Μανώλης Ισχάκης: «Οι Άνθρωποι δεν Φτιάχνουν, Όπως και δεν Χαλάνε»

Λίγο μετά την πανδημία, λίγο πριν από την άνοιξη που έρχεται και εν μέσω νεφών προσπαθούμε να βρούμε εκείνο το ξέφωτο όπου θα μπορούμε να δούμε καλύτερα το ουράνιο τόξο. Αντιμέτωπος με μια συνισταμένη σύνθετων καταστάσεων και δυσκολιών, προσπαθώ να καταλάβω πού βρίσκεται η σωτηρία της ψυχής. Ψυχοθεραπεία έχω κάνει. Χρόνια ολόκληρα. Και για την κατάθλιψη σε ψυχίατρο. Ξεπέρασα το στίγμα. Και ήταν γύρω στο 2015, όταν ένας φίλος με παρέπεμψε σε έναν coach. Είδα ένα λαμπερό νέο που περιαυτολογούσε και αναφερόταν σε εργαλεία, υποτίθεται, ενεργοποίησης της αυτοεκτίμησης. Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Έφυγα με διάθεση… «άει παράτα μας!».

Τα χρόνια πέρασαν και διάβασα πολλά για τη νευροεπιστήμη, τους στόχους και τα εργαλεία της. Γοητεύτηκα. Και μετά βρήκα τον Μανώλη Ισχάκη, που με έπεισε ότι, για να γίνεις coach, πρέπει πρώτα να έχεις πέσει με κρότο στο χώμα των λαθών σου, για να σηκωθείς, να τινάξεις τη σκόνη και να βοηθήσεις και άλλους να σηκωθούν.

«Ένας coach “ξεβολεύει δημιουργικά” τον coachee από την comfort zone και τον πιθανό αρνητισμό που κουβαλάει μέσα του».

Πώς περιγράφεται ο ρόλος του coach;

Ο coach δεν είναι σύμβουλος, δεν κάνει ψυχοθεραπεία και διαγνώσεις, δεν δίνει έτοιμες λύσεις και δεν είναι γκουρού της επιτυχίας. Ένας coach «ξεβολεύει δημιουργικά» τον coachee από την comfort zone και τον πιθανό αρνητισμό που κουβαλάει μέσα του –έχοντας, ενδεχομένως, υποσυνείδητα κατάλοιπα από το παρελθόν–, βοηθά να ορίσει τον δρόμο που θα πάρει και να θέσει πλάνο δράσης.

Η διαδικασία είναι δυναμική, δημιουργική, προκαλεί τη σκέψη, ξυπνά συναισθήματα, εμπνέει με τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθεί το προσωπικό δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας.

Με τον coach ξεκινά ένα ταξίδι αφύπνισης και ενδυνάμωσης, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα δυνατά σημεία σε ένα άτομο και εφεξής να πορεύεται στη ζωή του με θετικότητα και ελευθερία, απαλλαγμένο από ψυχολογικά φορτία και νοητικά εμπόδια, δεσμά που τον κρατούσαν παγιδευμένο.

Σε τι διαφέρει, για παράδειγμα, από έναν ψυχολόγο;

Η λέξη «ψυχολογία» είναι σύνθετη και ετυμολογείται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ψυχή» και «λόγος». Δηλαδή, είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της σκέψης και τη συμπεριφορά. Το coaching προκύπτει ως έννοια από τον χώρο του αθλητισμού. O coach είναι ο προπονητής, ο άνθρωπος που προετοιμάζει για την επίτευξη των στόχων. Τα κοινά στοιχεία τους είναι σαφώς η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η επικοινωνία.

«Το κλειδί για να απελευθερώσει κάποιος τη δύναμη που κρύβει μέσα του είναι να συνειδητοποιήσει ότι έχει ανάγκη επανεκκίνησης».

Υπάρχει πράγματι σύγχυση μεταξύ των ρόλων. Ένας coach δεν μπορεί να κάνει διάγνωση, εκτός φυσικά αν έχει ανάλογο πτυχίο. Αντίθετα, ο ψυχολόγος μπορεί να διαγνώσει ψυχικά νοσήματα. Αν υπάρχει κάτι που σε ταλαιπωρεί στο χθες και δεν σου επιτρέπει να ζεις το σήμερα, τότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια ψυχολόγου. Ενώ αν υπάρχει κάτι που σε ταλαιπωρεί στο χθες, συνειδητοποιήσεις όμως ότι πρέπει να προχωρήσεις μπροστά και είσαι έτοιμος να δεσμευτείς στον εαυτό σου πρώτα ότι θα εργαστείς για το όραμά σου, τότε πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια του coach.

Είναι ηθικό να παίζουμε με το μυαλό του ανθρώπου;

Στα θέματα ηθικής δύσκολα υπάρχει γενική συμφωνία απόψεων, εντούτοις τι ακριβώς εννοούμε με το «παίζουμε με το μυαλό»; Εννοούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε; Αλήθεια, χρησιμοποιούμε εμείς το μυαλό μας ή μας χρησιμοποιεί αυτό δημιουργώντας περιοριστικά μοτίβα που «κολλάνε» τα πόδια μας στη γη και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε;

Το μυαλό μας έχει απεριόριστες δυνατότητες, αρκεί να τις απελευθερώσουμε. Το κλειδί για να απελευθερώσει κάποιος τη δύναμη που κρύβει μέσα του είναι να συνειδητοποιήσει ότι έχει ανάγκη επανεκκίνησης. Όταν υπάρξει αυτή η συνειδητοποίηση, μπορεί να επιλέξει ο ίδιος να «παίξει με το μυαλό του» για να επιτύχει τα πάντα. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να τεθεί θέμα ηθικής σε προσωπικές επιλογές, μιας και καθένας μας ορίζει τι είναι ηθικό και τι όχι για τον εαυτό του, στην ερώτηση αν μπορώ να επιλέξω τι θα σκεφτώ ή αν εσύ μπορείς να επιλέξεις τι θα σκεφτείς, χρησιμοποιώντας καθένας το μυαλό του, θα απαντούσα: γιατί όχι;

«Είμαστε όμως έτοιμοι να βιαιοπραγήσουμε κατά της προσωρινής μας απόλαυσης;»

Μπορούμε να είμαστε όλοι επιτυχημένοι;

Σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει ένας άνθρωπος ή σε οτιδήποτε θέλει να πετύχει από πίσω κρύβεται ένα και μοναδικό πράγμα. Είναι η προίκα που μας άφησε ο Milton Erickson, ο καλύτερος ψυχοθεραπευτής/ψυχίατρος που πέρασε από τον κόσμο. Δεν υπάρχουν ασθενείς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν επικοινωνούν με τον ασυνείδητο νου. Αν ένας άνθρωπος έχει οικονομικό πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν έχει πρόβλημα με τον εαυτό του, αν δεν είναι καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν έχει θέμα αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης ή οτιδήποτε, τότε πίσω από όλα κρύβεται η έλλειψη επικοινωνίας με τον ασυνείδητο νου.

Οι άνθρωποι, στην προσπάθειά μας να νιώσουμε ασφαλείς, δημιουργούμε μηχανισμούς σε ένα ασυνείδητο επίπεδο. Αυτοί οι μηχανισμοί, ενώ μας προστατεύουν και μας προσφέρουν ασφάλεια, σε κάποιο σημείο της ζωής μας μας περιορίζουν. Υπάρχει τρόπος να απευαισθητοποιήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, διαγράφοντας τα αρνητικά συναισθήματα που είναι εγκλωβισμένα στο μυαλό, απελευθερώνοντας τεράστια ποσότητα ενέργειας που υπάρχει εγκλωβισμένη στο μυαλό μας, προκειμένου να τη διοχετεύσουμε όπου θέλουμε και, ναι, υπάρχει τρόπος να είμαστε επιτυχημένοι. Η δύναμη της κινητοποίησης και της σωστής δράσης μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Είμαστε όμως έτοιμοι να βιαιοπραγήσουμε κατά της προσωρινής μας απόλαυσης;

«Οι άνθρωποι δεν φτιάχνουν, όπως και δεν χαλάνε. Απελευθερώνονται από περιοριστικά μοτίβα και ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, καθώς και τη μαγεία της ζωής».

Μπορούμε να φτιάξουμε τον άλλο αν δεν έχουμε φτιάξει τον εαυτό μας;

Κανείς δεν μπορεί να φτιάξει κανέναν. Οι άνθρωποι δεν φτιάχνουν, όπως και δεν χαλάνε. Απελευθερώνονται από περιοριστικά μοτίβα και ανακαλύπτουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, καθώς και τη μαγεία της ζωής. Με την πρωτοποριακή 5R Brain Activation Method® βοηθάμε με ασφάλεια τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται να σπάσουν τα περιοριστικά μοτίβα τους και να σχεδιάσουν τον ιδανικό τους εαυτό. Να ονειρευτούν, να είναι πλήρεις και ολοκληρωμένοι, ζώντας με πάθος τη ζωή που αξίζουν.

Μετά την πανδημία, υπάρχει χώρος για αυτοβελτίωση;

Η πανδημία μας θύμισε κάτι πολύ σημαντικό. Την αξία της ζωής. Mας έφερε αντιμέτωπους με τον φόβο της απώλειας. Ο φόβος του «δεν ξέρω πόσο έχω μπροστά μου» θέριεψε. Φοβάσαι όταν έχεις εκκρεμότητες. Όταν συνειδητοποιείς ότι ζεις μια ζωή άδεια και ενδέχεται να μην έχεις τον χρόνο να ζήσεις όπως ονειρευόσουν από παιδί. Αν δεν εκτιμήσουμε και δεν φροντίσουμε το πολυτιμότερο αγαθό σε αυτό τον κόσμο, τον εαυτό μας, τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Πώς γίνεται κάποιος coach;

Κάνοντας τις αντίστοιχες σπουδές στις ανάλογες σχολές. Προσωπικά, έχω πιστοποιηθεί από το American Board of NLP ως Practitioner of NLP, Time Line Therapy και υπνοθεραπείας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι σπουδές. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πόσο αγαπάει κάποιος το coaching και πόσο πάθος μπορεί να διαθέσει για να προπονήσει το μυαλό, την καρδιά και το σώμα ενός ανθρώπου που ζητά να βελτιώσει έναν συγκεκριμένο τομέα ή μια κατάσταση στη ζωή του.

Τι σε συγκινεί περισσότερο στους ανθρώπους;

Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και έμπνευση για εμένα από το να παρακολουθώ τη μετάβαση ενός ανθρώπου από το σημείο που βρίσκεται στο σημείο που θέλει να πάει. Ωστόσο, η μεγαλύτερη χαρά, η μεγαλύτερη ικανοποίηση, η απόλυτη πληρότητα, αντλείται μέσω της προσφοράς. Νιώθω υπέρτατα συγκινημένος όταν άνθρωποι που έχουν μεταμορφωθεί δίνουν και παίρνουν αγάπη, προσφέροντας σε συνανθρώπους μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Με συγκινεί βαθιά η ανθρωπιά.

Αν δεν ήσουν αυτό που είσαι, τι θα ήθελες να είσαι;

Όλοι οι άνθρωποι γεννηθήκαμε για να ζήσουμε μια όμορφη ζωή. Μια γαλήνια ζωή. Μια χαρούμενη ζωή. Είμαι ακριβώς αυτό που θέλω να είμαι!

***

Υπάρχει ένα παλιό τραγούδι της Αρλέτας που λέει «η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι» και ίσως αποτελεί χαρακτηριστική αναφορά για το πόσο καλό και κακό μπορούμε να κάνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει η «ιερή έναρξη», η παραδοχή ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσω κατάφατσα. Να ξεβολευτούμε, να διερωτηθούμε, να κουραστούμε, να προσπαθήσουμε να γίνουμε αυτό που εμείς θέλουμε. «Μπούρδες!» θα μου πεις. Ενδεχομένως. Δεν είναι η ανθρώπινη ζωή εύκολη υπόθεση. Δεν είμαστε εύκολες υποθέσεις.

Αλλά, νομίζω, ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, που είναι η μεγαλύτερή μας αδυναμία. Δεν είμαστε εκ γενετής επιτυχημένοι, υγιείς, όμορφοι και έξυπνοι. Είμαστε οντότητες με όλο το υλικό που, αν δουλευτεί, ενδεχομένως να γίνει κάτι από τα παραπάνω ή και όλα. Αλλά βρέξε τα πόδια σου, λέρωσε τα χέρια σου και τσαλάκωσε τον εγωισμό σου! Αλλιώς μην παραπονιέσαι. Ζήσε στη γυάλα της μη προσπάθειας σαν χρυσόψαρο της ομίχλης.

Μανώλης Ισχάκης | Μικρό Πορτρέτο

Ο Μανώλης Ισχάκης είναι δημιουργός της 5R Brain Activation Method®, μιας μεθόδου που στηρίζεται στη νευροεπιστήμη, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη και διευρυμένη αντίληψη. Μέσω της 5R Brain Activation Method®, ο Μανώλης βοηθάει ανθρώπους να δημιουργήσουν εξαιρετικές προοπτικές χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Καθώς βίωσε ο ίδιος πολλές αποτυχίες και αδιέξοδα σε προσωπικό, συντροφικό και επαγγελματικό επίπεδο, αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και άρχισε να μελετά και να εκπαιδεύεται από τους αποτελεσματικότερους οργανισμούς και coaches σε όλον τον κόσμο.

Ξεκίνησε ως επαγγελματίας coach έχοντας ως μοναδικό όραμά του να μεταδώσει και σε άλλους τη γνώση και τις εμπειρίες του, προκειμένου να έχουν και εκείνοι την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν ελεύθεροι.

Βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ομιλητής από τους Toastmasters. Έγραψε βιβλία, audiobook, δημιούργησε σεμινάρια και online προγράμματα. Κάνοντας coaching σε Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελβετία, δημιούργησε στη συνέχεια το online πρόγραμμα «Σύστημα Επιτυχίας». Δημιούργησε την Ομάδα Χαράς & Προσφοράς, τα βιωματικά σεμινάρια Restart, Recreate, Relaunch, το Group Coaching και τα Masterminds. Είναι ιδρυτής των Happy Virus, μιας ομάδας φιλανθρωπικού χαρακτήρα, και δημιουργός του online προγράμματος Business Growth για επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε επίσης στο site της αθηΝΕΑς:

Γυμναστήριο Eight | Χώρος Αποδοχής και Χαράς για Άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού

Περιπλάνηση στις Ψυχές των Ανθρώπων Μέσα από το Istorima

Κάθε Μέρα 1% πιο Κοντά στον Στόχο

 

O Γιώργος Αλοίμονος, με οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό, είναι έμπειρος δημοσιογράφος, στέλεχος επικοινωνίας και food lover. Έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας, ανταποκριτής και σχολιαστής σε επώνυμα ΜΜΕ ( CNN, Fox, Sky, BBC). Εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής και ασχολείται με τη διεθνή πολιτική ως αναλυτής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+