύ συνειδητά αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαδρομή πολύ πιο κοντά στο «Lean Law», όπου θα μπορούν να εφαρμόσουν τις αρχές και αξίες που εκφράζουν και τις ίδιες, δηλαδή την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια, τη συμπερίληψη, τον σεβασμό, την ομαδικότητα, την ακεραιότητα. «Νομικός πολιτισμός για εμένα είναι οτιδήποτε επιτρέπει τον διάλογο για μια κοινωνία δικαίου μεταξύ του impact και του law», εξηγεί η Αναστασία. Και αυτό κάνουν.
Υπηρεσίες υπό το Πρίσμα των ESG
Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι πως τόσο η λειτουργία της δικής τους επιχείρησης όσο και οι νομικές υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους στηρίζονται στις αρχές του ESG (Environmental, Social, Governance), δηλαδή των κριτηρίων βιωσιμότητας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τους παράγοντες διακυβέρνησης. Ειδικά δε μετά και την πρόσφατη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Οδηγίας για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD), όπου όλες πλέον οι επιχειρήσεις και εταιρείες, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οφείλουν να υποβάλλουν εκθέσεις για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και στο περιβάλλον, ακολουθώντας συγκεκριμένες στρατηγικές και δημιουργώντας προς τούτο μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια τέτοια κουλτούρα στον επιχειρηματικό κόσμο, σε όλες τις βαθμίδες επιχείρησης, ώστε να εφαρμόζονται αυτά τα κριτήρια βιωσιμότητας, τα οποία θα καταστήσουν όχι μόνο τη δική σου επιχείρηση βιώσιμη, αλλά θα σου επιτρέψουν να δημιουργήσεις και ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να παρέχεται οποιαδήποτε νομική υπηρεσία. Για παράδειγμα, με βάση τους κανόνες ESG, οι συμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, που να διασφαλίζει την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα στις επιχειρήσεις», εξηγεί η Αναστασία.
«Η εμπλοκή μας σε αυτό ήρθε ως απόρροια του ποιοι πραγματικά είμαστε, καθώς αυτές τις αρχές τις εφαρμόζαμε ούτως ή άλλως στη δική μας εταιρεία. Υπό την καθοδήγηση της Δάφνης Μπιλιούρη, ESG Strategic Advisor, αποκτήσαμε την τεχνογνωσία και τα μεθοδολογικά εργαλεία ώστε να τα εφαρμόζουμε και στους πελάτες μας μέσω των υπηρεσιών που παρέχουμε».
«Στην Ελλάδα οι εταιρείες είναι ακόμη μουδιασμένες, τα όρια είναι συγκεχυμένα, αλλά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, δυστυχώς όχι από το κυβερνητικό επίπεδο. Έχει αποδειχθεί πως οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται όταν δέχονται πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο», προσθέτει.
Co-Working Space και Πολυχώρος Δράσεων
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν καινοτόμο επαγγελματικό χώρο νομικής κοινωνικής καινοτομίας (legal social innovation), όπου παράλληλα με την παροχή ESG νομικής συμβουλευτικής θα φιλοξενούμε και θα διοργανώνουμε δράσεις με θέματα που αφορούν την κοινωνία και τον άνθρωπο. Και είμαστε πολύ χαρούμενες που το όραμά μας αυτό αγκαλιάστηκε τόσο άμεσα από την πόλη!» σημειώνουν.
Στον χώρο που στεγάζεται το «Law to Impact» υπάρχουν πάγκοι εργασίας, ξεχωριστά meeting rooms και ανοιχτά γραφεία που προσφέρουν, πέρα από θέσεις εργασίας σε συναδέλφους-δικηγόρους, υπηρεσίες co-working space σε ψηφιακούς νομάδες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ήθελαν να αλληλεπιδράσουν και παράλληλα –ή και μαζί– να συνεισφέρουν στο έργο και το όραμά τους.
• Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: https://www.facebook.com/lawtoimpact
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Σπύρος Πέγκας: «Όραμά μου μια Καθαρή, Πράσινη Θεσσαλονίκη, σε Διαρκή Εξωστρέφεια»
Ψηφιακή Συμπερίληψη: Πόσο Προσβάσιμα Είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;
Κινεζικές Επιχειρήσεις στη ΔΕΘ | Πιο Κοντά από Ποτέ