Λίζα Βλαχοπούλου Aichinger: «Έμαθα να Αμφισβητώ Αυτούς που Νομίζουν ότι Υστερώ»

Λίζα Aichinger Βλαχοπούλου

Γνώρισα τη Λίζα Βλαχοπούλου Aichinger τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία της, η MyLingoTrip, βραβεύτηκε στο πλαίσιο του Venture Impact Awards από το The Hellenic Initiative και τη Microsoft. Η Λίζα είναι EdTech entrepreneur, δηλαδή επιχειρηματίας στον χώρο της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Με όραμα την αναδιαμόρφωση της online εκπαίδευσης και με πάθος σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό της τεχνολογίας με τις ανθρωπιστικές δεξιότητες, ίδρυσε και διοικεί τη MyLingoTrip, μια διαδικτυακή σχολή ξένων γλωσσών για ενήλικες. Δεν σταματά όμως εκεί. Είναι ταυτόχρονα συνιδρύτρια και γενική διευθύντρια της LingoGalaxy, μιας διαδικτυακής σχολής ξένων γλωσσών για παιδιά και εφήβους.

Η Λίζα είναι η φιλοξενούμενη αυτού του μήνα στη στήλη Working Girl και μοιράζεται μαζί μας με χειμαρρώδη και αυθεντικό λόγο την ιστορία της.

Σύστησέ μας τη Λίζα, ποια είναι η Λίζα Βλαχοπούλου Aichinger;

Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια ιδέα, αν και αυτή την ερώτηση είναι νομίζω που δυσκολεύομαι περισσότερο να απαντήσω! Γεννήθηκα στη Βιέννη και ήρθα στην Ελλάδα γύρω στα έξι μου. Με μητέρα Αυστριακή, παθιασμένη με τις τέχνες και διακεκριμένη χορεύτρια, και πατέρα Έλληνα και επιχειρηματία, ο χαρακτήρας μου διαμορφώθηκε από ποικίλες προσλαμβάνουσες.

Η αυστριακή και ελληνική κουλτούρα υπάρχουν μέσα μου και εναλλάσσονται, παράλληλα έχω μεγάλη αγάπη για την τέχνη και την έκφρασή της και την αναζήτηση της γνώσης. Η εφαρμογή της μετασχηματιστικής ηγεσίας είναι πάντα κύριο μέλημά μου και είμαι εκ φύσεως διψασμένη για γνώσεις και δημιουργία.

Λίζα Aichinger Βλαχοπούλου

Για την ακρίβεια, από πολύ μικρή ανακάλυψα τη δύναμη του χρήματος ως μέσου και νομίζω πως από πάντα προσπαθούσα να βρω τρόπους να βγάλω τα δικά μου χρήματα, μιας και ήταν ο τρόπος για να είμαι ανεξάρτητη και να ξεδίνω δημιουργικά.

Μάλλον αυτά ήταν τα πρώτα μου βήματα στο επιχειρείν, χωρίς καν να το αντιλαμβάνομαι. Μου πήρε πολλά χρόνια να αυτοπροσδιοριστώ ως επιχειρηματίας (αν και νομίζω η λέξη entrepreneur είναι ελαφρώς πιο διαφορετική και εύστοχη), γιατί στο δικό μου μυαλό ο επιχειρηματίας (ναι, η εικόνα στο μυαλό μου ήταν πάντα κάποιος άντρας) ταίριαζε στο κλισέ ενός ανθρώπου εκμεταλλευτή, εγωκεντρικού και στενόμυαλου, με πρωταρχικό στόχο το κέρδος εις βάρος άλλων ανθρώπων.

Για την ακρίβεια, είχα ήδη αρκετά χρόνια την πρώτη μου startup, το MyLingoTrip – Online Language School for Αdults, και ακόμη έγραφα στην κάρτα μου «Καθηγήτρια Γερμανικών».

Έχω σπουδάσει γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Συνδύασα ουσιαστικά την αγάπη μου για τη λογοτεχνία και τις τέχνες με την επιχειρηματικότητα και ανακάλυψα στην πορεία πόσο βαθιά δημιουργικό είναι το να επιχειρείς – είναι μια σύνθετη εφαρμογή τεχνών.

Έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου η πρόταση του Andy Warhol: «Being good in business is the most fascinating kind of art. Making money is art and working is art and good business is the best art».

Παλεύοντας επιπρόσθετα στη ζωή μου με τη διάσπαση προσοχής, βρήκα τρόπους να την τιθασεύσω, χρησιμοποιώντας την υπέρ μου, και αφοσιώθηκα στο να την εξελίξω σε υπερδύναμη που με τροφοδοτεί καθημερινά με ποικίλους τρόπους. Υποθέτω πως σε αυτήν οφείλω τη δίψα για το απρόβλεπτο και την αναζήτηση της πρόκλησης και της δημιουργίας.

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης και τι σε ενέπνευσε να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση για την online μάθηση;

Ξεκίνησα το MyLingoTrip στα 23 μου, χωρίς πλάνο, γνώσεις ή συνειδητοποίηση για το τι ακριβώς πάω να κάνω, με την αφέλεια της ηλικίας μου, αλλά και την απόλυτη αφοσίωση στους σπόρους που είχα ξεκινήσει να φυτεύω. Δεν μπορούσα, άλλωστε, να επιτρέψω στον εαυτό μου να αποτύχει, μιας και διαφορετικά θα έπρεπε να συμβιβαστώ με κάποια εταιρεία στην Ελλάδα ή να στραφώ προς τη μετανάστευση.

Μέχρι τότε, παράλληλα με τις σπουδές μου, εργαζόμουν ως καθηγήτρια Γερμανικών, δίδασκα σε φροντιστήρια και έκανα ιδιαίτερα. Η διδασκαλία ήταν κάτι που αγαπούσα, όμως τα ωράρια και η καθημερινότητα ήταν εξαντλητικά και μου στερούσαν τη χαρά που αντλούσα από αυτήν.

«[…] ανάμεσα στα ποτά που σέρβιρα στα μπαρ τα βράδια, φρόντιζα να μιλάω για την ιδέα μου σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσα, όχι για να μου πουν αν πιστεύουν πως θα τα καταφέρω (φυσικά και δεν το πίστευαν), αλλά για να μάθω αν θα πλήρωναν για αυτό».

Ξεκίνησα το 2013, εν μέσω κρίσης, όταν η έννοια της startup στην Ελλάδα ήταν άγνωστη, πόσο μάλλον η εξ αποστάσεως διδασκαλία με τηλεδιάσκεψη. Γι’ αυτό εξαρχής έστρεψα το ενδιαφέρον μου προς Ευρώπη και Αμερική.

Στην Ευρώπη είχα τότε μόνο δύο ανταγωνιστές, λίγοι μεν, αρκετοί δε για να βεβαιωθώ πως η ιδέα μου μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς και πως υπάρχει η ανάγκη στην αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η άντληση πόρων και οι προσπάθειές μου για ανεύρεση επενδυτή στην Ελλάδα για μία startup –υψηλού ρίσκου δηλαδή– αποδείχθηκαν μάταιες.

Δεν υπολόγιζα τα εμπόδια όμως, το μόνο που με ένοιαζε ήταν εάν ο κόσμος θα το έβρισκε χρήσιμο και θα το επέλεγε. Οπότε, ανάμεσα στα ποτά που σέρβιρα στα μπαρ τα βράδια, φρόντιζα να μιλάω για την ιδέα μου σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσα, όχι για να μου πουν αν πιστεύουν πως θα τα καταφέρω (φυσικά και δεν το πίστευαν), αλλά για να μάθω αν θα πλήρωναν για αυτό.

Και ναι, θα πλήρωναν! Κάνοντας τρεις δουλειές για κάποια χρόνια, μάζευα τα χρήματα για να φτιάξω την πρώτη ιστοσελίδα –το πρωτότυπο– με στόχο να λανσάρω την πρώτη διαδικτυακή σχολή ξένων γλωσσών για ενήλικες!

Όπερ και εγένετο, κουτσά στραβά η ιστοσελίδα ανέβηκε live και εγώ έπλεα σε πελάγη ευτυχίας. Και ήταν, κατά κοινή παραδοχή, εντελώς χάλια, αλλά είχε μπει ήδη το νερό στο αυλάκι.

Λίζα Aichinger Βλαχοπούλου

Η συνέχεια είναι επίσης συναρπαστική. Άφησα τα μπαρ, κράτησα τα μαθήματα Γερμανικών και ξεκίνησα να εργάζομαι στην εταιρεία του πατέρα μου (ενοικιάσεις αυτοκινήτων), όπου και παρέμεινα για τέσσερα χρόνια. Μόλις σχολούσα έτρεχα σπίτι και συνέχιζα να δουλεύω το MyLingoTrip, το οποίο βέβαια δεν είχε κάνει ακόμη καμία πώληση.

Η εμπειρία μου στην επιχείρηση του πατέρα μου ήταν θεμελιώδης για τη μετέπειτα πορεία μου, επίπονη αλλά καθοριστική. Τα πράγματα ήταν αφάνταστα αυστηρά και συχνά πολύ άδικα, αλλά έμαθα από την αρχή ενόσω ανέβαινα στην ιεραρχία όλα τα μυστικά μιας επιχείρησης εκ των έσω.

«[…] έπρεπε να επιβληθώ σε έναν εντελώς ανδροκρατούμενο χώρο, όπου ένα κοριτσάκι που έχει άποψη και παίρνει αποφάσεις ήταν μάλλον ενοχλητικό και ανεπιθύμητο».

Μπολιάστηκε το μυαλό μου και έμαθα να σκέφτομαι επιχειρηματικά, απέκτησα την πρακτική γνώση του τι σημαίνει να διαχειρίζομαι ανθρώπους, να παίρνω ρίσκα και να δέχομαι την αποτυχία όσο και την επιτυχία με ταπεινότητα και υπομονή, μιας και το εφήμερο των καταστάσεων στη διαχείριση ρίσκου και αποτελέσματος σε προσγειώνει ανώμαλα.

«Με τα χρόνια το MyLingoTrip άρχισε να στέκεται ως επιχείρηση και άρχισε να γίνεται δειλά δειλά και επικερδής. […] Πλέον η βασική ομάδα αριθμεί 28 άτομα, έχουμε περίπου 650 καθηγητές και συνολικά γύρω στους 2.500 ενεργούς μαθητές».

Ταυτόχρονα, έπρεπε να επιβληθώ σε έναν εντελώς ανδροκρατούμενο χώρο, όπου ένα κοριτσάκι που έχει άποψη και παίρνει αποφάσεις ήταν μάλλον ενοχλητικό και ανεπιθύμητο. Αυτό με προίκισε με δυνατή κράση και περίσσεια στοχοπροσήλωση, διότι «δεν βρίσκω λόγους γιατί να μην μπορώ εγώ και να μπορούν αυτοί». Και έτσι πορευόμουν.

Με τα χρόνια το MyLingoTrip άρχισε να στέκεται ως επιχείρηση και άρχισε να γίνεται δειλά δειλά και επικερδής. Δεν θα ξεχάσω τον πρώτο μήνα που τζίραρα 1.600 ευρώ! Αμελητέο ποσό μεν, αλλά, αν αφαιρούσα τα έξοδα, θα μπορούσα να ζήσω κάνοντας μόνο αυτό και να αφοσιωθώ στην ανάπτυξη της εταιρείας μου. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου!

Έκτοτε ασχολούμαι μόνο με αυτό, με όλα τα σκαμπανεβάσματα που μπορεί κανείς να φανταστεί, πετυχαίνοντας όμως να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις προτίμησης πανευρωπαϊκά και αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας στρατηγική για είσοδο στην αμερικανική αγορά. Πλέον η βασική ομάδα αριθμεί 28 άτομα, έχουμε περίπου 650 καθηγητές και συνολικά γύρω στους 2.500 ενεργούς μαθητές.

Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης και τη δημιουργία του MyLingoTrip προήλθε από το πάθος μου για τη διάδοση της γνώσης και τη δυνατότητα που προσφέρει η εκπαίδευση στους ανθρώπους, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο διεξαγωγής ενός μαθήματος.

Συνειδητοποίησα ότι η τεχνολογία και η διασύνδεση του κόσμου μέσω του διαδικτύου μπορούν να επανασχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε και διδάσκουμε. Αυτή η ιδέα με ενέπνευσε να προσφέρω προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης που να είναι προσβάσιμες σε όλον τον κόσμο.

Λίζα Aichinger Βλαχοπούλου

Η ανάγκη της διαδικτυακής εκπαίδευσης για παιδιά οδήγησε στη δημιουργία το 2020 του LingoGalaxy, μιας διαδικτυακής σχολής εκμάθησης ξένων γλωσσών για παιδιά και εφήβους. Απώτερος στόχος ο μετασχηματισμός της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στα παιδιά, αντικαθιστώντας πεπερασμένες μεθόδους διδασκαλίας με σύγχρονους τρόπους και εργαλεία, και ταυτόχρονα η δυνατότητα πρόσβασης παιδιών σε ποιοτική εκπαίδευση σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκονται.

Το LingoGalaxy δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την αδερφή μου, την Κατερίνα Βλαχοπούλου, και διοικείται από εμάς. Συνδυάζοντας τις γνώσεις της Κατερίνας ως παιδοψυχολόγου με τις δικές μου στην εκπαίδευση και στο διαδικτυακό επιχειρείν, φτιάξαμε την πρώτη διαδικτυακή σχολή πανευρωπαϊκά για παιδιά.

Με επίκεντρο τα παιδιά και τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, προσφέρουμε εξατομικευμένα μαθήματα, καθοδηγώντας ταυτόχρονα και τον γονιό στο γλωσσικό ταξίδι του παιδιού. Ο στόχος μας είναι μια 360° λύση, που ξεκινάει από την ποιότητα των καθηγητών, οι οποίοι εκπαιδεύονται επιπρόσθετα από την ομάδα μας, και φτάνει μέχρι τα υπερσύγχρονα εργαλεία που κάνουν το μάθημα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον στα παιδιά, «παιχνιδοποιώντας» τη διαδικασία και επιβραβεύοντάς τα.

Τα εργαλεία στα οποία έχουν πρόσβαση παιδί και γονείς έχουν δημιουργηθεί έπειτα από μακρόχρονη μελέτη και παρατήρηση, βελτιστοποιούνται συνεχώς και είναι μοναδικά στον χώρο της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Το LingoGalaxy είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που μετασχηματίζει τα συμβατικά μοντέλα εκμάθησης γλωσσών. Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να μαθαίνουμε νέες γλώσσες στο μέλλον;

Η στάση της ομάδας μας όσον αφορά την εξέλιξη ήταν και θα είναι πάντα να καλωσορίζουμε τις αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε δείχνοντας ετοιμότητα και ανοιχτόμυαλο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Άλλωστε, είτε καβαλάς το κύμα είτε το κύμα σε καταπίνει.

Αν καταφέρεις το κύμα να δουλέψει προς όφελός σου, τότε είσαι πραγματικά κερδισμένος. Θέλουμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας να εξερευνήσουν, να αναρωτηθούν και να αμφισβητήσουν, να αναπτύξουν την επικοινωνιακή τους αυτοπεποίθηση και να γίνουν πολύγλωσσοι πολίτες του κόσμου.

Η τεχνολογία θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση των ξένων γλωσσών και το κάνει ήδη με ραγδαίους ρυθμούς. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε ακόμη περισσότερη χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, για να προσφέρουμε εξατομικευμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις γλώσσες μέσα από προσομοίωση πρακτικής εφαρμογής, διαδραστικά παιχνίδια και σενάρια συνομιλίας που μιμούνται πραγματικές καταστάσεις.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, ποιον ρόλο οραματίζεσαι ότι θα παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της διαδικτυακής μάθησης;

Μπορώ να σκεφτώ τρεις τρόπους επιρροής της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικτυακή μάθηση. Αρχικά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες, αναλύοντας τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε μαθητή.

Μέσω της αυτόματης προσαρμογής και προσωποποίησης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της μάθησης και να ενθαρρύνει τη συνεργατική μάθηση.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει την αυτόματη αξιολόγηση της προόδου των μαθητών, προσφέροντας άμεσα ανατροφοδοτήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση των αδυναμιών τους. Αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους στη μάθηση

Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εκπαιδευτικών ρομπότ και εικονικών δασκάλων που θα παρέχουν αλληλεπιδραστικές και εξατομικευμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέες προοπτικές για τη διαδικτυακή μάθηση, και γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε και στα MyLingoTrip και LingoGalaxy λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας κατά νου τους τρεις προαναφερθέντες πυλώνες, εμπλουτίζοντας και διορθώνοντας συνεχώς.

Το LingoGalaxy έχει βοηθήσει ως σήμερα εκατοντάδες παιδιά να μάθουν ξένες γλώσσες. Εσύ τι μαθαίνεις από τα παιδιά που σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερη κάθε μέρα;

Το LingoGalaxy έχει πραγματοποιήσει μια εξαιρετική πορεία καθοδηγώντας εκατοντάδες παιδιά στο γλωσσικό τους ταξίδι. Από αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους αντλώ αξιοθαύμαστα μαθήματα και έμπνευση.

Από τα παιδιά, μαθαίνω τη σημασία της περιέργειας και τη χαρά της ανακάλυψης. Ο ενθουσιασμός τους στην εξερεύνηση νέων γλωσσών και πολιτισμών μου θυμίζει τις απέραντες δυνατότητες που προσφέρει η μάθηση.

Η επιθυμία τους να ρωτούν και ο αυθορμητισμός τους όταν κάνουν λάθη μου διδάσκουν την αξία της αντιμετώπισης των προκλήσεων και της μάθησης από τα λάθη μας.

Επιπλέον, η ανοιχτόμυαλη και προσαρμοστική τους νοοτροπία με εμπνέουν να είμαι ευέλικτη και καινοτόμος στην προσέγγισή μου στην εκπαίδευση. Μου δείχνουν τη δύναμη της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού στη μάθηση, καθώς απορροφούν με ευκολία νέες πληροφορίες και συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκμάθησης με αλληλεπίδραση.

Ουσιαστικά, τα παιδιά και οι γονείς που έχω την τιμή να βοηθώ μέσω του LingoGalaxy μου διδάσκουν να προσεγγίζω κάθε μέρα με περιέργεια, να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, να προωθώ τη δημιουργικότητα και να επιμένω απέναντι στη δυσκολία.

Η ενθουσιώδης προσέγγιση των παιδιών και η πρόοδός τους είναι μια συνεχής υπενθύμιση της βαθιάς επίδρασης που μπορεί να έχει η εκπαίδευση σε νεαρά μυαλά, σε μια περίοδο της ζωής τους που οι εγκέφαλοί τους είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε νέες πληροφορίες.

Αν κοιτάξεις πίσω την πορεία σου, είχες κάποια γυναίκα που υπήρξε έμπνευση για σένα;

Η μητέρα μου και η γιαγιά μου. Η μητέρα μου επειδή μου έμαθε πως αυτό που είμαι είναι αρκετό για να γίνω όποια θέλω, αρκεί να ξέρω προς τα πού πηγαίνω, και η γιαγιά μου επειδή ήταν φεμινίστρια πριν από τις φεμινίστριες – χωρίς καν να το ξέρει.

Τις θαυμάζω γιατί οι δύο αυτές γυναίκες υπήρξαν αυτόφωτες. Το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν δεν ευνοούσε τέτοιου είδους σκεπτικό και διακινδύνευαν να αντιμετωπιστούν ως παρίες. Παρ’ όλα αυτά όμως έμειναν πιστές στον εαυτό τους αδιαφορώντας και επιλέγοντας τον δύσβατο δρόμο. Μου έμαθαν να αμφισβητώ αυτούς που πιστεύουν πως υστερώ.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο motto που σε κινητοποιεί να πετύχεις τα όνειρά σου;

Shoot for the stars, aim for the moon – «στοχεύοντας τα αστέρια θα προσγειωθείς στο φεγγάρι».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Δήμητρα Μαγκανουδάκη: Με Αιχμή του Δόρατος το Ήθος

Φαίη Χριστοδούλου: «Τα Όνειρα Είναι μια Ατελείωτη Ταινία στο Μυαλό ενός Επιχειρηματία!»

To the Boardroom Γιορτάζει τον Πρώτο του Χρόνο στην Ελλάδα!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+