Μα, Γιατί Τρέχουν Όλοι;

Τρέξιμο

Το τρέξιμο, που ξεκίνησε ως τάση και πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής, κερδίζει ολοένα και περισσότερους. Παράλληλα, οι αγώνες τρεξίματος πολλαπλασιάζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τους 1.000, τόσο σε ορεινές όσο και σε ασφάλτινες διαδρομές.

Πριν από 10 χρόνια έγραφα ξανά στην αθηΝΕΑ για το τρέξιμο, για το πόσο είχε αρχίσει να γιγαντώνεται το δρομικό κίνημα. Ήταν οι εποχές της Wind Ruuning Team, που είχε αγκαλιάσει τους δρομείς ανά την Ελλάδα και είχε προσφέρει αναγνώριση και προβολή σε αυτό που δειλά έμπαινε στο πρόγραμμά μας και έκτοτε συνέχισε δυναμικά να αναπτύσσεται.

Από τότε άλλαξαν πολλά, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σήμερα τρέχουν… όλοι. Τα νούμερα ζαλίζουν. Σύμφωνα με μετρήσεις, υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 500.000 εκείνοι που συμμετείχαν έστω σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια του 2024. Πάνω από τους μισούς δεν είναι συστηματικοί δρομείς, παίρνουν μέρος σε συγκεκριμένους αγώνες, όπως οι Μαραθώνιοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα σε όγκο συμμετοχών δρομικά γεγονότα, ή οι αγώνες στις μικρές πόλεις, στις οποίες συμμετέχουν συμβολικά και περπατώντας. Όμως συμμετέχουν. Καταγράφονται. Και ολοένα αυξάνεται ο αριθμός όσων στέκονται στην εκκίνηση.

Ένα εντυπωσιακό νούμερο, επίσης, το οποίο δηλώνει πως έχει δημιουργηθεί πια μια πολύ μεγάλη κρίσιμη μάζα στο δρομικό κίνημα, είναι και αυτό των 12.000 Ελλήνων δρομέων που συμμετέχουν στην Αυθεντική Διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Τρέξιμο

Οι διοργανώσεις είναι πολλές, και δύο από αυτές είναι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα, καλώντας δοκιμασμένους δρομείς αλλά και όλους όσους θέλουμε να σπάσουμε το «νήμα της πρώτης φοράς» να συμμετάσχουμε.

Στην Αττική, είναι οι Αγώνες για το Περιβάλλον του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που γίνονται για δεύτερη χρονιά με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Οι αγώνες πραγματοποιούνται σε τρεις ξεχωριστές τοποθεσίες της Αττικής, με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά δέντρων που θα φυτευτούν σε αυτές. Οι ημερομηνίες και οι περιοχές των αγώνων είναι: στις 30 Μαρτίου στην Πάρνηθα, στις 13 Απριλίου στον Υμηττό και στις 4 Μαΐου στη Λίμνη Μαραθώνα – 1.000, 5.000 και 10.000 μέτρων).

Στη Θεσσαλονίκη είναι ο 19ος Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος στις 6 Απριλίου, που περιλαμβάνει τον Διεθνή Μαραθώνιο, αλλά και τους Δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος (1.000, 5.000 και 10.000 μέτρων).

Ακόμη, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαρτίου γίνεται ο 9ος Ημιμαραθώνιος Βόλου, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, και την Κυριακή 6 Απριλίου διοργανώνεται ο 9ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού «Τρέχουμε για τον Αυτισμό».

Αλλά γιατί τρέχουν όλοι; Αξίζει πραγματικά η συμμετοχή σε μια δρομική διοργάνωση;

Αντίδοτο στην Κακή Διάθεση και στη Μοναξιά

ΤρέξιμοΤο τρέξιμο δεν προσφέρει μόνο στη φυσική μας κατάσταση, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Είναι γνωστό ότι προτείνεται ως «αντίδοτο» και σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή έντονης πίεσης. Είναι λυτρωτικό να τρέχεις, κινητοποιώντας τις περίφημες ενδορφίνες να κάνουν τη δουλειά, δηλαδή να μας ηρεμούν, να μας αλλάζουν τη διάθεση, να κατευνάζουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες, να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Με άλλα λόγια, να επιστρέφουμε σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που είχαμε όταν ξεκινήσαμε. Να αφήνουμε πίσω μας τις έγνοιες ή μάλλον να κατακτούμε τον τρόπο ώστε να τις διαχειριζόμαστε διαφορετικά, να αλλάζουμε οπτική. Να έχουμε ξεσπάσει με το τρέξιμο την ένταση της δουλειάς.

Βλέπουμε το σώμα μας να ξεφουσκώνει, έπειτα από κάποια χιλιόμετρα να αντιδρά διαφορετικά. Να θυμάται αυτό που υπάρχει βαθιά στο DNA μας. Το τρέξιμο ως απόλυτη φυσική κίνηση.

Όταν, μάλιστα, το συνδυάζουμε και με την παρέα άλλων δρομέων μπορεί να γίνει εξαιρετική ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Μια ευκαιρία για να μοιραστούμε σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς. Τρέχοντας όλα γίνονται πιο εύκολα. Ακόμα και η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Βλέπουμε το σώμα μας να ξεφουσκώνει, έπειτα από κάποια χιλιόμετρα να αντιδρά διαφορετικά. Να θυμάται αυτό που υπάρχει βαθιά στο DNA μας. Το τρέξιμο ως απόλυτη φυσική κίνηση. Μπορούμε να το δούμε και σε φίλους και γνωστούς που αρνούνταν να κάνουν το πρώτο βήμα, σε συνανθρώπους μας που επέμεναν ότι δεν μπορούν να τρέξουν. Πόσα τελικά μπόρεσαν να καταφέρουν με αυτή τη μορφή άσκησης που είναι προσιτή σε όλους, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση ως προϋπόθεση. Μπορεί να την εντάξει στο πρόγραμμά του οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εκτός των άλλων, είναι μια δραστηριότητα χαμηλού κόστους. Ο εξοπλισμός αποτελείται από ένα ζευγάρι παπούτσια, είτε για τις ασφάλτινες είτε και για τις χωμάτινες επιφάνειες στην περίπτωση που κάποιος προτιμά τα βουνά, ένα σορτσάκι και μπλούζες, που θα σου προμηθεύσουν οι εκατοντάδες αγώνες που διοργανώνονται και σου δίνουν το κίνητρο για να προπονείσαι. Η ανταπόδοση σε αυτή τη μικρή επένδυση είναι πολύτιμη: χρόνος και ενέργεια.

Το ορεινό τρέξιμο ειδικά δημιουργεί τη σύνδεση εκείνη με τα βουνά που τόσο έχουμε ανάγκη, μαθαίνουμε να τα σεβόμαστε, να τα περιφρουρούμε.

Όταν ο Αθλητικός Τουρισμός Συναντά τον Γαστρονομικό και Οινικό Τουρισμό

Δεν είναι πολλά εκείνα που μπορεί να προσφέρει κάποιος στον εαυτό του τόσο άμεσα και εύκολα. Ούτε εκείνα που μπορούν να τον οδηγήσουν σε μια κοινότητα μεγάλη, παθιασμένη, χαρούμενη, ορεξάτη για δράση και ζωή.

Και κάπου εκεί αρχίζει ο αθλητικός τουρισμός. Και ως δρομείς αρχίζουν να ανακαλύπτουν μέσω των διοργανώσεων τα Μέθανα, το Νέο Πετρίτσι, το Τσεπέλοβο, τα Μεγάλα Λιβάδια, την ορεινή πλευρά της Ύδρας, την Αμοργό την άνοιξη, το χωριό Δωμάτια στο Παγγαίο, αλλά και περιοχές όπου δεν θα επισκέπτονταν σε άλλη περίπτωση. Να ανακαλύπτουν παράλληλα τη γαστρονομία και την οινική παράδοση κάθε τόπου, τον πολιτισμό του.

Αλλά και το φυσικό περιβάλλον, αυτό που στερούμαστε στις πόλεις. Το ορεινό τρέξιμο ειδικά δημιουργεί τη σύνδεση εκείνη με τα βουνά που τόσο έχουμε ανάγκη, μαθαίνουμε να τα σεβόμαστε, να τα περιφρουρούμε. Ανακαλύπτουμε τα χωριά και τους τόπους που φθίνουν, με διοργανώσεις πολύτιμες για αυτούς ώστε να προβάλλονται και να συντηρούνται οικονομικά.

Το τρέξιμο, τόσο απλό, τόσο εφικτό, είναι πολυδιάστατο. Και, για καλή μας τύχη, οι ευκαιρίες για συμμετοχή σε κάποια διοργάνωση πολλές. Δεν χρειάζεται τεχνική κατάρτιση, μαθαίνεις τα μυστικά του εύκολα. Δεν χρειάζεται να έχεις σωματικά προσόντα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και σε λίγες μέρες να δηλώνουμε όλοι δρομείς. Γιατί σε κάθε αγώνα και ο πρώτος και ο τελευταίος είναι μαραθωνοδρόμος. Γιατί όλα τα βουνά μας είναι φιλόξενα. Απλώς να κάνουμε το πρώτο βήμα χρειάζεται. Και να θυμόμαστε ότι το τρέξιμο, όπως και η ζωή, πηγαίνουν μόνο μπροστά.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μέθανα: Ένα Μυστικό Διαμάντι

Καλύτερο Fitness ή Μικρότερο Νούμερο στη Ζυγαριά;

Κάθε Μάρτη Aρχίζει μιαν Άνοιξη*

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+