Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας | Θηλυκότητα

lexicon

Αυτό το λεξικό δεν ταξινομεί λέξεις σε αλφαβητική σειρά, δεν δίνει πληροφορίες γραμματικές και συντακτικές. Παίζει όμως με την ερμηνεία των λέξεων που επιλέγονται, μία κάθε μήνα, χωρίς σειρά, χωρίς ταξινόμηση. Για την ακρίβεια, χωρίς λεξικογραφική ταξινόμηση. Ακολουθεί μόνο εκείνη των σκέψεων και προβληματισμών, των αναγκών, των επιθυμιών, των βιωμάτων μας.

Η ιδέα γεννήθηκε μαζί με το μηνιαίο newsletter της αθηΝΕΑς για την έμφυλη ισότητα, το Νο Man’s Land. Και θα εμπλουτίζεται με λέξεις που ανακύπτουν από τους προβληματισμούς μας στο εργαστήρι αυτό. Της έμφυλης ισότητας.

Η λέξη του Φεβρουαρίου είναι η «θηλυκότητα».

Lexicon

Θηλυκότητα: Από τη λέξη «θήλυς», που σημαίνει «θηλυκός»

Ταξιδεύοντας με τη χρονομηχανή πίσω μπρος το «θηλυκό» παύει να μοιάζει θηλυκό, το «αρσενικό» παύει να είναι αρσενικό.

Tο αρσενικό αρέσκεται να φοράει τακούνια, όπως στη Γαλλία του 16ου αιώνα, ενώ, κάπου στις αρχές του 1900, αγαπάει το ροζ χρώμα, θεωρώντας το αποκλειστικά αρρενωπό.

Το αρσενικό και το θηλυκό μπερδεύονται γλυκά στην αρχαία Αίγυπτο, διαλέγοντας και τα δυο τα ίδια περίτεχνα κοσμήματα, αρώματα, καλλυντικά και ρούχα.

Η θηλυκότητα των ημερών μας παύει να μοιάζει με θηλυκότητα στους πίνακες του Rubens, ενώ απέχει έτη φωτός από την παλαιολιθική Αφροδίτη του Willendorf, την παχύσαρκη, με τα υπερμεγέθη στήθη, την προτεταμένη κοιλιά και τους τεράστιους γοφούς.

Τώρα, συχνά φοράει ψηλά τακούνια, έχει μακριά μαλλιά και αρμονικές καμπύλες, εκτιμά τα ωραία πράγματα, μιλάει όμορφα, περπατά με χάρη, είναι επικοινωνιακή και συναισθηματική, καλή και γλυκιά στους τρόπους, ευγενική, ευαίσθητη, καθησυχαστική στο σχολείο και στη δουλειά, υποδειγματική κόρη, υπομονετική με τα παιδιά, στοργική, παθητική και διαθέσιμη.

Κι αν μοιάζουν κάποια από αυτά ως αρετές, η ιστορία λέει πως δεν είναι.

Γιατί έχει ορίσει αιώνες τώρα πως η αρρενωπότητα είναι δυνατή, η θηλυκότητα αδύναμη και εύθραυστη· η αρρενωπότητα είναι λογική, η θηλυκότητα παράλογη· η αρρενωπότητα είναι σοβαρή, η θηλυκότητα επιπόλαια· η αρρενωπότητα είναι λειτουργική, η θηλυκότητα διακοσμητική· η αρρενωπότητα είναι φυσική, η θηλυκότητα τεχνητή· η αρρενωπότητα είναι ειλικρινής, η θηλυκότητα χειριστική.

Η θηλυκότητα είναι δίκοπο μαχαίρι.

Αναιρεί την καθολικότητα των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, υποδεικνύει μόνο ποια από αυτά είναι των γυναικών και ποια τα δανεικά. Δεν περιορίζει την έκφραση, μόνο που ορίζει ποια είναι τα όρια, τα περιγράμματα, η οροφή, ο στόχος. Είναι μάθημα εμπεδωμένο, κοστούμι φορεμένο, θεμελιωμένη επιταγή εντός μας, παραδοχή πως «γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι».

Στην άλλη κόψη της είναι δύναμη, χαρά και αυταξία. Η φύση μας, η δύναμή μας. Αυτό που ορίζουμε εμείς για εμάς.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Lexicon: Το Γλωσσάρι της Έμφυλης Ισότητας

Artemisia Gentileschi: Η Πρώτη Αναγνωρισμένη Γυναίκα Ζωγράφος;

Ιστορίες Φαντασμάτων και Γυναικείας Ερωτικής Επιθυμίας από την Αρχαιότητα

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+